Gemeente Schiedam - naamgeving openbare ruimte

 

Burgemeester en wethouders van Schiedam besluiten:

 

1. de straatnamen Floris Meydamstraat en Bert Haanstrahof vast te stellen voor de openbare ruimte tussen Buitenhavenweg 140, 142, 154 en 180B en de Rotterdamsedijk, volgens de bij dit besluit horende tekening (24BIJ00194).

 

Belanghebbenden die het niet eens zijn met een besluit kunnen binnen zes weken na datum waarop het besluit is bekendgemaakt een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders (postbus 1501, 3100 EA Schiedam). In het bezwaarschrift dient in ieder geval uw naam, adres en telefoonnummer, de datum en een omschrijving van het betreffende besluit (kenmerk 24BW000038) te staan. Vergeet niet uw bezwaarschrift te ondertekenen.

 

Vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders op 13 februari 2024.

 

Burgemeester en wethouders van Schiedam,

 

 

de secretaris,

 

C.E. Bos

 

de burgemeester,

 

J.G. Bijl

 

 

 

Toelichting

Woningbouw in de Glasbuurt

In de Glasbuurt vindt woningbouw plaats, op de plaats van de voormalige glasfabriek. Het bouwdeel waarvoor inmiddels een omgevingsvergunning is aangevraagd (nummer Z2023-00000798) betreft de parkeerplaats van de fabriek. Het is nodig om voor dit deel namen voor de openbare ruimte vast te stellen. Waarschijnlijk volgen op een later moment voorstellen voor naamgeving voor andere bouwdelen.

 

Historische achtergrond

In de glasfabriek werd productieglas gemaakt (geen sierglas). De nu in een straatnaam vernoemde personen hebben beiden een relatie met productieglas. Dit sluit aan bij een toezegging aan de gemeenteraad (11-10-2022) om te onderzoeken ’hoe historie een plek kan blijven behouden in het gebied van de glasfabriek’.

 

Floris Meydam

(De tekst onder deze kop maken we met gebruik van een QR-code beschikbaar bij het straatnaambord.)

Industrieel ontwerper Floris Meydam (Leerdam 1919 - Leerdam 2011) ontwierp onder meer verpakkingsglas. Hij was Nederlands meest productieve ontwerper van glasverpakkingen. Zo ontwierp hij in 1972 voor Calvé een sausfles die nog steeds op de markt is.

 

Bert Haanstra

(De tekst onder deze kop maken we met gebruik van een QR-code beschikbaar bij het straatnaambord.)

Filmregisseur Bert Haanstra (Espelo, 1916 - Hilversum, 1997) filmde voor de documentaire Glas (1958) ook in Schiedam. Het is de eerste Nederlandse film die een Oscar won (1960). Haanstra maakte de documentaire in vervolg op de voorlichtingsfilm Over glas gesproken (1958), die hij had gemaakt in opdracht van de Vereenigde Glasfabrieken, waartoe de glasfabriek in Schiedam behoorde.

 

Geen wijziging van bestaande adressen

Er zijn nu geen formele adressen (met huisnummer) aan de nieuw te benoemen openbare ruimte gevestigd, waardoor de naamgeving geen nadelige gevolgen heeft voor bewoners of bedrijven ter plaatse.

 

Naar boven