Besluit tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening

De raad van de gemeente Alkmaar;

 

Nr.

 

De raad van de gemeente Alkmaar;

 

gelet op het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 november 2023;

 

gelet op het advies van de commissie Bestuur en Middelen van 11 januari 2024;

 

gelet op de artikelen 108 en 149 van de Gemeentewet;

 

overwegende dat het noodzakelijk is om een messenverbod op te nemen, om zoveel als dat mogelijk is een toename van (gewelds)incidenten in de gemeente Alkmaar waarbij messen worden gebruikt en ook jeugdige gewonden vallen te voorkomen, dat het daarnaast ook noodzakelijk is om het artikel dat gaat over supportersstromen aan te scherpen zodat de politie in noodsituaties beter handhavend kan optreden en dat tenslotte ook enige technisch-juridische en taalkundige onvolkomenheden in de Algemene plaatselijke verordening worden hersteld;

 

b e s l u i t

Artikel I Wijziging verordening

De Algemene plaatselijke verordening wordt als volgt gewijzigd:

 

A

 

Artikel 2:5a wordt verplaatst en wordt geplaatst onder het opschrift “Paragraaf 5 Veiligheid op de weg”.

 

B

 

Artikel 2:17 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    In het eerste, tweede en derde lid vervalt het woord «bezoekende».

  • 2.

    Het eerste lid wordt verder als volgt gewijzigd:

    • a.

      de zinsnede «de te bezoeken wedstrijd» wordt gewijzigd in: de te spelen wedstrijd.

    • b.

      na «artikel 175 van de Gemeentewet» wordt ingevoegd: op eerste aanzegging van de politie.

    • c.

      de zinsnede «zodra ze de gemeente bereiken» vervalt.

  • 3.

    Het tweede lid wordt verder als volgt gewijzigd:

    • a.

      na «artikel 175 van de Gemeentewet» ingevoegd: op eerste aanzegging van de politie.

    • b.

      de zinsnede «woonachtig zijn in» wordt vervangen door: wonen in.

  • 4.

    Het derde lid wordt verder als volgt gewijzigd:

    • a.

      de zinsnede «en niet in het bezit zijn van een geldig toegangsbewijs voor de wedstrijd» vervalt.

    • b.

      de zinsnede «woonachtig zijn in» wordt vervangen door: wonen in.

C

 

In artikel 2:29, eerste lid, vervalt onderdeel d.

 

D

 

Na artikel 2:38 wordt een artikel ingevoegd, dat luidt:

 

Artikel 2:38a Messen en steekwapens

 

  • 1.

    Het is verboden op een openbare plaats, het openbaar water of in voor publiek toegankelijke gebouwen gebruiksmessen zonder duidelijk en legitiem doel bij zich te hebben.

  • 2.

    Het verbod geldt niet voor wapens als bedoeld in artikel 2 van de Wet wapens en munitie en geldt ook niet voor gebruiksmessen die zodanig zijn ingepakt dat zij niet voor onmiddellijk gebruik geschikt zijn.

E

 

In artikel 2:44a, derde lid en onderdeel a wordt «als zodanige gekwalificeerd is» vervangen door: als zodanig is gekwalificeerd.

 

F

 

In artikel 5:6 vervalt onderdeel a, onder verlettering van de onderdelen b tot en met j tot a tot en met i.

Artikel II Inwerkingtreding

Deze verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening treedt in werking op de dag na het bekendmaken daarvan.

Vastgesteld in de vergadering van de gemeenteraad van Alkmaar van 25 januari 2024

mw. drs. A.M.C.G. Schouten,

burgemeester

mw. mr. V.H. Hornstra,

griffier

Toelichting verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening

Algemeen

De Algemene plaatselijke verordening (Apv) moet een adequaat juridisch instrument blijven om ongewenst gedrag tegen te gaan of te reguleren. Het periodiek aanpassen van de Apv is nodig om te voorkomen dat de verordening gaat achterlopen bij rechtspraak, nieuwe wetgeving en andere maatschappelijke ontwikkelingen. De nu voorliggende verordening heeft dan ook tot doel om de Apv actueel te houden.

