Gemeenteblad van Geldrop-Mierlo
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Geldrop-Mierlo | Gemeenteblad 2024, 546704 | beleidsregel |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Geldrop-Mierlo | Gemeenteblad 2024, 546704 | beleidsregel |
Beleidsregel Wet Bibob gemeente Geldrop-Mierlo 2025
Gemeenten hebben te maken met ondermijnende criminaliteit. Ondermijnende criminaliteit bestaat uit alle vormen van criminaliteit die een bedreiging zijn voor de integriteit van het bestuur. Kenmerkend voor ondermijning is de verwevenheid tussen de boven- en onderwereld. Criminelen maken gebruik van legale structuren – zoals vergunningen, subsidies en overheidsopdrachten – om criminele activiteiten uit te voeren. Dit heeft tot gevolg dat de integriteit van de overheid wordt aangetast.
De Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob) geeft de overheid een instrument in handen om zich tegen het risico van aantasting van de integriteit te beschermen. Als bijvoorbeeld een ernstig gevaar dreigt dat een vergunning wordt misbruikt, kan het bevoegde bestuursorgaan de aanvraag weigeren of de afgegeven vergunning intrekken. Om de mate van gevaar te bepalen, voert het bevoegde bestuursorgaan een eigen onderzoek uit. Ook kan het bestuursorgaan een advies aanvragen bij het Landelijk Bureau Bibob (LBB). Zo wordt voorkomen dat de overheid criminele activiteiten faciliteert en wordt de concurrentiepositie van bonafide ondernemers beschermd.
De Wet Bibob en het daarbij behorende Besluit Bibob zijn van toepassing:
Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor de toepassing van de Wet Bibob. In deze beleidsregel is onder andere het toepassingsbereik opgenomen. Een Bibob-beleid voorkomt willekeur, biedt duidelijkheid voor burgers en ondernemers en is inzichtelijk voor de betrokkenen. Bovendien kan deze beleidsregel preventief werken.
in deze beleidsregel wordt verstaan onder:
Semioverheidsinstanties: een bedrijf, instelling of organisatie die in overwegende mate, dat wil zeggen in beginsel voor twee derde of meer, door publiek geld is gefinancierd (het financiële vereiste) en waarbij de inhoudelijke criteria voor het verstrekken van geldelijke uitkeringen of voorzieningen in beslissende mate wordt bepaald door de overheid (het inhoudelijke vereiste);
3.3 Geen eigen Bibob-onderzoek
De uitvoering van een Bibob-onderzoek blijft, tenzij sprake is van een aanleiding als bedoeld in artikel 3.2, achterwege indien aan de orde is dat:
het gaat om een partij die binnen een periode van 12 maanden meerdere vastgoedtransacties binnen eenzelfde project aangaat met de gemeente. Deze partij zal bij ongewijzigde omstandigheden ten opzichte van de eerdere vastgoedtransactie (bedrijfsstructuur, financiering, zakelijke partners, etc.) kunnen volstaan met een verwijzing naar de reeds eerder aangegane overeenkomst en het daarbij ingevulde Bibob-formulier. Bij gewijzigde omstandigheden dient de partij slechts de gewijzigde omstandigheden aan te geven.
3.4 Weigeren of niet volledig invullen Bibob-vragenformulier
In geval van een Bibob-onderzoek bij een aanvraag van een beschikking zal deze aanvraag buiten behandeling worden gesteld indien het Bibob-vragenformulier en/of de gevraagde documenten niet (volledig/tijdig) worden aangeleverd. Het buiten behandeling stellen is mogelijk op grond van artikel 4:5 Algemene wet Bestuursrecht;
In geval van een Bibob-onderzoek bij een verleende beschikking zal een weigering om het Bibob-vragenformulier en/of de gevraagde documenten (volledig/tijdig) aan te leveren (artikel 4 lid 1 van de Wet Bibob) worden aangemerkt als een ernstige mate van gevaar (artikel 3 van de Wet Bibob). De verstrekte beschikking kan als gevolg daarvan worden ingetrokken;
In het geval van een Bibob-onderzoek bij een overheidsopdracht of vastgoedtransactie die reeds is aangegaan, zal een weigering om het Bibob-vragenformulier en/of de gevraagde documenten (volledig/tijdig) aan te leveren (artikel 4 lid 1 van de Wet Bibob) worden aangemerkt als een ernstige mate van gevaar (artikel 3 van de Wet Bibob) en zal de overeenkomst worden ontbonden.
