Gemeenteblad van Hollands Kroon
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Hollands Kroon | Gemeenteblad 2024, 71873 | beleidsregel |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Hollands Kroon | Gemeenteblad 2024, 71873 | beleidsregel |
Uitvoeringsbesluit gemeentelijke Begraafplaatsen Hollands Kroon 2024
HOOFDSTUK 1. INLEIDENDE BEPALINGEN
In dit besluit wordt verstaan onder:
Urnennis: een particuliere nis in een urnenmuur, een columbarium hieronder begrepen, waar aan een natuurlijk persoon of rechtspersoon het uitsluitend recht is verleend tot het doen bijzetten en bijgezet houden van asbussen met of zonder urnen; De urnennis kan zich zowel in de buitenruimte bevinden als in een overdekte binnenruimte (zoals “Private Silence”)
Artikel 2. Uitbreiding begrip particulier graf en particuliere urnenplaats
Onder particulier graf wordt in dit uitvoeringsbesluit ook verstaan: familiegraf, (kelder)graf, kindergraf.
Onder particuliere urnenplaats wordt in dit uitvoeringsbesluit ook verstaan: (kelder)urnengraf, urnennis en plaats in de urnentuin.
HOOFDSTUK 2. TIJDEN HERDENKINGEN EN, PLECHTIGHEDEN, ORDE EN RUST
Artikel 5. Tijden van begraven, asbezorging, plechtigheden en herdenkingen
Herdenkingsbijeenkomsten, onthullingen van gedenktekens en andere plechtigheden op de begraafplaats kunnen slechts plaatsvinden nadat deze ten minste zes werkdagen van tevoren zijn aangemeld zijn bij de beheerder. Datum en uur van de plechtigheid en de wijze waarop deze zal plaatsvinden worden in overleg met de aanvrager door de beheerder vastgesteld.
HOOFDSTUK 3. VOORSCHRIFTEN VOOR DE LIJKBEZORGING
Artikel 6. Aanvraag begraven en asbezorging, openen en sluiten van het graf
Degene die een overledene wil laten begraven of bijzetten in een (kelder)graf, as wil laten bijzetten of as wil laten verstrooien moet dit digitaal aanvragen via de website van Hollands Kroon. Deze digitale aanvraag moet uiterlijk drie werkdagen voorafgaand aan de begrafenis, bijzetting of verstrooiing in het bezit zijn van de ambtenaar belast met de begraafplaatsadministratie. De ambtenaar stelt deze aanvraag zo snel mogelijk ter beschikking aan de beheerder van de begraafplaats.
HOOFDSTUK 4. INDELING BEGRAAFPLAATSEN EN REGELS VOOR UITGIFTE VAN GRAVEN
Artikel 11. Aantal asbussen in particuliere urnenplaatsen
De mogelijkheid om meerdere asbussen bij te zetten genoemd onder lid 1 t/m 5 is ter beoordeling door de beheerder.
Het college kan de particuliere graven onderverdelen in categorieën. Het college bepaalt voor de verschillende categorieën de situering en gebruiksvoorwaarden.
Artikel 17. Termijn grafrecht bij direct gebruik particuliere graf of urnenplaats
Als een overledene direct begraven wordt in een (kelder)graf, verleent het college voor de tijd van minimaal tien jaar het recht op een particulier graf, mits de daartoe bestemde ruimte van de begraafplaats(en) dat toelaat. Hiervoor moet een digitaal verzoek ingediend worden. Een en ander tegen betaling van het daarvoor verschuldigde tarief. De termijn begint te lopen vanaf de datum van begraven.
Het bij begraven van een overledene in een particulier graf, waarvan de graftermijn van tien jaar nog niet is afgelopen, kan alleen plaatsvinden als het grafrecht gelijktijdig met een bepaalde periode verlengd wordt zodat voor de laatst bij begraven overledene een grafrust van tien jaar wordt gerespecteerd. Een en ander tegen betaling van het daarvoor verschuldigde tarief;
Voor het bijzetten van as in of op een particuliere urnenplaats wordt het recht door het college voor een periode van minimaal vijf jaar verleend mits de daartoe bestemde ruimte van de begraafplaats(en) dat toelaat. Hiervoor moet digitaal een verzoek ingediend worden. Een en ander tegen betaling van het daarvoor verschuldigde tarief. De termijn begint te lopen vanaf de datum dat de urnenplaats is uitgekozen.
Artikel 18. Termijn grafrecht algemene graven
Het college verleent voor de tijd van tien jaar het gebruiksrecht op een ruimte in een algemeen graf, mits de daartoe bestemde ruimte van de begraafplaats(en) dat toelaat. Hiervoor moet een digitaal verzoek ingediend worden. Een en ander tegen betaling van het daarvoor verschuldigde tarief. De termijn begint te lopen vanaf de datum van begraven.
