Voor het organiseren van grote evenementen geldt dat deze niet mogen plaatsvinden zonder in het bezit te zijn van een vergunning (evenementenvergunning). Aan deze vergunningen worden voorschriften verbonden, zodat weigering van de vergunning niet nodig is. Deze voorschriften kunnen ook betrekking hebben op de bescherming van het milieu.
Om duidelijk te maken hoe wordt omgegaan met voorschriften over het gebruik van herbruikbare statiegeldbekers bij evenementen, is deze beleidsregel opgesteld.
Juridisch kader
Artikel 2:25, eerste lid, APV
Het is verboden zonder of in afwijking van een vergunning van de burgemeester een evenement te organiseren.
Artikel 1:4, eerste lid, APV
Aan een vergunning of ontheffing kunnen voorschriften en beperkingen worden verbonden. Deze voorschriften en beperkingen strekken slechts tot bescherming van het belang of de belangen in verband waarmee de vergunning of ontheffing is vereist.
Artikel 1:8, eerste lid, APV
Een vergunning of ontheffing kan in ieder geval worden geweigerd in het belang van:
- a.
- b.
- c.
- d.
de bescherming van het milieu.
Beleidsafwegingen
De Single Use Plastic Directive (SUP-richtlijn) is een Europese richtlijn en is vanaf 3 juli 2021 van kracht en is bedoeld om het gebruik van plastic terug te dringen.
Gebleken is dat evenementen in de openbare ruimte gepaard gaan met veel afval. Een groot deel hiervan is afkomstig van de plastic wegwerpbekers die op evenementen gebruikt worden. Veel van die plastic wegwerpbekers belanden in de openbare ruimte. Dit veroorzaakt overlast voor omwonenden, verontreiniging, aantasting van het uiterlijk aanzien van de stad en heeft negatieve effecten op het milieu en veel kosten voor het opruimen. Om deze nadelige effecten te voorkomen, de wegwerpcultuur en eenmalig gebruik tegen te gaan, wordt het gebruik van herbruikbare bekers met statiegeld voorgeschreven voor het uitschenken van alle dranken bij evenementen.
Door het gebruik van herbruikbare bekers wordt minder afval geproduceerd, wordt minder wegwerpplastic gebruikt, vindt minder verbranding van plastic plaats en belandt minder plastic op de afvalberg of in zee. Uit onderzoek en ervaringen bij andere gemeenten is gebleken dat de invoering van herbruikbare bekers een geschikt middel is om deze doelen te bereiken.
Ook is gebleken dat het gebruik van herbruikbare bekers alleen effectief is als daarvoor statiegeld moet worden. Andere maatregelen, zoals het plaatsen van prullenbakken, een opruimplicht en het opvissen van het drijvend plastic, zijn niet voldoende gebleken om genoemde doelen te bereiken. Door het gebruik van herbruikbare statiegeldbekers worden evenementorganisatoren, horecaondernemers en consumenten gestimuleerd bij te dragen aan het verminderen van het gebruik van wegwerpplastic.