Gemeenteblad van Maastricht
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Maastricht | Gemeenteblad 2024, 84331 | beleidsregel |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Maastricht | Gemeenteblad 2024, 84331 | beleidsregel |
Reglement van Orde welstands-/monumentencommissie Maastricht
Vastgesteld conform het bepaalde in artikel 12, eerste lid van de Verordening op de Welstands-/Monumentencommissie Maastricht 2023
Onverminderd de bevoegdheid van burgemeester en wethouders om aanwijzingen te geven, regelt de welstandscommissie zelf haar wijze van werken met inachtneming van de bepalingen van dit Reglement. De werkwijze behoeft de goedkeuring van burgemeester en wethouders.
1. Openbaarheid agenda en uitnodiging belanghebbenden
De agenda van de commissievergadering kan worden opgevraagd bij het secretariaat via welst.moncie@maastricht.nl
Initiatiefnemers en ontwerpers worden, op hun verzoek, in de gelegenheid gesteld om de behandeling van hun plan bij te wonen. Het secretariaat van de commissie zorgt voor een tijdige uitnodiging.
2. Vereiste quorum, vergaderorde en orde van beraadslaging
Om de werkzaamheden van de commissie efficiënt en optimaal te laten verlopen, vindt er voorafgaand aan de commissievergadering een agenda-overleg plaats. In dit overleg vindt een finale check plaats op ontvankelijkheid, proceduregang en eventueel aanwezigheid van ambtelijke adviezen. Hierin worden alle adviesaanvragen besproken die tijdig voor behandeling in een eerstvolgende commissievergadering bij het secretariaat van de commissie zijn binnengekomen. In dit overleg wordt aangegeven welke adviesaanvragen door een gemandateerd commissielid kunnen worden afgehandeld en welke adviesaanvragen voor advies aan de commissie moeten worden voorgelegd.
Aan het agendaoverleg nemen deel het secretariaat, de teammanager Vergunnen Wabo en de adviseur van Cultureel Erfgoed.
De voltallige commissie vergadert eenmaal per twee weken op een vaste dag, een vaste locatie en een vast tijdstip volgens een van tevoren vast te stellen vergaderrooster.
De behandeling van adviesaanvragen door de commissie is openbaar. De openbaarheid geldt voor de beraadslaging, de beoordeling en de advisering. De commissievergadering of een gedeelte daarvan is niet openbaar in gevallen als bedoeld in [artikel 5, eerste lid sub 1 van de Wet open overheid] en in gevallen waarin het belang van openbaarheid niet opweegt tegen de in [artikel 5, eerste lid sub 2 van de Wet open overheid] genoemde belangen.
De behandeling en advisering van plannen van gemeentelijke organisatieonderdelen, waarvoor aan de commissie een interne beoordeling wordt gevraagd en waarvoor geen wettelijk vereiste welstandsadvisering noodzakelijk is, is niet openbaar.
De behandeling van een bouwplan verloopt volgens een vast protocol:
De commissie kan geen besluit nemen indien niet ten minste drie leden aanwezig zijn (quorum). Onder deze leden wordt mede begrepen de voorzitter of plaatsvervangend voorzitter. Een besluit wordt genomen bij meerderheid van stemmen.
Een lid van de commissie mag niet deelnemen aan de beraadslaging over en de vaststelling van een advies over een eigen ontwerp, of over een ontwerp waarbij hij als belanghebbende betrokken is, noch een opdracht aanvaarden tot het verbeteren van een afgekeurd ontwerp of tot het maken van een nieuw ontwerp in de plaats daarvan.
Opdrachtgevers/ontwerpers hebben als direct belanghebbenden bij de behandeling van hun plan spreekrecht.
Tijdens de openbare vergadering hebben toehoorders geen spreekrecht.
De commissie kan na een eerste behandeling van een plan een of meer leden dan wel de secretaris verzoeken bouwplanoverleg te voeren met de ontwerper en/of aanvrager van dat plan. Na dit bouwplanoverleg wordt het plan wederom ter beoordeling aan de commissie voorgelegd.
Een van de commissieleden of de voorzitter kan op verzoek van burgemeester en wethouders aansluiten bij de omgevingstafel zodat vroegtijdig de uitgangspunten en integraliteit van een plan met elkaar besproken kunnen worden.
3. Notulering en dossiervorming
Het secretariaat maakt het conceptverslag van de vergadering van de commissie.
De verslagen bevatten een korte inleiding op de voorgenomen werkzaamheden van en de samengevatte adviezen over de aan de commissie voorgelegde bouwplannen (zowel de aanvragen voor een omgevingsvergunning als de principeverzoeken).
De verslagen bevatten tevens een beknopt verslag van alle andere gespreksonderwerpen van de commissie.
Tijdens de eerstvolgende vergadering wordt het verslag door de voltallige commissie vastgesteld waarna de verslagen worden verzonden naar de behandelend ambtenaar. De behandelend ambtenaar deelt het advies met de desbetreffende aanvragers of gemachtigde van de vergunning.
De commissie brengt heldere en goed beargumenteerde adviezen uit aan burgemeester en wethouders.
Bij een positieve beoordeling motiveert de commissie desgewenst haar advies.
Adviseert de commissie negatief, dan geeft ze een duidelijke en nauwkeurige schriftelijke motivering met een verwijzing naar de van toepassing zijnde criteria en een samenvatting van de beoordeling van het plan op deze criteria.
5. De instelling van subcommissies en de werkwijze bij afdoening onder verantwoordelijkheid van de commissie
De meer eenvoudige adviesaanvragen worden afgehandeld door een gemandateerd commissielid.
Het gemandateerde lid brengt advies uit over bouwplannen waarvan het oordeel van de commissie als bekend mag worden verondersteld.
