Gemeenteblad van 's-Hertogenbosch
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
's-Hertogenbosch | Gemeenteblad 2024, 506992 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
's-Hertogenbosch | Gemeenteblad 2024, 506992 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Subsidieregelingen gemeente ’s-Hertogenbosch 2025
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente ’s-Hertogenbosch heeft op 26 november 2024 de subsidieregelingen voor 2025 vastgesteld. Deze treden op 1 januari 2025 in werking. De subsidieregelingen vinden hun grondslag in de Algemene subsidieverordening ’s-Hertogenbosch.
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente ’s-Hertogenbosch heeft op 26 november 2024 voor onderstaande subsidieregelingen een subsidieplafond vastgesteld. Deze gelden vanaf 1 januari 2025.
Waar kunt u de gemeentelijke subsidies terugvinden?
Op www.overheid.nl en Subsidies - Gemeente ’s-Hertogenbosch kunt u vanaf vrijdag 29 november alle subsidieregelingen 2025 en de ASV terug vinden.
Het college van burgemeester en wethouders, in zijn vergadering van 26 november 2024,
gezien het voorstel met reg.nr. 17173163,
Subsidieregelingen gemeente ’s-Hertogenbosch 2025 met de daarbij behorende subsidieplafonds.
Artikel 1 - Wat is het doel van deze subsidie?
Het doel van deze subsidie is dat de wijk- en dorpsraden de mogelijkheid krijgen de betrokkenheid van burgers bij hun wijk/dorp te vergroten. Wijk- en dorpsraden zijn namens de wijk/het dorp de gesprekspartner van het college over wijk- en dorpsaangelegenheden.
Artikel 4 - Waarvoor kunt u een subsidie aanvragen?
De werkzaamheden van de wijk- of dorpsraad moeten leiden tot breed gedragen adviezen aan het college. Ook moeten ze bijdragen aan het stimuleren van bewoners om deel te nemen aan activiteiten in hun wijk/dorp. De adviezen van de wijk- of dorpsraad moeten gaan over de belangen van de wijk/dorp/bewoners.
Artikel 5 - Hoeveel subsidie kunt u aanvragen?
De hoogte van de subsidie hangt af van het aantal inwoners van de wijk/dorp per 1 januari 2024. Het bestaat uit een vast bedrag per inwoner en een bedrag per inwoner volgens het volgende schema:
Artikel 6 - Hoe verloopt de subsidieprocedure?
Het college kan als steekproef een financieel verslag opvragen. De wijk- of dorpsraad moet daarom de jaarlijkse inkomsten en uitgaven bijhouden in een administratie. Het college kan de subsidie of een deel van de subsidie terugvragen als de wijk- of dorpsraad de subsidie niet gebruikt voor het doel waarvoor het bestemd is zoals bedoeld in artikel 4.
Artikel 1 - Begripsomschrijvingen
In deze regeling wordt verstaan onder:
Dorp: (bebouwde kom van een) gemeente op het platteland, kleiner dan een stad en groter dan een gehucht.3
Artikel 7 - Informatie en advies bij raadsvoorstellen
Bij onderwerpen of voorstellen aan de gemeenteraad, het college dan wel de burgemeester, waarbij de belangen van de wijk/dorp c.q. wijk- of dorpsraad specifiek zijn betrokken, wordt de wijk- of dorpsraad in een zo vroeg mogelijk stadium van het besluitvormingsproces geïnformeerd en betrokken en wordt het advies van de wijk- of dorpsraad ingewonnen.
Artikel 1 - Wat is het doel van deze subsidie?
Alle jongeren moeten een gelijke kans krijgen om hun talenten te ontplooien, gezond te kunnen blijven en naar vermogen mee te doen in de samenleving. Voor de meeste jongeren verloopt dit zonder grote problemen, maar voor sommigen is hier ondersteuning bij nodig. Om die reden stimuleert en ondersteunt de gemeente vrijwilligersorganisaties om activiteiten te organiseren die bijdragen aan gelijke kansen, talentontwikkeling, voorkomen en tegengaan van eenzaamheid en bereiken van meer gezonde en gelukkige jaren.
We verwachten dat organisaties actief werken aan deze speerpunten en in het bijzonder kwetsbare inwoners hierop weten te stimuleren, te ondersteunen en te laten deelnemen zodat betrokkenheid op elkaar en bij de eigen leefomgeving bevorderd wordt.
Alleen die organisaties en activiteiten die aansluiten bij de inhoudelijke beleidsdoelen van de gemeente komen in aanmerking voor subsidie.
In dit artikel leggen wij een aantal woorden uit:
Vast en flexibel budget: Binnen het vastgestelde subsidieplafond verdeelt de gemeente over alle aanvragende organisaties minimaal 90 % tot 95 % voor vaste subsidies over 2025 en maximaal 5 % tot 10% als flexibele inzet voor de aanpak van onvoorziene situaties en aanvragen die zich mogelijk voordoen in 2025.
Op volgorde van binnenkomst methode: De gemeente behandelt de subsidieaanvragen op volgorde van binnenkomst. Alleen volledige subsidieaanvragen worden in behandeling genomen. Wanneer u de gelegenheid heeft gehad uw subsidieaanvraag aan te vullen, dan geldt de datum van binnenkomst van de complete aanvraag. Als wij uw aanvraag ontvangen nadat het subsidieplafond bereikt is, dan nemen wij uw aanvraag niet meer in behandeling. Als in 2025 een beroep wordt gedaan op het flexibel budget, dan behandelen we dit op volgorde van binnenkomst.
Artikel 3 - Wat is de doelgroep van deze subsidie?
Inwoners van de gemeente ’s-Hertogenbosch van 0 tot 27 jaar.
Artikel 4 - Wie kan deze subsidie aanvragen?
Een vrijwilligersorganisatie uit de gemeente ’s-Hertogenbosch in de vorm van een rechtspersoon zonder winstoogmerk.
Om in aanmerking te komen voor de subsidie ‘Jongeren 2025’ moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:
Artikel 6 - Waarvoor kunt u deze subsidie aanvragen?
U kunt een subsidie aanvragen voor de volgende onderdelen:
Artikel 7 - Wanneer komt u niet voor subsidie in aanmerking?
Het college zal de subsidieaanvraag weigeren, indien de aanvraag of activiteit naar het oordeel van het college:
Zich richt op activiteiten van verenigingen voor personen die een gemeenschappelijke hobby hebben, een liefhebberij of bezigheid ter ontspanning, die men met enige regelmaat uitoefent in zijn vrije tijd. Het betreft activiteiten van persoonlijke interesse (waaronder cafésporten) waarbij voldoening voorop staat en het vergroten van kennis, ervaringen en vaardigheden wordt nagestreefd.
Niet, of onvoldoende, ten goede komt aan inwoners van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Voor aanvragen hoger dan € 50.000,- geldt dat het college kan besluiten om geen subsidie toe te kennen als het vrij besteedbaar vermogen (inclusief eventuele bestemmingsreserves) meer dan 10 % van de begrote lasten van de aanvraag is.
Artikel 10 - Hoe vraagt u subsidie aan?
Op Subsidies - Gemeente ’s-Hertogenbosch vindt u het aanvraagformulier. U kunt ook contact opnemen via subsidies@s-hertogenbosch.nl .
Wilt u een aanvraag indienen voor vaste subsidie? Dan dient u het aanvraagformulier en de begroting voor 2025 volledig in te vullen en in te sturen vóór 1 augustus 2024, eventueel vergezeld met aanvullende informatie die u nodig acht voor de aanvraag. Alleen volledige subsidieaanvragen worden in behandeling genomen. Wanneer u de gelegenheid heeft gehad uw subsidieaanvraag aan te vullen, dan geldt de datum van binnenkomst van de complete aanvraag. Als uw aanvraag niet vóór de sluitingstermijn van 1 augustus 2024 is ontvangen, verstrekken wij geen subsidie meer.
3. Subsidieregeling Cityboost 2025
Onze ambitie is dat alle jongeren in ’s-Hertogenbosch hun talenten kunnen ontdekken en optimaal kunnen ontwikkelen. Alle jongeren beschikken over talenten. Ze kunnen uitblinken in sport, creativiteit, sociale vaardigheden, vrijwilligerswerk enz.
De kans dat jongeren hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen is niet gelijk verdeeld. Daarom doen wij van alles om alle Bossche jongeren de kans en de ruimte te bieden om achter hun talenten te komen en die te benutten. Dat doen wij door in te zetten op gelijke kansen in het onderwijs, via kinder- en jongerenwerk, schoolmaatschappelijk werk, sport en cultuur, door praktische ondersteuning, enz.
Ook jongerenparticipatie zien wij als een middel om bij te dragen aan talentontwikkeling en gelijke kansen. Via jongerenparticipatie dagen wij jongeren uit om zelf het heft in handen te nemen, actief te worden om dingen in de samenleving te realiseren en/of te veranderen, hun mening te geven en mee te beslissen. Jongerenparticipatie draagt op deze manier bij aan de maatschappelijke dialoog, emancipatie, een samenleving die ook aansluit bij de wensen en behoeften van jongeren. Hierdoor voelen zij zich meer verbonden met de gemeente. Dat is juist nu belangrijk.
Belangrijk is dat jongerenparticipatie:
Cityboost is een van de middelen die wij inzetten om jongerenparticipatie mogelijk te maken door:
Jongeren van 12 tot en met 27 jaar kunnen ideeën indienen voor eenmalige activiteiten of events.
Ze kunnen als individu, groep of vereniging meedoen.
Ideeën onder de € 300,- kunnen direct worden uitgevoerd. De jongeren maken zelf een keuze uit de andere ideeën.
Wil je een graffitiworkshop, voetbaltoernooi of een festival organiseren? Cityboost investeert in ideeën en projecten voor, door en met jongeren, It’s up to you(th)!
Artikel 1 - Wat is het doel van deze subsidie?
Met deze subsidie willen wij jongeren in staat stellen eenmalige activiteiten uit te voeren. De activiteiten worden georganiseerd door jongeren die in de gemeente ’s-Hertogenbosch wonen, werken of studeren en zijn gericht op jongeren in de gemeente ’s-Hertogenbosch. De activiteit moet hen én hun omgeving een positieve BOOST geven, bijdragen aan talentontwikkeling en gelijke kansen.
Artikel 4 - Wanneer krijg je geen subsidie?
Wij geven geen subsidie voor een activiteit:
Artikel 5 - Aan welke voorwaarden moet de subsidieaanvraag voldoen?
Je dient een volledig ingevuld aanvraagformulier en een begroting in (zie Cityboost / Den Bosch)
Artikel 6 - Hoe verloopt jouw subsidie aanvraag?
Het digitale aanvraagformulier kun je vinden op E-mail contactformulier - Uw bericht en contactgegevens (s-hertogenbosch.nl). Dit vul je volledig in. Daarna voeg je de gevraagde bijlagen toe. Kom je er niet helemaal uit? Geen probleem. Kijk voor contact op Cityboost / Den Bosch.
Na Boostday stemmen jongeren online welke ideeën/projecten dat jaar door gaan en uitgevoerd mogen worden. Tijdens de Cityboost awards worden de winnaars bekend gemaakt. Op de website van Cityboost staat wanneer de stemming en de Cityboost awards plaatsvindt. Daar vind je ook de datum waarop jouw aanvraag uiterlijk bij ons binnen moet zijn.
Artikel 8 - Wanneer kan de gemeente het geld (gedeeltelijk) terugvorderen?
De gemeente kan het geld gedeeltelijk of volledig terugvorderen. Dat kan onder andere:
4. Subsidieregeling Maatschappelijke participatie kinderen
Artikel 1 - Wat is het doel van deze subsidie?
Het doel van deze subsidie is een impuls geven aan het bevorderen van participatie van schoolgaande kinderen aan de maatschappij. Het gaat om schoolgaande, Bossche kinderen uit gezinnen die het niet zelf kunnen betalen en rondkomen van een inkomen op of onder de 120 % van de geldende bijstandsnorm.
Artikel 3 - Wie kan deze subsidie aanvragen?
Organisaties die zich richten op het bereiken van het doel onder artikel 1 kunnen subsidie aanvragen. De aanvrager van de subsidie is een organisatie zonder winstoogmerk die in de gemeente 's-Hertogenbosch of daarbuiten gevestigd kan zijn én zijn/haar diensten, bestemd voor inwoners uit de gemeente ’s-Hertogenbosch, in de gemeente ’s-Hertogenbosch uitvoert.
Artikel 5 - Subsidie aanvragen
Een aanvraag kan worden ingediend door middel van een door het college vastgesteld formulier. U vindt voor deze subsidie het aanvraagformulier op Subsidies - Gemeente ’s-Hertogenbosch . Na het invullen van het aanvraagformulier kunt u deze naar de gemeente mailen of per post opsturen.
Artikel 6 - Subsidieplafond en deelplafonds
Het subsidieplafond bestaat uit 3 deelplafonds:
€ 200.000,- voor het bevorderen van participatie van schoolgaande kinderen buiten schooltijd, specifiek als het gaat om contributie voor sportclub/-vereniging, het volgen van muzieklessen, danslessen of andere lessen voor creatieve uitingen en het eventueel vergoeden van de (sport)materialen die hiervoor nodig zijn;
Onverminderd het bepaalde in artikel 10 van de Algemene subsidieverordening wordt de subsidie in ieder geval geweigerd als:
Het college kan, in bijzondere gevallen, één of meerdere bepalingen van deze subsidieregeling buiten toepassing laten of daarvan afwijken.
Bijlage beoordelingsformulier Subsidieregeling Maatschappelijke participatie kinderen
Het verwachte bereik binnen de gemeentelijke doelgroep, zijnde kinderen uit de gemeente ’s-Hertogenbosch in de leeftijd van 4 tot 18 jaar, waarvan de ouders een inkomen hebben op of onder 120 % van de geldende bijstandsnorm. |
|||
Het verwachte percentage van de subsidie dat direct in de vorm van verstrekkingen ten goede komt aan de kinderen. |
|||
De mate waarmee de kosten van de activiteiten kunnen worden gedekt door eigen vermogen en/of reserve. |
|||
Binnen de marge uit de Beleidsregels Algemene Subsidieverordening | Lokale wet- en regelgeving (overheid.nl)* |
|||
Eigen vermogen is gelijk of minder dan 20 % van de gevraagde subsidie |
|||
Eigen vermogen is meer dan 20 % en gelijk of minder dan 40 % van de gevraagde subsidie |
|||
Eigen vermogen is meer dan 40 % en gelijk of minder dan 60 % van de gevraagde subsidie |
|||
Eigen vermogen is meer dan 60 % en gelijk of minder dan 80 % van de gevraagde subsidie |
|||
*Het vrij besteedbaar vermogen, inclusief eventuele bestemmingsreserves, bedraagt maximaal 10 % van de begrote lasten voor het daaropvolgende subsidiejaar. |
5. Regionale subsidieregeling Stimulering ervaringsdeskundigheid Meierij-Bommelerwaard 2023-2025
Artikel 1 - Wat is het doel en de doelgroep van deze subsidie?
Het doel van de subsidieregeling is om ervaringsdeskundigheid in de geestelijke gezondheidszorg en/of verslavingszorg te stimuleren en de inzet van ervaringsdeskundigen in de regio Meierij en Bommelerwaard te ondersteunen.
De inzet van ervaringsdeskundigheid komt vooral ten goede aan de doelgroep van beschermd wonen en maatschappelijke opvang: kwetsbare inwoners met problematiek op het terrein van psychiatrie, verslaving of dakloosheid.
We kennen twee subsidievormen:
In dit artikel leggen wij een aantal woorden of begrippen uit:
(Vrijwilligers)organisatie: organisaties in de vorm van een rechtspersoon zonder winstoogmerk die met de inzet van vrijwilligers ervaringsdeskundigheid ontwikkelen en inzetten in één of meer gemeenten in de regio Meierij en Bommelerwaard (’s-Hertogenbosch, Vught, Maasdriel, Meierijstad, Boxtel, Sint-Michielsgestel en Zaltbommel). De regio streeft naar een dekkend aanbod voor de hele regio.
Begrippen voor eenmalige subsidies:
Op volgorde van binnenkomst-methode: Wij behandelen de subsidieaanvragen voor eenmalige subsidies op volgorde van binnenkomst. Wij nemen alleen volledige subsidieaanvragen in behandeling. Wanneer u de gelegenheid heeft gehad uw subsidieaanvraag aan te vullen, dan geldt de datum van binnenkomst van de complete aanvraag als aanvraagdatum. Als uw aanvraag is ontvangen nadat het subsidieplafond is bereikt, verstrekken wij geen subsidie meer.
Begrippen voor jaarlijkse/meerjarige subsidies:
HOOFDSTUK 1 EENMALIGE SUBSIDIE
Artikel 3 - Wie kan deze eenmalige subsidie aanvragen?
Inwoners, groepen inwoners of organisaties werkzaam in de regio Meierij en Bommelerwaard kunnen deze eenmalige subsidie aanvragen. Dit geldt als ze met vrijwilligers initiatieven ontwikkelen voor kwetsbare inwoners met problematiek op het terrein van psychiatrie, verslaving of dakloosheid binnen de regio Meierij en Bommelerwaard (’s-Hertogenbosch, Vught, Maasdriel, Meierijstad, Boxtel, Sint-Michielsgestel en Zaltbommel) of als ze binnen deze regio zich gaan inzetten als ervaringsdeskundige voor deze doelgroep en hiervoor een opleiding willen doen. Voor subsidie van minder dan € 5.000,- is het niet nodig een rechtspersoon te zijn.
Artikel 4 - Waarvoor kunt u een eenmalige subsidie aanvragen?
U kunt een subsidie aanvragen voor:
Artikel 9 - Hoe vraagt u de eenmalige subsidie aan?
U vindt het digitale aanvraagformulier voor deze subsidie op Subsidies - Gemeente ’s-Hertogenbosch
HOOFDSTUK 2 JAARLIJKSE/MEERJARIGE SUBSIDIE
Artikel 10 - Wie kan deze jaarlijkse/meerjarige subsidie aanvragen?
(Vrijwilligers)organisaties in de vorm van een rechtspersoon zonder winstoogmerk die ervaringsdeskundigheid ontwikkelen en inzetten in de regio Meierij-Bommelerwaard (’s-Hertogenbosch, Vught, Maasdriel, Meierijstad, Boxtel, Sint-Michielsgestel en Zaltbommel) kunnen subsidie aanvragen. De regio streeft naar een dekkend aanbod voor de hele regio.
De inzet van ervaringsdeskundigheid is gericht op de doelgroep kwetsbare inwoners met problematiek op het terrein van psychiatrie, verslaving of dakloosheid.
Artikel 11 - Waarvoor kunt u een jaarlijkse/meerjarige subsidie aanvragen en welke voorwaarden hangen daaraan?
Om in aanmerking te komen voor de jaarlijkse subsidie moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:
Artikel 13 - Wanneer komt u niet voor de jaarlijks/meerjarige subsidie in aanmerking?
Artikel 15 - Hoe vraagt u jaarlijkse/meerjarige subsidie aan?
Op Subsidies - Gemeente ’s-Hertogenbosch vindt u het aanvraagformulier voor deze subsidie. U kunt ook contact opnemen met de contactpersoon.
15 % van het subsidieplafond wordt als flexibel budget vrij gehouden om nieuwe aanvragen voor jaarlijkse of meerjarige subsidies in volgende kalenderjaren te kunnen honoreren, voor aanvulling van de eenmalige subsidies of voor inzet in onvoorziene situaties.
