Tweede wijziging van de Beleidsregels vaststellen vermogen en vaststellen vermogen in eigen woning Participatiewet wassenaar 2015

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Wassenaar;

 

gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht en Artikel 31, tweede lid, onder m van de Participatiewet 2015;

 

besluit vast te stellen de volgende Tweede wijziging van de Beleidsregels vaststellen vermogen en vaststellen vermogen in eigen woning Participatiewet wassenaar 2015:

Artikel I  

Artikel 5a Vrijlaten van giften wordt gewijzigd en komt te luiden:

Bestaande tekst

Nieuwe tekst

Artikel 5a Vrijlaten van giften

  • 1.

    Het college laat maximaal € 1.200 per kalenderjaar en per huishouden aan door belanghebbende ontvangen giften vrij.

  • 2.

    In navolging op lid 1 is belanghebbende, gelet op de inlichtingenplicht zoals opgenomen in artikel 17 van de Participatiewet, verplicht giften te melden die cumulatief het maximaal vrij te laten bedrag overstijgen

Artikel 5a Vrijlaten van giften

  • 1.

    Het college laat maximaal € 1.800 per kalenderjaar en per huishouden aan door belanghebbende ontvangen vrijelijk te besteden eenmalige of periodieke giften in geld of natura vrij.

  • 2.

    Giften tot € 1800 per kalenderjaar met een specifieke bestemming, waarmee belanghebbende betaalachterstanden voldoet worden niet verrekend met de bijstandsuitkering.

  • 3.

    Giften met een specifieke bestemming worden niet verrekend met de bijstandsuitkering indien belanghebbende zonder deze gift voor deze kosten aanspraak had kunnen maken op bijzondere bijstand of een maatwerkvoorziening op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning.

  • 4.

    Belanghebbende is gelet op de inlichtingenplicht zoals opgenomen in artikel 17 van de Participatiewet, verplicht giften te melden die cumulatief het maximaal vrij te laten bedrag overstijgen.

Artikel II  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na de datum van bekendmaking.

 

Toelichting op de beleidsregels

 

Artikel 5a Vrijlaten van giften wordt gewijzigd en komt te luiden:

 

Bestaande tekst

Nieuwe tekst

Per huishouden wordt per kalenderjaar cumulatief maximaal € 1.200 aan giften vrijgelaten. Tegenover een gift kan geen tegenprestatie staan. Onder een gift wordt verder verstaan: door de belanghebbende ontvangen bijdragen die niet structureel voorzien in algemeen noodzakelijke bestaanskosten.

 

Conform de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep ECLI:NL:CRVB:2021:1918 worden boodschappen niet aangemerkt als gift. Andere zaken die niet als gift beschouwd worden zijn onder andere het (deels) bekostigen van de huur of zorgverzekering. Deze vormen immers onderdeel van de algemeen noodzakelijke bestaanskosten. Een onderhoudsbijdrage waarover vrijelijk beschikt kan worden, wordt niet gezien als gift.

 

Belanghebbenden zijn op grond van de inlichtingenplicht verplicht giften te melden wanneer deze per huishouden per kalenderjaar tezamen meer waard zijn dan € 1.200.

Per huishouden wordt per kalenderjaar cumulatief maximaal € 1.800 aan giften vrijgelaten. Tegenover een gift kan geen tegenprestatie staan. Onder een gift wordt verder verstaan: een vrijwillige bijdrage in geld of natura waarover de ontvanger vrij kan beschikken.

 

 

Conform de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep ECLI:NL:CRVB:2021:1918 kan men met een gift voorzien in de noodzakelijke kosten van het bestaan. De mogelijkheid om betaalachterstanden of schulden door middel van giften te betalen sluiten aan op de doelstelling van het college om de menselijke maat centraal te stellen.

 

Boodschappen worden niet aangemerkt als gift. Bijdragen van een onderhoudsplichtige vallen eveneens niet onder de noemer gift.

 

Belanghebbenden zijn op grond van de inlichtingenplicht verplicht giften te melden wanneer deze per huishouden per kalenderjaar tezamen meer waard zijn dan € 1.800.

Aldus vastgesteld op 23 januari 2024,

de gemeentesecretaris,

drs. K.D. Handstede

de burgemeester,

drs. L.A. de Lange

Naar boven