Gemeente Heerlen – Publicatie voornemen tot verkoop van het appartementsrecht rechtgevende op het uitsluitend gebruik van commerciële ruimten met toebehoren gelegen op niveau één (1) tot en met niveau vijf (5) van het gebouw, plaatselijk bekend als Maanplein 88 te Heerlen.

 

 

Gemeente Heerlen is eigenaar van het appartementsrecht rechtgevende op het uitsluitend gebruik van commerciële ruimten met toebehoren gelegen op niveau één (1) tot en met niveau vijf (5) van het gebouw, plaatselijk bekend als Maanplein 88 te Heerlen. Rijksvastgoedbedrijf heeft te kennen gegeven dat De Staat der Nederlanden voornoemd appartementsrecht van Gemeente Heerlen wenst te verwerven ten einde deze onder meer te gebruiken als kantoorgebouw voor een (of meerdere) overheidsinstelling(en).

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij voornemens zijn tot verkoop van het appartementsrecht rechtgevende op het uitsluitend gebruik van commerciële ruimten met toebehoren gelegen op niveau één (1) tot en met niveau vijf (5) van het gebouw, plaatselijk bekend als Maanplein 88 te Heerlen aan De Staat der Nederlanden over te gaan.

Ligging en ruimtebeslag

Het te verkopen appartementsrecht is gelegen nabij Maanplein 88 te Heerlen. Het betreft een het recht met kadastrale aanduiding: gemeente Heerlen sectie D complexnummer 9805 A, appartementsindexnummer 105, hierna te noemen ‘Appartementsrecht’. Tevens bevinden zich op niveau -2, -1 en 0 toegangsruimtes ten dienste van uitsluitend dit appartementsrecht.

Bestemming over te dragen gronden

Het vigerende bestemmingsplan waarin het object is gelegen is “Maankwartier”, met de bestemming Centrum. Het object is momenteel in gebruik als kantoorruimte.

Eén gegadigde

In het bestemmingsplan “Cityplan Heerlen” wordt ingezet op het vestigen van middelgrote en grote kantoren in concentratie- en balansgebieden. Voor wat betreft grootschalige kantoren is het beleid erop gericht om deze binnen Heerlen-centrum te situeren, één en ander overeenkomstig het beleid zoals dit op regionaal niveau is vastgelegd in de 'Structuurvisie Ruimtelijke Economie Zuid-Limburg'. Voorts is specifiek in het bestemmingsplan “Maankwartier” benoemd dat bestaande werkgelegenheid vastgehouden moet worden en nieuwe werkgelegenheid gecreëerd moet worden. Daarnaast wordt ook in het coalitieakkoord 2022-2026 ingezet op de ambities van Gemeente Heerlen om een toekomstbestendige stad op te bouwen waar ondernemingen goed kunnen gedijen en een goede voorzieningenstructuur aanwezig is.

Gelet op het bovenstaande, sluiten de plannen van De Staat der Nederlanden naadloos aan op de ambities en beleidsdoelstellingen van gemeente Heerlen. De Staat der Nederland is een grote, betrouwbare werkgever die al een aanzienlijke aanwezigheid in het centrum van Heerlen heeft en dit wenst uit te breiden in naburige locaties. Het beoogde gebruik, zijnde het uitvoeren van wettelijke (rijks)taken, is iets dat Gemeente Heerlen gelet op haar beleidsdoelstellingen zoveel mogelijk wenst te faciliteren. Gemeente Heerlen is dan ook van mening dat De Staat der Nederlanden de enige serieuze gegadigde is voor het vervreemden van het appartementsrecht.

Reageren meerdere koopgegadigden

Bent u van mening dat u ook in de gelegenheid moet worden gesteld de bestemming te realiseren en daarom als koopgegadigde dient te worden aangemerkt voor het te verkopen appartementsrecht, dan dient u dat uiterlijk 20 kalenderdagen na dagtekening van deze publicatie gemotiveerd en schriftelijk kenbaar te maken door het aanhangig maken van een juridische procedure bij de rechtbank Limburg, locatie Maastricht.

Voorts dient u een kopie van de dagvaarding naar gemeente Heerlen te sturen. U kunt dat doen door het schrijven van een brief aan burgemeester en wethouders van Heerlen, Postbus 1, 6400 AA Heerlen of door het sturen van een e-mailbericht aan: gemeente@heerlen.nl, o.v.v. ‘verkoop van het appartementsrecht Maanplein 88’.

Bij gebreke van een tijdig en gemotiveerd bericht vervalt het recht tegen al het voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt. De gemeente Heerlen en De Staat der Nederlanden zouden immers onredelijk worden benadeeld indien pas na deze (duidelijk kenbaar gemaakte) termijn alsnog tegen het voornemen respectievelijk het aangaan van de overeenkomst zou worden opgekomen. De gemeente publiceert dit voornemen in het gemeenteblad en op Externe link: https://www.heerlen.nl/bekendmakingen en www.overheid.nl.

Met deze publicatie geeft de gemeente Heerlen uitvoering aan de Didam-uitspraak van de Hoge Raad van 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778). Daarbij stelt de Gemeente evenwel uitdrukkelijk voorop dat het van oordeel is dat deze uitspraak geen betrekking heeft op transacties tussen overheidslichamen, meer in het bijzonder transacties waarbij het verkrijgende overheidslichaam de onroerende zaak aanwendt voor eigen gebruik, zoals het voorzien in de eigen huisvestingsbehoefte, dan wel het (anderszins) aanwenden van die onroerende zaak ter uitoefening van de publieke taak van het verkrijgende overheidslichaam.

Niettemin publiceert de gemeente zekerheidshalve de voorgenomen transactie nu – indien de Didam-uitspraak toch ook op dit type transacties zou blijken te zien – De Staat der Nederlanden op grond van de hierna te noemen objectieve, redelijke en toetsbare criteria in elk geval de enige serieuze gegadigde is die in aanmerking komt voor het aangaan van de betreffende koopovereenkomsten.”

Heerlen, 1 december 2024

 

 

Naar boven