Gemeenteblad van Midden-Drenthe
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Midden-Drenthe | Gemeenteblad 2024, 533527 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Midden-Drenthe | Gemeenteblad 2024, 533527 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Nadere regels subsidiëring kosten kinderopvang gemeente Midden-Drenthe 2025
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Midden-Drenthe;
het college op grond van artikel 1.13 van de Wet kinderopvang aan doelgroepouders een tegemoetkoming kan verstrekken in aanvulling op de kinderopvangtoeslag;
de volgende regeling vast te stellen,
Nadere regels subsidiëring kosten kinderopvang gemeente Midden-Drenthe 2025
In deze nadere regels en daarop berustende regelingen wordt verstaan onder:
het college: het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Midden-Drenthe;
de wet: de Wet kinderopvang (hierna Wko);
Algemene bijstand: een uitkering op grond van de Participatiewet, IOAW, IOAZ en Anw;
Ouder: de ouder zoals bedoeld in artikel 1.1 Wko;
Kind: het kind zoals omschreven in artikel 4 Awir;
Vreemdeling: hetgeen daar onder wordt verstaan in de Vreemdelingenwet 2000;
Niet-uitkeringsgerechtigde: een persoon als bedoeld in artikel 7 lid 1 sub a Participatiewet;
Kinderopvang: kinderopvang zoals bedoeld in artikel 1.1 Wko;
Kindercentrum: kindercentrum zoals bedoeld in artikel 1.1 Wko;
Gastouderopvang: gastouderopvang zoals bedoeld in artikel 1.1 Wko;
Toetsingsinkomen: het inkomen zoals bedoeld in artikel 8, lid 1 Awir;
Berekeningsjaar: het jaar zoals omschreven in artikel 2, lid 1 sub b Awir.
In aanmerking voor een vergoeding voor de eigen bijdrage kosten kinderopvang komt:
de ouder die tegenwoordige arbeid verricht waaruit inkomen uit werk en woning in de zin van de Wet inkomstenbelasting 2001 wordt genoten en een inkomen heeft dat gelijk is aan de bijstandsnorm, waarbij het verrichten van deze arbeid een noodzaak tot kinderopvang of naschoolse opvang met zich meebrengt.
Artikel 6. Duur en omvang van verlening van de subsidie
Het college verstrekt de subsidie voor het aantal uren kinderopvang per maand dat naar het oordeel van het college voor de ouder redelijkerwijs noodzakelijk is. Hierbij wordt rekening gehouden met de aantoonbare mogelijkheden van de aanvrager om zelf in kinderopvang te voorzien of met een passende voorziening waar de ouder redelijkerwijs gebruik van zou kunnen maken.
Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders d.d. 26 november 2024
M. Hacking J. Zwiers
secretaris burgemeester
De belastingdienst betaalt het wettelijke deel van de kinderopvangtoeslag. Ouders betalen een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Voor specifieke doelgroepen hebben gemeenten de mogelijkheid om deze kosten geheel of gedeeltelijk te compenseren (artikel 1.13 van de Wet kinderopvang).
Kinderopvang is voor doelgroepouders met jonge kinderen essentieel voor de uitstroom naar werk, het volgen van een opleiding of een inburgeringstraject. Daarom subsidieert de gemeente Midden-Drenthe deze ouders voor de gehele eigen bijdrage aan de kinderopvangkosten.
Echter, voordat gebruik gemaakt kan worden van deze regeling, zal de aanvrager altijd eerst op zoek moeten gaan naar andere mogelijkheden. De aanvrager moet altijd eerst onderzoeken of er in de eigen omgeving een oplossing voor de kinderopvang mogelijk is. Voor de doelgroep die een traject volgt naar werk geldt immers dat men zich voorbereidt op toetreding tot de arbeidsmarkt en dan bestaat de mogelijkheid voor vergoeding van de eigen bijdrage uiteindelijk ook niet meer. Verder zal ook gekeken moeten worden of opvang op de peuteropvang of voorschoolse educatie tot de mogelijkheden behoort voor kinderen van 2 tot 4 jaar.
