De Hoge Raad heeft op 26 november 2021 geoordeeld dat een overheidslichaam dat een onroerende zaak wil verkopen, gelegenheid moet bieden aan (potentiële) gegadigden om mee te dingen naar deze onroerende zaak, indien er meerdere gegadigden zijn voor de aankoop van de desbetreffende onroerende zaak of redelijkerwijs te verwachten is dat er meerdere gegadigden zullen zijn. Dit houdt in dat het overheidslichaam de koper moet selecteren aan de hand van objectieve, toetsbare en redelijke criteria. Deze verplichting vloeit voort uit het gelijkheidsbeginsel, dat in deze context strekt tot het bieden van gelijke kansen.
Dit kan achterwege blijven als bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijs mag worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de aankoop. In dat geval moet het voornemen tot de een-op-een verkoop wel (gemotiveerd) bekend worden gemaakt.
Voorgenomen vervreemding
De gemeente Sittard-Geleen is voornemens het perceel cultuurgrond, plaatselijk bekend als Veersestraat te Guttecoven, kadastraal bekend gemeente Limbricht, sectie D, nummer 373, groot 1460 m2, aan de hoogstbiedende te verkopen.
Functie
De functie van het te verkopen perceel is : “Agrarisch met waarden – Natuur met landschapswaarden”, bron: https//:omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart.
Het betreft een perceel, gelegen nabij de bebouwde komgrens van Guttecoven dat in gebruik is als permanent grasland.
Randvoorwaarden selectieprocedure
Het te verkopen perceel wordt in opdracht van de gemeente door Aelmans Adviesgroep via een openbare selectieprocedure verkocht met als enig criterium “hoogste prijs”. De gemeente heeft het perceel laten taxeren en behoudt zich het recht voor niet tot verkoop over te gaan indien het (hoogste) bod te laag is t.o.v. de taxatie. Indien de gemeente voornemens is te verkopen aan de gegadigde met de hoogste aanbieding dan zal dat worden medegedeeld aan alle deelnemers aan deze openbare selectieprocedure. Andere deelnemers aan de openbare selectieprocedure (dan de gegadigde die de hoogste prijs biedt) zullen gedurende een termijn van 20 kalenderdagen in de gelegenheid worden gesteld beroep in te stellen bij de civiele rechter tegen de beoogde vervreemding.
Indien er binnen de genoemde termijn geen sprake is van een ontvangen beroep dan zal de betreffende verkoopovereenkomst door de gemeente worden ondertekend. Indien binnen de genoemde termijn wél sprake is van een ontvangen beroep dan zal het oordeel van de civiele rechter worden afgewacht waarna de gemeente handelt conform dat oordeel.
Vervolgprocedure
Op het perceel kan tot en met uiterlijk 31 januari 2025 om 12.00 uur een schriftelijk bod worden uitgebracht. Voor verdere informatie over de inschrijfprocedure kunt u contact opnemen met Aelmans Adviesgroep. Middels deze link kunt u het in deze publicatie vermelde perceel bekijken: https://www.aelmans.com/vastgoed/veersestraat-guttecoven