Gemeenteblad van Amsterdam
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Amsterdam | Gemeenteblad 2024, 534720 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Amsterdam | Gemeenteblad 2024, 534720 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Verordening van de raad van de gemeente Amsterdam tot wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening 2008 in verband met het instellen van een ingebruiknameverbod geldautomaten na plofkraken, aanscherping verblijfsverbod en, en enkele technische wijzigingen naar aanleiding van het lachgasverbod en toepassing van de bevoegdheid panden, gebieden of branches als vergunningplichtig aan te wijzen
Artikel 1.7 Algemene gronden voor wijziging of intrekking
Het bevoegde bestuursorgaan kan een vergunning of ontheffing geheel of gedeeltelijk wijzigen of intrekken als:
Artikel 2.7 Openlijk gebruik en handel
Het is verboden zich op of aan de weg op te houden als aannemelijk is dat dit gebeurt om middelen als bedoeld in de artikelen 2 en 3 van de Opiumwet of daarop gelijkende waar, dan wel slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen of stimulerende middelen of daarop gelijkende waar, te kopen of te koop aan te bieden.
Artikel 2.7A komt te vervallen
Artikel 2.7B komt te vervallen
2.8 Aanwijzing algemene- en dealeroverlastgebieden
Artikel 2.9 Verblijfsverbod algemeen overlastgebied
Als in het afgelopen jaar eerder een verblijfsverbod voor een maand als bedoeld in het tweede lid of een verblijfsverbod voor drie maanden aan de overtreder is opgelegd, kan de burgemeester hem bij herhaalde overtreding naast een verblijfsverbod voor 24 uur een verblijfsverbod voor drie maanden opleggen.
Artikel 2.9A Verblijfsverbod dealeroverlastgebied
Als in de afgelopen twee jaar al eerder een verblijfsverbod voor drie maanden als bedoeld in het derde lid of een verblijfsverbod voor zes maanden aan de overtreder is opgelegd, kan de burgemeester hem bij herhaalde overtreding naast een verblijfsverbod voor 48 uur een verblijfsverbod voor zes maanden opleggen.
Na artikel 2.10 wordt een nieuw artikel 2.10A ingevoegd dat komt te luiden:
Lid 4. De burgemeester draagt zorg voor het aanbrengen van het bevel tot het verbod tot gebruik/herplaatsing op de geldautomaat, of in de directe nabijheid daarvan.
Lid 5. De rechthebbende laat toe dat een afschrift van het bevel wordt aangebracht op de geldautomaat.
2.16a Aanwijzing van een gebied of gebouw als vergunningplichtig voor bepaalde bedrijfsmatige activiteiten
De burgemeester kan een gebied of gebouw aanwijzen waarin het is verboden om zonder vergunning als bedoeld in artikel 3.64 bepaalde categorieën bedrijfsmatige activiteiten uit te oefenen die naar zijn oordeel de openbare orde of veiligheid verstoren, ondermijning veroorzaken of de spanning waaraan de leefbaarheid ter plaatse reeds bloot staat op ontoelaatbare wijze nadelig beïnvloeden.
De burgemeester kan op grond van de belangen genoemd in het eerste lid gebouwen aanwijzen waar het verbod van artikel 3.64 van toepassing is als in de afgelopen vijf jaar vergunningen op basis van dat artikel aan een betrokkene bij de exploitatie van die gebouwen zijn geweigerd of buiten behandeling zijn gesteld.
Artikel 3.64 Exploitatie van aangewezen bedrijfsactiviteit
Het is verboden om zonder vergunning van de burgemeester een door hem aangewezen bedrijfsmatige activiteit uit te oefenen in een door hem op grond van artikel 2.16a aangewezen gebouw of gebied.
Art 3.65 Eisen aan de vergunningsaanvraag
Naast het aanvraagformulier wordt bij een aanvraag ook een bedrijfsplan overlegd, waarin in ieder geval staat beschreven welke bedrijfsmatige activiteiten worden uitgevoerd en op welke wijze wordt voorkomen dat de ontoelaatbare extra druk op de leefbaarheid wordt veroorzaakt, openbare orde en veiligheid worden verstoord of ondermijnende activiteiten worden gefaciliteerd.
De exploitant is verplicht elke verandering in de uitoefening van zijn bedrijfsmatige activiteit waardoor deze niet langer in overeenstemming is met de in de vergunning opgenomen gegevens zo spoedig mogelijk aan de burgemeester te melden en op te nemen in het bedrijfsplan. De burgemeester verleend als aan de verplichtingen voor de exploitatie wordt voldaan een gewijzigde vergunning.
