Voorgenomen uitgifte in eigendom van grond door de gemeente Den Haag aan de eigenaar van de Rode Leeuwstraat 38 te Den Haag (kenmerk DSO/10689879)

 

Toelichting

De gemeente Den Haag heeft het voornemen om de gronden, kadastraal bekend Gemeente 's-Gravenhage, sectie K, nrs. 1978, 1979, 1980 en gedeeltelijk 1981 gelegen aan en nabij de Rode Leeuwstraat te Den Haag, groot circa 112 m², te verkopen aan de eigenaar van de Rode Leeuwstraat 38 (hierna eigenaar), ten behoeve van de uitbreiding van de tuin. De gemeente Den Haag is van mening dat de eigenaar de enige serieuze gegadigde is voor de uitgifte in eigendom van eerdergenoemde percelen.

 

Overwegingen:

- de eigenaar al ruim 40 jaar de gronden de facto beheert en onderhoudt als perk

- gegadigde eigenaar is van naastgelegen grond

- de percelen (met uitzondering van perceel nummer 1978) niet grenzen aan andere eigenaren. De gemeente acht versnippering van deze gronden niet wenselijk en kiest daarom ervoor alleen aan de bewoner van de Rode Leeuwstraat uit te geven.

Gelet op het voorgaande is de gemeente van oordeel dat alleen de eigenaar van Rode Leeuwstraat 38 in aanmerking komt voor de uitgifte in erfpacht van de grond.

 

Reactietermijn

Indien u het niet eens bent met deze voorgenomen uitgifte in eigendom dient u binnen 20 kalenderdagen na dagtekening van deze publicatie een kort geding aanhangig te maken bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag. Bij gebreke van het tijdig aanhangig maken van een kort geding loopt u het risico dat het recht tegen al het voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt.

De gemeente Den Haag en de bewoner van de Rode Leeuwstraat 38 zouden immers onredelijk worden benadeeld indien pas na deze (duidelijk kenbaar gemaakte) termijn alsnog tegen het voornemen respectievelijk het aangaan van de overeenkomst(en) zou worden opgekomen.

 

Voor nadere inlichtingen over deze publicatie kunt u contact opnemen met het Grondbedrijf: ajmgrondbedrijf@denhaag.nl.

Een verzoek om inlichtingen heeft geen opschortende werking voor de termijn voor het aanhangig maken van een kort geding.

 

Met deze publicatie geeft de gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad van 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778). Daarin is bepaald dat de gemeentegrond en vastgoed die zij wil verkopen niet openbaar hoeft aan te bieden als bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijs mag worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de verkoop (waaronder uitgifte in erfpacht).

In dat geval moet de gemeente het voornemen tot verkoop aan deze gegadigde tijdig voorafgaand aan de transactie bekendmaken, op een zodanige manier dat iedereen daarvan kennis kan nemen. