Verkeersbesluit 2023VB43 gehandicaptenparkeerplaats en éénrichtingsituatie Gansepoel

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Veldhoven.

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994, zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Vereiste van een besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, moet een verkeersbesluit worden genomen op grond van het bepaalde in artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994.

 

Gelet op:

de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

artikel 26 van het BABW wordt dit besluit bekendgemaakt door op de in de artikelen 5 onderscheidenlijk 6 van de Bekendmakingswet bepaalde wijze;

het vigerende besluit interne mandaten, volmachten en machtigingen;

 

Uit oogpunt van:

het verzekeren van de veiligheid op de weg;

het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

Motivering

In het kader van het nieuwbouwplan Gansepoel is voorzien een nieuw parkeerterrein aan te leggen aan de zuidzijde van de Lange Kruisweg. Aan de zuidzijde van de Lange Kruisweg staat ook een bomenlaan en is in de huidige situatie sprake van langsparkeervakken die op enkele plekken onderbroken zijn. Om dit nieuwe parkeerterrein te ontsluiten is onderzocht op welke plekken tussen de bomen toe-/uitgangen zijn te maken. Dit heeft geleid tot de opzet van het parkeerterrein met 2 ontsluitingen.

De westelijke ontsluiting is zowel een toe- als uitgang. Via deze toegang is het grootste deel van de nieuwe parkeerplaatsen te bereiken. De oostelijke ontsluiting is voor automobilisten enkel in één richting te berijden. Dit is voor de verkeersveiligheid voor het appartementencomplex gedaan, omdat hiermee slechts gemotoriseerd verkeer vanuit één richting is te verwachten. De rijrichting is gekozen mede in relatie tot de huidige woningen. Aan de Lange Kruisweg zijn diverse rijwoningen aanwezig. De voorgestelde rijrichting zorgt ervoor dat koplampen van auto’s niet op de ramen van de rijwoningen schijnen.

Verder willen één van de parkeerplaatsen reserveren voor mindervalide. Met het aanwijzen van een algemene gehandicaptenparkeerplaats in de nabijheid van de ingang van het appartementencomplex willen we gebruikers in staat stellen om een actief en mobiel leven te leiden en om aan het algemeen maatschappelijk verkeer te kunnen deelnemen. Het belang van de gehandicapte om zijn voertuig op de parkeerplaats weegt daarom naar onze mening zwaarder dan het belang hierbij van niet-gehandicapte weggebruikers.

 

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de operationeel expert wijkzorg, namens de politiechef Eenheid Oost Brabant van de Nationale Politie.

Het voorlopig ontwerp van de planinrichting, waarop ook de verkeersbesluit plichtige onderdelen staan, heeft 6 weken ter inzage gelegen. Vanuit het project heeft destijds ieder adres in de wijk een bewonersbrief ontvangen.

 

Besluiten

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om:

Instellen éénrichtingsverkeer uitgezonderd (brom-)fietsers in middels bebording C02-C03-OB54

  • 1.

    Oostelijke ingang parkeerterrein appartementencomplex

Instellen invalideparkeerplaats middels bebording E06

  • 1.

    Parkeerterrein nabij ingang appartementencomplex

Bebording conform bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990.

Een en ander zoals op de bij dit ontwerp besluit behorende tekening is aangegeven.

 

Veldhoven 14 februari 2024

College van burgemeester en wethouders

Mededelingen

Dit verkeersbesluit ligt met bijbehorende tekening van donderdag 15 februari 2024 tot en met woensdag 27 maart 2024 ter inzage in de informatieruimte van het gemeentehuis en is te raadplegen via het digitale Gemeenteblad (www.officielebekendmakingen.nl).

 

U kunt reageren op het voorstel

Tegen dit ontwerp verkeersbesluit kunnen belanghebbenden binnen 6 weken na de datum van publicatie hun zienswijze bij voorkeur schriftelijk indienen bij het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Veldhoven, Postbus 10101, 5500 GA te Veldhoven.

De schriftelijke zienswijze dient te zijn ondertekend en bevat ten minste het volgende:

naam en adres van de indiener;

datum en handtekening;

vermelding van het nummer en de datum van het ontwerp verkeersbesluit;

een motivering waarom men zich niet kan verenigen met het voornemen.

Alleen de belanghebbende die een zienswijze heeft ingediend, kan in de verdere procedure beroep instellen en dan nog uitsluitend voor zover het de onderdelen van het besluit betreft waartegen de zienswijze zich richtte. Deze beperking geldt uiteraard niet voor zover in het definitieve verkeersbesluit wijzigingen worden aangebracht ten opzichte van het ter inzage gelegen ontwerp verkeersbesluit.

 

 

Naar boven