Gemeenteblad van Utrecht
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Utrecht | Gemeenteblad 2024, 526650 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Utrecht | Gemeenteblad 2024, 526650 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Nadere regel financiering restauratie en energiemaatregelen voor monumenten uit het Utrechts Restauratiefonds (URF)
Deze nadere regel verstaat onder:
verstrekken van een lening: een door het Nationaal Restauratiefonds te verstrekken laagrentende lening uit het URF voor de kosten van voorzieningen als bedoeld in artikel 5. De lening kan worden aangevraagd bij het Nationaal Restauratiefonds op basis van een besluit van burgemeester en wethouders dat de eigenaar van een monument het recht tot een dergelijke leningaanvraag verleent. Daarbij wordt deze uit het URF verstrekte lening aangemerkt als een subsidie in de vorm van een lening.
Het doel van de subsidie is in de vorm van een aantrekkelijke en laagrentende lening op basis van deze nadere regel om eigenaren van een monument een lening te kunnen verstrekken voor de kosten die gemoeid zijn met voorzieningen in het van kader van restauratie van gemeentelijke monumenten, het aanbrengen van energiebesparende voorzieningen in deze monumenten en het aanbrengen voor voorzieningen om de fysieke toegankelijkheid te verbeteren voor gemeentelijke monumenten en voor rijksmonumenten, voor zover het openbaar toegankelijke gebouwen betreft.
Artikel 4 Middelen in het fonds
De subsidie wordt verstrekt indien voldoende middelen in het Utrechts Restauratiefonds aanwezig zijn. Burgemeester en wethouders stellen jaarlijks de beschikbare middelen vast door middel van de subsidiestaat. Indien de middelen niet toereikend zijn dan wordt een aanvraag geweigerd.
Artikel 5 Subsidiabele activiteiten
Burgemeester en wethouders kunnen, voordat de werkzaamheden zijn gestart een lening door het NRF laten verstrekken voor de kosten van voorzieningen ten behoeve van de restauratie en voor energiemaatregelen van gemeentelijke monumenten en daarnaast voor voorzieningen voor het fysiek toegankelijk maken van gemeentelijke monumenten en rijksmonumenten.
Burgemeester en wethouders verlenen geen subsidie in de vorm van een lening voor de volgende kosten:
Kosten waarvoor op grond van enige andere – door burgemeester en wethouders aan te wijzen -regeling of lening in de kosten van dezelfde voorzieningen kan worden verkregen. In geval van brandschade, stormschade et cetera, worden de kosten berekend aan de hand van de kosten van de voorzieningen minus de bij voldoende dekking uit te keren verzekeringspenningen.
Artikel 6 Eisen aan de aanvraag
De aanvraag van de subsidie wordt ingediend bij burgemeester en wethouders met het aanvraagformulier voor URF-leningen ten behoeve van het bepalen van subsidiabele kosten. De in te dienen gegevens zijn vermeld op het formulier. De aanvrager doet daarnaast de financieringsaanvraag via het klantportaal bij het Nationaal Restauratiefonds, waarbij de verleningsbeschikking van burgemeester en wethouders één van de verplichte documenten is. Om een aanvraag in behandeling te nemen dient deze volledig te zijn.
De aanvraag bij burgemeester en wethouders wordt digitaal verzonden naar monumenten@utrecht.nl.
Artikel 7 Maximale hoogte van de lening
Per aanvrager kan eenmalig per object een lening worden verstrekt van 100% van de subsidiabele kosten tot maximaal de hieronder genoemde bedragen.
Bij splitsing in (woon-)eenheden geldt een berekening van het maximum naar rato van het vloeroppervlak van het pand. Om voor de lening in aanmerking te komen dienen de kosten van de voorzieningen ten minste € 10.000,- te bedragen. De aflossingstermijn is maximaal 30 jaar. Leningen worden verstrekt tegen een rente die 5% ligt onder de door het Nationaal Restauratiefonds gehanteerde marktrente, met een minimum van 1,5 %. De rentevaste periode is 10 jaar.
De maximaal te verlenen subsidie in de vorm van een lening bedragen:
Burgemeester en wethouders beslissen binnen 13 weken over de aanvraag in de vorm van een verleningsbeschikking.
Artikel 10 Voorwaardelijke verlening
Burgemeester en wethouders verstrekken een lening uit het URF door het Nationaal Restauratiefonds onder de voorwaarden dat:
Het monument waarvoor de lening wordt verstrekt ten behoeve van het Nationaal Restauratiefonds hypothecair belast wordt tot de hoogte van de lening. Aan een restaurerende instelling kan op verzoek een lening worden verstrekt waarbij de hypothecaire zekerheidstelling niet op het te restaureren pand berust maar op de waarde van het totale eigen bezit.