De begripsbepalingen in de artikelen 1 en 2 van de Wko zijn ook van toepassing op deze nadere regels. Verder spreken de definities in dit artikel voor zich.
In dit artikel wordt geregeld dat het gaat om een subsidie in de zin van de Algemene subsidieverordening Midden-Drenthe. Het college is daardoor bevoegd nadere regels ten aanzien van de subsidiëring van kosten van kinderopvang vast te stellen.
De doelgroep bestaat uit alleenstaande, gehuwde of samenwonende ouders die een algemene bijstandsuitkering ontvangen op grond van de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW), de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ) of Algemene nabestaandenwet (Anw), studenten en ouders die nog geen 18 jaar zijn. Een bijkomende voorwaarde voor een aanspraak is wel dat ouders met een (gedeeltelijke) uitkering deelnemen aan een re-integratietraject, zoals scholing of opleiding dan wel activiteiten die bijdragen aan sociale activering of een tegenprestatie in het kader van de participatiewet doen. Voor studenten en ouders tot 18 jaar geldt dat ze ingeschreven moeten staan bij een school en de opleiding daadwerkelijk volgen. Ook de ouder die een inburgeringstraject volgt en een partner heeft met een inkomen gelijk aan de bijstand, kan aanspraak op een subsidie maken.
Tot slot kunnen ouders die werken en een inkomen tot of gelijk aan bijstandsniveau hebben ook aanspraak op een subsidie maken.
De vraag of de ouder arbeid verricht wordt afgeleid uit de omstandigheid dat de ouder tegenwoordige arbeid verricht, waaruit inkomen uit werk en woning in de zin van de Wet inkomstenbelasting 2001 wordt genoten. Het begrip “inkomen uit werk en woning” omvat (onder meer) alle varianten van inkomen uit werk. Het kan gaan om belastbare winst uit onderneming, belastbaar loon en belastbaar resultaat uit overige werkzaamheden. Met het vereiste dat het inkomen uit tegenwoordige arbeid wordt genoten, is beoogd zoveel mogelijk aansluiting te bereiken tussen het verrichten van de arbeid en het gebruik maken van kinderopvang. Inkomen uit niet-tegenwoordige arbeid, zoals pensioeninkomen, lijfrente-uitkeringen of sociale uitkeringen, die fiscaal ook als loon worden aangemerkt, geeft dus geen aanspraak op een tegemoetkoming van het Rijk.
Artikel 4 . Te verstrekken gegevens bij de aanvraag
De subsidie van de gemeente wordt door de ouder aangevraagd bij het college. Het moet dan gaan om het college van de gemeente waar de ouder woont. De aanvraag moet schriftelijk gebeuren (artikel 4:1 Awb). Omdat een subsidie voor de duur van een berekeningsjaar wordt verstrekt moet deze elk jaar opnieuw worden aangevraagd. Ook als er sprake is van een wijziging van de subsidie zal opnieuw aangevraagd moeten worden.
Onderdeel d van het eerste lid bepaalt dat bij de aanvraag een offerte of contract van het kindercentrum of gastouderbureau dat de kinderopvang gaat verzorgen moet worden gevoegd. Dit betekent dat de aanvraag voor een subsidie pas bij de gemeente kan worden ingediend als de ouder over een offerte of contract beschikt. Op basis van de offerte of het contract kan de gemeente de hoogte van de subsidie vaststellen. Het kindercentrum of gastouderbureau dat de kinderopvang gaat verzorgen, moet ingeschreven staan in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK).
Onderdeel e van het eerste lid bepaalt dat bij de aanvraag gegevens of een verwijzing naar gegevens wordt gevoegd waaruit blijkt dat de ouder behoort tot een gemeentelijke doelgroep. In een aantal gevallen kan de ouder volstaan met een verwijzing naar die gegevens, omdat de gemeente al over die gegevens beschikt. Denk hierbij aan personen, die al bekend zijn bij de gemeente vanwege een lopende uitkering. Personen die nog niet bekend zijn bij de gemeente zullen relevante gegevens moeten aandragen.