Gemeente ’s-Hertogenbosch, beleidsmedewerker Maatschappelijke opvang (MO)
Email: gemeente@s-hertogenbosch.nl
6. Subsidieregeling Nieuwe Initiatieven en Right to Challenge 2025
Artikel 1 - Wat is het doel van deze subsidieregeling?
Alle inwoners moeten een gelijke kans krijgen om hun talenten te ontplooien, gezond te kunnen blijven en naar vermogen mee te doen in de samenleving. Onze inwoners nemen steeds vaker zelf initiatief om de samenleving te veranderen. Met de gemeentelijke subsidieregeling Nieuwe Initiatieven en Right to Challenge ondersteunen we nieuwe initiatieven en challenges die de sociaal maatschappelijke kwaliteit van de stad bevorderen.
Hieronder volgen eerst de algemene bepalingen die voor beide subsidiemogelijkheden gelden. Daarna volgen de bepalingen die specifiek gelden voor Right to Challenge en daarna de bepalingen die specifiek gelden voor Nieuwe Initiatieven.
In dit artikel leggen wij een aantal woorden uit:
Op volgorde van binnenkomst methode: De gemeente behandelt de subsidieaanvragen op volgorde van binnenkomst. Alleen volledige subsidieaanvragen worden in behandeling genomen. Wanneer u de gelegenheid heeft gehad uw subsidieaanvraag aan te vullen, dan geldt de datum van binnenkomst van de complete aanvraag. Als wij uw aanvraag ontvangen nadat het subsidieplafond bereikt is, dan nemen wij uw aanvraag niet meer in behandeling.
Artikel 4 - Wanneer komt u niet voor subsidie in aanmerking?
Er zijn geen bijdragen mogelijk voor:
Artikel 5 - Verdeling subsidiebedrag
We verdelen dit subsidiebedrag onder de toegekende aanvragers. Voor het bepalen van het bereiken van het subsidieplafond behandelen wij de subsidieaanvragen ‘op volgorde van binnenkomst’.
Artikel 6 - Wat is het doel van Right to Challenge?
Right to Challenge of Challenge staat voor ‘het recht om de gemeente uit te dagen’. Een groep bewoners neemt het initiatief om een gemeentelijke sociaal-maatschappelijke taak over te nemen. Dit doen zij als zij denken dat het anders, beter en/of slimmer kan, voor maximaal hetzelfde budget.
Artikel 7 - Wie kan deze subsidie aanvragen?
Een groep bewoners uit de gemeente ‘s-Hertogenbosch met rechtspersoonlijkheid (bijvoorbeeld een stichting, een coöperatie of een vereniging) zonder winstoogmerk kan subsidie aanvragen.
Artikel 9 - Wat is er nodig voor een aanvraag?
Na een gesprek met de contactpersoon onder deze regeling vult u een aanvraagformulier in. In het gesprek helpen we u op weg met het schrijven van een plan. Daarin komen de volgende onderwerpen aan bod:
Artikel 10 - Wat is het doel van Nieuwe Initiatieven?
Het gaat om nieuwe initiatieven die de sociale kwaliteit van de stad versterken. Het nieuwe initiatief moet een meerwaarde hebben voor de wijk of buurt en moet de leefbaarheid vergroten. We willen inwoners hierbij (financieel) ondersteunen. Bij deze subsidie gaat het niet om het overnemen (uitdagen) van taken van de gemeente; zie daarvoor A) Right to Challenge.
Artikel 11 - Wie kan deze subsidie aanvragen?
Een groep bewoners uit de gemeente ‘s-Hertogenbosch met rechtspersoonlijkheid (bijvoorbeeld een stichting, een coöperatie of een vereniging) zonder winstoogmerk kan subsidie aanvragen.
U maakt duidelijk wat de financiële vraag aan de gemeente is. U legt ook uit hoe deze zich verhoudt tot mogelijke andere financieringsbronnen. Voor het duurzaam slagen van het initiatief is het belangrijk dat u naast de gevraagde bijdrage van de gemeente ook andere geldstromen als cofinanciering benut.
Artikel 13. Wat is er nodig voor een aanvraag?
Na een gesprek met de contactpersoon onder deze regeling vult u een aanvraagformulier in. Ophttps://www.s-hertogenbosch.nl/subsidiesSubsidies - Gemeente ’s-Hertogenbosch vindt u een contactformulier voor deze subsidie.
In het gesprek helpen we u op weg met het schrijven van een plan. Daarin komen de volgende onderwerpen aan bod:
Artikel 14 - Wanneer komt u niet voor subsidie Nieuw Initiatief / Right to Challenge in aanmerking?
8. Subsidieregeling Goed voor Elkaar 2025
Artikel 1 - Wat is het doel van deze subsidie?
Alle inwoners moeten een gelijke kans krijgen om hun talenten te ontplooien, gezond te kunnen blijven en naar vermogen mee te doen in de samenleving. Voor de meeste inwoners verloopt dit zonder grote problemen, maar voor sommigen is hier ondersteuning bij nodig. Om die reden stimuleert en ondersteunt de gemeente vrijwilligersorganisaties om activiteiten te organiseren die bijdragen aan gelijke kansen, talentontwikkeling, voorkomen en tegengaan van eenzaamheid en bereiken van meer gezonde en gelukkige jaren.
We verwachten dat organisaties actief werken aan deze speerpunten en in het bijzonder kwetsbare inwoners hierop weten te stimuleren, te ondersteunen en te laten deelnemen zodat betrokkenheid op elkaar en bij de eigen leefomgeving bevorderd wordt.
Alleen die organisaties en activiteiten die aansluiten bij de inhoudelijke beleidsdoelen van de gemeente komen in aanmerking voor subsidie.
In dit artikel leggen wij een aantal woorden uit:
Vast en flexibel budget: Binnen het vastgestelde subsidieplafond verdeelt de gemeente over alle aanvragende organisaties minimaal 90% tot 95% voor vaste subsidies over 2025 en maximaal 5 % tot 10 % als flexibele inzet voor de aanpak van onvoorziene situaties of aanvragen die zich mogelijk voordoen in 2025.
Op volgorde van binnenkomst methode: De gemeente behandelt de subsidieaanvragen waarin een beroep wordt gedaan op het flexibel budget, op volgorde van binnenkomst. Alleen volledige subsidieaanvragen worden in behandeling genomen. Wanneer u de gelegenheid heeft gehad uw subsidieaanvraag aan te vullen, dan geldt de datum van binnenkomst van de complete aanvraag. Als wij uw aanvraag ontvangen nadat het subsidieplafond bereikt is, dan nemen wij uw aanvraag niet meer in behandeling. Als in 2025 een beroep wordt gedaan op het flexibel budget behandelen we dit op volgorde van binnenkomst.
Artikel 4 - Wie kan deze subsidie aanvragen?
Een vrijwilligersorganisatie uit de gemeente ’s-Hertogenbosch in de vorm van een rechtspersoon zonder winstoogmerk.
Om in aanmerking te komen voor de subsidie ‘Goed voor Elkaar 2025’ moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:
Artikel 6 - Waarvoor kunt u deze subsidie aanvragen?
U kunt een subsidie aanvragen voor de volgende onderdelen:
Artikel 7 - Wanneer komt u niet voor subsidie in aanmerking?
Het college zal de subsidieaanvraag weigeren, indien de aanvraag of activiteit naar oordeel van het college:
Zich richt op activiteiten van verenigingen voor personen die een gemeenschappelijke hobby hebben, een liefhebberij of bezigheid ter ontspanning, die men met enige regelmaat uitoefent in zijn vrije tijd. Het betreft activiteiten van persoonlijke interesse (waaronder cafésporten) waarbij voldoening voorop staat en het vergroten van kennis, ervaringen en vaardigheden wordt nagestreefd.
Niet, of onvoldoende, ten goede komt aan inwoners van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Voor aanvragen hoger dan € 50.000,- geldt dat het college kan besluiten om geen subsidie toe te kennen als het vrij besteedbaar vermogen (inclusief eventuele bestemmingsreserves) meer dan 10% van de begrote lasten van de aanvraag is.
Artikel 10 - Hoe vraagt u subsidie aan?
Op Subsidies - Gemeente ’s-Hertogenbosch vindt u het aanvraagformulier. U kunt ook contact opnemen via subsidies@s-hertogenbosch.nl .
Wilt u een aanvraag indienen voor vaste subsidie? Dan dient u dient het aanvraagformulier en de begroting voor 2025 volledig in te vullen en in te sturen vóór 1 augustus 2024, eventueel vergezeld met aanvullende informatie die u nodig acht voor de aanvraag. Alleen volledige subsidieaanvragen worden in behandeling genomen. Wanneer u de gelegenheid heeft gehad uw subsidieaanvraag aan te vullen, dan geldt de datum van binnenkomst van de complete aanvraag. Als uw aanvraag niet vóór de sluitingstermijn van 1 augustus 2024 is ontvangen, verstrekken wij geen subsidie meer.
Artikel 1 - Wat is het doel van deze subsidieregeling?
Deze subsidieregeling heeft als doelstelling om een bijdrage te leveren aan de opsporing van inwoners met een verhoogd valrisico en de uitvoering van valpreventieve beweeginterventies voor inwoners, zodat het aantal valongelukken afneemt.
De gemeente ’s-Hertogenbosch heeft de taak om de Ketenaanpak Valpreventie in te richten voor inwoners van 65 jaar en ouder met een valrisico. Dit is vastgesteld in het IZA en het GALA. Via de SPUK-regeling ontvangt de gemeente ’s-Hertogenbosch middelen om de afspraken in het GALA vorm te geven.
Artikel 2 - Woordenlijst subsidieregeling
In dit artikel leggen wij een aantal woorden uit:
Op volgorde van binnenkomst-methode: voor het bepalen van het bereiken van het subsidieplafond behandelen wij de subsidieaanvragen ‘op volgorde van binnenkomst’. Dit heet ook wel ‘wie-het-eerst-komt-het-eerst-maalt’. Wij nemen alleen volledige subsidieaanvragen in behandeling. Bij een niet volledig ingevulde aanvraag geldt als datum van binnenkomst de datum van ontvangst van de volledige aanvraag. Als uw aanvraag is ontvangen nadat het subsidieplafond bereikt is, verstrekken wij geen subsidie meer.
Artikel 3 - Wie kan deze subsidie aanvragen?
De aanvrager van de subsidie is een organisatie, die zowel in de gemeente 's-Hertogenbosch of daarbuiten gevestigd kan zijn én zijn/haar diensten, bestemd voor inwoners uit de gemeente ’s-Hertogenbosch, in de gemeente ’s-Hertogenbosch uitvoert.
Artikel 5 - Hoeveel subsidie kunt u aanvragen?
Het subsidieplafond is € 270.000, -. Dit subsidieplafond is opgesplitst in twee subsidiedoelen. Er is € 70.000, - beschikbaar voor het subsidiedoel dat is beschreven onder artikel 4a en € 200.000, - voor het subsidiedoel dat is beschreven onder artikel 4b.
Artikel 6 - Aan welke voorwaarden moet u voldoen?
Om in aanmerking te komen voor deze subsidie moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:
Artikel 7 - Wanneer komt uw aanvraag niet in aanmerking voor deze subsidie?
Wij wijzen uw subsidieaanvraag af als:
Artikel 8 - Kosten die niet voor subsidie in aanmerking komen
Onderstaande kosten komen niet voor subsidie in aanmerking. Onderstaande opsomming is niet limitatief.
Artikel 11 - Verantwoording en definitieve vaststelling subsidie
Voor de verantwoording ontvangen wij uiterlijk vier weken na afloop van uw activiteit ten minste het volgende:
Als de toegekende subsidie betrekking heeft op artikel 4a
Als de toegekende subsidie betrekking heeft op artikel 4b
Artikel 1 - Wat is het doel van deze subsidieregeling?
Het doel van deze subsidie is om bewoners in ’s-Hertogenbosch in staat te stellen zelf initiatieven te ontplooien die de leefbaarheid (sociaal, fysiek en veilig) in buurten, wijken en dorpen bevorderen.
Artikel 2 - Woordenlijst subsidieregeling
In dit artikel leggen wij een aantal woorden uit:
Artikel 3 - Wie kan deze subsidie aanvragen?
Subsidie kan aangevraagd worden door inwoners die woonachtig zijn in ’s-Hertogenbosch en door verenigingen en stichtingen namens hen.
Artikel 4 Waarvoor kunt u deze subsidie aanvragen?
Subsidie kan aangevraagd worden voor initiatieven die bijdragen aan het bevorderen van de leefbaarheid (sociaal, fysiek en veilig) in buurten, wijken en dorpen. Initiatieven kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op “groene” initiatieven én op fysieke investeringen. Aanvragen voor en door jongeren die wijk- en/of buurt overstijgend zijn, doen een beroep op het stedelijk budget.
Voor wijken, buurten en dorpen is jaarlijks een budget beschikbaar. Voor 2025 bedraagt het subsidieplafond € 878.980,-
Voor wijk-, buurt- en dorp overstijgende initiatieven voor- en door jongeren is het subsidieplafond voor 2025 € 24.850,-
Artikel 6 Advisering over subsidieverzoeken
Subsidieverzoeken die betrekking hebben op een bepaald(e) wijk, buurt of dorp, worden door de betreffende bewonersadviesgroep voorzien van een advies aan het college. De wijkmanager van de desbetreffende wijk, buurt of dorp vervult een regierol naar bewoners, aanvragers én naar de bewonersadviesgroep. Subsidieverzoeken voor stedelijke activiteiten worden ambtelijk van advies voorzien.
Artikel 8 - Verschillen tussen wijken, buurten en dorpen
Het ingeschatte effect van een initiatief op de leefbaarheid kan per geografische eenheid verschillen. Het staat de verschillende bewonersadviesgroepen daarom vrij om per wijk, buurt en dorp een eigenstandige afweging te maken in de advisering aan het college. Dat kan er toe leiden dat het besluit over een bepaald initiatief in de ene geografische eenheid anders uitvalt dan in de andere.
Artikel 9 - Actieve communicatie over toegekende aanvragen
De initiatiefnemer is verplicht om tijdens of na de uitvoering van een geheel of gedeeltelijk toegekende aanvraag actief via sociale media, onder verwijzing naar de subsidieregeling Wijk-, buurt- en dorpsbudget van de gemeente ’s-Hertogenbosch, over het initiatief te communiceren.
Artikel 10 - Bewonersadviesgroep
Het college is bevoegd om de bewonersadviesgroepen te bemensen en te benoemen. De bewonersadviesgroepen worden zo divers mogelijk samengesteld. Daarbij wordt gestreefd naar een afspiegeling van gemeente, wijk, buurt of dorp. Een raadslid of commissielid niet zijnde raadslid, kan geen deel uitmaken van een bewonersadviesgroep.
Artikel 11 - Hoe verloopt de subsidieprocedure?
Als het subsidiebedrag gelijk is aan of lager is dan € 5.000,- dan wordt de subsidie conform artikel 19 lid 4 van de ASV direct vastgesteld. Dit betekent dat we geen verantwoording vragen. Wel wordt steekproefsgewijs gevraagd gegevens aan te leveren. Initiatiefnemers moeten daarom de gegevens twee jaar bewaren. Als daar aanleiding toe is, kan te allen tijde bij de initiatiefnemer verantwoording gevraagd worden voor een reeds vastgestelde subsidie. Als de verantwoording van een toekenning ontoereikend is, is het niet te verantwoorden bedrag alsnog opvorderbaar.
In bijzondere gevallen kan het college in het belang van het versterken van de leefbaarheid in wijken, buurten of dorpen, afwijken van de bepalingen in deze subsidieregeling.
Artikel 1 - Wat is het doel van deze subsidieregeling?
Het bevorderen van amateurkunstbeoefening in groepsverband door het ondersteunen van:
Artikel 3 - Wat is het doel van deze subsidie?
Het doel van deze subsidie is het bevorderen van actieve muziekbeoefening in georganiseerd verband, met een focus op deelname door jeugd tot en met 20 jaar.
Artikel 4 - Wie kan deze subsidie aanvragen?
De subsidie kan worden aangevraagd door muziekverenigingen - harmonieën en fanfares - mét jeugdleden.
Artikel 7 - Wat is het doel van deze subsidie?
Het doel van deze subsidie is het bevorderen van actieve zang- en muziekbeoefening in georganiseerd verband door jeugd tot en met 20 jaar.
Artikel 8 - Wie kan deze subsidie aanvragen?
De subsidie kan worden aangevraagd door kinderkoren met jeugdleden.
Artikel 11 - Wat is het doel van deze subsidie?
Het doel van deze subsidie is het bevorderen van actieve beoefening van amateurkunst in formeel groepsverband (zoals een vereniging of stichting) door volwassenen.
Artikel 12 - Wie kan deze subsidie aanvragen?
De subsidie kan worden aangevraagd door verenigingen en stichtingen die is gericht op het beoefenen van amateurkunst in formeel groepsverband door volwassenen.
Artikel 15 - Wat is het doel van deze subsidie?
Het doel van deze subsidie is het bevorderen van actieve beoefening van amateurkunsten in het kader van jongerencultuur, in informeel groepsverband.
Artikel 16 - Wie kan deze subsidie aanvragen?
De subsidie kan worden aangevraagd door en informeel verband van amateurkunstbeoefenaars.
Artikel 19 - Wat is het doel van deze subsidie?
Het doel van deze subsidie is het bevorderen van actieve muziekbeoefening door jeugd tot en met 20 jaar door georganiseerd professioneel onderwijs op een centrale locatie in de gemeente ‘s-Hertogenbosch.
Artikel 20 - Wie kan deze subsidie aanvragen?
De subsidie kan worden aangevraagd door muziekscholen zonder winstoogmerk, gevestigd in gemeente ’s-Hertogenbosch.
Artikel 24 - Hoe vraagt u subsidie aan?
U dient tussen 1 januari en 15 februari 2025 een digitale aanvraag voor deze subsidie in via de website van de gemeente ’s-Hertogenbosch: Subsidies - Gemeente ’s-Hertogenbosch.
Bij een toekenning moet het aanbod worden aangeboden op www.actiefindenbosch.nl of de opvolger van die website.
Subsidies tot en met € 12.500,- stellen wij direct vast. We controleren jaarlijks op basis van een steekproef of de activiteiten zijn verricht en aan de geldende voorwaarden is voldaan. De gegevens waarop de subsidieverlening is gebaseerd, moeten als bewijsstukken in uw administratie aanwezig zijn. Deze bewijsstukken moeten tot 1 jaar na afloop van het subsidiejaar bewaard blijven. Het gaat hierbij o.a. om de ledenlijst en het inhoudelijk en het financieel verslag van uw vereniging.
Organisaties die nog niet eerder subsidie hebben ontvangen uit deze regeling dienen altijd te verantwoorden, ongeacht het subsidiebedrag. De aanvrager moet een financieel en inhoudelijk verslag indienen waarin de gegevens zijn opgenomen van de in het subsidiejaar gerealiseerde aantallen en bedragen.
12. Subsidieregeling Professionele Kunsten ’s-Hertogenbosch 2025-2028
Artikel 1 - Wat is het doel van deze subsidie?
Het bevorderen van een professioneel kunstenklimaat in de gemeente ’s-Hertogenbosch in de periode 2025 – 2028.
Artikel 2 - Woordenlijst subsidieregeling
Code Diversiteit & Inclusie: een gedragscode om culturele diversiteit structureel in de instelling te verankeren https://codedi.nl/;
Fair Practice Code: gedragscode voor ondernemen en werken in kunst, cultuur en de creatieve industrie https://www.fairpracticecode.nl;
Festival: reeks van onderling samenhangende activiteiten die gedurende een in de tijd beperkte periode onder een gemeenschappelijke noemer worden georganiseerd; Governance Code Cultuur: normatief kader voor goed bestuur en toezicht in culturele organisaties https://bij.cultuur-ondernemen.nl/governance-code-cultuur/principe/introductie;
Artikel 4 - Hoeveel subsidie kunt u aanvragen?
Organisaties, zoals bedoeld onder artikel 3 kunnen binnen deze regeling de volgende maximale subsidiebedragen aanvragen, exclusief indexatie voor de jaren 2025-2028:
Categorie II: per jaar kan maximaal 135 % van de in 2024 toegekende gemeentelijke structurele meerjarige subsidie worden aangevraagd. Daarnaast onderscheidt het college de subcategorieën i, ii, iii met elk aanvullende maxima. Het maximaal aan te vragen bedrag wordt per subcategorie bepaald op het laagste maximumbedrag van, óf het voorgenoemde percentage van 135 %, óf de in leden i, ii, of iii genoemde maximale bedragen. Mogelijke aanvullende incidentele gemeentelijke subsidies worden niet gezien als gemeentelijke structurele meerjarige subsidie:
Artikel 5 - Waarvoor kunt u subsidie aanvragen?
Subsidie kan worden verstrekt voor activiteiten in de periode 2025-2028:
Artikel 6 - Aan welke vereisten moet de subsidieaanvraag voldoen?
Alleen complete aanvragen worden in behandeling genomen. Een aanvraag wordt als compleet beschouwd wanneer het de volgende onderdelen bevat:
Een missie en visie op de rol van de instelling in de Bossche culturele infrastructuur in relatie tot de in de cultuurnota beschreven beleidslijnen. Categorie I moet daarbij tevens aangeven op welke wijze zij individueel en gezamenlijk verantwoordelijkheid neemt voor het bredere culturele veld in de gemeente en op welke wijze dat tot uiting komt in de begroting;
Sluitende en realistische begroting 2025-2028 inclusief toelichting, op basis van het format op de website van gemeente 's-Hertogenbosch Subsidies - Gemeente ’s-Hertogenbosch;
Organisaties die bij ook bij de provincie en/of Rijk een meerjarige subsidie voor de periode 2025-2028 aanvragen, kunnen die aanvraag indienen bij deze regeling, aangevuld met een oplegger waaruit blijkt dat wordt voldaan aan de specifieke lokale eisen of voorwaarden die zijn genoemd in de voorgaande leden van dit artikel, voor zover dat nog niet blijkt uit de aanvraag.
Artikel 7 - Wanneer komt uw aanvraag niet in aanmerking voor subsidie?
Subsidie wordt geweigerd indien:
Artikel 9 - Welke kosten komen niet voor subsidie in aanmerking?
In afwijking van artikel 8 komen de volgende kosten niet in aanmerking voor subsidie:
Artikel 10 - Wanneer kan de subsidieaanvraag worden ingediend?
Subsidieaanvragen kunnen worden ingediend tot uiterlijk 1 maart 2024 om 23:59 uur via het daarvoor vastgestelde aanvraagformulier op de website van de gemeente ‘s-Hertogenbosch (Subsidies - Gemeente ’s-Hertogenbosch).
De subsidie wordt aangevraagd voor een periode van vier jaar. Het college kan besluiten een subsidie te verstrekken voor twee jaar, met de mogelijkheid tot het verlengen met nogmaals twee jaar.
Artikel 13 - Advisering aan het college
Aanvragen die door de provincie Noord-Brabant zijn toegekend in het kader van de regeling Professionele Kunsten Provincie Noord-Brabant 2025-2028 krijgen automatisch een positieve beoordeling, mits de aanvraag binnen deze regeling ontvankelijk is en de lokale maatschappelijke betekenis zoals beschreven in artikel 6, lid 2.d.iii als voldoende is beoordeeld.
Het beschikbare budget voor de categorieën II en III wordt bij overvraging verdeeld middels een tendersysteem. De adviescommissie beoordeelt de aanvragen integraal en in relatie tot elkaar en komt tot een afgewogen verdeling van het beschikbare budget over de aanvragen waarover zij positief oordeelt. Dit doet zij op basis van de beoordelingscriteria genoemd in artikel 6.2, en de mate waarin de activiteiten bijdragen aan diversiteit van het aanbod in relatie tot:
Artikel 14 - Wanneer wordt subsidie geweigerd?
Subsidieverlening kan naast de in de artikelen 4:25 en 4:35 Awb, artikel 7 van deze regeling en artikel 9 van de ASV geregelde gevallen ook (deels) geweigerd worden indien:
Subsidieverlening zou leiden tot strijd met artikel 107 van het Verdrag van de Werking van de Europese Unie (verbod op staatssteun) en deze steun niet vrijgesteld is op grond van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening van de Europese Commissie of een andere verordening, richtlijn of besluit van de Europese Commissie;
Artikel 15 - Verplichtingen van de subsidieontvanger
De subsidieontvanger heeft in ieder geval de volgende verplichtingen:
Subsidies worden jaarlijks vastgesteld. De subsidieontvanger overlegt, met ingang van 2026, jaarlijks vóór 1 juni een verzoek tot vaststelling bestaande uit een inhoudelijk jaarverslag en een jaarrekening over het voorgaande kalenderjaar die voldoet aan titel 9 van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek.
Artikel 18 - Hardheidsclausule
Het college kan een of meer bepalingen van deze subsidieregeling in individuele gevallen buiten toepassing laten of daarvan afwijken, voor zover de toepassing van die bepalingen voor de subsidieaanvrager of -ontvanger gevolgen zou hebben die onevenredig zijn in verhouding tot de met de betrokken bepaling te dienen doelen.
Het college maakt na maximaal 26 weken na het uiterlijke indienmoment zoals genoemd in artikel 9 lid 1 bekend of de aanvraag wordt toegekend of afgewezen.
Artikel 3 - Wie kan deze subsidie aanvragen?
De verschillende categorieën zijn gemaakt om historisch ontstane verschillen te verkleinen.
In categorie II vallen organisaties die sinds 2017 structureel ondersteund zijn door de gemeente 's-Hertogenbosch als onderdeel van de Bossche Culturele Basis, waaronder de Regeling Amateurkunsten, en/of jaarlijks budget dat is gereserveerd als begrotingspost op de gemeentebegroting voor een (specifieke activiteit van een) organisatie.
Incidentele subsidies zoals toekenningen uit de projectfondsen vallen niet onder de term ‘structureel gesubsidieerd’.
In categorie III vallen organisaties die:
nooit structurele subsidie hebben ontvangen van gemeente 's-Hertogenbosch, of;
wél structurele subsidie van gemeente 's-Hertogenbosch (hebben) ontvangen in periode 2021-2024 maar niet in periode 2017-2020 en andersom.
Artikel 4 - Hoeveel subsidie kan je aanvragen?
Toekenningen uit incidentele middelen worden niet gezien als structurele subsidie. Voorbeelden van aanvullende incidentele gemeentelijke subsidies zijn toekenningen uit de cultuurfondsen, het wijk- en dorpsbudget, de coronaschaderegelingen, regeling ‘transitie en vernieuwing’ of tegemoetkoming voor energiekosten.
In dit lid staan meerdere maximumbedragen genoemd. Dit maximumbedrag hangt af van het subsidiebedrag dat de aanvrager in 2024 heeft ontvangen, het totaalbedrag aan subsidiabele kosten en het absolute maximumbedrag (in leden i, ii & iii).
Het laagste bedrag van volgende punten bepaalt het maximale aanvraagbedrag voor organisaties binnen categorie II:
Artikel 5 - Waarvoor kunt u subsidie aanvragen?
Deze regeling is bedoeld voor professionele kunsten zoals omschreven in artikel 3. Soms kunnen activiteiten in de praktijk een combinatie zijn van professionele kunsten met cultuureducatie, amateurkunst, community art, etc. Wanneer de hoofdactiviteit onder de noemer ‘professionele kunsten’ valt kunnen de cultuureducatie, -participatie en talentontwikkeling meegenomen worden als subsidiabele activiteiten.
ABC-voorzieningen die plannen indienen voor een bibliotheekfunctie, bemiddelaar en huis voor amateurkunst en cultuureducatie in de gemeente ’s-Hertogenbosch hoeven geen hoofdactiviteit onder de noemen ‘professionele kunsten’ te hebben.
Artikel 6 - Aan welke eisen moet de subsidieaanvraag voldoen?
Om administratieve druk voor organisaties te verminderen is het format van de gemeente geënt op die van de provincie en het Rijk. Deze wordt voor eind 2023 gepubliceerd op de website van gemeente ‘s-Hertogenbosch.
Indien het boekjaar van de aanvrager niet overeenkomt met een kalenderjaar, betreft dit lid het jaarverslag van jaar 2022-2023.
Het uitgangspunt is dat het college aanvragen toekent voor een periode van vier jaar. In uitzonderlijke gevallen kan het college ervoor kiezen om toe te kennen voor een periode van twee jaar met een mogelijkheid tot verlengen met twee jaar. Dat kan het doen wanneer het onvoldoende overtuigd is van continuïteit van de activiteiten over de gehele periode 2025-2028 en het daarom een tussentijdse evaluatie nodig acht.
Artikel 13 - Advisering aan het college
Het behandelproces van subsidieaanvragen gaat in het kort als volgt:
Als eerste worden alle tijdig ontvangen aanvragen gecontroleerd op compleetheid (zoals beschreven in artikel 6.1).
Vervolgens toetst een financieel adviseur op de weigeringsgronden beschreven in artikel 14.1, 14.4, 14.5. Hierbij houdt de adviseur rekening met de verschillende soorten organisaties en de grootte ervan. Het doel is om voldoende zekerheid te hebben over de noodzaak, besteding van subsidie en financiële stabiliteit van de organisatie. Wanneer de financieel adviseur negatief adviseert worden aanvragen niet voorgelegd aan de adviescommissie.
Aanvragen worden vervolgens voorgelegd aan de adviescommissie. Aanvragen van categorie I krijgen een inhoudelijk advies zonder uitspraak over al dan niet toekennen van de commissie. Bij categorieën II en III spreekt de adviescommissie zich hier wel over uit, volgens de mogelijkheden genoemd in artikel 13.2b.
Het uitgangspunt is dat de commissie adviseert om toe te kennen voor een periode van vier jaar. In uitzonderlijke gevallen kan de commissie adviseren om toe te kennen voor een periode van twee jaar met een mogelijkheid tot verlengen met twee jaar. Dat kan zij doen wanneer zij onvoldoende overtuigd is van continuïteit van de activiteiten over de gehele periode 2025-2028 en daarom een tussentijdse evaluatie nodig acht.
Toegekende aanvragen bij de regeling Professionele Kunsten Provincie Noord-Brabant 2025-2028 worden positief beoordeeld op voorwaarde dat de aanvullende oplegger (zoals beschreven in artikel 6) als voldoende is beoordeeld. Een positieve beoordeling leidt echter niet automatisch tot het advies 'aanvraag honoreren'. Dit wordt pas bepaald aan de hand van de integrale beoordeling zoals beschreven in lid 4 van dit artikel.
Wanneer er na de beoordeling in het vorige punt het totaal aangevraagde bedrag van alle positieve adviezen het beschikbaar budget overschrijden, gaat de commissie alle positieve integraal beoordelen om tot een divers totaalaanbod te komen volgens de in dit lid genoemde criteria.
Artikel 14 - Wanneer wordt subsidie geweigerd
Deze weigeringsgrond is bedoeld om organisaties uit te sluiten waarover ernstige twijfels bestaan met betrekking tot de financiële gezondheid. De adviseur houdt rekening met de (financiële) context, grootte van, en het soort organisatie. Daarom worden geen streefgetallen genoemd voor de liquiditeit, solvabiliteit, exploitatieresultaat, etc.
13. Subsidieregeling Volksfeesten 2025
Het doel van deze regeling is om de organisatie en de uitvoering van volksfeesten te ondersteunen die bijdragen aan het verbinden van mensen en het versterken van de culturele levendigheid en sociale cohesie in de gemeente ’s-Hertogenbosch.
Artikel 2 – Woordenlijst subsidieregeling
In dit artikel leggen wij een aantal woorden uit:
Culturele codes: Governance code cultuur, code Diversiteit en Inclusie en de Fair Practice Code.
Artikel 3 - Wie kan subsidie aanvragen?
Een rechtsvorm (zoals een stichting) kan subsidie aanvragen.
Artikel 4 - Waarvoor kunt u subsidie aanvragen?
U kunt een subsidie aanvragen voor maximaal 50% van de kosten voor vergunningen, leges en de volgende activiteiten:
Artikel 5 - Subsidievorm en hoogte van de subsidie
Het college kan op grond van deze regeling een incidentele subsidie verstrekken. Het minimale aanvraagbedrag is € 250,-. Het maximale subsidiebedrag verschilt per volksfeest en kern:
Engelen, Nuland, Vinkel (per kern):
Artikel 7 - Welke kosten komen niet voor subsidie in aanmerking?
De volgende kosten komen niet voor subsidie in aanmerking:
Artikel 8 - Aan welke voorwaarden moet u voldoen?
Code Diversiteit en Inclusie: De gemeente 's-Hertogenbosch vindt het belangrijk dat de volksfeesten voor alle inwoners van de gemeente toegankelijk zijn. Daarom moet de aanvrager aangeven hoe hij ervoor zorgt dat iedereen zich welkom voelt om deel te nemen als publiek, in de organisatie en/of in de uitvoering.
Artikel 11 - Wijze van verdeling van het budget bij overvraging
Wanneer het beschikbare deelbudget voor een volksfeest in een kern is overvraagd wordt de tender-methode toegepast. De subsidieaanvragen worden beoordeeld aan de hand van de in deze regeling genoemde voorwaarden, en onderling gerangschikt. De aanvraag of aanvragen die het beste aansluiten krijgen de subsidie toegewezen totdat het betreffende deelbudget op is.
Subsidiebedragen tot en met € 12.500,- worden direct vastgesteld. Elk jaar controleren wij een aantal subsidies die direct zijn vastgesteld. We bekijken of de activiteiten zijn verricht en aan de geldende voorwaarden is voldaan. De subsidieontvanger kan ongeacht de steekproef gevraagd worden deel te nemen aan een ambtelijk evaluatiegesprek.
Hieronder staat een aantal juridische onderdelen van de subsidieregeling:
Het college kan een of meer bepalingen van deze subsidieregeling in individuele gevallen buiten toepassing laten of daarvan afwijken, voor zover de toepassing van die bepalingen voor de subsidieaanvrager of -ontvanger gevolgen zou hebben die onevenredig zijn in verhouding tot de met de betrokken bepaling te dienen doelen.
Deze regeling is voor bijzondere projecten en programma’s op het gebied van amateurkunst en cultuurparticipatie.
Artikel 1 - Wat is het doel van deze subsidieregeling?
Het stimuleren van bijzondere incidentele amateurkunstenactiviteiten en actieve cultuurparticipatie door alle bewoners van de gemeente 's-Hertogenbosch.
Artikel 4 - Waarvoor kunt u subsidie aanvragen?
Subsidie kan worden verstrekt voor bijzondere projecten of programma's van openbare activiteiten van maximaal één jaar die zijn gericht op amateurkunst en projecten of programma's die zijn gericht op actieve cultuurparticipatie door bewoners van de gemeente 's-Hertogenbosch.
Artikel 6 - Welke kosten komen niet voor subsidie in aanmerking?
De volgende kosten komen niet voor subsidie in aanmerking:
Artikel 8 - Wanneer komt uw aanvraag niet in aanmerking voor subsidie?
Artikel 9 - Verloop van subsidieprocedure en onderdelen subsidieaanvraag
Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst ambtelijk behandeld en binnen drie weken afgehandeld totdat het beschikbare deelbudget (van de tranche) bereikt is. Aanvragen worden getoetst op basis van de artikelen 3 t/m 8 van deze regeling.
Aanvragen moeten de volgende onderdelen bevatten om als compleet te worden beschouwd:
Formulier activiteitenoverzicht waarin beoogd aanbod en bereik wordt aangegeven (te vinden op www.s-hertogenbosch.nl);
Artikel 10 - Verantwoording en definitieve vaststelling subsidie
Als de aanvrager eerder subsidie heeft ontvangen uit deze regeling worden subsidies van € 7.501,- t/m € 12.500,- bij een toekenning direct vastgesteld en steekproefsgewijs gecontroleerd. Als de aanvrager voor het eerst subsidie ontvangt uit deze regeling dient de aanvrager uiterlijk 2 maanden na de afronding van het project of programma een aanvraag tot vaststelling (verantwoording) in (geteld vanaf de 1e dag van de maand na afronding).
Artikel 12 - Wanneer komt uw aanvraag niet in aanmerking voor subsidie?
Artikel 13 - Verloop van subsidieprocedure en onderdelen subsidieaanvraag
Aanmelding: Om mee te doen met de eerstvolgende ronde moet de aanvrager zich aanmelden binnen de voorafgaande aanmeldperiode via het webformulier op www.s-hertogenbosch.nl/cultuurfondsen met een korte projectbeschrijving van maximaal twee A4's en een (concept)begroting.
Commissievergadering: Een afvaardiging van vijf leden van de Commissie BC komt samen in een vergadering en beoordeelt of aanvraag voldoende aansluit op de regeling. Wanneer het beschikbare budget is overschreden, verdeelt de commissie BC de aanvragen volgens de wijze zoals beschreven in artikel 14. Commissie BC kan de volgende adviezen geven:
Formulier Activiteitenoverzicht waarin beoogd aanbod en bereik wordt aangegeven (te vinden op www.s-hertogenbosch.nl).
Artikel 14 – Wijze van verdeling van het budget bij overvraging
Het beschikbare budget binnen een ronde van de grote procedure wordt bij overvraging verdeeld via een tendersysteem. De adviescommissie beoordeelt de aanvragen integraal en in relatie tot elkaar en komt tot een afgewogen verdeling van het beschikbare budget over de aanvragen waarover zij positief oordeelt. Dit doet zij op basis van de beoordelingscriteria genoemd in artikel 11 en de mate waarin de activiteiten bijdragen aan diversiteit van het cultureel aanbod in relatie tot de verschillende kunstdisciplines en culturele functies.
Artikel 15 – Verantwoording en definitieve vaststelling subsidie
Het college kan om een accountantsverklaring vragen in het geval de organisatie in hetzelfde kalenderjaar meerdere gemeentelijke subsidies ontvangt, waarbij het totaalbedrag hoger is dan € 100.000,-. Dit betreft een beoordelingsverklaring voor totaalbedragen van € 100.001,- tot en met € 500.000,- en een controleverklaring vanaf € 500.001,-.
De subsidieontvanger heeft in ieder geval de volgende verplichtingen:
De subsidieontvanger meldt de publieksactiviteiten die in ’s-Hertogenbosch plaatsvinden aan op www.zinindenbosch.nl.
Artikel 17 – Subsidieplafond en overheveling
Het subsidieplafond is € 207.800,- (exclusief mogelijke subsidieoverheveling) waarvan:
maximaal € 140.000,- beschikbaar is voor de deelregeling B (grote procedure). Dit bedrag wordt verdeeld over de twee aanvraagrondes. Het beschikbare budget per ronde wordt gecommuniceerd via www.s-hertogenbosch.nl .
