Rectificatie – Verkeersbesluit laadpaal Fresiaweg 26 Hengelo moet zijn Fresiaweg 26 Zelhem

Deze bekendmaking is een rectificatie vanwege een foutieve verwijzing in de beslispunten. In de oorspronkelijke bekendmaking is in de titel naar een verkeerde plaatsnaam verwezen. In de situatieomschrijving en de foto’s bij deze omschrijving is wel naar de juiste plaatsnaam verwezen. Het oorspronkelijke besluit is op 28 november 2024 bekendgemaakt, beschikbaar via Gemeenteblad 2024, nummer 500449. Gelet op de snelle ingekomen reactie over de vermelding van de verkeerde plaatsnaam en daardoor de mogelijkheid tot snel herstel, achten wij de bezwaarschriftentermijn niet geschaad. De bezwaartermijn blijft ongewijzigd in het onderhavige verkeersbesluit te weten 28 november 2024 tot en met 9 januari 2025.

Aanleiding

De gemeente Bronckhorst heeft meegedaan aan de aanbesteding van elektrische laadpalen van de provincies Gelderland en Overijssel. Via deze openbare Europese aanbesteding is een concessie met een Charge Point Operator (CPO) ontstaan die in Gelderse gemeenten laadpalen kan plaatsen, onderhouden en exploiteren. Een afspraak uit de concessie is het plaatsen van 13 laadpalen per jaar op verzoek van de gemeente Bronckhorst. Dit wordt ook wel proactief genoemd. De laadpaal aan de Fresiaweg 26 wordt aangewezen als proactief.

Juridisch kader

- Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

- Artikel 2, lid 1, onder a, b, c en d Wegenverkeerswet 1994 bepaalt waarvoor regels gesteld mogen worden op grond van de Wegenverkeerswet;

- Op grond van artikel 18 eerste lid, onder d van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten in de gemeente Bronckhorst;

- Volgens artikel 15, tweede lid, van de WVW1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken. In het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer staat welke maatregelen dat zijn;

- Artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer regelt dat het plaatsen of verwijderen van de in dit besluit genoemde verkeerstekens moet door het nemen van een verkeersbesluit;

- Artikel 3.4 van de Algemene Wet Bestuursrecht geeft aan dat er een belangenafweging gedaan moet worden voor het besluit genomen wordt.

- Het Besluit mandaat, volmacht en machtiging 2024 gemeente Bronckhorst bepaalt wie namens het college van burgemeester en wethouders dit soort besluiten mag ondertekenen;

- In de getekende overeenkomst door het college B&W voor het realiseren en exploiteren van laadpalen in de openbare ruimte staan de afspraken die zijn gemaakt over laadpalen.

Belangenafweging

Steeds meer mensen rijden in een elektrische auto, daarmee groeit ook de vraag naar openbare laadpalen. Elektrisch rijden draagt bij aan een schonere lucht, minder geluidsoverlast, minder energieverbruik en een grotere onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Hiermee past elektrisch rijden bij de gemeentelijke en provinciale doelen op het gebied van energie, klimaat en duurzaamheid.

E-rijders die niet beschikken over een eigen oprit zijn afhankelijk van laadpalen op straat. Om te zorgen voor een goede dekking moet een plek gekozen worden waar binnen 250 meten geen andere laadpaal staat, of geen betere plek beschikbaar is.

De in dit besluit genoemde weg(en) en locatie(s) is/zijn in beheer en onderhoud bij de gemeente Bronckhorst.

Er is steeds meer vraag naar elektrische laadpalen. Daarom gaat de gemeente twee parkeervakken bij de Fresiaweg bij huisnummer 26 aanwijzen die alleen bedoeld zijn voor elektrische voertuigen die tijdens het parkeren gebruik maken van de laadpaal. De parkeervakken zijn dus niet bedoeld voor parkeren zonder dat geladen wordt.

Dit wordt gerealiseerd door middel van het plaatsen van het verkeersbord E8c met een onderbord dat aanduidt dat het verkeersbord van toepassing is op twee parkeervakken.

Het exclusief parkeren voor elektrische voertuigen is daarbij slechts toegestaan met als doel het voertuig op te laden, zodat het oplaadpunt voor meerdere gebruikers beschikbaar is. Dit gebruik is geregeld in artikel 24, lid 1, sub d ten 2e van het RVV 1990: ‘de bestuurder mag zijn voertuig niet parkeren op een parkeergelegenheid op een andere wijze of met een ander doel dan op het bord of op het onderbord is aangegeven’.

De bovengenoemde locatie is getoetst aan de criteria

- Locatie moet goed vindbaar en zichtbaar zijn;

- Oplaadpunt moet door meerdere gebruikers gebruikt kunnen worden;

- Binnen een straal van 250 meter van de locatie is geen geschikt ander oplaadpunt of oplaadinfrastructuur aanwezig;

- Locatie moet beschikken over de ruimte om, naar gelang de behoefte, twee of meer elektrische auto’s te bedienen;

- De verkeersveiligheid moet voor overige weggebruikers niet in geding komen;

Het besluit

Burgemeester en wethouders besluiten het volgende verkeersbesluit te nemen:

- Het plaatsen van bord E8c (parkeergelegenheid alleen bestemd voor het opladen van elektrische voertuigen) op de plek aangegeven zoals op de situatieschets.

Advies Politie

Volgens Artikel 4 van het BABW is er advies gevraagd van de korpschef van de regionale politiedistrict Achterhoek 19-04-2024. En, wat is het advies?

Voorlopige voorziening

U moet er rekening mee houden dat het besluit blijft gelden gedurende de behandeling van uw bezwaarschrift. Het besluit geldt namelijk vanaf het moment dat wij het bekend maken. U kunt de voorzieningenrechter vragen om de werking van het besluit uit te stellen of een andere voorlopige voorziening te treffen totdat er een beslissing op uw bezwaar is. U kunt dan een brief schrijven naar de voorzieningenrechter van de Rechtbank Gelderland, Team bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem. Voor een verzoek om een voorlopige voorziening bent u griffierecht verschuldigd.

Meer informatie staat in de folder ‘Bezwaar maken tegen besluiten van de gemeente Bronckhorst’ die u kunt afhalen bij het gemeentehuis- en kantoor of downloaden via www.bronckhorst.nl.

Situatieschets

Bovenaanzicht:

Vooraanzicht:

Hengelo, 04-12-2024

Bezwaar besluit

Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u binnen zes weken na de dag van bekendmaking (in deze situatie 28 november 2024) van dit besluit een bezwaar indienen bij het college van burgemeester en wethouders. Het adres is Postbus 200, 7255 ZJ Hengelo (Gld). Een derde-belanghebbende kan eveneens binnen zes weken na de dag van bekendmaking van dit besluit een bezwaarschrift indienen.

In het bezwaarschrift vermeldt u: uw naam en adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt en de reden waarom u bezwaar maakt. Vergeet niet uw handtekening onder het bezwaarschrift te zetten.

Naar boven