Vaststelling bestemmingsplan Veegplan BP Loon op Zand

Op 5 september 2024 stelde de gemeenteraad van Loon op Zand het bestemmingsplan Veegplan BP Loon op Zand gewijzigd vast.

Inhoud van het plan

Het is wenselijk voor het hele gemeentelijke grondgebied van onze gemeente te beschikken over een passende planologische regeling. In het bestemmingsplan ‘Veegplan BP Loon op Zand’ nemen we enkele regels op die gelden voor de gehele gemeente, zoals een algemene parkeerregeling. Ook herstellen we omissies in bestemmingsplannen. De plannen voorzien niet in nieuwe ontwikkelingen. Het Veegplan heeft alleen betrekking op de onderdelen van de geldende bestemmingsplannen die aangeduid zijn op de verbeelding of benoemd zijn in de regels. Verder blijven de geldende bestemmingsplannen zoals ze zijn.

 

Bestemmingsplan lag eerder als ontwerp ter inzage

Het bestemmingsplan lag als ontwerp ter inzage van 21 december 2023 tot en met 31 januari 2024. Tijdens deze periode kon iedereen zienswijzen indienen. Wij ontvingen wel zienswijzen. De zienswijzen gaven geen aanleiding om het bestemmingsplan aan te passen. Daarnaast zijn er een aantal ambtshalve wijzigingen doorgevoerd:

"Artikel 14 van de regels voegt aan het bestemmingsplan ‘Wereld van de Efteling 2030’, lid 25.5 toe dat regels kent voor vergunningsvrij bouwen. In dit artikel wordt geregeld dat ter plaatse van de aanduiding 'overige zone - achtererfgebied 1' aanvullende regels gelden op artikel 3 van bijlage 2 bij het Besluit omgevingsrecht (hierna: bijlage 2). In artikel 3 van bijlage 2 staan de regels waaraan voldaan moet worden om in combinatie met de regels van een bestemmingsplan vergunningsvrij te kunnen bouwen.

Op het moment dat uw gemeenteraad een besluit neemt op het ‘bestemmingsplan Veegplan Loon op Zand’ is bijlage 2 van het Bor komen te vervallen. Bij het in werking treden van de Omgevingswet op 1

januari 2024 is de tekst van dit artikel overgenomen in de zogenaamde bruidsschat van de Omgevingswet. Omdat het voorliggende bestemmingsplan ter visie is gelegd voor 1 januari 2024 mag het nog conform oud recht (Wabo) worden afgewikkeld.

Om volledig te zijn wordt voorgesteld om artikel 25.5, lid a als volgt aan te passen:

 

Tekst uit het ontwerp bestemmingsplan:

In aanvulling op artikel 3 van bijlage II bij het Besluit omgevingsrecht is een omgevingsvergunning voor een activiteit als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder a, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht niet vereist, indien deze activiteit betrekking heeft op een project dat geheel bestaat uit het bouwen van een bouwwerk of wijziging of uitbreiding daarvan, en aan de volgende voorwaarden voldoet:

 

Gewijzigd artikel:

In aanvulling op artikel 3 van bijlage II bij het Besluit omgevingsrecht, zoals dat luidde op 31 december 2023 en /of in de zin van artikel 22.27 van het tijdelijke omgevingsplan Loon op Zand zoals dit luidt ten tijde van de datum van de inwerkingtreding van dit plan, is een omgevingsvergunning voor een activiteit als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder a, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht niet vereist, indien deze activiteit betrekking heeft op een project dat geheel bestaat uit het bouwen van een bouwwerk of wijziging of uitbreiding daarvan, en aan de volgende voorwaarden voldoet:

 

Foute verwijzingen

1. Aan het bestemmingsplan herziening Buitengebied 2015 wordt artikel 11b (maatschappelijk - 1) toegevoegd. In artikel 11 b.3.1 ‘Algemeen’ wordt terugverwezen naar artikel 11 .b.2.3 onder e verwezen. Er moet verwezen worden naar 11 .b.2.3 onder f.

