Besluit tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening Utrecht 2010, verbod vuur te stoken

De raad van de gemeente Utrecht

Gelezen het initiatiefvoorstel van Rachel Heijne (GL) en Anne Sasbrink (PvdD) van 1 juni 2023;

Gelet op artikel 149 van de Gemeentewet;

Overwegende dat:

  • We in Utrecht streven naar het behalen van de WHO advieswaarden 2021 en het aanvullende maatregelen vergt om aan deze advieswaarden te voldoen.

  • Houtrook negatieve gevolgen voor de luchtkwaliteit heeft en schadelijk is voor de gezondheid.

    Houtrook is voor iedereen ongezond, specifieke gezondheidseffecten hangen af van de mate waarin wij met rook in aanraking komen, onze fysieke gesteldheid en de samenstelling van de rook. Mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen behoren tot de gevoeligste groepen van de bevolking. Zij kunnen meer en eerder klachten ontwikkelen als zij met houtrook in aanraking komen.

  • In houtrook verschillende stoffen zitten die schadelijk voor de gezondheid zijn, waaronder fijnstof, koolmonoxide, verschillende vluchtige organische stoffen, PAKs en roet.

    De uitstoot van fijnstof door houtstook is in Nederland groter dan die van wegverkeer. Uit recent onderzoek door het RIVM blijkt dat houtstook door consumenten een bijdrage levert van 23% aan de landelijke uitstoot van de fijnere fractie fijnstof (PM2,5). In het RHDHV onderzoek dat de grondslag vormt voor het Utrechtse luchtkwaliteitsbeleid en -uitvoeringsprogramma ‘Utrecht kiest voor gezonde lucht’ kwam houtstook ook al naar voren als vervuilende bron. RHDHV geeft aan dat maatregelen gericht op het verminderen van houtstook potentieel de meeste gezondheidswinst opleveren. Potentieel, omdat de huidige maatregelen (voorlichtingscampagne en subsidieregeling) op vrijwillige basis zijn. Mede daarom verwachten we dat met regulerende maatregelen (zoals nu worden voorgesteld) meer effect bereikt wordt.

  • Het Utrechtse luchtkwaliteitsbeleid en het bijbehorende uitvoeringsprogramma beleid en maatregelen op gebied van binnenshuis stoken omschrijven.

    Het luchtkwaliteitsbeleid is van toepassing op alle vervuilende bronnen, inclusief stoken buitenshuis, maar in het bijbehorende uitvoeringsprogramma zijn daarvoor nog geen maatregelen opgenomen. Voor het stoken buitenshuis staan regels in de Algemene Plaatselijke Verordening. Hierin is een uitzondering gemaakt voor een aantal categorieën, terwijl deze wel leiden tot luchtvervuiling en gezondheidseffecten hebben. Door de Algemene Plaatselijke Verordening op dit punt aan te passen worden ook de meest vervuilende lokale bronnen buitenshuis meegenomen in de maatregelen voor gezonde lucht. Met deze wijzing werken wij het luchtkwaliteitsbeleid verder uit in concrete maatregelen.

Besluit de Algemene plaatselijke verordening Utrecht 2010 als volgt te wijzigen:

Artikel I

  • A.

    Artikel 5:17 tweede lid, komt te luiden:

  • 2.

    Mits geen sprake is van gevaar voor de omgeving, is het verbod niet van toepassing op:

    • a.

      verlichting door middel van kaarsen, fakkels en dergelijke;

    • b.

      sfeervuren indien geen afvalstoffen, hout worden verbrand;

    • c.

      voedselbereiding op gas, briketten of houtskool.

Artikel II

Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2025.

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 2 november 2023.

De burgemeester

Sharon A.M. Dijksma

De griffier,

Merel van Hall

Naar boven