Wijzigingsplan ‘Buitengebied 2014, 12e wijziging Zalkerbos’ vastgesteld

Het college van B&W heeft het wijzigingsplan ‘Buitengebied 2014, 12e wijziging Zalkerbos’ ongewijzigd vastgesteld.

Wijzigingsplan

In de Natura 2000-gebieden worden maatregelen genomen om de kwetsbare natuur te herstellen en/of te versterken. Deze maatregelen kunnen gevolgen hebben voor de huidige bestemming van gronden of het gebruik ervan. Als de functie of het gebruik van de grond wijzigt door bijvoorbeeld het aanpassen van de waterhuishouding, ontgronding of het beperken van bemesting, dan wordt de bestemming of het gebruik gewijzigd en vastgelegd in een ruimtelijk plan.

Natuur en Milieu Overijssel heeft afgelopen jaren samen met de gemeente Kampen, Rijkswaterstaat, en Staatsbosbeheer gewerkt aan een inrichting- en beheerplan voor de uitwaarden bij Zalk. Hierbij is de omgeving betrokken met informatieavonden, excursies en persoonlijke gesprekken waarbij wensen en suggesties zijn opgehaald. In het inrichting- en beheerplan staat beschreven hoe in de komende jaren extra bos en droge graslanden worden ontwikkeld.

Herstellen en versterken kwetsbare natuur in de uiterwaarden bij Zalk

De uiterwaarden bij Zalk maken deel uit van het Natura 2000-gebied Rijntakken. Het Zalkerbos in deze uiterwaard, ligt in een bocht van de IJssel, ten noorden van het dorp Zalk. Het is één van de weinige plekken in Nederland waar een oude, buitendijkse bosgroeiplaats bewaard is gebleven. Het Zalkerbos is een hardhoutooibos, dit is een uniek en zeldzaam type bos. Ook groeien er in deze uitwaarden waardevolle graslanden zoals glanshaverhooilanden en ontwikkeld de stroomdalgraslandvegetatie zich goed.

Om deze zeldzame natuur te behouden, te versterken en uit te breiden worden er maatregelen uitgevoerd zoals het plaggen of afgraven van de bovenste grondlaag. Afgraven of plaggen gebeurt om de bodem voedselarmer te maken, in de bovenste laag zitten vaak veel te veel voedingsstoffen voor deze droge graslanden.

Bemesting is voor het realiseren van deze droge graslanden niet meer mogelijk. Daarom wordt met de pachter van deze percelen een afspraak gemaakt over vervangende pachtgrond.

De maatregelen die in de uiterwaarden bij Zalk moeten worden uitgevoerd voor het realiseren van de Natura 2000-doelen hebben gevolgen voor de bestemming van gronden en/of het gebruik ervan. Deze wijzigingen leggen we vast in dit ontwerpwijzigingsplan. Deze percelen worden toegevoegd aan het Natuurnetwerk Nederland.

Inzage

Het vastgestelde wijzigingsplan ligt met ingang van woensdag 21 februari tot en met woensdag 3 april 2024 tijdens openingstijden ter inzage in het stadhuis. Het plan is ook digitaal beschikbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl. Het planidentificatienummer (ID) is NL.IMRO.0166.00991374-VB01.

Beroep

Gedurende de termijn van terinzagelegging kunnen belanghebbenden beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (Postbus 20019, 2500 EA Den Haag).

Niet-belanghebbenden kunnen ook beroep instellen, mits zij tegen het ontwerpbesluit een zienswijze hebben ingediend. Het beroepschrift moet gedagtekend, gemotiveerd en ondertekend zijn.

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het wijzigingsplan treedt in werking de dag na afloop van de beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst het besluit niet. Degene die beroep instelt kan daarnaast een verzoek om een voorlopige voorziening (schorsing) indienen bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State op het voornoemde adres.

 

Naar boven