Wijzigingen van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Kapelle

De gemeenteraad van Kapelle;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 januari 2024, nummer D23.295918;

 

overwegende dat:

  • -

    de Centrale Raad van Beroep op 16 augustus 2023 een uitspraak heeft gedaan over de hoogte van de pgb-tarieven voor het sociale netwerk voor hulp bij het huishouden en begeleiding;

  • -

    de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Kapelle hierop aangepast dient te worden;

gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015;

 

b e s l u i t:

 

vast te stellen de volgende wijzigingen van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Kapelle:

Artikel I  

De Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Kapelle wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

Artikel 10, derde lid komt te luiden:

 

  • 3.

    Een cliënt aan wie een pgb wordt verstrekt, kan diensten, hulpmiddelen, woningaanpassingen en andere maatregelen onder de volgende voorwaarden afnemen van een persoon die behoort tot het sociale netwerk:

    • a.

      het tarief of de prijs, bedoeld in het tweede lid, onderdeel b, onder 1, bedraagt voor maatschappelijke ondersteuning verleend door een derde, niet zijnde op onverplichte basis verleende maatschappelijke ondersteuning door een hulp uit het sociale netwerk als bedoeld in artikel 2 van de Uitvoeringsregeling Wmo 2015, minimaal 100% van het wettelijk minimumloon of meer, minimaal de hoogste periodiek uit de CAO VVT met daarbij opgeteld de tegenwaarde van verlofuren en vakantietoeslag voor de voorziening hulp bij het huishouden (specifieke salarisschaal) en de voorziening begeleiding (salarisschaal FWG30), tot ten hoogste de kostprijs van de in de betreffende situatie goedkoopst adequate in de gemeente tijdig beschikbare maatwerkvoorziening in natura, als noodzakelijk is om:

      • 1.

        te verzekeren dat het budget de cliënt in staat stelt tijdig veilige, doeltreffende en kwalitatief goede diensten, hulpmiddelen, woningaanpassingen en andere maatregelen die tot de maatwerkvoorziening behoren, van derden af te nemen, en

      • 2.

        op gepaste wijze rekenschap te geven van de gezinssituatie en van de relevante werkervaring en kwalificaties van deze persoon;

    • b.

      tussenpersonen of belangenbehartigers niet uit het pgb worden betaald

B.

Artikel 10C komt te luiden:

 

  • 1.

    Voor de pgb’s voor hulp bij het huishouden en individuele begeleiding gelden uurtarieven. Voor dagbesteding gelden dagdeeltarieven waarbij uitgegaan wordt van vier uur dagbesteding per dagdeel. Voor kortdurend verblijf gelden vastgestelde tarieven per etmaal.

  • 2.

    Er wordt onderscheid gemaakt tussen formele en informele zorg. Hieraan zijn vastgestelde jaarlijkse tarieven verbonden, die jaarlijks bekend worden gemaakt via de website, op basis van de volgende percentages van het geldende zorg in natura-tarief:

     

    Formele zorg

    Hulp bij het huishouden: 85%

    Begeleiding: 80%

    Dagbesteding: 45%

    Kortdurend Verblijf: 80%

     

    Informele zorg

    Hulp bij het huishouden: 70%

    Begeleiding: 45%

    Dagbesteding: 45%

    Kortdurend Verblijf: 50%

  • 3.

    Het pgb-tarief Beschermd Wonen moet toereikend zijn om passende zorg in te kunnen kopen en bedraagt 90% van de zorg in natura-tarieven. De verantwoordelijkheid voor het aantonen van de hoogte van het tarief en het inkopen van veilige, doeltreffende en kwalitatief goede diensten ligt bij de zorgvrager. Het tarief kan in uitzondering hoger zijn dan 90% maar bedraagt nooit meer dan 100% van het tarief Beschermd Wonen in natura.

Artikel II  

Dit besluit treedt in werking de eerste dag na bekendmaking in het Gemeenteblad en werkt terug tot en met 1 januari 2024.

Aldus vastgesteld tijdens de raadsvergadering van 30 januari 2024.

De gemeenteraad van Kapelle,

De griffier,

H.J. Horden

De voorzitter,

C.G. Jansen op de Haar

Naar boven