3.67 Bijzondere weigeringsgronden
Onverminderd het bepaalde in artikel 1.5 kan de burgemeester een vergunning als bedoeld in artikel 3.64 weigeren als
3.68. Bijzondere gronden voor intrekking
De burgemeester kan de vergunning intrekken als
het aannemelijk is dat inbedrijf strafbare feiten plaatsvinden die een bedreiging vormen voor de veiligheid of de openbare orde in of om het bedrijf, de openbare orde en veiligheid op andere wijze in gedrang komen door de exploitatie van het bedrijf of aannemelijk is dat er sprake is van ondermijning als gevolg van de exploitatie van het bedrijf;
Artikel 4.3 lid 3 komt te luiden
Het verbod is niet van toepassing op beperkingengebiedactiviteiten met betrekking tot een weg of waterstaatswerk waarvoor regels zijn gesteld bij of krachtens de Omgevingswet en geldt niet voor zover in het onderwerp wordt voorzien door de Wet milieubeheer, de Omgevingswet of de Telecommunicatiewet of de verordening Wior
Artikel 4.7 Plakken en kladden
Artikel 4.9 Aanplakgereedschap
In artikel 6.1 wordt ‘2.7A, 2.7B eerste lid’ vervangen voor ‘2.7 derde lid, 2.7 vierde lid’.
Aldus vastgesteld in de raadsvergadering van 12 december 2024
De plaatsvervangend voorzitter
Kune Burgers
De raadsgriffier
Jolien Houtman
Deze wijzigingsverordening is een verzameling van wijzigingen en kleine verbeteringen. Hoofdpunten in de wijziging zijn het aanscherpen van de duur van gebiedsverboden opgelegd aan dealers in het stadscentrum, wijzigingen die verduidelijken hoe de toepassing van de mogelijkheid tot het aanwijzen van gebieden, panden of branches als vergunningplichtig plaatsvindt, het invoeren van het ingebruiknameverbod van geldautomaten wanneer daar een plofkraak of ander incident plaats heeft gevonden, wijzingen met betrekking tot gebruik en handel in softdrugs als gevolg van de plaatsing van lachgas op de Opiumlijst in de Opiumwet.
De wijzigingen zijn in het volgende schema weergegeven.
Artikelsgewijze toelichting van de wijziging
Handel, openlijk voorhanden hebben en overlastgevend gebruik van drugs, nepdrugs en hulpmiddelen komen in één artikel aan de orde, waarbij harddrugs en lachgas in de hele stad verboden zijn, terwijl voor softdrugs gebieden kunnen worden aangewezen waar een verbod geldt.
In artikel 2.8 vervalt lid 2, omdat algemene overlast (individueel of in groepen) al in art. 2.2A is geregeld. Verder definieert het artikel straks het type overlastgebied, in plaats van dit in artikelnummers te noemen. Dit maakt de artikelen duidelijker leesbaar.
Artikel 2.9 en 2.9A krijgen een consistente manier van beschrijven van de op te leggen verblijfsverbod en, waarin verwerkt is dat er vanwege toenemende overlast in het centrumgebied strenger gaat worden opgetreden tegen straatdealers. Dat uit zich door het eerste verbod voor 48 uur op te leggen waar dit voorheen 24 uur was, en de periode waarin wordt teruggekeken naar een voorgaand verbod wordt verlengd van één naar twee jaar.
In het nieuwe lid 2 wordt uitgewerkt dat bij weigering of buiten behandeling stellen van het ene pand van betrokkene, afhankelijk van de signalen ook andere panden vergunningplichtig kunnen worden gemaakt. Dit kon al, maar is door deze uitwerking in een afzonderlijk lid beter voorzienbaar. Ook is nu in lid 3 opgenomen dat in een aanwijzingsbesluit kan worden opgenomen dat een leidinggevende tijdens openingstijden aanwezig moet zijn in de betreffende panden. Voor sommige type bedrijfsactiviteit zal dit wel wenselijk zijn, voor andere is dit niet nodig.
Het voormalig lid 2 en 3 zijn overbodig. Dat sprake is van een vergunningsverleningsstelsel betekent al dat de burgemeester aan de vergunningvoorschriften kan verbinden in verband met het doel van die vergunning, en dat de vergunningplicht eenmaal opgelegd ook weer ingetrokken kan worden.
In lid 1 is expliciet gemaakt dat van een vastgesteld formulier gebruik moet worden gemaakt. In lid 3 is verduidelijkt dat bij wijzigingen van het bedrijfsplan een gewijzigde vergunning wordt verleend.
Het onderscheid tussen de gebonden bevoegdheid in discretionaire bevoegdheid voor verschillende weigeringsgronden vervalt. Overtreden van de Vreemdelingenwet en Omgevingswet zijn toegevoegd. Voormalig lid a en f zijn verwijderd. Lid a was geen bijzondere weigeringsgrond maar de algemene weigeringsgrond, lid f komt niet meer voor omdat er geen algemeen verbindende voorschriften in aanwijzingsbesluiten worden opgenomen.
Lid g is toegevoegd, dit ziet toe op de mogelijk ingestelde verplichting een leidinggevende aanwezig te hebben.
Projecteren is toegevoegd, artikel 4.8 is redactioneel vereenvoudigd en binnen artikel 4.7 opgenomen.
Redactioneel verduidelijkt en de specifieke tijden waarop het verbod geldt verwijderd.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-534720.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.