Hieronder staat een aantal juridische onderdelen van de subsidieregeling:
Het college kan een of meer bepalingen van deze subsidieregeling in individuele gevallen buiten toepassing laten of daarvan afwijken, voor zover de toepassing van die bepalingen voor de subsidieaanvrager of -ontvanger gevolgen zou hebben die onevenredig zijn in verhouding tot de met de betrokken bepaling te dienen doelen.
Toelichting Subsidieregeling Bijzondere activiteiten amateurkunst en cultuurparticipatie
Artikel 4 – Waarvoor kunt u subsidie aanvragen?
Het is mogelijk om voor projecten of een jaarprogramma subsidie aan te vragen. Activiteiten mogen elkaar echter niet overlappen: het is bijvoorbeeld niet mogelijk om subsidie aan te vragen voor een project tijdens de looptijd van een (jaar)programma waarvoor eerder subsidie is ontvangen.
DEELREGELING A - Artikel 8 – Wanneer komt uw aanvraag niet in aanmerking voor subsidie?
Deze regeling subsidieert geen activiteiten die voorwaardelijk zijn voor het krijgen van subsidie uit de Subsidieregeling Basisondersteuning Amateurkunsten en Georganiseerd Muziekonderwijs. Dat zijn activiteiten als (wekelijks) repeteren, het hebben van een jeugdafdeling, etc. Het betreft ook de kosten die daar direct mee samenhangen zoals huur of een structurele dirigent.
Er kan geen subsidie worden aangevraagd door organisaties die meerjarig ondersteund worden door de gemeente, en niet voor activiteiten van die organisaties. Het is wel mogelijk om aan te vragen voor co-producties waarbij een organisatie is betrokken die meerjarig ondersteund is. Daarbij is het wel relevant hoe de activiteiten zijn beschreven in de plannen en begroting van de meerjarig ondersteunde organisatie.
Aanvragers moeten een aantoonbare inhoudelijke en/of organisatorische binding hebben met 's-Hertogenbosch. Dat moet meer omvatten dan samenwerkingen die facilitair van aard zijn.
Deze regeling subsidieert geen amateurkunstonderwijs of activiteiten die daar direct uit voortvloeien (zoals eindvoorstellingen of -concerten).
Een ‘snelle aanvraag’ kan alleen worden toegekend als de aanvrager dat kalenderjaar nog geen andere toekenningen uit deze regeling heeft ontvangen. Binnen een kalenderjaar is het wel mogelijk om eerst een ‘snelle aanvraag’ en daarna een ‘grote aanvraag’ toegekend te krijgen, maar niet andersom.
DEELREGELING A - Artikel 12 – Wanneer komt uw aanvraag niet in aanmerking voor subsidie?
Zie toelichting artikel 8 lid 1, streep 3
Zie toelichting artikel 8 lid 1 streep 7
Een ‘grote aanvraag’ kan alleen worden toegekend als de aanvrager dat kalenderjaar nog geen andere toekenningen uit deelregeling B heeft ontvangen. Binnen een kalenderjaar is het mogelijk om eerst een ‘snelle aanvraag’ en daarna een ‘grote aanvraag’ toegekend te krijgen, maar niet andersom.
5. Bossche Makersregeling 2025
Deze regeling is bedoeld voor projecten en activiteiten op het gebied van professionele kunst. Binnen de Bossche Makersregeling kunnen subsidiebedragen van € 750,- tot en met € 7.500,- aangevraagd worden.
Artikel 1 - Wat is het doel van deze subsidieregeling?
Het stimuleren van het Bossche makersklimaat door ondersteuning van professionele Bossche makers, makerscollectieven en gezelschappen in de ontwikkeling van hun culturele beroepspraktijk.
Artikel 3 - Wie kan subsidie aanvragen?
Natuurlijke personen en rechtspersonen (zoals een stichting) kunnen subsidie aanvragen.
Artikel 4 – Waarvoor en hoeveel subsidie kunt u aanvragen?
Het college verstrekt op grond van deze regeling een eenmalige subsidie van maximaal € 7.500,-. Daarbij zijn de volgende beperkingen van toepassing:
Artikel 6 - Welke kosten komen niet in aanmerking?
De volgende kosten komen niet voor subsidie in aanmerking:
Uw aanvraag komt alleen in aanmerking voor subsidie als het voldoet aan de leden 1 t/m 5:
Artikel 8 - Wanneer komt uw aanvraag niet voor subsidie in aanmerking?
Subsidieverlening kan naast de in de artikelen 4:25 en 4:35 Awb genoemde voorwaarden en op basis van de ASV ook (deels) geweigerd worden indien:
De subsidieontvanger heeft in ieder geval de volgende verplichtingen:
De subsidieontvanger meldt openbare publieksactiviteiten die in de gemeente ’s-Hertogenbosch plaatsvinden aan op www.zinindenbosch.nl .
Artikel 13 - Hardheidsclausule
Het college kan een of meer bepalingen van deze subsidieregeling in individuele gevallen buiten toepassing laten of daarvan afwijken, voor zover de toepassing van die bepalingen voor de subsidieaanvrager of -ontvanger gevolgen zou hebben die onevenredig zijn in verhouding tot de met de betrokken bepaling te dienen doelen.
E-mail: gemeente@s-hertogenbosch.nl
Toelichting subsidieregeling Bossche Makersregeling 2025
Artikel 4 – Waarvoor en hoeveel subsidie kunt u aanvragen?
Onder inkomstenbronnen vallen bijvoorbeeld bijdragen uit andere fondsen, kaartverkoop, verkoop van werk, giften en sponsoring maar ook eigen inbreng (al dan niet door onbetaalde werkzaamheden), korting op diensten of producten van betrokken partijen.
Bij bedragen boven de € 3.000,- is het belangrijk dat er voldoende draagvlak voor het plan is. Daarom moet er minimaal één inkomstenbron van derden zijn, naast de gewenste bijdrage uit dit fonds en eventueel gekapitaliseerde uren of eigen inbreng.
Als het plan een combinatie is van een ontwikkeltraject (art. 4 lid 1) en kunstproject (art. 4 lid 2) wordt er gekeken welke kosten vallen onder een ontwikkelingstraject en welke onder een kunstproject. De maximumbedragen en –percentages die zijn beschreven in leden 1 en 2 blijven van toepassing.
Artikel 6 – Welke kosten komen niet in aanmerking?
Hier onder vallen ook publicaties, websites, (online) portfolio’s of andere communicatie-uitingen.
Het voordeel dat wordt genoten van het aanschaffen van apparatuur, instrumenten of vergelijkbare zaken is langer dan het ontwikkelingstraject of project waarvoor subsidie wordt aangevraagd. Alleen in uitzonderlijke gevallen zijn deze kosten subsidiabel.
Het opdoen van kennis leidt tot een structureel voordeel van de beroepspraktijk. Daarom zijn de noodzakelijke kosten hiervoor subsidiabel. Het vergoeden van de tijd voor het opdoen van kennis wordt niet gezien als een noodzakelijke kostenpost en kan daarnaast een prikkel voor inefficiënte tijdsbesteding zijn.
Sommige kunstdisciplines (met name theater) vereisen geen structureel gebruik van een werkruimte. Als aangetoond is dat de maker ’s-Hertogenbosch structureel als standplaats heeft -bijvoorbeeld doordat premières altijd in de gemeente plaatsvinden- dan kan de maker voldoen aan deze voorwaarde.
Het regelmatig gebruikmaken van een bepaalde culturele voorziening -bijvoorbeeld het Grafisch Atelier- wordt niet gezien als bewijs voor het hebben van de gemeente als standplaats.
De aanvrager moet onderbouwen waarom de activiteiten bijdragen aan de ontwikkeling van de beroepspraktijk en waarom dit op het moment van aanvragen relevant is.
Bij de beoordeling van het aanvraagbedrag wordt rekening gehouden met waar een maker staat in diens ontwikkeling. Voor een startende maker zijn andere inkomsten zoals (kaart)verkoop lastiger te verkrijgen dan iemand die al langer bezig is. Maar ook kan voor de ene kunstvorm publieksbijdrage gangbaarder zijn dan voor een andere. Dit lid wordt daarom in de context van de aanvraag en aanvrager bekeken.
Wanneer er gebruikt wordt gemaakt van diensten of producten van andere makers, dan moet er sprake zijn van fair pay. Het kan echter zijn dat iemand korting geeft en voor een lager tarief de dienst of het product levert. In dat geval moet dat zichtbaar zijn op de begroting. Dat kan door de korting bij de baten/inkomsten te zetten, of door het (te) lage tarief toe te lichten.
Artikel 8 – Wanneer komt uw aanvraag niet voor subsidie in aanmerking?
Het is niet mogelijk om als maker tweemaal subsidie te ontvangen in één kalenderjaar. Daarbij is het niet van belang door wie de subsidie is aangevraagd (de maker als natuurlijk persoon, een stichting of andere penvoerder). Het gaat erom dat de maker in kwestie maar eenmaal per jaar voordeel kan genieten uit deze regeling, en in maximaal twee opeenvolgende jaren. Drie jaar na elkaar subsidie ontvangen uit deze regeling is dan ook niet mogelijk. Een toekenning van € 12.500,- of meer uit de Subsidieregeling Professionele Kunsten ’s-Hertogenbosch voor een project of programma van de maker in kwestie heeft dezelfde invloed als een toekenning uit deze regeling.
Indien de activiteiten zijn gericht op het presenteren of programmeren van werk van anderen wordt dat niet gezien als een project van een maker en daarmee niet passend bij deze regeling. Voor het exposeren of presenteren van werk van anderen kan een beroep worden gedaan op de Subsidieregeling Professionele Kunsten ’s-Hertogenbosch. Activiteiten van collectieven of samenwerkingen met andere makers waar er sprake is van een gelijkwaardige (non-hiërarchische) zeggenschap komen wel in aanmerking.
Deze regeling is bedoeld voor projecten en ontwikkelingstrajecten van makers. Indien een maker een opdracht uitvoert voor een andere partij, ligt het eigenaarschap van het project of de activiteiten niet bij de maker en voldoet het niet aan artikel 5.
Artikel 1 - Wat is het doel van deze subsidieregeling?
Het stimuleren van de ontwikkeling van incidentele projecten of programma's op het gebied van professionele kunsten die niet vallen onder de meerjarige regeling professionele kunsten.
In dit artikel leggen wij een aantal woorden uit:
Culturele codes: Governance code cultuur, code Diversiteit en Inclusie en de Fair Practice code.
Artikel 6 - Welke kosten komen niet in aanmerking voor subsidie?
De volgende kosten komen niet voor subsidie in aanmerking:
Artikel 8 – Wanneer komt uw aanvraag niet in aanmerking voor subsidie?
Artikel 9 - Verloop van subsidieprocedure en onderdelen subsidieaanvraag
Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst ambtelijk behandeld en binnen drie weken afgehandeld. Deze worden getoetst op basis van de artikelen 3 t/m 8.
Aanvragen moeten de volgende onderdelen bevatten om als compleet te worden beschouwd:
Formulier activiteitenoverzicht waarin beoogd aanbod en bereik wordt aangegeven (te vinden op www.s-hertogenbosch.nl);
Artikel 10 - Verantwoording en definitieve vaststelling subsidie
Als de aanvrager eerder subsidie heeft ontvangen uit deze regeling worden subsidies van € 7.501,- t/m € 12.500 bij een toekenning direct vastgesteld en steekproefsgewijs gecontroleerd. Als de aanvrager voor het eerst subsidie ontvangt uit deze regeling dient de aanvrager uiterlijk 2 maanden na de afronding van het project of programma een aanvraag tot vaststelling (verantwoording) in (geteld vanaf de 1e dag van de maand na afronding).
Artikel 12 - Wanneer komt uw aanvraag niet in aanmerking voor subsidie?
Artikel 13 - Verloop van subsidieprocedure en onderdelen subsidieaanvraag
Aanvragen worden tweemaal per jaar behandeld.
Aanmelding: Om mee te doen met de eerstvolgende ronde moet de aanvrager zich aanmelden binnen de voorafgaande aanmeldperiode via het webformulier op www.s-hertogenbosch.nl/cultuurfondsen met een korte planbeschrijving van maximaal twee A4's en een (concept)begroting.
Commissievergadering: Een afvaardiging van de Commissie BC komt samen in een vergadering en beoordeelt de aanvraag op basis van de artikelen 4 t/m 6, 11 en 12. Wanneer het beschikbare budget is overschreden, verdeelt de Commissie BC de aanvragen volgens de wijze zoals beschreven in artikel 14. De Commissie BC kan de volgende adviezen geven:
Formulier activiteitenoverzicht waarin beoogd aanbod en bereik wordt aangegeven (te vinden op www.s-hertogenbosch.nl);
Artikel 14 - Verdeling van het budget bij overvraging
Het beschikbare budget binnen een ronde wordt bij overvraging verdeeld via een tendersysteem. De adviescommissie beoordeelt de aanvragen integraal en in relatie tot elkaar en komt tot een afgewogen verdeling van het beschikbare budget over de aanvragen waarover zij positief oordeelt. Dit doet zij op basis van de voorwaarden genoemd in artikel 11, en de mate waarin de activiteiten bijdragen aan diversiteit van het cultureel aanbod in relatie tot de verschillende kunstdisciplines en culturele functies.
Artikel 15 - Verantwoording en definitieve vaststelling subsidie
Het college kan om een accountantsverklaring vragen in het geval de organisatie in hetzelfde kalenderjaar meerdere gemeentelijke subsidies ontvangt, waarbij het totaalbedrag hoger is dan € 100.000,-. Dit betreft een beoordelingsverklaring voor totaalbedragen van € 100.001,- tot en met € 500.000,- en een controleverklaring vanaf € 500.001,-.
De subsidieontvanger heeft in ieder geval de volgende verplichtingen:
De subsidieontvanger meldt de publieksactiviteiten die in ’s-Hertogenbosch plaatsvinden aan op www.zinindenbosch.nl.
Artikel 17 – Subsidieplafond en overheveling
Hieronder staat een aantal juridische onderdelen van de subsidieregeling:
Het college kan een of meer bepalingen van deze subsidieregeling in individuele gevallen buiten toepassing laten of daarvan afwijken, voor zover de toepassing van die bepalingen voor de subsidieaanvrager of -ontvanger gevolgen zou hebben die onevenredig zijn in verhouding tot de met de betrokken bepaling te dienen doelen.
Artikel 4 – Waarvoor kunt u subsidie aanvragen?
Deze regeling is bedoeld voor projecten of programma’s primair gericht op activiteiten benoemd in de leden a. en b. Voor projecten en programma’s waarbij cultuureducatie en -participatie centraal staan kan subsidie aangevraagd worden via de Subsidieregeling Bijzondere activiteiten amateurkunst en cultuurparticipatie.
DEELREGELING A - Artikel 8 – Wanneer komt uw aanvraag niet in aanmerking voor subsidie?
Als het budget voor de eerste tranche op is, wordt de aanvraag niet in behandeling genomen. Het is mogelijk om die opnieuw in te dienen op het moment dat het loket voor de tweede tranche opengaat.
Een ‘snelle aanvraag’ kan alleen worden toegekend als de aanvrager dat kalenderjaar nog geen andere toekenningen uit deze regeling heeft ontvangen. Binnen een kalenderjaar is het wel mogelijk om eerst een ‘snelle aanvraag’ en daarna een ‘grote aanvraag’ toegekend te krijgen, maar niet andersom.
Er kan geen subsidie worden aangevraagd door organisaties die meerjarig ondersteund worden door de gemeente, en niet voor activiteiten van die organisaties. Het is wel mogelijk om aan te vragen voor co-producties waarbij een organisatie is betrokken die meerjarig ondersteund is. Daarbij is het wel relevant hoe de activiteiten zijn beschreven in de plannen en begroting van de meerjarig ondersteunde organisatie.
Aanvragers moeten een aantoonbare inhoudelijke en/of organisatorische binding hebben met 's-Hertogenbosch. Dat moet meer omvatten dan samenwerkingen die facilitair van aard zijn.
Voor projecten van makers, collectieven en/of gezelschappen kan alleen subsidie in de grote procedure (deelregeling B) worden aangevraagd. Voor ‘snelle aanvragen’ kan een beroep gedaan worden op de Bossche Makersregeling.
Activiteiten van organisaties van buiten de gemeente en te weinig lokale binding komen niet in aanmerking voor subsidie. Het uitsluitend uitvoeren van activiteiten (al dan niet in een theater of concertzaal) in de gemeente wordt niet gezien als lokale binding. Dit geldt ook voor samenwerkingen die alleen betrekking hebben op facilitair niveau.
DEELREGELING B - Artikel 12 – Wanneer komt uw aanvraag niet in aanmerking voor subsidie:
Een ‘grote aanvraag’ kan alleen worden toegekend als de aanvrager dat kalenderjaar nog geen andere toekenningen uit deelregeling B heeft ontvangen. Binnen een kalenderjaar is het mogelijk om eerst een ‘snelle aanvraag’ en daarna een ‘grote aanvraag’ toegekend te krijgen, maar niet andersom.
Zie toelichting artikel 8 lid 1, streep 5, 6 en 7
18. Subsidieregeling Opzetten Samenwerkingsverbanden en Collectieve Ontwikkel- en Verbeterplannen Wijkwinkel- en stadsdeelcentra ’s-Hertogenbosch 2025
Het stimuleren van eigenaren en gebruikers (ondernemers/exploitanten) van commercieel onroerend goed om de samenwerking in hun wijkwinkelcentrum in de gemeente ’s-Hertogenbosch concreet te verbeteren en het wijkwinkelcentrum (fysiek) toekomstbestendiger te maken.
Collectief: een collectief is een samenwerkingsverband van personen of organisatie(s) die een gemeenschappelijk belang vertegenwoordigt. Het kan hierbij gaan om een vereniging, stichting of een ander rechtspersoon of een samenwerking die nog geformaliseerd moet worden: een vereniging, stichting of ander rechtspersoon in oprichting. Dit collectief heeft geen winstoogmerk.
Commercieel onroerend goed in een wijkwinkel- of stadsdeelcentrum: onroerend goed, met een bestemming waarbinnen vormen van detailhandel en/of horeca in geclusterde vorm mogelijk worden gemaakt, veelal aangeduid als bestemming ‘gemengd’ of ‘centrum’ en waar zich exploitanten van detailhandel, horeca of andere centrumvoorzieningen mogen vestigen. Deze regeling is niet bedoeld voor woningen in een wijkwinkelcentrum of stadsdeelcentrum.
Wijkwinkelcentrum: een concentratie van verschillende detailhandelsbedrijven, horecabedrijven en/of dienstverlenende organisaties met een omvang van maximaal 12.000 m². De wijkwinkelcentra die het hier betreft, staan beschreven in de Detailhandelsvisie ’s-Hertogenbosch 2023 ‘Samen werken aan kwaliteit’.
Artikel 3 - Wie kan deze subsidie aanvragen?
De volgende belanghebbende stakeholders kunnen subsidie aanvragen:
Aanvrager van de subsidie kan een eigenaar van commercieel onroerend goed zijn in een in artikel 4.A genoemd wijkwinkelcentrum of stadsdeelcentrum, die aantoonbaar een collectief vertegenwoordigt van minimaal 30% van de (lokaal) belanghebbende eigenaren van commercieel onroerend goed en/of gebruikers van het betreffende onroerend goed.
Een gebruiker van commerciële ruimte in een wijkwinkelcentrum of stadsdeelcentrum zoals genoemd in artikel 4.A, die aantoonbaar een collectief van minimaal 30 % van de (lokaal) belanghebbende eigenaren van commercieel onroerend goed en/of gebruikers van het betreffende onroerend goed vertegenwoordigt.