Artikel 19. Keldergraf, melding, intrekken, vervallen
Als voor het plaatsen van een keldergraf geen melding is gedaan, kan het college de voorwerpen die op het keldergraf bevestigd zijn verwijderen of doen verwijderen op kosten van de overtreder. Het verwijderde blijft gedurende dertien weken ter beschikking van de rechthebbende of de gebruiker en vervalt daarna aan de gemeente, zonder dat deze tot enige vergoeding verplicht is. Beplanting vervalt direct aan de gemeente.
Artikel 20. Overschrijving van verleende rechten
Na het overlijden van de rechthebbende kan het recht op een particulier graf of particuliere urnenplaats worden overgeschreven op naam van een natuurlijk persoon of rechtspersoon. Hiervoor moet de aanvraag binnen zes maanden na het overlijden van de rechthebbende worden gedaan. Een aantoonbare familieband met de overledenen in het graf heeft voorrang op andere gegadigden.
Artikel 21. Afstand doen van grafrecht
Zonder aanspraak te kunnen maken op enige vergoeding kan de rechthebbende digitaal afstand doen van het recht op een particulier graf, ongebruikte (gereserveerde) graven hierbij inbegrepen. Het college bevestigt de ontvangst van de afstandsverklaring schriftelijk.
ARTIKEL 23. MELDING GRAFBEDEKKING
De voorwaarden genoemd onder het eerste lid zijn niet van toepassing op grafbedekking:
Als die uitsluitend bestaat uit klein blijvende, niet de grenzen van het graf overschrijdende vaste (winterharde) beplanting en éénjarige beplanting; Deze beplanting moet door snoeien binnen de toegestane maten van het graf worden gehouden en de tekst op het gedenkteken moet altijd goed leesbaar zijn;
Artikel 24 Afmetingen voor het plaatsen van grafbedekking
Het is toegestaan om voor twee direct naast elkaar liggende particuliere graven, die gereserveerd of uitgegeven zijn aan dezelfde rechthebbende, één gedenkteken op te richten. Dit gedenkteken moet per graf voldoen aan de voorwaarden genoemd onder lid 1. Het gedenkteken, genoemd onder het vorige lid, moet zo worden geplaatst dat:
Artikel 25. Intrekken bij geen of afwijkende melding grafbedekking
Als voor grafbedekking geen melding is gedaan, kan het college de hiervoor in aanmerking komende voorwerpen of grafbedekking verwijderen of doen verwijderen op kosten van de overtreder. Het verwijderde blijft gedurende dertien weken ter beschikking van de rechthebbende of de gebruiker en vervalt daarna aan de gemeente, zonder dat deze tot enige vergoeding verplicht is. Beplanting vervalt direct aan de gemeente.
Artikel 26. Verwijdering grafbedekking na vervallen grafrechten
Wanneer het adres van de rechthebbende, genoemd onder 2, niet bekend is, maakt het college het voornemen tot verwijdering van de grafbedekking bekend door middel van het plaatsen van een bordje bij het graf, bij de ingang van de begraafplaats op het mededelingenbord en op onze website, gedurende een jaar.
Als niet binnen drie maanden na verzending van de mededeling, bedoeld in het tweede lid, een digitale reactie van de rechthebbende is ontvangen, maakt het college de mededeling bekend bij het graf en bij de ingang van de begraafplaats, tot het einde van de periode waarvoor het recht was gevestigd. Na deze periode wordt de grafbedekking verwijderd.
Artikel 27. Onderhoud door de houder van de begraafplaats
Het college draagt zorg voor het algemeen onderhoud van de begraafplaats(en). Onder dit onderhoud wordt verstaan: het onderhouden van de afrasteringen en/of ommuringen, de gebouwen, de paden en de groenvoorziening op de begraafplaats. Hieronder valt niet de groenvoorziening die door rechthebbenden is aangebracht.
De beheerder van de begraafplaats is gerechtigd om altijd, zonder toestemming van de eigenaar van de grafbedekking, overhangend groen van graven en beplanting die buiten en boven de maximale hoogte uitreikt, te snoeien of te verwijderen als er voor de te verrichten werkzaamheden hierdoor belemmeringen ontstaan. Er kan door de eigenaar van de grafbedekking geen aanspraak gemaakt worden op enige vergoeding.
Artikel 28. Onderhoud door rechthebbende of gebruiker
De rechthebbende of de gebruiker is verplicht de grafbedekking of de grafkelder goed te onderhouden of te herstellen. Onder dit onderhoud wordt in ieder geval begrepen: het rechtzetten, herstellen, vernieuwen, verven of bijkleuren van de grafbedekking of grafkelder, het verven van opschriften, het regelmatig snoeien van beplanting en het verwijderen dode beplanting.