4. Publiekrechtelijke beschikkingen
4.1 Toepassingsbereik bij nieuwe beschikkingen Bijzondere Wetten
4.2 Toepassingsbereik bij nieuwe beschikkingen Omgevingswet
In geval dat in het kader van een omgevingsvergunning als bedoeld in sub a tot en met d een Bibob-onderzoek wordt uitgevoerd en omgevingsvergunning is overgedragen en op naam van een ander is gesteld (artikel 5.37, tweede lid Omgevingswet) zal de nieuwe rechthebbende van deze vergunning aan een Bibob-onderzoek worden onderworpen.
4.4 Toepassingsbereik bij subsidies
De gemeente Geldrop-Mierlo kan een Bibob-onderzoek starten met betrekking tot een aanvraag om een subsidie dan wel een verleende subsidie zoals bedoeld in de algemene subsidieverordening, indien de activiteit waarvoor de subsidie wordt aangevraagd valt onder één of meer van de in bijlage 2 genoemde risicocategorieën en/of -gebieden;
5. Privaatrechtelijke transacties
5.1 Toepassingsbereik bij vastgoedtransacties
De gemeente Geldrop-Mierlo kan de wet in beginsel toepassen bij vastgoedtransacties (inclusief kettingbeding) waarbij de gemeente Geldrop-Mierlo partij is. Bij de start van de onderhandelingen daartoe, zal de gemeente Geldrop-Mierlo de wederpartij ervan uitdrukkelijk in kennis stellen dat een Bibob-onderzoek deel kan uitmaken van de procedure;
5.2 Toepassingsbereik bij overheidsopdrachten
De gemeente Geldrop-Mierlo kan de wet in beginsel toepassen bij overheidsopdrachten. Aangezien dit instrument een ingrijpend karakter heeft zal een besluit daartoe weloverwogen en met inachtneming van de algemene beginselen van behoorlijk bestuur en de beginselen van het aanbestedingsrecht moeten worden gemaakt. In aanbestedingsdocumenten zal derhalve dan ook worden opgenomen dat inschrijvende partijen er rekening mee moeten houden dat de gemeente Geldrop-Mierlo, alvorens tot gunning over te gaan, een Bibob-onderzoek kan starten, dan wel advies kan inwinnen bij het Landelijk Bureau Bibob als bedoeld in de wet;
Deze beleidsregel is vastgesteld door de burgemeester, respectievelijk het college van burgemeester en wethouders, op 17 december 2024 en treedt in werking op 1 januari 2025.
De Beleidsregel Wet Bibob gemeente Geldrop-Mierlo 2021 wordt gelijktijdig met het vaststellen van deze beleidsregel ingetrokken en vervalt op 1 januari 2025.
De beleidsregel kan worden aangehaald als ‘Beleidsregel Wet Bibob gemeente Geldrop-Mierlo 2025’.
Aldus vastgesteld op 17 december 2024
door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldrop-Mierlo
N.J.H. Scheltens
de secretaris
J.C.J. van Bree
de burgemeester
Aldus vastgesteld op 17 december2024
door de burgemeester van de gemeente Geldrop-Mierlo
J.C.J. van Bree
de burgemeester
Bijlage 1: Omgevingsvergunning bouwactiviteit en omgevingsplanactiviteit bouwen
Toepassingscriteria geldend voor de uitvoering van het Bibob-onderzoek bij de aanvraag voor een beschikking voor een bouwactiviteit of het verrichten van een omgevingsplanactiviteit bouwen (artikel 5.1 eerste lid, aanhef en onder a en artikel 5.1, tweede lid, aanhef en onder a van de Omgevingswet)
De uitvoering van de Bibob-onderzoek zal plaatsvinden bij aanvragen, die vallen onder één van de hierna genoemde gevallen:
illegaal gestarte bouwactiviteiten: In geval reeds is begonnen met de realisatie van een vergunningplichtig bouwwerk, zonder dat daarvoor de vereiste vergunning is aangevraagd en de bouwsom meer bedraagt dan € 50.000,- (exclusief btw) en minder bedraagt dan of gelijk is aan € 500.000,- (exclusief btw).
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-546704.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.