2. Daarnaast zijn in artikel 14 twee foute verwijzingen opgenomen. In artikel 14 wordt een lid toegevoegd aan artikel 25 van het bestemmingsplan ‘Wereld van de Efteling 2030’, lid 25.5, lid a onder 5 verwijst naar 4 dit moet 25.5, lid a onder 3 zijn.

3. In hetzelfde artikel 14 wordt in 25.5, lid b verwezen naar lid 1, dit moet lid a zijn.

4. In artikel 18.1 van het bestemmingsplan Veegplan loon op Zand zijn parkeernormen opgenomen. In artikel 18.1.7 is de toepasselijkheid van de parkeernormen opgenomen. In artikel 18.1.7 wordt verwezen naar artikel 18.1 van deze beheersverordening. Dit is een fout. Er moet verwezen worden naar 18.1 van dit bestemmingsplan. Het betreft immers het bestemmingsplan veegplan Loon op Zand en niet de beheersverordening veegplan loon op Zand."

 

Inzien vastgesteld bestemmingsplan

Van 19 december 2024 tot en met 29 januari 2025 ligt het vastgestelde bestemmingsplan ‘Veegplan BP Loon op Zand’, ter inzage, inclusief bijlagen en het vaststellingsbesluit. U kunt de stukken bekijken in Het Klavier, Anton Pieckplein 1 in Kaatsheuvel. Maak hiervoor eerst een afspraak via telefoonnummer 06-41876935 of bij de informatiebalie in Het Klavier. U kunt de stukken ook digitaal bekijken op www.omgevingswet.overheid.nl (zoek bij ‘Regels op de kaart’ op documentnummer: NL.IMRO.0809.BPVeegplan-VA01) of op www.loonopzand.nl/bestemmingsplannen.

 

Beroep

Tegen bovengenoemd besluit van de gemeenteraad staat rechtstreeks beroep open bij de Raad van State.

Bent u belanghebbend (u heeft een direct belang bij het besluit), dan is beroep altijd mogelijk van 19 december 2024 tot en met 29 januari 2025. Bent u niet-belanghebbend, dan is gedurende deze termijn alleen beroep mogelijk als u:

  • 1.

    tijdig een zienswijze tegen het ontwerp bestemmingsplan en/of, indiende;

  • 2.

    kan aantonen dat u redelijkerwijs niet in staat was om een zienswijze tegen het ontwerp bestemmingsplan en/of in te dienen;

  • 3.

    bezwaar heeft tegen de wijzigingen die zijn aangebracht bij het vaststellen van het bestemmingsplan.

In het beroepschrift moet u in ieder geval de volgende gegevens vermelden:

  • 1.

    uw naam en adres

  • 2.

    de datum waarop u de brief verzendt (de dagtekening)

  • 3.

    een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht

  • 4.

    een kopie van het besluit

  • 5.

    de reden waarom u in beroep gaat

  • 6.

    een ondertekening met uw naam en handtekening

Het beroepschrift stuurt u aan: Raad van State, Afdeling Bestuursrechtspraak,

Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

 

Verzoek om voorlopige voorziening tegen inwerkingtreding

Het bestemmingsplan treedt een dag nadat de beroepstermijn is verstreken in werking.

Om inwerkingtreding te voorkomen kunt u gedurende de beroepstermijn een voorlopige voorziening vragen bij de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Daarmee schort de werking van het bestemmingsplan op, totdat de Raad van State een uitspraak heeft gedaan over uw verzoek om voorlopige voorziening.

 

Wilt u meer informatie of heeft u vragen?

Neem dan contact op met D.Roorda van team Omgeving & Veiligheid, via het telefoonnummer 06-41876935 of emailadres d.roorda@loonopzand.nl. Neem bij afwezigheid contact op met de receptie en laat een terugbelverzoek achter.

Naar boven