Burgemeester en wethouders van de gemeente Oisterwijk maken, gelet op artikel 16.29 van de Omgevingswet en artikel 10.2 van het Omgevingsbesluit, bekend dat een wijziging van het Omgevingsplan gemeente Oisterwijk wordt voorbereid voor het buurtschap De Noenes in Haaren. De wijziging heeft als naam “TAM-omgevingsplan hoofdstuk 22a Noenes”.
Inhoud
Voorliggende ontwikkeling betreft een actualisatie van het huidige planologische kader voor het buurtschap De Noenes in Haaren. Ook wordt op het overgrote deel van de percelen de planologische situatie in overeenstemming gebracht met de feitelijke situatie middels het toestaan van permanente bewoning. Met een TAM-Omgevingsplan wordt voorzien in voornoemde ontwikkeling.
TAM-omgevingsplan
Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Per gemeente is er één omgevingsplan voor het grondgebied. In dit omgevingsplan staan onder meer regels die ontwikkelingen mogelijk te maken en tegelijkertijd de fysieke leefomgeving te beschermen.
Om de voorliggende planologische wijziging mogelijk te maken, maakt de gemeente Oisterwijk gebruik van de tijdelijke alternatieve maatregel (TAM) omgevingsplan. Een TAM-omgevingsplan wijzigt het omgevingsplan juridisch, maar de regels worden technisch niet geïntegreerd in het omgevingsplan.
Participatie
Het traject om het Omgevingsplan voor het buurtschap De Noenes te wijzigen kent een lang voortraject waar reeds een uitvoerig participatieproces heeft plaatsgevonden. Dit participatietraject is voor de wijziging van het Omgevingsplan voortgezet. Er is onder meer invulling gegeven aan participatie door de vorming van een klankbordgroep waar bewoners en omwonenden gedurende negen bijeenkomsten in de gelegenheid zijn gesteld om mee te denken over het proces en de inhoud. Ook is er een enquête uitgezet bij bewoners waarin bewoners hun mening hebben kunnen geven over diverse zaken die vervolgens zijn meegenomen bij het opstellen van de Nota van uitgangspunten. Ook hebben er in totaal vier omgevingsdialogen plaatsgevonden met bewoners en omwonenden, waarbij van elke omgevingsdialoog een verslag is gemaakt. De gemeente betrekt de input van voornoemd participatieproces bij de besluitvorming.
Vervolg
Vervolgens wordt het ontwerp (TAM)-omgevingsplan ter inzage gelegd. Tijdens de terinzagelegging van 6 weken heeft een ieder de mogelijkheid om te reageren op het ontwerp (TAM-)omgevingsplan, door het naar voren brengen van zienswijzen. Deze publicatie moet worden opgevat als de kennisgeving als bedoeld in artikel 16.29 van de Omgevingswet.
Oisterwijk, 19 december 2024