Het gemandateerde lid heeft volledig mandaat om zowel positieve als negatieve adviezen uit te brengen.
De commissie is verantwoordelijk voor de onder mandaat uitgebrachte adviezen.
Bij iedere vorm van twijfel legt het gemandateerde lid een adviesaanvraag alsnog voor aan de voltallige commissie.
Behandeling van de plannen onder mandaat is openbaar.
Burgemeester en wethouders kunnen voor nader aan te wijzen gebieden een lid van de commissie dan wel een externe deskundige aanwijzen die de supervisie heeft over de architectuur, stedenbouw, en/of de landschapsarchitectuur van de binnen dit gebied te ontwikkelen bouwplannen. Hier gaat het om een supervisor vanuit de commissie, maar doel en werkzaamheden gelden ook voor een externe deskundige.
Onder supervisie wordt verstaan: leidinggeven aan het ontwerpproces op zodanige wijze dat een hoog niveau wordt bereikt binnen vooraf gegeven kaders.
Onder supervisor wordt verstaan: persoon die met de supervisie is belast; deskundige op het gebied van de architectuur, stedenbouwkunde en landschapsarchitectuur, die in stimulerende zin sturing geeft aan het ontwerpproces binnen vooraf aangegeven kaders.
De benoeming van een supervisor heeft tot doel:
De supervisor, indien benoemd vanuit de commissie, draagt principieel gescheiden verantwoordelijkheden: die van lid van de Welstands-/Monumentencommissie en die van supervisor. Voor een externe supervisor geldt alleen het laatste. De commissie beoordeelt aan de hand van criteria of plannen voldoen aan [redelijke eisen van welstand] of, als het om monumenten gaat, weegt de mate waarin cultuurhistorische en monumentale waarden gerespecteerd blijven. De supervisor, uitgaande van dezelfde criteria en uitgangspunten, streeft het hoogst bereikbare resultaat na. De commissie bewaakt de ondergrens, de supervisor reikt naar de bovengrens. De commissie adviseert het college over het plan of de plannen die het project met zich meebrengt, de supervisor neemt geen deel aan de commissie bij planbeoordeling in het desbetreffende gebied om advisering over eigen werk en werkzaamheden te vermijden.
Afhankelijk van het gebied waarop de supervisor werkzaam is (architectuur, stedenbouw en/of landschap) zullen de te verrichten werkzaamheden omvatten:
Voor de werkwijze wordt verwezen naar het processchema (bijlage 1)
De supervisor toetst plannen aan de hand van vastgestelde documenten:
De duur van een benoeming tot supervisor wordt door burgemeester en wethouders bepaald in het licht van het project waaraan de supervisor wordt verbonden.
De supervisor legt van tijd tot tijd over zijn optreden verantwoording af aan de commissie. Bij deze verantwoording gaat het om de mate waarin en de wijze waarop het doel van benoeming tot supervisor wordt bereikt. De voorzitter van de commissie brengt daarover verslag uit aan burgemeester en wethouders. Wanneer in de commissie gestemd moet worden over de strekking van het advies, dan onthoudt de supervisor zich van stemming.
Over de inbedding van de supervisor in het project en een verdere invulling van de rol van supervisor worden werkafspraken gemaakt tussen de betreffende projectorganisatie, de supervisor namens de Welstands-/Monumentencommissie of externe supervisor, de vergunningverlener en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Maastricht. Deze werkafspraken kunnen geen inbreuk maken op het doel dat met het belasten van een lid van de commissie met supervisie wordt nagestreefd en evenmin op de principes zoals die hierboven staan geformuleerd en de regels waaraan de commissie is gebonden.
6. De selectie en voordracht van kandidaat-leden
De voorzitter en de leden van de commissie worden door de gemeenteraad op voorstel van burgemeester & wethouders benoemd en ontslagen. Bij het ontstaan van een vacature wordt een nieuw commissielid geworven via een open sollicitatieprocedure waarna een nader te formeren selectiecommissie een voordracht van één persoon aan burgemeester en wethouders doet.
Functie eisen voor de voorzitter:
Functie-eisen voor zowel de leden & voorzitter:
De commissie stelt ter uitvoering van artikel 15 van de Verordening op de Welstands-/Monumentencommissie Maastricht 2023 jaarlijks voor de gemeenteraad een verslag op van haar werkzaamheden, genoemd het jaarverslag.
In dit jaarverslag komt ten minste aan de orde op welke wijze de commissie toepassing heeft gegeven aan de in de gemeentelijke welstandsnota en restauratierichtlijnen opgenomen welstandscriteria. Het jaarverslag signaleert waar de welstandsnota als beleidskader voldoende dan wel onvoldoende houvast heeft kunnen bieden bij de welstands- en monumentenbeoordeling en geeft aan waarom in specifieke gevallen is afgeweken van het vastgestelde beleid.
Voorts kan de commissie in haar jaarverslag aandacht besteden aan de werkwijze van de commissie, op welke wijze uitwerking is gegeven aan de openbaarheid van vergaderen, de aard van de beoordeelde plannen en bijzondere projecten.
De commissie kan in haar verslag aanbeveling doen ten aanzien van het welstands- en monumentenbeleid in Maastricht.
Het verslagjaar loopt van januari tot en met december. Het jaarverslag wordt jaarlijks aangeboden aan de gemeenteraad.
De secretaris draagt zorg voor de inhoudelijke en praktische voorbereiding alsmede de organisatie van de commissievergaderingen, het agendaoverleg en alle overige aspecten, betrekking hebbende op de werkzaamheden van de commissie (opstellen vergaderrooster, financiële administratie, voorbereiding jaarverslag, opstellen rooster van aftreden van de leden etc.).
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-84331.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.