Een eigenarenvereniging, gebruikersvereniging, ondernemersvereniging of winkeliersvereniging van een wijkwinkelcentrum of stadsdeelcentrum zoals genoemd in artikel 4.A, die aantoonbaar minimaal 30 % van de (lokaal) belanghebbende eigenaren van commercieel onroerend goed en/of gebruikers van het betreffende onroerend goed vertegenwoordigt.
Een eigenarenvereniging én een gebruikers, ondernemers- of winkeliersvereniging van een in artikel 4.A genoemd wijkwinkelcentrum of stadsdeelcentrum gezamenlijk, die aantoonbaar minimaal 30 % van de (lokaal) belanghebbende eigenaren van commercieel onroerend goed en/of gebruikers van het betreffende onroerend goed vertegenwoordigen.
Artikel 4 - Waarvoor kunt u deze subsidie aanvragen?
Er kan eenmalig een subsidie aangevraagd worden voor de volgende wijkwinkelcentra en stadsdeelcentra:
Er kan eenmalig een subsidie aangevraagd worden voor de volgende activiteiten:
B1. Oprichten samenwerkingsverband wijkwinkel- en stadsdeelcentra:
het maken van een plan of meerjarenprogramma voor het oprichten of verder ontwikkelen van een gebruikers-, ondernemers-, winkeliers- en/of eigenarenvereniging met als doel het stimuleren van de onderlinge samenwerking in het betreffende wijkwinkel- of stadsdeelcentrum. Daarbij is minimaal 30 % van de gevestigde stakeholders (ondernemers en/of eigenaren) betrokken;
het (laten) doen van oriënterend vooronderzoek, gericht op het doen van een in voldoende mate ondersteunend verzoek aan de gemeente tot het vaststellen van een BIZ-verordening als bedoeld in artikel 1 van de Wet op de bedrijven investeringszones ten behoeve van het stimuleren van de onderliggende samenwerking in het betreffende wijkwinkel- of stadsdeelcentrum. Dit vooronderzoek bestaat uit:
Het gezamenlijk plan kan ook over een verbetering van de openbare ruimte gaan, maar dan alleen in combinatie met een plan voor verbetering van de kwaliteit van de gevels, de uitstraling van het onroerend goed of een andere ingreep die het wijkwinkel- of stadsdeelcentrum verbetert. Het gaat dan om een verbetering van de openbare ruimte tot boven het minimale niveau waartoe de gemeente verplicht is. Op de voorgestelde aanpassingen is het gemeentelijk Kwaliteitshandboek Openbare Ruimte (KOR) van toepassing. De kwaliteit en omvang van de verbetering van de openbare ruimte die gerealiseerd kan worden, hangt samen met de omvang van de gemeentelijke beheerkosten die hierbij horen. Elke aanvraag zal mede vanuit dit perspectief beoordeeld worden.
Het ontwikkelen van het plan moet binnen een jaar na de toekenning hebben plaatsgevonden.
eventueel het uitvoeren van activiteiten ter verbetering van de kwaliteit van de inrichting van de openbare ruimte tot boven het minimale niveau waartoe de gemeente verplicht is. Op de voorgestelde aanpassingen is het gemeentelijk Kwaliteitshandboek Openbare Ruimte (KOR) van toepassing. De kwaliteit en omvang van de verbetering van de openbare ruimte die gerealiseerd kan worden, hangt samen met de omvang van de gemeentelijke beheerkosten die hierbij horen. Elke aanvraag zal mede vanuit dit perspectief beoordeeld worden. Een ingreep in de openbare ruimte kan alléén in aanmerking komen voor subsidie indien dit gebeurt in aanvulling op een verbetering van de gevel of de uitstraling van het onroerend goed. Opdrachtgeverschap en uitvoering worden separaat vastgelegd in een publiek-private overeenkomst;
Fysieke uitvoering van het plan, genoemd onder lid a en lid b van artikel 4.B.3 moet binnen 3 jaar na de toekenning van de subsidie afgerond zijn.
Uitvoering van de activiteiten uit het plan voor marketing en marketingcommunicatie moeten binnen 2 jaar na toekenning van de subsidie in gang gezet zijn.
Artikel 6 - Aan welke voorwaarden moet uw aanvraag voldoen?
gedegen monitoring en evaluatie van het samenwerkingsverband of de uitvoering van concrete plannen: u beschrijft de doelstellingen en de wijze waarop u achteraf evalueert of en hoe deze behaald zijn. Na afloop van het project vragen we een verantwoording op basis waarvan de toekenning van de subsidie definitief vastgesteld kan worden. Deze verantwoording moet beschikbaar worden gesteld vóór de in artikel 4.B1, 4.B2, 4.B3 genoemde deadlines;
moet de kwaliteit van de openbare ruimte verbeterd worden tot boven het niveau waartoe de gemeente verantwoordelijk is. Dit kan alleen in combinatie met een plan voor verbetering van de kwaliteit van de gevels, de uitstraling van het onroerend goed of een andere ingreep die het wijkwinkel- of stadsdeelcentrum verbetert. Op de voorgestelde aanpassingen is het gemeentelijk Kwaliteitshandboek Openbare Ruimte (KOR) van toepassing.;
Artikel 7 - Wanneer komt uw aanvraag niet in aanmerking voor deze subsidie?
Wij wijzen uw subsidieaanvraag af als:
Artikel 8: Hoe verloopt de subsidieprocedure?
De subsidieaanvragen kunnen worden ingediend tussen 1 januari 2025 en 1 mei 2025 via het daarvoor vastgestelde aanvraagformulier op de website van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Indien er nog budget beschikbaar is na het sluiten van de eerste ronde, kunnen subsidieaanvragen worden ingediend tussen 1 augustus 2025 en 1 oktober 2025;
U vindt het aanvraagformulier voor deze subsidie op Subsidies - Gemeente ’s-Hertogenbosch.
Uw aanvraag wordt beoordeeld door de werkgroep ‘Subsidieregeling, opzetten samenwerkingsverbanden en collectieve ontwikkel- en verbeterplannen wijkwinkelcentra’. Dit is een ambtelijke werkgroep waarin de afdelingen Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw (ROS), Stadsbeheer (SB), Leefomgeving (LO) en Economie en Energie (E&E) vertegenwoordigd zijn.
De subsidie wordt aan de hand van een rankingmethode toegekend. Dit betekent dat wij aan de hand van het puntensysteem in artikel 11 op onderdelen van de aanvraag punten geven. De aanvragen worden gerangschikt op het puntenaantal om bij overvraging te bepalen welke in aanmerking komen voor subsidie.
Artikel 9 - Verantwoording en definitieve vaststelling subsidie
Elk jaar controleren wij de besteding van de toegekende subsidiebedragen. In het jaar volgend op het jaar wanneer de subsidie toegekend is, dient u een verslag met een financieel overzicht van de begrote investeringen en de besteding ervan aan te leveren en inzicht te verschaffen in de behaalde resultaten.
De gegevens waarop de subsidieverstrekking gebaseerd is, moeten als bewijsstukken in uw administratie aanwezig zijn. Deze bewijsstukken moeten tot zeven jaar na afloop van het subsidie jaar bewaard blijven. Het gaat hierbij om offertes, facturen en verslagen van overleggen waarin afspraken vastgelegd zijn met betrekking tot de besteding van het subsidiebedrag.
Indien er budget uit een eerdere aanvraagronde van deze subsidieregeling overblijft, dan wordt dit overgeheveld naar de volgende aanvraagronde.
Het aantal maximaal te behalen punten hangt samen met de omvang van het winkelcentrum en het aantal partijen dat mede een bijdrage kan leveren en levert aan de samenwerking of ingreep.
De activiteiten, waarvoor punten toegekend kunnen worden, zijn onderscheiden naar thema. Thema’s zijn:
11.1 Opzetten samenwerkingsverband om het economisch en sociaal functioneren van het winkelcentrum te bevorderen
Naarmate de omvang van de vereniging groter is, neemt het aantal toe te kennen punten toe:
Naarmate de omvang van de vereniging groter is, neemt het aantal te toe te kennen punten toe:
11.2 Gezamenlijke fysieke ingrepen die de uitstraling van het onroerend goed verbeteren
11.3 Gezamenlijke fysieke ingrepen in en aan het onroerend goed die de bereikbaarheid en toegankelijkheid bevorderen en bijdragen aan een inclusief wijkwinkel- of stadsdeelcentrum
11.4 Gezamenlijke fysieke ingrepen om de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren, alleen in combinatie een van de hierboven aangegeven ingrepen aan het onroerend goed
Fysieke verbetering van de openbare ruimte, alleen in combinatie met ingrepen aan het onroerend goed, die het effect van de verbetering van het onroerend goed beter tot hun recht laten komen én zich boven het niveau bevinden waarvoor de gemeente verantwoordelijk is. De kwaliteit en omvang van de verbetering van de openbare ruimte die gerealiseerd kan worden, hangt samen met omvang van de gemeentelijke beheerkosten die hierbij horen. Elke aanvraag zal mede vanuit dit perspectief beoordeeld worden.
Het stimuleren van eigenaren en gebruikers (ondernemers/exploitanten) van commercieel onroerend goed om de samenwerking in hun winkelcentrum concreet te verbeteren en het winkelcentrum (fysiek) toekomstbestendiger te maken.
De gemeente ’s-Hertogenbosch wil de wijkwinkelcentra in ’s-Hertogenbosch verbeteren, versterken en toekomstbestendiger maken. Dit is vastgelegd in de Detailhandelsvisie ‘s-Hertogenbosch 2023 ‘Samen werken aan kwaliteit’ en het Uitvoeringsprogramma detailhandelsvisie ’s-Hertogenbosch 2023. Met behulp van onderliggende subsidieregeling stimuleert de gemeente eigenaren en gebruikers (ondernemers/exploitanten) van commercieel onroerend goed enerzijds de samenwerking in hun winkelcentrum concreet te verbeteren en anderzijds het winkelcentrum (fysiek) toekomstbestendiger en aantrekkelijker te maken. Bij het toekomstbestendiger en aantrekkelijker maken gaat het o.a. om verbetering van de uitstraling van het commercieel onroerend goed eventueel in combinatie met verbeteringen van de kwaliteit van de openbare ruimte boven de minimale kwaliteit waarvoor de gemeente verantwoordelijk is. Daarnaast kan een goede marketing en marketingcommunicatie het functioneren en de toekomstbestendigheid van wijkwinkelcentra verbeteren.
2.7 Gebruiker: gebruiker is degene die het pand gebruikt. De gebruiker is ondernemer of exploitant van de organisatie die in het betreffende pand actief is. Hij kan huurder zijn, maar ook eigenaar. De gebruiker kan een winkel, een horecabedrijf, een dienstverlenende organisatie of een andere centrumvoorziening, niet zijnde een woning, uitbaten.
2.12 Tendermethode; de tendermethode betekent dat de gemeente de aanvragen met elkaar kan vergelijken, zodat de aanvragen met het beste idee/plan en daarmee de meeste punten ook de meeste subsidie toegekend kunnen krijgen. Om de aanvragen met elkaar te kunnen vergelijken, moeten alle aanvragen op een bepaald moment beschikbaar zijn
Artikel 3 - Wie kan deze subsidie aanvragen?
In de Detailhandelsvisie ’s-Hertogenbosch 2023, ‘Samenwerken aan kwaliteit’ is samenwerking om onze wijkwinkelcentra te versterken en te verbeteren uitgangspunt. In de praktijk zien we dat optimalisatie van wijkwinkelcentra beter plaatsvindt wanneer gebruikers en/of eigenaren er samen hun schouders onder zetten. Als één gebruiker of één eigenaar een initiatief neemt tot verbetering, betreft dat in de regel alleen de eigen organisatie of het eigen pand. Indien er sprake is van samenwerking heeft de verbetering meer impact. Daarom komen initiatieven van samenwerkingsverbanden meer in aanmerking voor puntentoekenning dan individuele initiatieven. In het kader van deze subsidieregel is er sprake van een samenwerkingsverband wanneer aantoonbaar minimaal 30% van de gebruikers en/of eigenaren gezamenlijk optreedt bij de aanvraag.
Artikel 7 - Wanneer komt uw aanvraag niet in aanmerking voor deze subsidie?
Lid 10: Geen winstoogmerk betekent dat de toe te kennen subsidie geen deel uitmaakt van en niet ingezet wordt ten behoeve van uw bedrijfsvoering. De subsidie is zuiver en alleen bedoeld om het winkelcentrum als centrum te verbeteren, te versterken, toekomstbestendig en aantrekkelijker te maken.
Artikel 8 - Hoe verloopt de subsidieprocedure?
Lid 1: De subsidieaanvragen kunnen worden ingediend tussen 1 januari 2025 en 1 mei 2025 via het daarvoor vastgestelde aanvraagformulier op de website van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Indien er nog budget beschikbaar is na het sluiten van de eerste ronde, kunnen subsidieaanvragen worden ingediend tussen 1 augustus 2025 en 1 oktober 2025;
De tendermethode die hier toegepast wordt, maakt vergelijking tussen de verschillende aanvragen mogelijk en maakt het mogelijk om de beste aanvragen het meest te belonen. Mochten er binnen de gestelde eerste aanvraagronde tussen 1 januari en 1 mei 2025 niet voldoende goede aanvragen binnenkomen of wordt bij de toekenning het subsidieplafond niet gehaald, dan worden (nieuwe) aanvragers in de gelegenheid gesteld tijdens de tweede aanvraagperiode van 2025, tussen 1 augustus en 1 oktober een subsidie aan te vragen. Indien na de eerste aanvraagronde alle subsidie toegekend wordt en het subsidieplafond wél gehaald wordt, dan vindt er in 2025 geen tweede aanvraagperiode plaats.
11.4 Gezamenlijke fysieke ingrepen om de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren in combinatie met een van de hierboven aangegeven ingrepen aan het onroerend goed
De gemeente is verantwoordelijk voor het regulier onderhoud van de openbare ruimte, zodat dit schoon, heel en veilig is. Aan de hand van een gemeentelijke normering wordt het te onderhouden onderhoudsniveau bepaald. Subsidiepunten kunnen toegekend worden aan ingrepen in de openbare ruimte die het niveau optillen tot boven het niveau waartoe de gemeente verplicht is. De kwaliteit en omvang van de verbetering van de openbare ruimte die gerealiseerd kan worden, hangt samen met omvang van de gemeentelijke beheerkosten die hierbij horen. Elke aanvraag zal mede vanuit dit perspectief beoordeeld worden.
Lid 4: Het college kan een of meer bepalingen van deze subsidieregeling in individuele gevallen buiten toepassing laten of daarvan afwijken, voor zover de toepassing van die bepalingen voor de subsidieaanvrager of -ontvanger gevolgen zou hebben die onevenredig zijn in verhouding tot de met de betrokken bepaling te dienen doelen.
Artikel 1 - Wat is het doel van deze subsidie?
Het doel van deze subsidie is om activiteiten te stimuleren die bijdragen aan:
Artikel 2 - Wie kan deze subsidie aanvragen?
Deze subsidie kan aangevraagd worden door (onderwijs)instellingen uit de gemeente ’s-Hertogenbosch.
In dit artikel leggen wij een aantal woorden uit:
Regionale projecten: projecten die duurzaam bijdragen aan de verbetering van de verkeersveiligheid en verandering van de houding van deelnemers aan het verkeer. De reikwijdte is niet groter dan de gemeente ’s-Hertogenbosch. De projecten zijn een samenwerking met meer organisaties en/of gemeenten en/of provincies.
Artikel 4 - Waarvoor kunt u een subsidie aanvragen?
U kunt een subsidie aanvragen voor activiteiten of de aankoop van producten en diensten. Deze moeten bijdragen aan de verbetering van de verkeersveiligheid of verkeerseducatie. Hieronder vallen geen cursussen of trainingen om de rijvaardigheid in een auto te verbeteren, zoals bijvoorbeeld de mobiliteitscursus voor ouderen (BROEM).
Artikel 5 - Hoeveel subsidie kunt u aanvragen?
U kunt de volgende bedragen en percentages van de kosten als subsidie aanvragen:
Artikel 6 - Hoe verloopt de subsidieprocedure?
Wij moeten aanvragen voor BVL en Totally Traffic-subsidies voor het kalenderjaar 2025 voor 1 juli 2024 hebben ontvangen. Dit in verband met het indienen van Digitaal Activiteitenplan aan de provincie Brabant voor 1 juli 2024. Subsidieaanvragen voor BVL en Totally Traffic voor het kalenderjaar 2025 moeten voor 1 juli 2024 ingediend zijn bij de gemeente.
Er is jaarlijks een maximaal subsidiebedrag te verdelen. Dit heet het subsidieplafond. Wij verdelen dit subsidiebedrag, na aftrek van de normbedragen voor de scholen van het primair en voortgezet onderwijs, onder de toegekende aanvragers. Dit geldt ook voor aanvragen van een aanvullend bedrag voor specifieke projecten voor scholen van het voortgezet onderwijs. Wij gebruiken hiervoor de “tender”-methode. Hoe werkt deze methode? Alle volledige subsidieaanvragen moeten binnen een bepaalde periode ingediend zijn. Wij beoordelen uw subsidieaanvraag aan de hand van een aantal criteria: wij kijken naar de mate waarin de activiteit/het aan te schaffen artikel bijdraagt aan verkeerseducatie en/of verkeersveiligheid.
Artikel 7 - Wat doet u met het aanvraagformulier?
U vindt het aanvraagformulier voor projecten op Subsidies - Gemeente ’s-Hertogenbosch
Artikel 1 - Wat is het doel van deze subsidie?
Het doel van deze subsidie is het bevorderen van regelmatige sportdeelname van jongeren in georganiseerd verband en het ondersteunen van zwem- en ijssportverenigingen in hun accommodatiekosten.
Artikel 2 - Woordenlijst subsidieregeling
In dit artikel leggen wij een aantal woorden uit:
Zaalsportvereniging: Sportvereniging die voor minimaal 75 % van haar sportactiviteiten gebruik maakt van een overdekte sportaccommodatie in ’s-Hertogenbosch (inclusief ijssport- en zwemsportverenigingen), alsmede verenigingen die voor hun standaard competitie zowel overdekte- als openluchtsportaccommodaties gebruiken.
Artikel 3 - Wie kan deze subsidie aanvragen?
De subsidie kan worden aangevraagd door een sportvereniging *) die voldoet aan alle volgende voorwaarden:
*) Het college kan sportorganisaties, die geen vereniging zijn, toch als sportvereniging aanmerken.
Artikel 5 - Hoeveel subsidie kunt u krijgen?
Van het door het college vastgestelde subsidieplafond wordt eerst het gedeelte voor ondersteuning voor accommodatiekosten van zwemsport- en ijssportverenigingen vastgesteld. Het overige gedeelte is beschikbaar voor jeugdsportsubsidie.
De hoogte van de huurondersteuning voor zwemsportverenigingen wordt vastgesteld met de volgende formule:
de totale huursom van betreffende vereniging x 20 % x jeugdaandeel uit de gemeente ‘s-Hertogenbosch van die vereniging
De hoogte van de huurondersteuning voor ijssportverenigingen wordt vastgesteld met de volgende formule:
de totale huursom van betreffende vereniging (exclusief zomerijs) x 35 % x jeugdaandeel uit de gemeente ‘s-Hertogenbosch van die vereniging
De hoogte van de subsidie per jeugdlid uit ‘s-Hertogenbosch voor jeugdsportsubsidie wordt vastgesteld met de volgende formule:
subsidieplafond -/- totale huurondersteuning
(alle jeugdleden van zaalsportverenigingen x 2.0) + alle jeugdleden van overige sportverenigingen
Artikel 6 - Aan welke voorwaarden moet u voldoen?
