Gemeente Amstelveen – TAM Voorbereidingsbesluit Bodem

Z23-085919

Burgemeester en wethouders van Amstelveen maken ter voldoening aan het bepaalde in artikel 4.14 Omgevingswet bekend dat het college in zijn vergadering van 27 februari 2024 heeft besloten, op grond van het Delegatiebesluit omgevingsplan gemeente Amstelveen, het TAM voorbereidingsbesluit bodem met identificatienummer NL.IMRO.0362.TAMVB02-VG01 in te trekken en te bepalen dat een nieuw omgevingsplan wordt voorbereid waarbij het nieuwe TAM voorbereidingsbesluit bodem met identificatienummer NL.IMRO.0362.TAMVB02-VG02 beschikbaar wordt gesteld op de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl.

 

Doelstelling

Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet treden bodemregels in werking. De bodemregels bestaan uit generieke regels uit het Besluit Activiteiten leefomgeving (Bal) die direct in werking treden. Andere regels volgen uit het Omgevingsplan, zoals die voor bouwen op verontreinigde grond. De gemeente heeft per 1-1-2024 nog geen Omgevingsplan vastgesteld. Dit is door het Rijk voorzien en het beleidstekort wordt tijdelijk ingevuld met de “Bruidsschat”, zoals opgenomen in het invoeringsbesluit Omgevingswet. De regels uit de Bruidsschat maken onderdeel uit van het tijdelijk omgevingsplan per 1-1-24. Maar de bodemregelgeving in de bruidsschat en het Bal, komt niet geheel overeen met de huidige regionale invulling/ toepassing van bodemregels in de regio. Om de bestaande praktijk bij inwerkingtreding van de Omgevingswet te kunnen voortzetten (zo beleidsneutraal mogelijk, maar wel passend binnen de verbeterdoelen van de Omgevingswet) moeten er zo snel mogelijk aanvullende bodemregels inwerking treden. De snelste manier is dan het nemen van een TAM voorbereidingsbesluit, waarmee vooruitlopend op een reguliere wijziging van het tijdelijke omgevingsplan alvast aanvullende eisen aan activiteiten kunnen worden gesteld. Het TAM voorbereidingsbesluit bodem zorgt er dus voor dat alle bodemregels zoals beschreven en nader ingevuld in het op 17 oktober 2023 vastgestelde beleidskader bodem ook daadwerkelijk van kracht worden in 2024. 

 

Inwerkingtreding

Het intrekken van TAM voorbereidingsbesluit met identificatienummer NL.IMRO.0362.TAMVB02-VG01 treedt in werking vanaf 1 maart 2024.

Het TAM voorbereidingsbesluit met identificatienummer NL.IMRO.0362.TAMVB02-VG02 treedt in werking vanaf 1 maart 2024 en heeft een werkingsduur van 1,5 jaar.

 

Gebied voorbereidingsbesluit

Het voorbereidingsbesluit geldt voor het gehele grondgebied van de gemeente Amstelveen, zoals aangeduid op de verbeelding met kenmerk NL.IMRO.0362.TAMVB02-VG02. Deze verbeelding is met het voorbereidingsbesluit ter inzage gelegd.

 

Ter inzage

Het TAM voorbereidingsbesluit met de bijbehorende verbeelding liggen met ingang van 1 maart 2024 tot en met 11 april 2024 (6 weken) op de volgende wijzen ter inzage:

bij de balie Bouwen in het raadhuis, Laan Nieuwer Amstel 1 te Amstelveen. Alleen mogelijk op afspraak: 020-540 4911 (zie voor openingstijden balie: www.amstelveen.nl);

digitaal raadplegen op de landelijke website http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0362.TAMVB02-VG02;

via de gemeentelijke website www.amstelveen.nl via https://0362.ropubliceer.nl/?__redirected=true

 

Let op! Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. TAM voorbereidingsbesluiten zijn vanaf die datum in te zien via het Omgevingsloket. Via de site van ruimtelijkeplannen.nl wordt u automatisch doorgestuurd naar het Omgevingsloket. Via ‘Regels op de kaart’ kunt u het TAM voorbereidingsbesluit inzien.

Rechtsbescherming

Tegen dit besluit kan geen bezwaar en/of beroep worden ingesteld.

Naar boven