Verordening tot wijziging van de Verordening op de wijkraden 2021

De raad van de gemeente Haarlem

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 21 november 2023, 2023/1894457

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet;

overwegende dat de gemeente overgaat van wijkraden naar wijkplatforms, het Beleidskader wijkplatforms de Verordening op de wijkraden 2021 vervangt en een overgangsregeling voor bestaande wijkraden voor continuering van de werkzaamheden en activiteiten in de tussengelegen periode wenselijk is.

 

B E S L U I T:

vast te stellen de Verordening tot wijziging van de Verordening op de wijkraden 2021

Artikel I

De Verordening op de wijkraden 2021 wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

Artikel 7 komt te luiden als volgt:

 

  • 1.

    De wijkraden die in 2023 subsidie hebben ontvangen op grond van deze verordening, kunnen voor de overgangsperiode van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024 in aanmerking komen voor een overgangssubsidie indien de wijkraad zich door wil ontwikkelen tot een wijkplatform of de mogelijkheden daarvoor aan het verkennen is.

  • 2.

    De hoogte van de overgangssubsidie bedraagt maximaal 100% van de in 2023 aan de wijkraad verstrekte wijkradensubsidie.

  • 3.

    Deze subsidie is bedoeld voor de onkosten voor de werkzaamheden als bedoeld in artikel 4 en 5 en voor de kosten van de overgang van wijkraad naar wijkplatform.

  • 4.

    De vaststelling van de verleende subsidie over 2023 of de overgangssubsidie, als bedoeld in artikel 13, in combinatie met de vaststelling van de totale rekening en verantwoording door het dagelijks bestuur van de wijkraad over 2023 of de overgangsperiode én de goedkeuring daarvan door het college strekt tot décharge van het dagelijks bestuur van de wijkraad.

B.

Artikel 8 vervalt.

 

C.

Artikel 9 komt te luiden als volgt:

 

De thans erkende wijkraden worden in 2023 door het college geïnformeerd over de subsidie zoals genoemd in artikel 7 met het verzoek om aan te geven of de wijkraad hiervan gebruik wil maken. Indien de wijkraad hiervan gebruik wil maken, dient de bevestiging (aanvraag) uiterlijk op 31 december 2023 te zijn ontvangen.

 

D.

Artikel 13 komt te luiden als volgt:

 

  • 1.

    Uiterlijk vóór 1 maart 2024 dient de wijkraad bij het college een aanvraag tot vaststelling van de verleende subsidie over 2023 in. Uiterlijk vóór 1 maart 2025 dient de wijkraad bij het college een aanvraag tot vaststelling in van de verleende subsidie over de overgangsperiode van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024.

  • 2.

    Een aanvraag tot vaststelling zoals genoemd in lid 1 wordt ingediend met een door twee leden van het dagelijks bestuur van de wijkraad ondertekende eindafrekening/verantwoording. De subsidie wordt lager vastgesteld voor het niet bestede deel van de verleende subsidie. Het verschil tussen de verleende subsidie en de vastgestelde subsidie wordt teruggevorderd.

  • 3.

    De subsidievaststelling vindt plaats binnen 8 weken na ontvangst van de in lid 1 genoemde eindafrekening/verordening. Deze termijn kan voor ten hoogste 13 weken worden verdaagd.

Artikel II

Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 januari 2024.

Artikel III

Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening tot wijziging van de Verordening op de wijkraden 2021.

Aldus vastgesteld te [plaatsnaam] op [datum]

de griffier,

[naam]

de voorzitter,

[naam]

TOELICHTING Wijzigingsbesluit

In 2024 komen er in Haarlem wijkplatforms in plaats van wijkraden. Voor bestaande wijkraden geldt een overgangsregeling van een jaar van 1 januari tot 31 december 2024. De verordening wordt daarom gewijzigd voor deze overgangsperiode. De ondersteuning aan wijkraden en de bijbehorende verordening komt daarna te vervallen. De gemeente zal wijken in 2024 actief ondersteunen in het vormen van een wijkplatform, inclusief de overgang van een wijkraad naar een wijkplatform. De overgangsperiode van een jaar biedt wijkraden die een doorstart willen maken naar wijkplatform de ruimte om hun werkzaamheden in de tussentijd te continueren.

Naar boven