Artikel 5 . Hoogte van de subsidie
Voor de bepaling van de hoogte van de subsidie wordt de tabel gebruikt zoals opgenomen in de Kinderopvangtoeslagtabel, zoals opgenomen in het Besluit kinderopvangtoeslag, welke jaarlijks geïndexeerd wordt. Uit de tabel volgt dat iedere ouder die gebruikt maakt van kinderopvang een eigen bijdrage heeft. Van de ouders wordt dus een eigen bijdrage in de kosten kinderopvang gevraagd. Deze eigen bijdrage wordt deels vergoed als de ouder behoort tot de doelgroep zoals omschreven in artikel 3.
Mensen die gebruik maken van kinderopvang kunnen alleen een vergoeding krijgen voor de kosten die niet de maximale kostprijs per uur en opvanguren per maand overstijgen.
Artikel 6 . Duur en omvang van verlening van de subsidie
Dit artikel bepaalt dat er geen subsidie wordt verstrekt voor de kosten van kinderopvang die plaatsvindt voordat een aanvraag voor een subsidie bij de gemeente is ingediend. Een aanvraag wordt door de gemeente in ontvangst genomen wanneer deze voldoet aan de vormvereisten van artikel 4.1 en 4.2 Awb. Dit betekent dat een aanvraag:
De ingangsdatum van de subsidie heeft betrekking op het moment waarop de aanspraak op een subsidie ontstaat. De uitbetaling van de subsidie vindt pas plaats vanaf het moment dat het besluit tot verlening van de subsidie is genomen. De betaling vindt dan maximaal 3 maanden met terugwerkende kracht plaats. De ingangsdatum van verstrekking van de subsidie is ook van toepassing op aanvragen voor uitbreiding van het aantal uren kinderopvang. De verhoogde subsidie wordt verstrekt vanaf het moment dat de aanvraag daarvoor door het college in ontvangst is genomen tot een maximale termijn van 3 maanden met terugwerkende kracht.
De subsidie wordt in principe voor een heel kalenderjaar verleend, het berekeningsjaar. Hier wordt aansluiting gezocht met het berekeningsjaar van de belastingdienst. Voor aanvragen die in de loop van een jaar worden toegekend, geldt dat de subsidie wordt verstrekt tot 31 december van het betreffende jaar. Dit betekent dat een ouder elk jaar vóór 1 januari opnieuw een aanvraag voor een subsidie bij de gemeente zal moeten indienen.
Het college kan de subsidie voor een andere periode vaststellen. Dit is bijvoorbeeld het geval als de aanvrager voor een bepaalde periode recht heeft op de subsidie, bijvoorbeeld als deze een re-integratietraject voor een bepaalde periode volgt. Door de periode van verstrekking van de subsidie te koppelen aan de duur van het re-integratietraject (of een andere vorm van arbeid), hoeft de ouder geen actie te ondernemen om de verstrekking van de subsidie stop te zetten of hoeft de gemeente geen eventueel ten onrechte uitgekeerde bedragen terug te vorderen.
Het college heeft de bevoegdheid om individueel te beoordelen hoeveel kinderopvang de ouder redelijkerwijs nodig heeft om parttime werk en / of een re-integratie te combineren met de zorgtaken. Bij het bepalen van de omvang van de kinderopvang wordt expliciet bekeken in hoeverre men zelf kinderopvang kan regelen of dat er gebruik gemaakt kan worden van voorliggende voorzieningen of goedkopere opvang.
De termijn waarbinnen het college een besluit moet nemen over de aanvraag van een subsidie geldt voor alle aanvragen voor een subsidie.
Dus niet alleen voor nieuwe aanvragen, maar ook voor aanvragen die een voortzetting van een subsidie betreffen en voor aanvragen voor een hogere subsidie in verband met verhoging van de uurprijs van kinderopvang of uitbreiding van de omvang van de kinderopvang. In deze nadere regels is gekozen voor een beslistermijn van ten hoogste acht weken die eventueel met twee weken kan worden verlengd. De beslistermijn van acht weken heeft ook gevolgen voor de datum waarbinnen aanvragen voor een voortgezette subsidie moeten worden aangevraagd. Om er zeker van te zijn dat de subsidie na 1 januari kan worden voortgezet, zullen ouders hun aanvraag minimaal acht weken vóór 1 januari bij de gemeente moeten indienen.
