Vestiging van een gemeentelijk voorkeursrecht op onroerende zaken op basis van artikel 9.1, eerste lid, sub c, van de Omgevingswet in het gebied Arrisveld.

 

De raad van de gemeente Winterswijk geeft hierbij op grond van artikel 16.32b van de Omgevingswet kennis van de terinzagelegging van haar voorkeursrechtbeschikking op 19 december 2024 om op grond van artikel 9.1, eerste lid sub c, van de Omgevingswet een voorkeursrecht te vestigen op de onroerende zaken gelegen in het gebied Arrisveld. Begrensd door de Groenloseweg, Beatrixpark, spoorlijn Winterswijk-Zutphen en de Meekertweg.

De raad heeft op grond van artikel 9.1, eerste lid, sub c, van de Omgevingswet besloten om op onroerende zaken in het gebied bekend als Arrisveld het voorkeursrecht te vestigen. Het voorkeursrecht als bedoeld in artikel 9.1, eerste lid, onder c van de Omgevingswet vervalt drie jaar na het ingaan ervan, tenzij voor dat tijdstip de functie waarvoor het voorkeursrecht is gevestigd, is toegedacht in een omgevingsvisie of een programma of is toegedeeld in het omgevingsplan.

De onroerende zaken zijn gelegen in het gebied Arrisveld van de gemeente Winterswijk en zijn nader aangegeven op de bij het besluit behorende grondtekening met nummer WWIJK-202410A en de bijbehorende perceellijst.

Gevolgen van de vestiging

De vestiging van het voorkeursrecht houdt in dat eigenaren en beperkt gerechtigden van de onroerende zaken, wanneer zij die onroerende zaken respectievelijk erop gevestigde beperkte rechten wensen te vervreemden, deze eerst aan de gemeente Winterswijk te koop moeten aanbieden. De eigenaren en de rechthebbenden op beperkte rechten hebben afzonderlijk bij brief bericht ontvangen over de inhoud van de voorkeursrechtbeschikking en de gevolgen daarvan.

Bekendmaking en inwerkingtreding

De voorkeursrechtbeschikking wordt bekendgemaakt door toezending van de beschikking aan de belanghebbenden (lees: de betrokken grondeigenaren en de eventuele beperkt gerechtigden) op vrijdag 20 december 2024. Dit geschiedt door middel van een aangetekende brief met bijlagen.

Binnen vier dagen na de bekendmaking dient de voorkeursrechtbeschikking te worden ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster, opdat het voorkeursrecht vanaf het tijdstip van inschrijving in werking treedt.

Terinzagelegging stukken

Het besluit van de raad met nummer 2320697 (de voorkeurrechtsbeschikking), ligt samen met de bij dit besluit behorende bijlagen, waaronder de grondtekening met nummer WWIJK-202410A en de bijbehorende perceellijst, vermeldende de kadastrale aanduidingen, de perceelgrootte en de namen van de eigenaren en beperkt gerechtigden, met ingang van vrijdag 20 december 2024 gedurende zes weken ter inzage bij het gemeentekantoor van de gemeente Winterswijk.

Het gemeentekantoor bevindt zich aan stationsstraat 25, 7101 GH te Winterswijk. Hier bent u welkom: maandag van 9.00 tot 20.00 uur, dinsdag tot en met donderdag van 9.00 tot 17.00 uur of vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur. Zie voor de actuele openingstijden: https://www.winterswijk.nl/gemeentekantoor.

De stukken zijn eveneens digitaal te raadplegen in het Gemeenteblad via de link “gerelateerd – externe bijlagen” behorende bij de publicatie.

Bezwaar en beroep

Ingevolge de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden gedurende een termijn van zes weken, ingaande de dag na bekendmaking van de voorkeursrechtbeschikking (derhalve vanaf 21 december 2024), schriftelijk bezwaar maken tegen de vestiging van het voorkeursrecht door de gemeenteraad, door een bezwaarschrift in te dienen bij de raad van de gemeente Winterswijk, t.a.v. de commissie bezwaarschriften, Postbus 101, 7100 AC Winterswijk.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet tenminste bevatten:

1. naam en adres van de indiener;

2. dagtekening;

3. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

4. de gronden van bezwaar.

Indien u eerder ervoor heeft gekozen om bezwaar te maken tegen het besluit van het college van burgermeester en wethouders voor de vestiging van het (voorlopig) voorkeursrecht (de voorkeursrechtbeschikking, nummer 2310216), dan wordt dat bezwaarschrift, zodra het besluit van de gemeenteraad tot vestiging van het voorkeursrecht bekend is gemaakt, op grond van artikel 16.32c van de Omgevingswet aangemerkt als te zijn gericht tegen de voorkeursrechtbeschikking van de gemeenteraad. Met deze regeling wordt voorkomen dat u tweemaal bezwaar dient te maken.

Hebt u meer tijd nodig voor uw bezwaar?

Dan kun u binnen zes weken een voorlopig ('pro forma') bezwaar sturen. U zet daar alle gegevens in, behalve waarom u bezwaar maakt. Daarna krijgt u van ons bericht wanneer de reden voor uw bezwaar uiterlijk bij ons binnen moet zijn.

Voorlopige voorziening

Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit (de voorkeursrechtbeschikking) niet. Indien een bezwaarschrift is ingediend, kunt u de voorzieningenrechter van de Rechtbank Gelderland (Sector bestuursrecht), gevestigd te Walburgstraat 2-4, 6811 CD te Arnhem, verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist, een en ander ingevolge artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht. De voorzieningenrechter zal de verzoeker alleen ontvankelijk verklaren, indien daarbij een spoedeisend belang kan worden aangetoond. Voor het in behandeling nemen van het verzoek worden griffierechten geheven.

Winterswijk, 20 december 2024

Het college van burgemeester en wethouders

 

 

Naar boven