Als de rechthebbende of de gebruiker nalaat de grafbedekking of grafkelder goed te onderhouden of te herstellen, kan het college de hiervoor in aanmerking komende voorwerpen of zo nodig de hele grafbedekking verwijderen of laten verwijderen op kosten van de nalatige. Het verwijderde blijft gedurende dertien weken ter beschikking van de rechthebbende of de gebruiker en vervalt daarna aan de gemeente, zonder dat deze tot enige vergoeding verplicht is. Beplanting vervalt direct aan de gemeente.
De verwijdering vindt niet eerder plaats dan nadat het college de rechthebbende of de gebruiker door middel van een verklaring schriftelijk op de hoogte heeft gesteld van de toestand van de grafbedekking of grafkelder. Wanneer het adres van de rechthebbende of de gebruiker niet bekend is, wordt een bordje bij het graf geplaatst met het verzoek om contact op te nemen met de gemeente.
Het college kan de rechthebbende of de gebruiker per aanschrijving verplichten een beschadiging aan de grafbedekking of grafkelder te herstellen binnen de door het college gestelde termijn, als de beschadiging zodanig is dat deze naar het oordeel van het college het uiterlijk aanzien van de begraafplaats schaadt of als de beschadiging van de grafbedekking gevaar oplevert voor derden.
De grafbedekking of grafkelder wordt geacht voor rekening en risico van de rechthebbende of de gebruiker te zijn aangebracht. Schade als gevolg van brand, vorst, wateroverlast, bliksem, ontploffing, molest, vandalisme en andere van buiten komende oorzaken of ontstaan door het weghalen en terugplaatsen van grafbedekking ten behoeve van een bijzetting en eventuele gevolgschade voor derden, is voor rekening van de rechthebbende of belanghebbende.
Artikel 29. Tijdelijke verwijdering grafbedekking
Een rechthebbende/ eigenaar van een grafbedekking is verplicht te gedogen dat de op een graf aanwezige gedenktekens, beplanting en voorwerpen door de gemeente tijdelijk geheel of gedeeltelijk worden verwijderd en herplaatst, indien dit voor een begraving of bijzetting in de nabijheid van het graf of om een andere reden nodig is.
Artikel 30. (Tijdelijke) voorwerpen, bomen, bloemstukken etc.
Niet-blijvende beplanting, losse bloemen en kransen op een graf die verwelkt zijn of in een verwaarloosde staat verkeren kunnen door de beheerder worden verwijderd zonder dat aanspraak kan worden gemaakt op schadevergoeding. Linten, siervazen, lantaarns en dergelijke voorwerpen worden gedurende dertien weken ter beschikking gehouden van de rechthebbende of, wanneer het een algemeen graf betreft, van de gebruiker.
Hoofdstuk 6. Ruiming van graven, urnengraven en urnennissen
Artikel 31. Ruiming, samenvoeging, schudden, bezorging van overblijfselen en as
Het voornemen van het college om een particulier graf of particuliere urnenplaats te ruimen wordt ten minste een jaar voorafgaande aan het tijdstip waarop het grafrecht of gebruiksrecht verloopt per brief aan de rechthebbende of, wanneer het een algemeen graf betreft, aan de gebruiker bekend gemaakt. Wanneer het adres van de rechthebbende of gebruiker niet bekend is, maakt het college het voornemen tot ruiming van het graf gedurende ten minste een jaar voorafgaande aan het tijdstip van ruiming door middel van een bij het graf te plaatsen bordje en bij de ingang van de begraafplaats op het mededelingenbord bekend.
De bij de ruiming van het graf worden de nog aanwezige stoffelijke resten verzameld en overgebracht naar een verzamelgraf. Als de resten verdiept worden begraven in hetzelfde graf dan spreken we over schudden. As uit een asbus wordt verstrooid op één van de daartoe bestemde gedeelten van de begraafplaats(en).
De rechthebbende van een particulier graf kan gedurende de in het eerste lid bedoelde termijn bij de beheerder een aanvraag indienen om bij ruiming de stoffelijke resten, als het mogelijk is, te verzamelen voor een crematie of voor herbegraving. Het transport om de stoffelijke resten van de begraafplaats over te brengen naar het crematorium of andere begraafplaats, moet door een erkend bedrijf gebeuren. Kosten en risico hiervoor zijn voor de rechthebbende.
HOOFDSTUK 9. INRICHTING REGISTER EN BESLISSINGSBEVOEGDHEID
De administratie bevat gegevens van alle rechthebbenden en gebruikers, alsmede belanghebbenden van de graven en urnenplaatsen, met hun namen en adressen. Dit register is niet openbaar, de gegevens van rechthebbenden en gebruikers kunnen worden verstrekt aan derden, indien hun belangen dit rechtvaardigen.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-71873.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.