Kennisgeving Gemeente Amsterdam - Vaststelling bestemmingsplan ‘Zuidas-Zuidasdok 2023’ en het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken ingevolge artikel 4.6, tweede lid, van de Invoeringswet Omgevingswet in samenhang artikel 3.8 en 6.12 van de toenmalige Wet ruimtelijke ordening (Wro) het volgende bekend:

De gemeenteraad van Amsterdam heeft bij besluit van 13 november 2024 het bestemmingsplan ‘Zuidas-Zuidasdok 2023’ vastgesteld. Het vastgestelde bestemmingsplan is ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat ter inzage heeft gelegen, gewijzigd vastgesteld.

Bij besluit van gelijke datum heeft de gemeenteraad besloten geen exploitatieplan vast te stellen.

Bestemmingsplan

Op 18 maart 2016 heeft de minister van (het toenmalige ministerie van) Infrastructuur en Milieu, in overeenstemming met de staatssecretaris van Economische Zaken, het Tracébesluit Zuidasdok vastgesteld. Tezamen met de daaropvolgende wijzigingstracébesluiten, voorzien deze besluiten in de realisatie van het project Zuidasdok. Zuidasdok is een project van het Rijk, de Provincie Noord-Holland, Vervoerregio Amsterdam en de gemeente Amsterdam om de bereikbaarheid van Zuidas en het noordelijk deel van de randstad te kunnen blijven garanderen, zowel met het openbaar vervoer als over de weg. Zuidasdok omvat het vernieuwen en uitbreiden van station Amsterdam Zuid, het verbreden en deels ondergronds brengen van de snelweg A10 Zuid, het herinrichten van knooppunten De Nieuwe Meer en Amstel en het herinrichten van openbare ruimte rondom het stationsgebied. Het projectgebied Zuidasdok is gelegen in de gemeenten Amsterdam en Ouder-Amstel. De gemeente Ouder-Amstel stelt een bestemmingsplan vast voor de delen van het project Zuidasdok die in de gemeente Ouder-Amstel plaatsvinden.

Het plangebied is gelijk aan de grens van het Tracébesluit Zuidasdok, die grofweg loopt van knooppunt De Nieuwe Meer tot aan knooppunt Amstel. Het plangebied maakt onderdeel uit van het gebied dat bestuurlijk grotendeels is aangewezen als grootstedelijk projectgebied Zuidas en omvat de verbreding van de A10 Zuid naar tweemaal zes rijstroken, de aanpassing van de knooppunten Amstel en De Nieuwe Meer en de daarvan onderdeel uitmakende gedeelten van de A2, A4, A10 West en A10 Oost. Tevens maken de aanpassingen aan de aansluitingen S108 en S109 vanaf de A10 deel uit van het plangebied.

Met het voorliggende bestemmingsplan wordt uitvoering gegeven aan artikel 13, tiende lid, van de Tracéwet. In dit artikel is de verplichting vastgelegd dat gemeenten een Tracébesluit overnemen in een bestemmingsplan. Het onderhavige bestemmingsplan beoogt voor de gronden, die binnen het bestemmingsplangebied vallen, het Tracébesluit Zuidasdok, inclusief de wijzigingsbesluiten van 2016, 2017 en 2023 te incorporeren.

Daarnaast bevat dit bestemmingsplan de juridisch planologische vastlegging van de bijbestelde (extra) geluidschermen ter hoogte van tennispark Joy, het Beatrixpark, het Amstelpark en de woningen in deelgebied Ravel. Tot slot worden met dit bestemmingsplan de voorziene geluidschermen mogelijk gemaakt ten behoeve van de ontwikkeling van deelgebied Schinkelhaven in Schinkelkwartier.

Wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan

Het bestemmingsplan is ten opzichte van het voorontwerpbestemmingsplan op onderdelen gewijzigd. Dit betreffen grotendeels technische wijzingen als gevolg van ingediende zienswijzen. Het betreft hier bijvoorbeeld het alsnog opnemen van een dubbelbestemming met betrekking tot een hoogspanningsleiding en een gasleiding. Per abuis maakte deze geen onderdeel uit van het ontwerpbestemmingsplan, terwijl dat wel had gemoeten. Beide wijzigingen hebben geen gevolgen voor de uitvoerbaarheid van het project Zuidasdok. Daarnaast zijn er verduidelijkingen aangebracht in zowel de verbeelding, de regels als de toelichting. Verder is op onderdelen het beleid geactualiseerd, bijvoorbeeld met betrekking tot het Mobiliteitsplan Zuidflank Duurzaam Bereikbaar. Dit maakt de onderbouwing van het bestemmingsplan actueel. Tot slot is het jaartal in de naam van het bestemmingsplan gewijzigd ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan. Hiermee wordt aangesloten bij het jaartal in de naam van de laatste vastgestelde wijziging van het Tracébesluit Zuidasdok in 2023.

Crisis- en herstelwet

Met ingang van 14 april 2011 zijn in de Crisis- en herstelwet de projecten Amsterdam Zuidas en Amsterdam Zuidasdok aangewezen in Bijlage II (onderdeel Aa, nummer 3 en 26). Als gevolg daarvan is Afdeling 2 van Hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dat betekent onder meer dat bijzondere procedurele bepalingen van toepassing zijn op de beroepsprocedure bij de Raad van State. Dit brengt onder meer met zich mee dat bij een eventueel beroep alle beroepsgronden dienen te worden opgenomen en deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld. Verder verloopt de behandeling van het beroep versneld.

Exploitatieplan

De gemeenteraad heeft bij besluit van gelijke datum tevens besloten om geen exploitatieplan vast te stellen omdat enerzijds geen sprake is van een bouwplan in de zin van artikel 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening en anderzijds het verhaal van kosten van de grondexploitatie over de in het plan begrepen gronden anderszins is verzekerd

In het Tracébesluit Zuidasdok zit een eigen schaderegeling. Deze schaderegeling blijft van kracht en dient, in geval sprake is van schade, te worden aangewend om de kosten te verhalen. Ten aanzien van de extra geluidschermen is beoordeeld dat de voordelen, zoals een beter geluid- en woon- en leefklimaat, opwegen tegen eventuele nadelen, zoals uitzichtvermindering en schaduw. Uit de planologische vergelijking van de oude en nieuwe situatie blijkt dat er geen negatieve effecten zijn. Het project Schinkelkwartier heeft financiële middelen beschikbaar om de geluidschermen te realiseren.

Terinzagelegging

Het bestemmingsplan ‘Zuidas-Zuidasdok 2023’ en het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen liggen met bijbehorende stukken ter inzage met ingang van 12 december 2024 op de volgende adressen:

Het bestemmingsplan ‘Zuidas-Zuidasdok 2023’ met de daarop betrekking hebbende stukken is digitaal raadpleegbaar via www.omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart/. Het planidentificatienummer (ID) is NL.IMRO.0363.K2201BPGST-VG01.

Beroep

Tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan kunnen de volgende personen beroep instellen:

  • Belanghebbenden;

  • Niet-belanghebbenden die tijdig een zienswijze hebben ingediend;

  • Niet-belanghebbenden van wie redelijkerwijs niet verwacht kon worden dat zij een zienswijze hebben ingediend.

Tegen het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen kan uitsluitend door belanghebbenden beroep worden ingesteld.

Het beroep kan met ingang van 13 december 2024 gedurende zes weken bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State ingesteld worden. Het beroep dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen treden in werking de dag na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet.

Voorlopige voorziening

Degene die beroep heeft ingesteld kan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State verzoeken met het oog op onverwijlde spoed een voorlopige voorziening te treffen. Het verzoek dient geadresseerd te worden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, ter attentie van de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Indien het verzoek tijdens de beroepstermijn wordt ingediend, treden de besluiten niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Amsterdam 11 december 2024

Burgemeester en wethouders,

Peter Teesink

Gemeentesecretaris

Femke Halsema

burgemeester

Naar boven