 

Artikelsgewijs

 

A (artikel 2:5a), E (artikel 2:44a) en F (artikel 5:6)

Dit betreft juridisch-technische en taalkundige verbeteringen die verder geen toelichting nodig hebben.

 

B (artikel 2:17)

Op grond van deze bepaling kan worden ingegrepen in acute situaties waarbij door supporters van zowel de eigen club of een club van buiten de gemeente de openbare orde wordt of dreigt te worden verstoord. Omdat de zinsnede «en niet in het bezit zijn van een geldig toegangsbewijs voor de wedstrijd» vervalt, kan in noodsituaties sneller worden opgetreden door de politie. Ook supporters die in het bezit zijn van een geldig toegangsbewijs kunnen nu worden aangepakt als zij op een of andere manier de openbare orde verstoren of dreigen te verstoren of racistisch gedrag vertonen of racistische uitlatingen doen.

 

Door het laten vervallen van het woord «bezoekende» wordt duidelijk gemaakt dat het gaat om supporters van zowel de eigen club of een club van buiten de gemeente. Concreet betekent dit dat (alle) supporters kunnen worden verplicht om hun weg naar het stadion te vervolgen of de gemeente na afloop direct te verlaten, behalve als zij wonen in de gemeente Alkmaar wonen.

 

C (artikel 2:29)

Omdat lachgas inmiddels is geplaatst op lijst II van de Opiumwet is onderdeel d (dat gaat over het verkopen van lachgas in de horeca) overbodig geworden. Daarom vervalt onderdeel d.

 

D (artikel 2:38a)

Met dit artikel wordt uitvoering gegeven aan het coalitieakkoord “Vertrouwen in Alkmaar. Verschil mag er zijn” (p. 11).

 

De Wet wapens en munitie geldt al in situaties waarbij redelijkerwijs kan worden aan genomen dat een gebruiksmes (dat bij iemand wordt aangetroffen) bestemd is om letsel aan personen toe te brengen of te dreigen. Niet alleen het dragen van een aantal soorten messen, maar ook de voorwerpen waarvan, gelet op hun aard of omstandigheden waaronder zij worden aangetroffen, redelijkerwijs kan worden aangenomen dat zij zijn bestemd om letsel aan personen toe te brengen of te dreigen vallen onder de Wet wapens en munitie. Welke voorwerpen dit concreet betreft, wordt niet nader omschreven. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om gewone gebruiksmessen als keukenmessen, zakmessen of stanleymessen afhankelijk van de omstandigheden waaronder deze worden aangetroffen. Gebruiksmessen zijn dus niet op voorhand verboden op grond van de Wet wapens en munitie.

 

Er ligt een voorstel tot het aanpassen van de Wet wapens en munitie waarbij de verkoop aan minderjarigen van (bepaalde) gebruiksmessen en het dragen daarvan in de openbare ruimte wordt verboden. Dit wetsvoorstel heeft ter consultatie gelegen en is nog niet klaar voor behandeling door de Tweede Kamer.

 

Een verbod in de Apv is juist daarom noodzakelijk, omdat het dragen van gebruiksmessen in toenemende mate de openbare orde aantast. Met het toevoegen van het messenverbod wordt het verboden om deze gebruiksmessen zonder duidelijke en legitiem doel bij je te hebben op de weg of in voor publiek toegankelijke gebouwen. Het gebruik van een mes zoals bijvoorbeeld bij het nuttigen van een maaltijd op een terras of bij een picknick in het park moet uiteraard wel mogelijk blijven. Daarnaast vallen messen die zijn ingepakt, bijvoorbeeld omdat deze in een winkel zijn aangeschaft en nog in de verpakking zitten, niet onder het verbod. Hiermee blijft het vervoer van gebruiksmessen gewoon mogelijk. Deze messen moeten dan wel zodanig zijn verpakt dat ze niet onmiddellijk kunnen worden aangewend.

 

Dit artikel ziet op het beschermen van de openbare orde en tegen mogelijke verstoringen daarvan. De Wet wapens en munitie daarentegen is gericht op het beschermen van de persoonlijke vrijheid en lichamelijke integriteit tegen wapengeweld.

Naar boven