Burgemeester en wethouders van Schiedam maken volgens het bepaalde in o.a. artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en de Algemene wet bestuursrecht, het volgende bekend. De raad van Schiedam heeft op 10 december 2024 een herstelbesluit genomen voor het bestemmingsplan Nieuw-Mathenesse Glasbuurt-West, en het bestemmingsplan daarbij gewijzigd vastgesteld. Het raadsbesluit met bijbehorende stukken wordt ter inzage gelegd.
Het herstelbesluit vervangt het eerdere raadsbesluit van 4 juni 2024, waarin het bestemmingsplan gewijzigd was vastgesteld.
Tegen het raadsbesluit van 4 juni 2024 is beroep ingesteld bij de Raad van State. Op grond van artikel 3.30 van de Wet ruimtelijke ordening heeft de raad de gemeentelijke coördinatieregeling van toepassing verklaard. De beroepen zijn gelet hierop mede gericht tegen drie omgevingsvergunningen en een besluit hogere waarden Wet geluidhinder. Deze besluiten zijn niet gewijzigd.
Aanleiding en plangebied Nieuw-Mathenesse Glasbuurt-West
Glasbuurt-West is onderdeel van de Schiedamse gebiedsontwikkeling Nieuw-Mathenesse. Met het bestemmingsplan wordt o.a. uitvoering gegeven aan een deel van de afspraken die door de gemeente zijn gemaakt met Rijk, provincie en regio over de bouw van nieuwe woningen in Schiedam. Het bestemmingsplan draagt ook breder bij aan het versterken van de kwaliteit van de leefomgeving in het stedelijk gebied.
Het plangebied van het bestemmingsplan bestaat uit diverse percelen op het bedrijventerrein Nieuw-Mathenesse in Schiedam. Het gaat om het terrein van de voormalige glasfabriek tussen de Buitenhavenweg en de Nieuw-Mathenesserstraat, het VROM-terrein aan de Buitenhavenweg, enkele kleinere percelen aan de Couwenhovenstraat, Buitenhavenweg en Nieuwsticht, en een deel van de Buitenhaven. Het totale plangebied is ongeveer 8,5 hectare groot, waarvan circa 6 hectare voor ontwikkeling in aanmerking komt.
Inhoud bestemmingsplan en wijzigingen herstelbesluit
Het bestemmingsplan maakt de bouw van 738 nieuwe woningen mogelijk, aangevuld met circa 23.000m2 ruimte voor diverse vormen van gemengde bedrijvigheid, een hotel en diverse voorzieningen voor de nieuwe buurt. Het bestemmingsplan vormt het planologisch kader voor de herontwikkeling van het gebied.
De door de raad bij de vaststelling aangebrachte wijzigingen ten opzichte van het besluit van 4 juni 2024 zijn in een bijlage bij het raadsbesluit toegelicht. Het gaat niet om substantiële wijzigingen in de planopzet. Voor één bouwblok in het plangebied is een fasering in de regels opgenomen, verder zijn enkele aspecten gerelateerd aan industrielawaai gewijzigd gereguleerd. Daarnaast is ook de toelichting van het bestemmingsplan op een aantal punten nader onderbouwd, o.a. ter onderbouwing van de uitvoerbaarheid in relatie tot bedrijvigheid in de wijdere omgeving van het plangebied.
Inzage en beroepsprocedure
Het vastgestelde bestemmingsplan met de bijbehorende stukken ligt vanaf 19 december 2024 voor een periode van zes weken ter inzage.
Het bestemmingsplan is digitaal te bekijken op de websites www.ruimtelijkeplannen.nl en https://omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart (plan-idn is NL.IMRO.0606.BP00103-0004) . Alle stukken zijn ook in te zien bij het Klant Contact Centrum (KCC) in het Stadskantoor, Stadserf 1 te Schiedam. Het KCC is op afspraak geopend.
Gedurende de inzagetermijn kan beroep worden ingesteld tegen het herstelbesluit, voor zover het ziet op de wijzigingen die de raad bij de hernieuwde vaststelling in het plan heeft aangebracht ten opzichte van het eerdere besluit van 4 juni 2024.
Beroep kan worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA te ’s-Gravenhage. Instellen van beroep kan onder voorwaarden ook digitaal, zie hiervoor de website van de Raad van State: https://loket.raadvanstate.nl/digitaal-loket/ . Voor de behandeling van een beroep zijn griffierechten verschuldigd.
Gedurende de periode van terinzagelegging kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Voor de behandeling van een dergelijk verzoek zijn ook griffierechten verschuldigd.
Diegene die reeds beroep heeft ingesteld tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan van 4 juni 2024, hoeft niet opnieuw beroep in te stellen. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is over het herstelbesluit geïnformeerd, en is verzocht het herstelbesluit conform het bepaalde in artikel 6.19 Awb aan de lopende beroepsprocedure toe te voegen. Indieners van een beroep worden hierover door de Raad van State geïnformeerd.
Voor het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan van 4 juni 2024 is een verzoek om voorlopige voorziening ingediend. Dit betekent dat het bestemmingsplan nog niet in werking is getreden. Het besluit treedt in ieder geval niet eerder in werking dan nadat op het verzoek om voorlopige voorziening is beslist.
Crisis- en Herstelwet
Op het besluit tot het vaststellen van het bestemmingsplan is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing (artikel 1.1. Chw in samenhang met artikel 3.1, bijlage I Chw). Deze afdeling beperkt het beroepsrecht en stelt striktere eisen aan het beroepschrift. Dit brengt onder meer met zich mee dat alle beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen. Tevens kunnen de beroepsgronden na afloop van de beroepstermijn niet meer worden aangevuld. Een beroep wordt niet-ontvankelijk verklaard, wanneer binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend.
Vragen
Voor vragen over het bestemmingsplan of de procedure kunt u via telefoonnummer 14010 contact opnemen met de heer H.J. Solle, senior juridisch beleidsadviseur ruimtelijke ontwikkeling.