Verordening tot wijziging van de Huisvestingsverordening, onderdeel woonruimtevoorraad, Leiden 2021 en 2024

De raad van de gemeente Leiden:

 

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders (Raadsvoorstel RV 24.0005 van 16 januari 2024), mede gezien het advies van de commissie Stedelijke Ontwikkeling,

 

BESLUIT

 

  • 1.

    Vast te stellen de Verordening tot wijziging van de Huisvestingsverordening, onderdeel woonruimtevoorraad, Leiden 2021 en 2024, luidende aldus:

Verordening tot wijziging van de Huisvestingsverordening, onderdeel woonruimtevoorraad, Leiden 2021 en 2024

Artikel I  

De Huisvestingsverordening, onderdeel woonruimtevoorraad, Leiden 2021 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • A

    In artikel 1, onder s en t en artikel 5, tweede lid, wordt ‘artikel 21, eerste lid, onder d’ vervangen door: artikel 21, eerste lid, onder e.

Artikel II  

De Huisvestingsverordening, onderdeel woonruimtevoorraad, Leiden 2024 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • A

    In artikel 2, eerste lid, artikel 3, eerste lid, artikel 4, eerste lid, artikel 5, eerste lid, artikel 6, eerste en tweede lid, artikel 12, eerste lid wordt ‘artikel 21, eerste lid, onder c en d’ vervangen door: artikel 21, eerste lid, onder c en e.

  • B

    In artikel 2, tweede lid, onder e en artikel 4, vierde lid wordt ‘artikel 21, eerste lid, onder d’ vervangen door: artikel 21, eerste lid, onder e.

  • C.

    In artikel 12, eerste lid, onder b wordt “vijfde lid” vervangen door: zesde lid.

Artikel III  

Deze verordening treedt in werking op de dag na publicatie van het Gemeenteblad waarin zij is geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2024.

Gedaan in de openbare raadsvergadering van 1 februari 2024,

de plaatsvervangend griffier,

mw. A.M. Slink

de voorzitter,

dhr. P.A.C.M. van der Velden

TOELICHTING

Met ingang van 1 januari 2024 is de Huisvestingswet 2014 gewijzigd. Daarbij is in artikel 21, eerste lid, een nieuw onderdeel d ingevoegd en is het oude onderdeel d vernummerd tot een nieuw onderdeel e. Met deze wijziging is een onderscheid gemaakt in het omzetten van één onzelfstandige woonruimte in een zelfstandige woonruimte en het verbouwen van een woonruimte tot twee of meer zelfstandige woonruimten.

 

Met het vaststellen van de Huisvestingsverordening, onderdeel woonruimtevoorraad, Leiden 2024 is bedoeld om de vergunningplicht voor het verbouwen tot twee of meer zelfstandige woonruimten in stand te houden. Dit blijkt al uit de toelichting, maar per abuis is onderdeel d in de tekst van de verordening niet gewijzigd in onderdeel e. Nu in de Huisvestingswet 2014 ook niet in overgangsrecht is voorzien, wordt dit met deze verordening alsnog hersteld. Volledigheidshalve wordt de verwijzing ook aangepast in de Huisvestingsverordening, onderdeel woonruimtevoorraad, Leiden 2021 die tot 1 juli 2024 van kracht blijft.

 

Van de gelegenheid is gebruik gemaakt een verkeerde verwijzing in artikel 12, eerste lid in de Huisvestingsverordening, onderdeel woonruimtevoorraad, Leiden 2024 te herstellen.

 

Omdat zowel de wijziging van de Huisvestingswet 2014 als de Huisvestingsverordening, onderdeel woonruimtevoorraad, Leiden 2024 op 1 januari 2024 in werking getreden is en om te voorkomen dat de indruk zou ontstaan dat er een leemte in de regelgeving voor het omzetten van woonruimte is, is aan deze verordening terugwerkende kracht toegekend.

 

Naar boven