Wijziging van Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeente Kampen

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Kampen;

gelezen het voorstel met kenmerk 4085-2024,

gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, de Verordening sociaal domein gemeente Kampen en de Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeente Kampen,

besluit tot

Wijziging van de Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeente Kampen

 

Artikel I

De Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeente Kampen wordt als volgt gewijzigd:

 

A

In paragraaf 8.7 wordt de zin ‘De gemeente kent toe aan de hand van trajecten.’ vervangen door: De gemeente kent toe aan de hand van trajecten met een tijdsindicatie.

 

B

In paragraaf 8.7.1 wordt het huidige schema vervangen door onderstaande schema.

Vorm van begeleiding

Inhoud

Basis; gemiddelde bandbreedte in uren p.w.

Gespecialiseerd*; gemiddelde bandbreedte in uren p.w.

Begeleiding individueel traject 1

Vaak wordt traject 1 ingezet om de situatie van de inwoner te stabiliseren (vinger aan de pols te houden). Ook zet de gemeente traject 1 in als er een kleine ondersteuningsbehoefte is. Voorbeelden hiervan zijn het helpen van de inwoner bij zijn administratie / post, of het onderhouden van een weekstructuur. Voor de inwoner is het gemiddeld noodzakelijk 1x per week een contactmoment te hebben met de hulpverlener. Een contactmoment kan ook bestaan uit een telefonisch contact of contact via andere communicatiemedia.

0-1

0-1

Begeleiding individueel traject 2

De gemeente zet dit traject in als gemiddeld 1 tot 2 contactmomenten per week noodzakelijk zijn met een hulpverlener (een contactmoment kan ook telefonisch of via andere communicatiemedia zijn). De hulpverlening heeft naast de contactmomenten de mogelijkheid om zaken voor de inwoner uit te zoeken of een keer mee te gaan naar een afspraak. Traject 2 wordt vaak ingezet als er op meer levensgebieden ondersteuning nodig is. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om post doornemen, weekstructuur aanbrengen, maar ook het meehelpen om een zinvolle daginvulling vinden.

1-2

1-2

Begeleiding individueel traject 3

De gemeente zet dit traject in als er gemiddeld 2 tot 3 contactmomenten per week met een hulpverlener noodzakelijk zijn. Een contactmoment kan ook telefonisch of via andere communicatiemedia plaatsvinden. Er wordt ondersteuning geboden bij regelzaken bijvoorbeeld communicatie met instanties. Traject 3 wordt vaak ingezet als de situatie van de inwoner onstabiel is en er intensievere zorg nodig is. Er zijn vaak meer hulpvragen tegelijk.

3-4

2-3

Begeleiding individueel traject 4

De gemeente zet dit traject in als er gemiddeld 3 tot 4 contactmomenten noodzakelijk zijn. Een contactmoment kan ook telefonisch of via andere communicatiemedia plaatsvinden. Traject 4 wordt vaak ingezet als de situatie van de inwoner (zeer) onstabiel is. De problemen van de inwoner bevinden zich op diverse levensgebieden tegelijk ( multi-problem ). Voorbeelden hiervan kunnen zijn dat er overlast in de buurt is waardoor buurtbemiddeling moet worden ingezet, opvoedproblemen rondom de kinderen zijn, problemen met een ex-partner zijn, verslavingsproblematiek of combinaties van deze problemen. Er wordt ondersteuning geboden aan de inwoner op verschillende levensgebieden. Naast contacten met de inwoner is incidenteel een multidisciplinair overleg noodzakelijk.

4-5

3-4

Begeleiding individueel traject 5

De gemeente zet dit traject in als er sprake is van complexe problematiek. Er is vaak sprake van dubbeldiagnoses, justitiële problemen. Er is een groot ondersteuningsprobleem waarbij meerdere instanties betrokken zijn. De inwoner ontvangt met traject 5 zeer intensieve zorg. Naast contacten met de inwoner is geregeld een multidisciplinair overleg noodzakelijk.

5-6

5-6

* Begeleiding individueel gespecialiseerd: In plaats van een traject voor begeleiding individueel basis kan de gemeente ook individuele begeleiding gespecialiseerd aanbieden. Begeleiding individueel gespecialiseerd wordt op dezelfde manier aangeboden als begeleiding individueel basis, met dien verstande dat begeleiding individueel gespecialiseerd wordt ingezet als er sprake is van moeilijk verstaanbaar gedrag. Hiervan is bijvoorbeeld sprake bij zorg-mijdend gedrag, agressie, extreme passiviteit, dubbel diagnostiek (denk hierbij aan bijvoorbeeld verslaving en psychiatrische problemen), ernstige psychosociale of psychische en sociale problemen of als er veel organisaties tegelijkertijd betrokken zijn bij het bieden van hulp aan de inwoner en deze organisaties nauw samen moeten werken. Het is noodzakelijk dat hulpverleners die begeleiding individueel gespecialiseerd bieden deskundig zijn om met de problematiek van deze inwoners om te gaan. Zij voldoen aan specifieke opleidingseisen en ervaring zodat zij bijvoorbeeld op een goede manier kunnen communiceren in het geval van psychotisch gedrag of ernstige afasie.

Ook wordt onder de tabel de tekst ‘Begeleiding individueel gespecialiseerd’ vervangen door: * Begeleiding individueel gespecialiseerd.

 

Artikel II Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking.

 

Aldus vastgesteld in de collegevergadering van 13 februari 2024.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Kampen,

N.J. Middelbos,

secretaris

S. de Rouwe,

burgemeester

Naar boven