Tijdens de raadsvergadering van 19 december 2024 heeft de gemeenteraad van gemeente Nunspeet uitgesproken een actieve rol te willen pakken als er urgente situaties aan de orde zijn met huisvesting van huisartsen in de gemeente. Daaropvolgend is de gemeente Nunspeet voornemens een huurovereenkomst aan te gaan met de nieuwe praktijkhouder van Huisartsenpraktijk Elspeet voor de verhuur van een nog te realiseren tijdelijke huisartsenpraktijk gelegen op Bedrijfskavel 2 op het Bedrijventerrein Elspeet fase 1, kadastraal bekend gemeente Nunspeet, sectie F, nummer 9016, met een voorlopige grootte van 1.277 m². De voorgenomen verhuur vindt plaats tegen een marktconforme prijs.
De gemeente Nunspeet is van oordeel dat in dit kader geen mededingingsruimte door middel van een selectieprocedure hoeft te worden geboden nu bij voorbaat vaststaat dat de nieuwe praktijkhouder van Huisartsenpraktijk Elspeet als enige serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de huur van de tijdelijke huisartsenpraktijk die gerealiseerd gaat worden op Bedrijfskavel 2 op het Bedrijventerrein Elspeet fase 1, op basis van objectieve, redelijke en toetsbare criteria, te weten:
- Er moet sprake zijn van een urgente situatie die inhoudt dat zonder ingrijpen de huisvesting binnen een jaar verdwijnt;
- De betreffende huisarts kan garanderen dat er na facilitering door gemeente minimaal nog 10 jaar praktijk wordt gehouden;
- Huisartsencoöperatie Medicamus steunt de verhuizing en onderschrijft het belang hiervan ten behoeve van de toekomstbestendigheid van de huisartsenzorg in de gemeente Nunspeet;
- De actieve rol kan zich uiten in verschillende vormen maar als er sprake is van verhuur dient de partij met de gemeente minimaal een huurovereenkomst aan te gaan voor 5 jaar met optie tot verlenging.
- Uitgangspunt is commerciële tarieven zodat er voldaan wordt aan staatssteuncriteria. Eventuele tegemoetkomingen zullen via subsidieverordeningen tot stand moeten komen.
Een belanghebbende die het hier niet mee eens is en ook voor deze verhuur in aanmerking wenst te komen dient binnen 20 kalenderdagen, ingaande op de dag na de datum van deze publicatie, een kort geding aanhangig te maken bij de bevoegde voorzieningenrechter; het kort geding is aanhangig vanaf het moment dat de dagvaarding voor de deurwaarder is betekend. Bij gebreke van een tijdig ingesteld kort geding vervalt het recht tegen al het voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft een belanghebbende zijn of haar rechten daarop verwerkt. De gemeente zou immers onredelijk worden benadeeld indien pas na deze (duidelijk kenbaar gemaakte) termijn alsnog tegen het voornemen respectievelijk het aangaan van de betreffende overeenkomst zou worden opgekomen.