Het feit dat het college een termijn van acht weken heeft om te beslissen over een aanvraag, wil uiteraard niet zeggen dat het college deze termijn ook in alle gevallen moet benutten. De gemeente zal ernaar streven de behandelingstermijn van aanvragen zo kort mogelijk te houden en met name aanvragen waar spoed mee geboden is direct af te handelen.
Naast de weigeringsgronden in dit artikel kent de Awb ook een aantal gronden om de subsidieverlening te weigeren. Ook deze weigeringsgronden zijn van toepassing. Artikel 4:35 bepaalt dat de subsidieverlening kan worden geweigerd als een gegronde reden bestaat om aan te nemen dat:
Artikel 9 . Inhoud van de beschikking
In dit artikel wordt bepaald wat in de beschikking moet staan. Daarin moet in elk geval worden aangegeven hoe het bedrag van de subsidie wordt vastgesteld. In de beschikking moet ook de wijze van uitbetaling en de verplichtingen worden vermeld.
Artikel 10 . De bevoorschotting van de subsidie
De subsidieverstrekking vindt plaats op voorschotbasis. Dit betekent dat het bedrag waarop de aanvrager recht heeft, maandelijks vooraf wordt betaald.
De gemeente betaalt de subsidie uit aan de kinderopvangorganisatie.
Artikel 11 . Het besluit tot vaststelling van de subsidie
De ouders hoeven geen aanvraag tot het vaststellen van de subsidie bij het college in te dienen. Het college stelt ambtshalve de subsidie vast.
Om de subsidie te kunnen vaststellen, moet de ouder de jaaropgave(n) van de kinderopvang aanleveren.
Het college heeft vervolgens acht weken de tijd om de subsidie vast te stellen. In deze periode kan de gemeente een onderzoek doen naar de rechtmatigheid van de subsidie door gegevens van de ouders te controleren en eventueel inlichtingen bij de houders van een kindercentrum of gastouderbureau op te vragen.
In het besluit tot het vaststellen van de subsidie wordt bepaald wat precies het bedrag is waar de ouder die de subsidie heeft aangevraagd recht op heeft. De berekeningswijze die is opgenomen in de beschikking tot verlening van de subsidie geldt als het uitgangspunt voor het vaststellen van de subsidie. Dit betekent dat de subsidie wordt vastgesteld op basis van het aantal uren kinderopvang dat in de beschikking tot verlening van de subsidie is vastgelegd. Dat is het maximum aantal uren. In de beschikking tot vaststelling van de subsidie kan wel worden uitgegaan van een lager aantal uren, maar niet van een hoger aantal.
Als de aanvrager de gegevens niet verstrekt, kan het college de subsidie op een lager bedrag vaststellen. Lager vaststellen kan ook betekenen op nul vaststellen. Het college heeft deze bevoegdheid op grond van artikel 4:46, tweede en derde lid, Awb. Op grond van het tweede lid kan de subsidie lager worden vastgesteld als:
de subsidieontvanger onjuiste of onvolledige gegevens heeft verstrekt en de verstrekking van juiste of volledige gegevens tot een andere beschikking op de aanvraag tot subsidieverlening zou hebben geleid, of de subsidieverlening anderszins onjuist was en de subsidieontvanger dit wist of behoorde te weten.
Artikel 12 . Terugvordering, verrekening en invordering
Als de gemeente een ouder een hoger bedrag heeft uitgekeerd dan waarop deze recht heeft, kan de gemeente het te veel betaalde bedrag terugvorderen.
Intrekken van de beschikking en terugvorderen van de subsidie
In de Awb is geregeld op welke gronden een subsidie (een bijdrage in de terminologie van de Wet kinderopvang) kan worden ingetrokken en teruggevorderd. Daarbij moeten twee situaties worden onderscheiden:
Ad a. de bijdrage is nog niet vastgesteld: intrekken of wijzigen van de beschikking tot verlening van de bijdrage (artikel 4:48 Awb)
Zolang de subsidie nog niet is vastgesteld kan het college de beschikking tot verlening van de subsidie intrekken of ten nadele van de ontvanger van de subsidie wijzigen, indien:
De intrekking of wijziging werkt terug tot en met het tijdstip waarop de subsidie is verleend, tenzij bij de intrekking of wijziging anders is bepaald.