We streven naar een plezierige, veilige en gezonde sportomgeving voor kinderen en jongeren. Sportverenigingen komen in aanmerking voor deze subsidie indien zij invulling hebben gegeven aan de volgende voorwaarden:
Verenigingen met een eigen sportaccommodatie dienen ook invulling te geven aan de volgende voorwaarden voor een gezonde sportomgeving:
21. Subsidieregeling Uitvoeringsbudget Bosch Sportakkoord II 2025
Artikel 1 - Wat is het doel van deze subsidie?
Het Hoofdlijnen Sportakkoord II: Sport versterkt richt zich op zes thema’s met daaronder 25 opgaven. Als kerngroep van het Sportakkoord II in de gemeente ’s-Hertogenbosch kiezen wij voor meer focus. In 2025 en 2026 zetten we in op drie thema’s met in totaal vijf opgaven:
Thema 1: Iedereen voelt zich welkom
Opgave 1 - Vergroting van sociale toegankelijkheid.
Opgave 2 - Effectievere toeleiding van inactieve mensen naar sport en beweegactiviteiten.
Opgave 3 - Meer aandacht voor beweging bij de jongste jeugd.
Opgave 4 - Verhogen van sportdeelname en het verlagen van sportuitval bij jongeren.
Thema 3: Toekomstbestendige Sportaanbieders
Opgave 5 – Betere lokale match tussen vraag en aanbod.
De bijlage van deze subsidieregeling licht deze opgaven toe.
Om uitvoering te geven aan de ambities van het Bosch Sportakkoord stelt de gemeente ’s-Hertogenbosch subsidie beschikbaar om de uitvoering van de ambities en opgaven uit het Sportakkoord II te stimuleren.
Artikel 7 - Hoe kunt u deze subsidie aanvragen?
Een aanvraag wordt ingediend door middel van het indienen van het daartoe bestemde formulier inclusief projectplan bij de gemeente ’s-Hertogenbosch Subsidies - Gemeente ’s-Hertogenbosch.
Artikel 8 - Verantwoording subsidie
Voor de verantwoording van de subsidie verwijzen wij u naar de Algemene Subsidieverordening ’s-Hertogenbosch 2021.
Vragen of meer informatie? Neem contact op met Evy Pappot of zie de website:
www.s-port.nl/projecten/bosch-sportakkoord
Functie: Coördinator Sport en Preventie | ‘S-PORT
E-mail: gemeente@s-hertogenbosch.nl
Bijlage bij Subsidieregeling Bosch Sportakkoord II 2025
Toelichting op de drie thema’s en de vijf opgaven.
Thema 1: Inclusie en diversiteit
Het Bosch Sportakkoord vertaalt dit thema naar ‘Iedereen voelt zich welkom’.
Opgave 1 - Vergroting van sociale toegankelijkheid.
Opgave 2 - Effectievere toeleiding van inactieve mensen naar sport en beweegactiviteiten.
In gemeente 's-Hertogenbosch is iedereen welkom om te sporten en te bewegen. Alleen of samen met anderen in de buitenruimte of bij een club. Wil dit voor álle inwoners opgaan, dan ligt er een opgave met betrekking tot diversiteit en inclusiviteit. We streven ernaar dat iedereen bereikt wordt met een passend sport- en beweegaanbod en dat sportaanbieders beschikken over de juiste kennis en faciliteiten, zodat iedereen zich daadwerkelijk welkom voelt en met plezier kan sporten.
Daarom verwelkomen we plannen en initiatieven die een aantoonbare bijdrage leveren aan het doel om iedereen mee te laten doen met sporten en bewegen.
Het Bosch Sportakkoord vertaalt dit thema naar ‘De sportiefste jeugd’.
Opgave 3 - Meer aandacht voor beweging bij de jongste jeugd.
Opgave 4 - Verhogen van sportdeelname en het verlagen van sportuitval bij jongeren.
Het Bosch Sportakkoord II zet in op een gezonde toekomst. Dat begint met goed leren bewegen op (heel) jonge leeftijd. Goed kunnen bewegen levert meer plezier op bij het sporten; het legt de basis voor een leven lang beweegplezier. Tot dusver is er echter minder aandacht geweest voor het belang van sport en bewegen bij kinderen van 0 tot 4 jaar. We willen daarom het belang van bewegen voor deze groep beter onder de aandacht brengen en het bewustzijn bij zowel ouders als professionals vergroten.
Daarnaast is de hoge sportuitval van jongeren vanaf 12 jaar een grote uitdaging. Veel jongeren ervaren onvoldoende plezier, motivatie en zelfvertrouwen om bij een sportaanbieder actief te blijven.
We verwelkomen ideeën en initiatieven die aantoonbaar bijdragen aan de brede motorische ontwikkeling van de jongste jeugd. Ook zijn initiatieven die zich richten op het vergroten van het sportplezier bij jongeren tussen de 12 en 18 jaar belangrijk: hoe zorgen we dat zij met plezier (blijven) sporten en dat minder jongeren stoppen bij een sportaanbieder?
Thema 3: Vitale Sportaanbieders
Het Bosch Sportakkoord vertaalt dit thema naar ‘Toekomstbestendige Sportaanbieders’.
Opgave 5 - Betere lokale match tussen vraag en aanbod.
Het thema Vitale sportaanbieders is gericht op een kwalitatief sterk, veilig en toegankelijk sportaanbod voor iedere inwoner. Het Bosch Sportakkoord II focust hierbij op de wens om vraag en aanbod beter op elkaar te laten aansluiten, zodat iedere inwoner een plek in de buurt kan vinden om met plezier te sporten en bewegen.
Sport- en beweegaanbieders in de gemeente ’s-Hertogenbosch worden gestimuleerd om hun aanbod op wijk- of buurtniveau (beter) te laten aansluiten op de behoeften van diverse doelgroepen. Dit kan door nieuw aanbod te ontwikkelen of bestaand aanbod te verbeteren, bijvoorbeeld door de kwaliteit van trainers te verhogen, lidmaatschapsvormen te flexibiliseren of e-sports te integreren. Daarnaast kan het beter benutten van de sportparken, bijvoorbeeld door het aanbieden van meer activiteiten buiten de reguliere verenigingsuren of door samen te werken met andere aanbieders, bijdragen aan het vergroten van het sport- en beweegaanbod.
Plannen en initiatieven die bijdragen aan een passend aanbod in de wijken en/of samenwerking stimuleren tussen sportaanbieders, onderwijs, zorg en/of andere organisaties zijn van harte welkom.
Het ministerie van VWS en VNG/VSG zetten zich in om de komende jaren vraaggericht de toeleiding en begeleiding naar sport- en, beweegaanbod te versterken, zodat meer mensen actief betrokken raken bij en deelnemen aan sport en bewegen, en daarmee gezonder, actiever en fitter worden. Om aan deze ambitie lokaal invulling te geven ontvangt de gemeente jaarlijks middelen vanuit het Rijk via de Brede Regeling Combinatiefuncties. Een deel van deze middelen wordt in 2025 via deze subsidieregeling beschikbaar voor partners in de gemeente. De subsidie is bedoeld om functionarissen aan te stellen die plannen realiseren binnen de doelstellingen van het Nationaal Sportakkoord. Minimaal 60 % van de loonkosten en 100 % van de overige kosten moeten door de aanvrager zelf worden bekostigd.
De regeling voorziet in twee onderdelen. Onderdeel A richt zich op alle inwoners van ’s-Hertogenbosch, onderdeel B richt zich specifiek op leerlingen uit het speciaal onderwijs, omdat daar een achterstand in sport- en beweegdeelname is geconstateerd.
Artikel 2 - Woordenlijst subsidieregeling
In dit artikel leggen wij een aantal woorden uit:
Profiel: er is ruimte voor vier profielen in de Brede Regeling Combinatiefuncties: Buurtsportcoach, Combinatiefunctionaris Onderwijs, Clubkadercoach (incl. Verenigingsmanager en Sportparkmanager) en Beweegcoach. Meer informatie over deze profielen is te raadplegen op www.sportindebuurt.nl/profielen.
De inzet van de combinatiefunctionaris dient bij te dragen aan minimaal één van bovenstaande thema’s. Meer informatie hierover is te vinden op www.sportakkoord.nl.
Artikel 4 - Waarvoor kunt u een subsidie aanvragen?
De subsidie moet besteed worden aan loonkosten voor het stimuleren van sport- en bewegen van leerlingen van het speciaal onderwijs.
Artikel 1 - Wat is het doel van deze subsidie?
Het doel van deze subsidie is het stimuleren van de Bossche inwoner tot een duurzaam milieugedrag. De activiteiten moeten passen binnen het gemeentelijke duurzaamheidsbeleid.
In dit artikel leggen wij een aantal woorden uit:
Duurzaamheidsbeleid: Het beleid dat vastgelegd is binnen het programma Fysiek, onderdeel milieu respecterende ontwikkelingen. Hierin staan alle taken op het gebied van milieu en de concrete acties. Het college wil op vier gebieden een forse stap maken naar een duurzame stad: klimaatneutraal, gebruik stedelijke ruimte, water en voorkomen van hinder.
Artikel 3 - Wie kan deze subsidie aanvragen?
Deze subsidie is alleen beschikbaar voor de volgende organisaties:
Stichting MiNC, Imkerij stad en streek, IVN/VNW ’s-Hertogenbosch en Stichting Eendenkooi Maaspoort.
Artikel 4 - Waarvoor kunt u een subsidie aanvragen?
De activiteiten waarvoor u subsidie aanvraagt moeten de Bossche burger stimuleren tot een duurzaam milieugedrag. De activiteiten moeten aan een aantal eisen voldoen om een bijdrage te kunnen krijgen. Om die reden willen wij als onderbouwing van uw inhoudelijke aanvraag en de bijgevoegde begroting kunnen beoordelen of de activiteit:
Artikel 6 - Hoe verloopt de subsidieprocedure?
Er is jaarlijks een maximaal subsidiebedrag te verdelen. Dit heet het subsidieplafond. Wij verdelen dit subsidiebedrag onder de toegekende aanvragers aan de hand van de ‘op volgorde van binnenkomst’-methode. Voor het bepalen van het bereiken van het subsidieplafond behandelen wij de subsidieaanvragen ‘op volgorde van binnenkomst’. Wij nemen alleen volledige subsidieaanvragen in behandeling. Wanneer u de gelegenheid heeft gehad uw subsidieaanvraag aan te vullen, geldt als datum van binnenkomst de datum van ontvangst van de volledige aanvraag. Als uw aanvraag is ontvangen nadat het subsidieplafond op is, verstrekken wij geen subsidie meer. Uitgangspunt is dat de beschikbare subsidie zodanig verdeeld wordt dat alle genoemde organisaties hun activiteiten kunnen blijven organiseren.
Artikel 7 - Wat doet u met het aanvraagformulier?
U vindt het aanvraagformulier voor deze subsidie op Subsidies - Gemeente ’s-Hertogenbosch
24. Subsidieregeling Energiebesparende maatregelen Gespikkeld Bezit
Let op: Deze subsidie is bedoeld voor subsidiëring van grote energiebesparende maatregelen die worden uitgevoerd bij particuliere woningeigenaren gelijktijdig met grootschalige renovatie van corporatiewoningen. U hoeft hiervoor niet het volledige pakket van de aannemer van de woningbouwcorporatie over te nemen. Woningen als onderdeel van VvE's zijn uitgesloten van deze subsidie.
Artikel 1 - Wat is het doel van deze subsidie?
De subsidieregeling “Energiebesparende maatregelen Gespikkeld Bezit” is bedoeld om eigenaarbewoners van voormalig corporatiewoningen in ’s-Hertogenbosch te ondersteunen bij de verduurzaming van hun woning als onderdeel van grootschalige renovatietrajecten van corporatiebezit. Hiermee wordt het gebruik van fossiele brandstoffen voor de verwarming van bestaande woningen teruggedrongen en stimuleren we de transitie naar een klimaatneutraal ‘s-Hertogenbosch in 2045.
Artikel 4 - Waarvoor kunt u een subsidie aanvragen?
U kunt een subsidie aanvragen voor het treffen van fysieke gebouw gebonden voorzieningen aan uw woning. Het moet gaan om maatregelen uit een van de hieronder genoemde 2 categorieën.
Voor deze maatregelen geldt dat:
Artikel 5 - Hoeveel subsidie kunt u aanvragen?
Per maatregel is een bedrag van maximaal € 750,- beschikbaar. Subsidie wordt voor maximaal 2 maatregelen als genoemd in deze regeling verleend voor een bedrag van maximaal €1.500,-.
Artikel 6 - Hoe verloopt de subsidieprocedure? Wanneer en hoe krijgt u de subsidie uitbetaald?
Er is een maximaal subsidiebedrag te verdelen. Dit heet het subsidieplafond. We verdelen dit subsidiebedrag onder de toegekende aanvragers aan de hand van de ‘op volgorde van binnenkomst’-methode. Dit heet ook wel ‘wie–het-eerst-komt-het-eerst-maalt’. Wij nemen alleen volledige subsidieaanvragen in behandeling. Wanneer u de gelegenheid heeft gehad uw subsidieaanvraag aan te vullen, geldt als datum van binnenkomst de datum van ontvangst van de volledige aanvraag. Als uw aanvraag is ontvangen nadat het subsidieplafond op is, verstrekken wij geen subsidie meer.
Geen subsidie wordt verleend indien niet is voldaan aan één of meerdere voorwaarden als opgenomen in deze regeling.
Artikel 8 - Afwijkingsbevoegdheid
Indien sprake is van bijzondere omstandigheden kan het college van burgemeesters en wethouders afwijken van deze subsidieregeling.
25. Subsidieregeling groene daken en afkoppelen 2025
Artikel 1 - Wat is het doel van deze subsidie?
Regenwater is schoon. Het komt nu vaak via de regenpijpen in het riool terecht. Dat schone water mengt zich met het vuile afvalwater en wordt vervolgens weer gezuiverd bij de rioolwaterzuivering. Ook zorgt het extra water voor meer wateroverlast bij hevige regenbuien. Het doel van deze subsidie is om schoon hemelwater langer vast te houden en lokaal te verwerken. Door op deze manier het regenwater af te koppelen, loopt het riool minder snel over. Dit verbetert de kwaliteit van het oppervlaktewater en er gaat minder water (onnodig) door het vuilwaterriool naar de rioolwaterzuivering. Afkoppelen vormt een onmisbaar onderdeel van de ambitie om te komen tot een klimaatbestendig, robuust en mooi watersysteem in ’s-Hertogenbosch.
Artikel 2 - Wat wordt verstaan onder groene daken en afkoppelen?
Groene daken bieden een grote bijdrage aan het vasthouden van schoon regenwater. Daarnaast dragen groene daken bij aan de biodiversiteit. Een groen dak is een dak bedekt met planten. Een groen dak kent diverse voordelen waaronder het vasthouden van water en het vergroten van de biodiversiteit.
Groene daken hebben een positieve invloed op de volgende factoren:
Door de regenpijp van je huis of gebouw van het riool af te koppelen, kun je veel bruikbaar water voor je tuin opvangen en hergebruiken. Hemelwaterbergingsvoorzieningen worden bij voorkeur lokaal, bovengronds en (in het) groen aangelegd. Dat betekent bijvoorbeeld dat wadi’s de voorkeur hebben boven infiltratiekratten.
Het afkoppelen van verhard dakoppervlak heeft een positieve invloed op de volgende factoren:
In dit artikel leggen wij een aantal woorden uit:
Op volgorde van binnenkomst-methode: voor het bepalen van het bereiken van het subsidieplafond behandelen wij de subsidieaanvragen ‘op volgorde van binnenkomst’. Dit heet ook wel ‘wie-het-eerst-komt-het-eerst-maalt’. Wij nemen alleen volledige subsidieaanvragen in behandeling. Bij een niet-compleet ingevulde aanvraag geldt als datum van binnenkomst de datum van ontvangst van de volledige aanvraag. Als uw aanvraag is ontvangen nadat het subsidieplafond op is, verstrekken wij geen subsidie meer.
Subsidiabele kosten: de directe kosten voor materialen en aanleg van het groen dak en afkoppelen van de regenpijp (bijvoorbeeld folie, drainagematerialen, substraat, beplanting, bochtstuk, uitstroomsteen, arbeidskracht). Alle overige kosten zijn niet subsidiabel (bijvoorbeeld grind, werkzaamheden aan het dak of de dakrand, mest).
Artikel 4 - Wie kan deze subsidie aanvragen?
De subsidieregeling groene daken en afkoppelen is toegankelijk voor particulieren, Verenigingen van Eigenaars (VVE's), bedrijven, organisaties en woningcorporaties. De regeling is alleen van toepassing op bestaande daken binnen de gemeente ’s-Hertogenbosch.
Artikel 5 - Wie kan een subsidie aanvragen?
De volgende partijen kunnen in aanmerking komen voor de subsidie:
Artikel 7 - Hoeveel subsidie kunt u aanvragen?
Het subsidiebedrag voor de aanleg van een groen dak wordt als volgt bepaald:
Het subsidiebedrag voor het afkoppelen van dakoppervlak wordt als volgt bepaald:
Artikel 8 - Wanneer en hoe krijgt u de subsidie uitbetaald?
Er is jaarlijks een maximaal subsidiebedrag te verdelen. Dit heet het subsidieplafond. Wij verdelen dit subsidiebedrag onder de toegekende aanvragers aan de hand van de ‘op volgorde van binnenkomst’- methode. Dit heet ook wel ‘wie-het-eerst-komt-het-eerst-maalt’. Wij nemen alleen volledige subsidieaanvragen in behandeling. Bij een niet-compleet ingevulde aanvraag geldt als datum van binnenkomst de datum van ontvangst van de volledige aanvraag. Als uw aanvraag is ontvangen nadat het subsidieplafond op is, verstrekken wij geen subsidie meer.
Artikel 10 - Wanneer komt uw aanvraag niet in aanmerking voor deze subsidie?
Wij wijzen uw subsidieaanvraag af als:
Artikel 11 - Overige voorwaarden
U verstrekt inlichtingen die noodzakelijk zijn voor het beoordelen of de regeling juist is toegepast en of de voorschriften bij de subsidieregeling zijn nageleefd.
Artikel 12 - Afwijkingsbevoegdheid
In de beschikking tot subsidieverlening kan het college andere verplichtingen of nadere uitvoeringsvoorschriften geven die strekken tot verwezenlijking van het doel van de subsidie.
26. Subsidieregeling Aanbod Spouwmuurisolatie gemeente 's-Hertogenbosch 2024-2025
Artikel 1 - Wat is het doel van deze subsidie?
Ons streven is om als ’s-Hertogenbosch in 2045 klimaatneutraal te zijn. Met deze subsidieregeling willen wij koopwoningeigenaren in ’s-Hertogenbosch stimuleren en faciliteren om mee te doen met de energietransitie en hun energieverbruik te verlagen.
Natuurvrij maken: Er wordt door een gecertificeerde aannemer geïsoleerd volgens het protocol Natuurvriendelijk Isoleren. Bij het natuurvriendelijk isoleren moeten vogels en vleermuizen de kans hebben om weg te vliegen, voordat de spouwmuur wordt geïsoleerd. Daarvoor is het noodzakelijk om alle toegangen tot de woning af te sluiten en op regelmatige afstand flappen (exclusion flaps) voor openingen in de spouwmuur te plaatsen. De vleermuizen kunnen dan nog wel naar buiten vliegen, maar niet meer terug naar binnen. Na enkele dagen is een woning natuurvrij.