In aanvulling op de verplichtingen uit hoofdstuk 4 van de Asv nemen burgemeester en wethouders de volgende verplichtingen op:
De werkzaamheden worden voltooid binnen 130 weken na de verleningsbeschikking en de gereed melding wordt binnen twee weken ingediend. Voor energiemaatregelen is de termijn 65 weken. Blijft de subsidieontvanger in gebreke bij deze verplichtingen, dan kan de lening worden ingetrokken en teruggevorderd.
Bij het beëindigen van de lening, ook bij tussentijdse vervreemding van het object, kunnen burgemeester en wethouders een bouwkundig inspectierapport eisen. Het rapport wordt opgesteld door een naar het oordeel van burgemeester en wethouders deskundige partij. De subsidieontvanger kan worden verplicht om de in het rapport geconstateerde bouwtechnische gebreken te herstellen. Burgemeester en wethouders kunnen een termijn stellen waarbinnen deze gebreken dienen te zijn hersteld.
De nadere regel financiering restauratie en energiemaatregelen voor monumenten uit het Utrechts Restauratiefonds 2019 (URF 2019) zoals vastgesteld op 29 oktober 2019 wordt ingetrokken.
Artikel 15 Overgangsbepalingen
De nadere regel financiering restauratie en energiemaatregelen voor monumenten uit het Utrechts Restauratiefonds 2019 zoals vastgesteld op 29 oktober 2019 blijft van toepassing op aanvragen die onder de werking van die nadere regel zijn ingediend en op subsidiebesluiten die onder de werking van die nadere regel zijn genomen.
Aldus vastgesteld door burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht, in de vergadering van 10 december 2024
De burgemeester
Sharon A.M. Dijksma
De secretaris,
Michiel J. Ruis
Burgemeester en wethouders hebben deze Nadere regel vastgesteld met het doel de instandhouding van gemeentelijke monumenten te stimuleren. Met ondersteuning in de vorm van voordelige leningen worden deze monumenten toekomstbestendig gemaakt, door middel van restauratie om de bouwkundige staat te verbeteren en door middel van verduurzaming voor het besparen van energie, zoals isolatiemaatregelen en (installatie-)technische verbeteringen. Ook het fysiek beter toegankelijk maken wordt met deze herziene Nader regel ondersteund.
Het Utrechts Restauratiefonds (URF) is in 2005 opgezet in samenwerking met het Nationaal Restauratiefonds. Op 20 december 2005 hebben burgemeester en wethouders besloten om het fonds in te stellen. In 2006 is een eerste grote storting in het URF gedaan en zijn de eerste leningen voor gemeentelijke monumenten verstrekt. Vanaf het begin tot 2013 zijn de leningen uitsluitend verstrekt voor restauraties, vanaf dat jaar zijn leningen voor energiemaatregelen eraan toegevoegd (ook voor rijksmonumenten) evenals een subsidieregeling ten behoeve van duurzame monumenten-adviezen (DuMo-adviezen). Na een technische aanpassing in 2018 op verzoek van het Nationaal Restauratiefonds is in 2019 de subsidieregeling iets aangepast; voor eigenaar-bewoners werd het maximale subsidiebedrag verlaagd.
In de nieuwe regeling in 2024 is de DuMo-subsidieregeling vervallen evenals de mogelijkheid van leningen voor beeldbepalende panden en de leningen voor energiemaatregelen voor rijksmonumenten. Voor gemeentelijke monumenten is lenen voor restauratie en voor energiemaatregelen geïntegreerd en kan door alle eigenaren van gemeentelijke monumenten worden aangevraagd. De maximale bedragen zijn verhoogd. De mogelijkheid van leningen voor verbetering van fysieke toegankelijkheid is toegevoegd.
Voor toetsen op mogelijke staatssteun verwijzen wij specifiek naar de Nationale Monumentenregeling, ook wel Monumentenkader genoemd, het nummer van de kennisgeving is SA.101899 (sinds 10 februari 2022). Deze regeling biedt een juridisch kader, waarmee decentrale overheden steun aan monumenten staatssteunproof kunnen maken. Steunmaatregelen hoeven dan niet meer aan de Europese Commissie te worden gemeld, de Monumentenregeling is door het Ministerie van OCW kennisgegeven bij de Europese Commissie onder artikel 53 AGVV. De Monumentenregeling is alleen van toepassing op compensatiesteun voor extra kosten voor de instandhouding en het herstel van monumenten. Er wordt jaarlijks gerapporteerd aan Europa Decentraal.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-526650.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.