Opschorten van de bevoorschotting (artikel 4:56 Awb)
Het college hoeft niet te wachten met het treffen van een maatregel tot dat het besluit tot verlening van de subsidie is ingetrokken of gewijzigd. Het college kan al eerder besluiten de betaling van de subsidie op te schorten. Op grond van artikel 4:56 Awb kan het college de verplichting tot betaling van een voorschot opschorten met ingang van de dag waarop het college aan de ouder schriftelijk kennis geeft van het ernstige vermoeden dat er grond bestaat om de beschikking tot verlening van de subsidie in te trekken of te wijzigen. Deze opschorting duurt tot en met de dag waarop de beschikking omtrent de intrekking of wijziging is bekendgemaakt of de dag waarop sedert de kennisgeving van het ernstige vermoeden dertien weken zijn verstreken.
Ad b. de bijdrage is wel vastgesteld: intrekken of wijzigen van de beschikking tot subsidievaststelling (artikel 4:49 Abw )
Ook als de subsidie is vastgesteld, is het college in bepaalde gevallen bevoegd de beschikking tot het vaststellen van de subsidie in te trekken of ten nadele van de ontvanger van de subsidie te wijzigen. Het gaat om de volgende gevallen:
De subsidievaststelling kan niet meer worden ingetrokken of ten nadele van de ontvanger worden gewijzigd, indien vijf jaren zijn verstreken sinds de dag waarop zij is bekendgemaakt.
Artikel 13 . Inlichtingenplicht
Er kunnen verschillende vormen van schending van de inlichtingenplicht worden onderscheiden o.a.:
Wanneer het college daarom vraagt, moet de ouder alle gegevens en inlichtingen van hem en zijn partner verstrekken, die van belang zijn voor de aanspraak op en de hoogte van de subsidie van de gemeente. Het college moet een redelijke termijn stellen waarbinnen de gegevens moeten worden verstrekt. Daarnaast heeft de ouder de specifieke inlichtingenplicht om het college inlichtingen en gegevens te verstrekken die kunnen leiden tot de vaststelling van een lagere subsidie van de gemeente. Deze inlichtingen en gegevens moeten -onmiddellijk nadat deze bekend zijn- door de ouder worden verstrekt. De ouder moet deze inlichtingen en gegevens schriftelijk verstrekken.
Artikel 14 . Onjuiste gegevens of onvoldoende medewerking
Voor het overgaan tot maatregelen doet het college onderzoek naar de schending van de inlichtingenplicht en wordt de ouder in de gelegenheid gesteld om het verzuim te herstellen.
Zo bepaalt artikel 4:56 Awb dat de verplichting tot betaling van een tegemoetkoming of een voorschot wordt opgeschort met ingang van de dag waarop het college de ouder schriftelijk heeft laten weten dat het ernstige vermoeden bestaat dat de tegemoetkoming kan worden gewijzigd of ingetrokken op grond van artikel 4:48 Awb of artikel 4:49 Awb. De opschorting is geldig tot en met de dag waarop de beschikking omtrent de intrekking of wijziging is bekendgemaakt of de dag waarop sinds de kennisgeving van het ernstige vermoeden 13 weken zijn verstreken (artikel 4:56 Awb). Als de ouder er niet in slaagt het verzuim te herstellen kan het recht op de subsidie worden ingetrokken vanaf het moment van opschorting.
Met het oog op de mogelijkheid van de gemeente om ook na de vaststelling van de subsidie te controleren of de subsidie rechtmatig is verstrekt, is in dit artikel een bewaarplicht opgenomen.
Artikel 16 . Onvoorziene omstandigheden
Anders dan de hardheidsclausule geeft dit artikel ruimte om in onvoorziene omstandigheden adequaat te kunnen handelen. Deze ruimte is nodig omdat op voorhand niet te overzien is welke situaties zich zullen aandienen.
In dit artikel is geregeld op welk moment de nadere regels in werking treden.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-533527.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.