Artikel 3 - Wie komt er voor subsidie in aanmerking?
Deze subsidie is bedoeld voor koopwoningen. U komt voor subsidie in aanmerking als u (mede)eigenaar bent van de woning, u bewoner van de woning bent volgens de basisregistratie persoonsgegevens en de woning in de gemeente ’s-Hertogenbosch staat.
Artikel 4 - Waarvoor kunt u subsidie aanvragen?
U kunt subsidie aanvragen voor het isoleren van de spouwmuren van uw woning en het natuurvrij maken van de woning voor de betreffende spouwmuurisolatie.
Artikel 5 - Aan welke voorwaarden moet de woning voldoen?
Als er op de woning over het jaar 2023 de Energietoeslag op grond van artikel 36 Participatiewet is uitgekeerd dan is deze voorwaarde niet van toepassing.
Artikel 7 - Voor wanneer moet de aanvraag zijn ingediend?
Een aanvraag voor de aanbod spouwmuurisolatie kan tot uiterlijk 1 september 2025 worden ingediend.
27. Subsidieregeling beheer dierenparken en kinderboerderijen 2025
Artikel 1 - Wat is het doel van deze subsidie?
Het doel van deze subsidie is bewoners die zich verenigen om dierenparken en/of kinderboerderijen in ’s-Hertogenbosch te beheren, te steunen in de kosten voor instandhouding.
Artikel 3 - Wie kan deze subsidie aanvragen?
Subsidie kan aangevraagd worden door stichtingen en/of verenigingen.
Artikel 4 - Waarvoor kan subsidie worden aangevraagd?
Subsidie kan worden aangevraagd voor het bieden van een laagdrempelige voorziening met dieren, die door inzet van de bewoners zelf, via hun vrijwillige deelname, een bijdrage levert aan de recreatie en educatie van bewoners van de buurten en wijken.
Artikel 5 - Waarborgen continuïteit en doelstelling
Bij de kinderboerderijen en dierenparken is sprake van langdurige onderhoudszorg voor dieren (dierenwelzijn) en is sprake van een extra zorg voor een sociaal veilige en geborgde omgeving voor de aanwezige kinderen, jongeren en betrokken vrijwilligers. Dit stelt eisen aan de mate van organisatie en toezicht. Voor toetsing van de mate van organisatie en toezicht kunnen gegevens worden opgevraagd, zie artikel 6 informatieplicht.
Wijzigingen in samenstelling van bestuur en statuten moeten bekend gemaakt worden aan de gemeente. Minimaal eenmaal per jaar wordt de gang van zaken besproken. Daarbij moet de stichting of vereniging volledig openheid van zaken bieden.
Voor dierenparken en kinderboerderijen is jaarlijks een budget beschikbaar. Voor 2025 bedraagt de subsidie € 14.580,- voor het beheer van kinderboerderijen. Voor beheer van dierenparken bedraagt de subsidie € 4.390,-.
Artikel 9 - Wanneer subsidie aanvragen?
De aanvraag kan vanaf 1 januari 2025 tot 1 oktober 2025 worden ingediend.
Artikel 10 - Hoe subsidie aanvragen?
De aanvraag kan schriftelijk worden ingediend bij het college, voorzien van de op het aanvraagformulier aangegeven documenten.
28. Restauraties gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden ‘s-Hertogenbosch
Subsidiëring vindt plaats op basis van de Subsidieverordening restauraties gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden ’s-Hertogenbosch 2010
29. Subsidieregeling Haalbaarheidsonderzoeken Herbestemming Monumenten ’s-Hertogenbosch 2025
De gemeente ’s-Hertogenbosch stimuleert geïnteresseerde initiatiefnemers/investeerders/eigenaren in het vinden naar passende herbestemming van (niet woonhuis) monumenten. Via het gemeentelijk team van deskundigen, het “Herbestemmingsteam Monumenten ’s-Hertogenbosch”, worden laagdrempelig de aandachtspunten bij herbestemming van leegkomend of leegstaand erfgoed helder. Geïnteresseerde investeerders en gebruikers en bezitters van leegkomend erfgoed kunnen daar terecht met vragen. Soms is het wenselijk dat een haalbaarheidsonderzoek naar de herbestemmingsmogelijkheden van een monument door een terzake kundige marktpartij, wordt verricht. Het Rijk biedt jaarlijks een beperkte mogelijkheid tot het aanvragen van een rijkssubsidie voor een haalbaarheidsonderzoek dat kan worden aangevraagd worden van 1 oktober tot 30 november. De zeer beperkte aanvraagtijd en bovendien beperkte lengte van de onderzoekstijd kan bij relevante herbestemmingsvraagstukken van erfgoed leiden tot een afwijzing van de zo nodige rijkssubsidie in de kosten voor een gedegen haalbaarheidsonderzoek door een terzake deskundige partij. Deze gemeentelijke “Subsidieregeling Haalbaarheidsonderzoeken Herbestemming Monumenten ‘s-Hertogenbosch” maakt door de ruimere aanvraag- en realisatietermijn van het te verrichten onderzoek maatwerk-haalbaarheidsonderzoek mogelijk voor herbestemming van (niet woonhuis)-monumenten, vallend onder het aandachtsveld van het “Herbestemmingsteam Monumenten ’s-Hertogenbosch”.
Artikel 1 - Wat is het doel van deze subsidie?
Deze regeling voorziet in het bieden van een ruimere onderzoekstijd en benodigd maatwerk. De regeling voorkomt dat relevante monumenten (niet woonhuizen) binnen onze gemeente, waarvoor een wenselijke herbestemmingsopgave bestaat als gevolg van o.a. te korte termijnen in de rijksregeling “buiten de boot vallen”. Bij herbestemming van monumentaal erfgoed is vaak sprake van complexe opgaven waardoor het verrichten van een deugdelijk haalbaarheidsonderzoek door experts nodig is. Deze regeling bevordert kwalitatieve herbestemming van monumenten in onze stad waarvoor een nieuwe functie lastig te vinden is. Bovendien genereert de regeling nader onderzoek naar voor de stad wenselijke functies en inzicht in de haalbaarheid.
Artikel 2 - Wie kan deze subsidie aanvragen?
Gelet op het jaarlijks zeer beperkte budget voor de subsidie geldt een voorrangsregeling. Daarom kunnen alleen eigenaren of initiatiefnemers van grote rijks- of gemeentelijke monumenten (niet woon-huizen), die vallen onder de herbestemmingsprioriteit van de gemeente via het “Herbestemmingsteam Monumenten ’s-Hertogenbosch”, subsidie aanvragen zodra het Herbestemmingsteam positief heeft geadviseerd over het desbetreffende te herbestemmen monument. Deze gemeentelijke regeling komt ná de voor dit doel bestaande rijks- en/of andere regelingen. Er is geen sprake van stapeling, d.w.z. als men voor de rijks- en/of andere regeling in aanmerking komt, kan geen aanspraak worden gedaan op deze gemeentelijke subsidieregeling.
Artikel 3 - Waarvoor kunt u een subsidie aanvragen?
U kunt subsidie aanvragen voor het doen van een deugdelijk haalbaarheidsonderzoek door een ter-zake deskundige marktpartij naar de reële herbestemmingsmogelijkheden van (niet woonhuis)-monumenten, vallend onder het aandachtsveld van het in artikel 2 genoemde herbestemmingsteam.
Artikel 4 - Aan welke voorwaarden moet de subsidieaanvraag voldoen?
Aan daadwerkelijke subsidieverlening worden de volgende voorwaarden gesteld:
Als aan alle voorwaarden is voldaan dan kan deze aanvraag worden gedaan tussen 1 januari en 30 november van het desbetreffende jaar. Subsidie kan worden aangevraagd door eigenaren van een ander monument dan een woonhuis en rechtspersonen die belang hebben bij de herbestemming van een ander monument dan een woonhuis. Het aanvraagformulier kan op aanvraag beschikbaar worden gesteld, zodra het “Herbestemmingsteam Monumenten” na agendering een positief advies over de daadwerkelijke mogelijkheid tot aanvragen heeft verstrekt overeenkomstig artikel 4, lid 2, onder a.
Artikel 5 - Financiële en organisatorische randvoorwaarden
De bijdrage is een stimulering tot het verrichten van deugdelijk haalbaarheidsonderzoek naar de herbestemming van erfgoed, vallend binnen de eerder omschreven doelgroep en voorwaarden. De subsidiebijdrage moet aantoonbaar worden gebruikt voor de betaling van dit onderzoek. Bij de financiële verantwoording zal dit aan de hand van de rekeningen en betaalbewijzen worden gecontroleerd.
U maakt inzichtelijk op welke wijze u voorziet in de betaling van de totale kosten. Op basis van de werkelijke aantoonbaar gemaakte kosten vindt te zijner tijd uitbetaling plaats van de subsidie. Het maximale subsidiebedrag bedraagt 70 % van de subsidiabel gestelde kosten van het haalbaarheidsonderzoek, doch maximaal 70 % van de maximaal aanvaardbare subsidiabele kosten ad € 25.000,- is € 17.500,-.
Bij een positieve voorlopige subsidiebeschikking is een overzichtelijke handleiding gevoegd waarin staat wanneer de subsidie voor het gerealiseerde haalbaarheidsonderzoek herbestemming van het monument beschikbaar komt en wordt uitbetaald. Ook hierin staat uitgelegd hoe de subsidieverantwoording plaatsvindt. Hierin staat ook welke verantwoordingsvereisten van toepassing zijn. Deze worden vooraf gecommuniceerd met de contactpersoon (secretaris) van het “Herbestemmingsteam Monumenten”.
Artikel 6 - Wanneer komt uw aanvraag niet in aanmerking voor deze subsidie?
De verstrekking van een subsidie wordt geweigerd als:
Artikel 7 - Hoeveel subsidie kunt u aanvragen?
Als voldaan wordt aan de subsidievoorwaarden dan is de verdeelsleutel van de subsidiabele kosten als volgt samengesteld: maximaal 70 % van de door de gemeente berekende subsidiabele kosten van een haalbaarheidsonderzoek naar de herbestemming van een monument (of monumentencomplex / ensemble) tot maximaal € 25.000,- per onderzoek. De maximale subsidie per monument voor een haalbaarheidsonderzoek is dus:
70 % x € 25.000,- (maximaal) = € 17.500,-.
Subsidieplafond: Er is een subsidieplafond. Als in enig subsidietijdvak meer aanvragen worden gedaan dan er budget beschikbaar is dan kan het college nadere prioriteiten stellen. Als in enig subsidietijdvak een beschikbaar bedrag niet geheel wordt verstrekt, kan het gemeentebestuur het resterende bedrag toevoegen aan een eventueel van toepassing zijnde volgend subsidietijdvak. Dat wordt jaarlijks door het gemeentebestuur bepaald. Als het subsidiebudget geheel of gedeeltelijk in enig subsidietijdvak is uitgeput dan zijn er geen aanvullende middelen beschikbaar.
Prioritering: Het college kent slechts subsidie toe op grond van deze regeling voor zover de begrote financiële middelen voor het betreffende jaar en doel toereikend zijn (subsidieplafond). Aanvragen die gedurende het tijdvak van het desbetreffende jaar worden ontvangen worden behandeld naar herbestemmingsprioriteit, waarbij het college bij zijn beslissing op toekenning zo nodig rekening houdt met:
Artikel 8 - Aanvraag subsidie en werkwijze
Uw aanvraag voor deze subsidie kunt u op elk moment doen, maar indienen tot 15 november 2025. U kunt een bijdrage voor een subsidie in de kosten voor een haalbaarheidsonderzoek herbestemming van een (niet woonhuis)monument pas aanvragen als de voorgenomen herbestemming op de herbestemmingsagenda van het “Herbestemmingsteam Monumenten ’s-Hertogenbosch” is geplaatst. Hiertoe kunt u contact opnemen met het secretariaat van het “Herbestemmingsteam Monumenten ’s-Hertogenbosch”. Als er inderdaad sprake is van een door het herbestemmings-team aangegeven prioritering kunt u de aanvraagformulieren verkrijgen via het secretariaat van voornoemd herbestemmingsteam. Het aanvraagformulier kan op aanvraag beschikbaar worden gesteld, zodra het “Herbestemmingsteam Monumenten” na agendering een positief advies over de daadwerkelijke mogelijkheid tot aanvragen heeft verstrekt overeenkomstig artikel 4, lid 2, onder a.
Meer informatie nodig? Ga dan naar https://www.erfgoedshertogenbosch.nl/monumentenzorg/herbestemming en neem contact op met de secretaris van het Herbestemmingsteam Monumenten ’s-Hertogenbosch, de heer Peter Duijkers, gemeente@s-hertogenbosch.nl, telefoon 073 – 615 5155.
Artikel 3 - Wie kan subsidie aanvragen?
Een heemkundekring en gilde die minimaal één jaar binnen de gemeente ’s-Hertogenbosch activiteiten beoefent, kan subsidie aanvragen.
Artikel 4 - Waarvoor kunt u subsidie aanvragen?
U kunt per kalenderjaar subsidie aanvragen voor:
Artikel 5 - Hoeveel subsidie kunt u aanvragen?
De subsidie bedraagt maximaal 50 % van de activiteitenkosten en maximaal 50 % van de huisvestingskosten. In totaal tot een maximum van € 2.093,- per aanvraag.
Artikel 6 - Hoe verloopt de subsidieprocedure?
Er is jaarlijks een maximaal subsidiebedrag te verdelen. Dit heet het subsidieplafond. Wij verdelen dit subsidiebedrag onder de toegekende aanvragers aan de hand van de ‘Gelijke verdeling subsidiebedrag”-methode. Voor het bepalen van het bereiken van het subsidieplafond sparen wij alle volledige subsidieaanvragen op tot de sluitingsdatum. Daarna verdelen wij het totale subsidiebedrag evenredig over de toegekende aanvragers. Als uw aanvraag is ontvangen nadat het subsidieplafond op is, verstrekken wij geen subsidie meer.
Artikel 7 - Wat doet u met het aanvraagformulier?
U vindt het aanvraagformulier voor deze subsidie op Subsidies - Gemeente ’s-Hertogenbosch
Na het invullen van de aanvraag kunt u deze naar het college mailen of per post opsturen. Bij inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met de contactpersoon onderaan deze subsidieregeling.
Subsidieregeling voor non-formele volwasseneneducatie en innovatieve projecten volwasseneneducatie ’s-Hertogenbosch.
Artikel 1 - Wat is het doel van deze subsidieregeling?
Het doel van de subsidie voor innovatieve projecten is het opzetten, uitvoeren en realiseren van nieuwe, niet al bestaande, innovatieve projecten volwasseneneducatie. Dit allemaal in het kader van de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB). Deze projecten passen binnen het beleidsplan “Meedoen begint bij de basis”.
Artikel 2 - Woordenlijst subsidieregeling
In dit artikel leggen wij een aantal woorden uit:
Doorlopende leerlijn: een sluitende leerlijn tussen de educatieve activiteit die de deelnemer volgt en een vervolgactiviteit. Bijvoorbeeld non-formele of formele educatietrajecten. Een andere mogelijkheid zijn activiteiten waarbij centraal staat dat deelnemers blijven oefenen met de basisvaardigheden.
Alle begrippen rond volwasseneneducatie, laaggeletterdheid en basisvaardigheden staan op www.hetbegintmettaal.nl/begrippenlijst/. Het Steunpunt Basisvaardigheden maakte deze lijst samen met Het Begint met Taal en Kennisinstituut voor Taalontwikkeling (ITTA).
Artikel 5 - Waarvoor kunt u een subsidie aanvragen?
U kunt een subsidie aanvragen voor de volgende activiteiten:
In Bijlage 1 “Subsidiabele activiteiten” vindt u een uitgebreide beschrijving van de activiteiten zoals wij hierboven bedoelen.
Artikel 6 - Hoeveel subsidie kunt u aanvragen?
Aan deze regeling is een subsidieplafond verbonden. Dat is een bedrag dat tijdens een bepaalde periode maximaal beschikbaar is voor deze subsidieregeling. Het college stelt het subsidieplafond voor deze regeling jaarlijks vast. Wij maken gebruik van de “Gelijke verdeling subsidiebedrag”-methode: Alle volledige subsidieaanvragen sparen wij op tot de sluitingsdatum. Daarna verdelen wij het totale subsidiebedrag over het aantal aanvragers op basis van ledenaantallen. Wij nemen alleen volledige aanvragen in behandeling. Hebt u uw aanvraag later nog aangevuld? Dan geldt de datum waarop de complete aanvraag binnenkwam. Ontvangen wij uw aanvraag nadat het subsidieplafond is bereikt? Dan geven wij geen subsidie meer.
Op dit moment reserveren wij jaarlijks 2 % van het voormalige participatiebudget voor de basisvaardigheden. Daarnaast hebben wij een budget voor volwasseneneducatie (educatiemiddelen). Het percentage van het voormalige participatiebudget kunnen wij inzetten voor trajecten rond basisvaardigheden voor inburgeringsplichtigen. De educatiemiddelen zijn er voor elke burger, behalve de inburgeringsplichtige.
Artikel 8 - Beoordelingscriteria
Wij gaan de aanvraag beoordelen op basis van de volgende criteria:
Artikel 9 - Eisen aan de aanvraag
U vraagt de subsidie aan met een formulier op de website van de gemeente. Onderdelen van de aanvraag zijn:
Een omschrijving van de activiteiten waarvoor u de subsidie aanvraagt. Specificeert u deze zoveel mogelijk. Beschrijf daarbij de aard, omvang (aantal scholingstrajecten), specifieke doelgroep, plaats, frequentie en duur en organisaties waarmee u gaat samenwerken. Beschrijf ook hoe u gaat bepalen of deelnemers hebben voldaan aan eventuele inburgeringsverplichtingen.
Artikel 10 - Wanneer komt uw aanvraag niet in aanmerking voor deze subsidie?
U krijgt geen subsidie als de activiteit:
Artikel 12 - Hoe verloopt de subsidieprocedure?
Het college registreert de trajecten en onderzoekt de kwaliteit en de resultaten van de trajecten basisvaardigheden. Deze zijn een onderdeel van de gesubsidieerde activiteiten. De aanvrager van een subsidie werkt mee aan dit onderzoek. Hiervoor worden door de aanvrager geen kosten in rekening gebracht.
Artikel 13 - Hoe vraagt u subsidie aan?
Het digitale aanvraagformulier vindt u op Subsidies - Gemeente ’s-Hertogenbosch .
Artikel 14 - Hardheidsclausule
In sommige situaties kan afgeweken worden van de bepalingen van deze regeling indien en voor zover toepassing daarvan leidt tot onbillijkheid van overwegende aard. Een voorbeeld hiervan is de datum van de subsidieaanvraag. In sommige situaties kan een aanvraag op een ander moment ingediend worden indien er nog steeds budget beschikbaar is.
Bijlage 1 Subsidiabele activiteiten
De gesubsidieerde activiteiten moeten voldoen aan de standaarden en eindtermen volwasseneneducatie. Deze standaarden en eindtermen zijn de niveaubepalingen voor de volwasseneneducatie4.
Binnen de volwasseneneducatie verstaan wij onder de basisvaardigheden: taal-, reken- en digitale vaardigheden voor laagopgeleide volwassenen. Onder taal verstaan wij Nederlands als tweede taal en Nederlands als moedertaal. Met voldoende beheersing van de basisvaardigheden kan een volwassene zich zelfstandig redden in de maatschappij. Hij/zij is dan zelfredzaam.
Voor educatie aan volwassenen zijn als vertrekpunt de leermotivatie en de leervraag belangrijk:
Daaruit volgen een leerdoel en traject:
U kunt een subsidie aanvragen voor de volgende activiteiten:
1. Basisondersteuning trajecten: bij deze trajecten werkt de volwassene aan:
Iemand die gezondheidsvaardig is kan informatie over zijn/haar gezondheid opzoeken, begrijpen en toepassen. Iemand kan bijvoorbeeld:
1.2 Rekenvaardigheden/ omgaan met geld
Rekenvaardigheid gaat om het kunnen oplossen van sommen, oog hebben voor getallen en begrijpen hoe getallen werken. Wij noemen de rekenvaardigheden ook financiële vaardigheden. Voor volwassenen gelden de standaarden en eindtermen volwasseneneducatie als niveaubepaling van rekenvaardigheid.
Het is belangrijk dat de aangeboden trajecten binnen een maatschappelijke context plaatsvinden. Bijvoorbeeld: hoe helpt het verbeteren van de rekenvaardigheden bij het leren omgaan met geld?
Financiële vaardigheden gaan over ‘kunnen omgaan met geld’. Het gaat er hierbij om dat mensen op korte en lange termijn hun financiën op orde hebben. Dus dat zij grip hebben op hun huishoudportemonnee en weerbaar zijn tegen financiële tegenvallers. Om dit te kunnen, zijn andere basisvaardigheden nodig zoals lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden.
Financiële vaardigheden zijn steeds meer een basisvoorwaarde om zelfstandig te kunnen meedoen aan de maatschappij. Bij alles wat we doen, komen financiën kijken. Hebben mensen geen grip op hun huishoudportemonnee? Dan liggen problematische schulden op de loer.
Digitale vaardigheden betekent dat je met digitale apparaten en programma’s kunt omgaan. Bijvoorbeeld computers, internet, Facebook, tekstverwerkingsprogramma’s, mobiele telefoon en printers. Het gaat ook om bewust en kritisch omgaan met digitale media en het kunnen zoeken, selecteren, verwerken en gebruiken van relevante informatie.
Weinig digitale vaardigheden zorgen voor een achterstand. Dit geldt op het sociale vlak (mensen met weinig tot geen digitale vaardigheden kunnen minder makkelijk sociale contacten onderhouden) en op het economisch vlak (veel vacatures vind je tegenwoordig alleen op internet).
Door de verdere digitalisering van de maatschappij dreigt deze groep (nog meer) uit de boot te vallen. Tegenwoordig moet je digitaal vaardig zijn om online een uitkering of kinderopvangtoeslag aan te vragen.
Het is belangrijk dat de trajecten tot een concreet (maatschappelijk) resultaat leiden. Bijvoorbeeld: door het volgen van een basisvaardigheden traject kan iemand een aanvraag voor een uitkering online indienen.
2 Trajecten gericht op maatschappelijke deelname;
Mensen moeten de juiste bagage en vaardigheden hebben om volwaardig mee te kunnen doen in de maatschappij. Dit kan het leven makkelijker maken en men kan actiever overal aan meedoen. Het doel van de trajecten gericht op maatschappelijke deelname is sociale inclusie van de kwetsbare doelgroep van de laaggeletterden.
Het is belangrijk dat de trajecten tot een maatschappelijk resultaat leiden. Bijvoorbeeld: verminderen van sociale isolatie, verminderen van eenzaamheid, vrijwilligerswerk gaan doen, betere plek in de samenleving krijgen.
3 Trajecten gericht op werk en educatieparticipatie;
Door ontwikkelingen als digitalisering, robotisering en globalisering veranderen of verdwijnen banen. Er ontstaan ook nieuwe banen.5 Trajecten met als doel betere participatie op de arbeidsmarkt vinden we erg belangrijk.
Op de arbeidsmarkt zijn basisvaardigheden belangrijk voor werknemers, werkgevers en werkzoekenden. Werknemers kunnen makkelijker doorgroeien naar ander werk en kunnen beter (veiligheids-)instructies opvolgen. Werkgevers kunnen met flexibele, duurzaam inzetbare werknemers inspelen op een steeds meer dynamische en concurrerende economie. Werkzoekenden komen sneller aan een baan. Niet-uitkeringsgerechtigden kunnen hun maatschappelijke positie verbeteren. Daarnaast is er minder kans op werkloosheid.
Het uiteindelijke doel van een traject is het behalen van een concreet resultaat. Bijvoorbeeld doorstroom naar een vorm van formeel onderwijs, het vinden/behouden van een baan, betere productiviteit, verhoogde inzetbaarheid van de werknemer etc.
4 Nieuwe innovatieve projecten
Wij willen investeren in experimenteren en ontwikkelen van nieuwe innovatieve projecten om de moeilijk bereikbare groep van de NT 1-ers te bereiken en een traject ter verbeteren van de basisvaardigheden aan te bieden.
32. Subsidieregeling Betere kansen Wsw’ers op reguliere arbeidsmarkt 2025
Artikel 1 - Wat is het doel van deze subsidieregeling?
Om Wsw’ers zo dicht mogelijk bij of op de normale arbeidsmarkt te laten werken. En zo nodig op een aangepaste werkplek.
Artikel 2 - Woordenlijst subsidieregeling
In dit artikel leggen wij een aantal woorden uit:
Artikel 3 - Wie kan deze subsidie aanvragen? En op welke voorwaarden?
De subsidie wordt aangevraagd door:
Artikel 4 - Waarvoor vraagt u de subsidie aan?
Het begeleiden van een Wsw’er op de werkplek bij de werkgever.
Artikel 5 - Hoeveel subsidie kunt u aanvragen?
Het Rijk betaalt elk jaar een bepaald bedrag per werkplek aan de gemeente. De gemeente betaalt daarvan uitvoeringskosten. In 2025 is dat € 5.000,- voor een 32 uur dienstverband. Uit het bedrag dat overblijft vergoeden wij:
De werkgever betaalt de loonkosten en werkgeverslasten. We vergoeden de subsidie over het brutoloon met werkgeverslasten keer het percentage van het loonwaarde verlies. Het percentage werkgeverslasten is conform de het percentage van de Regeling Loonkostensubsidie Participatiewet.
Periodiek stelt de uitvoeringsorganisatie de loonwaarde vast. We onderzoeken de loonwaarde met een erkende methode.
In de eerste drie jaar doen we dat één keer per jaar. Daarna vervolgens één keer per vijf jaar. De uitvoeringsorganisatie stelt op basis van het loonwaarde onderzoek de hoogte van de subsidie vast.
Artikel 6 - Hoe verloopt de subsidieprocedure?
U krijgt de subsidie na ontvangst van en voortgangsrapportage en declaratie per kwartaal.
33. Regionale subsidieregeling non-formele Volwasseneneducatie Noordoost-Brabant 2025
Artikel 1 - Wat is het doel van deze subsidieregeling?
De Centrumgemeente ’s-Hertogenbosch ontvangt ieder jaar financiële middelen vanuit de Wet educatie beroepsonderwijs (WEB). Deze middelen zijn bedoeld voor het stimuleren van activiteiten basisvaardigheden voor volwassenen. Onder basisvaardigheden wordt verstaan: lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. Vanuit de financiële middelen wordt formeel en non-formeel aanbod bekostigd. Deze regeling is bedoeld voor het non-formele budget. Gemeenten in de arbeidsmarkt regio Noordoost-Brabant kunnen aanspraak maken op het non-formele budget. Met het non-formele budget kunnen de regiogemeenten zelf trajecten basisvaardigheden inkopen met als doel de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van volwassen inwoners te vergroten.
Artikel 2 - Begrippenlijst subsidieregeling
Onder dit artikel lichten wij een aantal begrippen nader toe:
Artikel 4 - Hoeveel subsidie kunt u aanvragen?
Aan deze regeling is een subsidieplafond verbonden. De hoogte van de subsidie bedraagt maximaal 40 % van het beschikbare WEB-budget en een gedeelte van het decentralisatiebudget WEB. Dit bedrag wordt jaarlijks bepaald aan de hand van het beschikbare budget vanuit het Rijk en de verdeelsleutel per gemeente. De exacte aan te vragen bedragen per regiogemeente worden uiterlijk eind november bekend gemaakt door de centrumgemeente. Het is mogelijk om boven het bedrag van de verdeelsleutel per regiogemeente aan te vragen. Het is echter niet zeker dat een bedrag boven de gemeentelijke verdeelsleutel kan worden toegekend. Dit kan alleen als er budget overblijft op het moment dat andere regiogemeenten onder hun verdeelsleutel hebben aangevraagd. Als alle regiogemeenten boven de verdeelsleutel aanvragen, kan de centrumgemeente alleen het bedrag tot de verdeelsleutel toekennen.
Artikel 5 - Eisen aan de aanvraag
Aanvragen conform de afspraken in het REP en die vallen binnen het voor de betreffende gemeente beschikbare budget, zullen worden toegekend. Eisen voor de aanvraag;
Artikel 6 - Wanneer komt uw aanvraag niet in aanmerking voor deze subsidie?
Wij wijzen uw subsidieaanvraag af als:
De regiogemeente dient per mail het ‘Aanvraagformulier subsidieregeling non-formele Volwasseneducatie’ in bij de afdeling subsidies van de gemeente ’s-Hertogenbosch (gemeente@s-hertogenbosch.nl) met in de cc de contractmanager van de WEB.
Op het moment dat het subsidieplafond na 1 januari niet bereikt is, wordt er een tweede aanvraagtermijn opengesteld. Regiogemeenten kunnen dan vóór 1 juni van het lopende subsidiejaar, een tweede aanvraag indienen bij de centrumgemeente. De centrumgemeente beoordeelt de aanvragen pas na de sluitingsdatum van 1 juni en stuurt uiterlijk binnen zes weken een reactie aan de aanvrager(s).
Vóór 1 april van het opvolgende kalenderjaar dient de verantwoording over de besteding van het budget beschikbaar te zijn voor de accountantscontrole. De centrumgemeente is verplicht om verantwoording over de non-formele WEB-middelen af te leggen aan het Rijk door middel van een Sisa-verantwoording. Bij de verantwoording dient de aanvrager de volgende zaken aan te tonen:
E-mail: gemeente@s-hertogenbosch.nl
Projectleider en contractmanager: Anne Slaets
E-mail: a.slaets@s-hertogenbosch.nl
E-mail: l.boons@s-hertogenbosch.nl
34. Subsidieregeling peuteropvang en voorschoolse educatie gemeente ’s-Hertogenbosch
Artikel 1.1 - Wat is het doel van deze subsidieregeling?
Het doel van deze regeling is het vergroten van de onderwijskansen van kinderen in de gemeente ’s-Hertogenbosch, specifiek door activiteiten op het gebied van taalontwikkeling. De activiteiten zijn gericht op kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 4 jaar. De activiteiten zijn in het bijzonder voor kinderen die (een risico op) (taal)achterstanden en daarmee een risico op een onderwijsachterstand hebben.
Dit sluit aan bij de opdracht aan gemeenten om:
Artikel 1.2 - Woordenlijst subsidieregeling
In deze subsidieregeling komen de volgende begrippen voor:
Kindercentrum: Een voorziening gevestigd in de gemeente ’s-Hertogenbosch waar kinderopvang van een kind ingeschreven bij de gemeente ’s-Hertogenbosch plaatsvindt, als bedoeld in artikel 1.1 van de Wet kinderopvang en dat is opgenomen in het Landelijk Register Kinderopvang;
Kinderopvang: Wat daar onder verstaan wordt in artikel 1.1, eerste lid, van de Wet kinderopvang;
Kinderopvangtoeslag: Een tegemoetkoming van het Rijk voor werkende of studerende ouders in de kosten voor kinderopvang zoals beschreven in de Wet kinderopvang artikel 1.6;
Landelijk Register Kinderopvang: Wat daar onder wordt verstaan in artikel 1.1, eerste lid, van de Wet kinderopvang;
Ouder(s): Ouder(s) in de zin van de Wet kinderopvang en de Wet op het primair onderwijs;
Toezichthouder: De toezichthouder als bedoeld in artikel 1.61 van de Wet kinderopvang;
Ve -locatie: Een in het LRK geregistreerde VE-locatie minimaal 35% gesubsidieerde VVE-doelgroeppeuters op locatieniveau. Dit percentage betreft de verhouding reguliere peuters versus VVE-doelgroeppeuters van het voorgaande kalenderjaar. Deze locatie vangt door het jaar heen gemiddeld 13 of meer kinderen op die gebruik maken van een gesubsidieerd (ve)peuteraanbod. Dit wordt geverifieerd via de Peutermonitor.
Paragraaf 2. Voorschoolse voorzieningen voor (doelgroep) peuters
Artikel 2.1 - Waarvoor kunt u deze subsidie aanvragen?
U kunt voor één of meer van de volgende activiteiten subsidie aanvragen:
Artikel 2.2 - Hoeveel subsidie kunt u aanvragen?
Voor (VVE-)peuterarrangementen kunt u subsidie aanvragen voor het per (VVE-doelgroep)peuter werkelijk afgenomen aantal uren (VVE-)peuterarrangement. Hierbij geldt de maximale subsidie per bezet (VVE-)peuterarrangement per jaar: uren per week * aantal weken * subsidieuurtarief minus de geldende, berekende inkomensafhankelijke ouderbijdrage conform artikel 2.3.
Het subsidieuurtarief is bedoeld voor onder andere: het voldoen aan alle wettelijke eisen, de voorbereiding en uitvoering van (ve-)activiteiten, materialen, huisvesting, coördinatie en managementuren, taakuren voor overdracht, signalering, ouderbijeenkomsten en oudergesprekken en de scholing en professionalisering van de pedagogisch medewerkers conform het wettelijke kader en het gestelde in de Bossche kwaliteitsstandaard.
U kunt daarnaast een aparte subsidie aanvragen voor een tegemoetkoming voor de inzet van de ve-beleidsmedewerker in de voorschoolse educatie. U kunt deze subsidie alleen aanvragen als u ook subsidie aanvraagt voor VVE-peuterarrangementen. De subsidie is gebaseerd op het aantal VVE-doelgroeppeuters per 1 januari van het betreffende subsidiejaar x 10 uur x het uurtarief
ve-beleidsmedewerker. Dit uurtarief wordt bepaald op basis van de in september voorafgaand aan het subsidiekalenderjaar gepubliceerde salarisschaal CAO kinderopvang schaal 9- hoogste trede. De subsidie is bedoeld voor de inzet van de ve-beleidsmedewerker voor het uitvoeren beleidsmatige taken op het gebied van voorschoolse educatie, het coachen van pedagogisch medewerkers op locatie en deelname aan gemeentebrede intervisie (zie ook uitvoeringskader
Artikel 2.3 - Welke ouderbijdragen gelden er voor (VVE-)peuterarrangementen?
Voor (VVE-)peuterarrangementen betalen ouders een inkomensafhankelijke ouderbijdrage. Ouders zonder recht op kinderopvangtoeslag betalen voor maximaal 320 uur per jaar een door de gemeente vastgestelde inkomensafhankelijke ouderbijdrage aan het kindercentrum tot aan het jaarlijks door het Rijk vastgestelde fiscaal maximum.
Voor het vaststellen van de inkomensafhankelijke ouderbijdrage zoals hierboven genoemd (artikel 2.3 lid 1) gebruikt u het verzamelinkomen van ouders over het voorgaande kalenderjaar. Dit inkomen wordt bepaald aan de hand van de door ouders te overleggen inkomensverklaring van de Belastingdienst. Als het verwachte verzamelinkomen van de ouders anders is dan dat van de inkomensverklaring(en), kunt u ouders documenten vragen waaruit de hoogte van het verwachte verzamelinkomen blijkt. Dit kunnen zijn: salarisstrook, uitkeringsspecificatie, werkgeversverklaring, verklaring van schuldsanering etc. Uit deze documenten moet blijken dat de inkomenswijziging structureel is, en in ieder geval geldt voor minimaal drie maanden voorafgaand aan plaatsing op een (VVE-)peuterarrangement. Een kopie van deze documenten neemt u op in het kinddossier als onderbouwing voor het vaststellen van de ouderbijdrage.
Artikel 2.4 - Aan welke voorwaarden moet u voldoen?
U kunt alleen subsidie aanvragen voor kinderen ingeschreven in de gemeente ’s-Hertogenbosch. Voor (VVE-)peuterarrangementen geldt daarnaast dat de deelnemende peuters tussen de 2,5 en 4 jaar moeten zijn. In overleg met en na aparte toestemming van de gemeente is plaatsing en een tegemoetkoming in de vergoeding voor peuters jonger dan 2,5 jaar en verlenging na de leeftijd van 4 jaar of plaatsing van kinderen die niet zijn ingeschreven in de gemeente, mogelijk.
Onderdeel van de aanvraag is een inhoudelijke onderbouwing, waarin is beschreven hoe in het subsidie(aanvraag)jaar wordt gewerkt/gewerkt gaat worden aan de subsidiedoelen, het Bossche kwaliteitskader, en door de gemeente in overleg met de houders hiervan afgeleide onderwerpen. Ook geeft u voor het betreffende kalenderjaar het verwachte aantal peuters en ve-locaties op. In uw aanvraag tbv de VE-locaties mbt extra inzet VE-coördinatie maakt u – indien van toepassing- in het VVE-locatieplan duidelijk op welke wijze deze subsidie is ingezet.
Artikel 2.5 - Wanneer komt uw aanvraag voor (VVE-)peuterarrangementen niet in aanmerking?
Uw aanvraag komt niet in aanmerking voor deze subsidie wanneer:
Artikel 2.6 - Hoe verloopt de subsidieprocedure?
Subsidieaanvragen voor een tegemoetkoming voor peuteropvang en voorschoolse educatie moeten uiterlijk voor 15 november voor het nieuwe subsidiejaar binnen zijn. Deze subsidie loopt per kalenderjaar.
U ontvangt binnen 6 weken na de sluitingsdatum een besluit op uw aanvraag.
Artikel 2.8 - Hoe en wanneer wordt de subsidie uitbetaald?
De subsidie wordt als voorschot uitbetaald op basis van de in het aanvraagformulier aangegeven aantallen verwachte deelnemende (VVE-doelgroep)peuters en het aantal ve-locaties. De uiteindelijke vaststelling van het definitieve subsidiebedrag gebeurt op basis van het aantal ve-locaties, de uren en aantallen peuters zoals opgenomen in de Peutermonitor.
Artikel 2.9 - Verantwoording en definitieve vaststelling subsidie
Na afloop van de subsidieperiode stuurt u een inhoudelijk en financieel verslag aan de gemeente. In het inhoudelijk verslag beschrijft u op welke wijze u de beoogde doelstellingen van deze subsidieregeling heeft behaald, in hoeverre er sprake is van afwijkingen ten opzichte van het inhoudelijke plan dat is ingediend bij de subsidieaanvraag en geeft u inzicht in het aantal afgenomen uren, aantallen peuters, de ontvangen ouderbijdragen, subsidie(s) en eventuele andere inkomsten.
De Peutermonitor maakt een berekening van te ontvangen subsidie (met aftrek van ouderbijdragen) inzichtelijk voor peuters en VVE-doelgroeppeuters, waarbij er onderscheid is tussen ouders die wel of geen kinderopvangtoeslag betalen. Ook het aantal uren dat peuters hebben deelgenomen, wordt uit de Peutermonitor overgenomen.
Voor vragen over deze regeling kunt u contact opnemen de verantwoordelijk beleidsambtenaar via subsidies@s-hertogenbosch.nl .
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-506992.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.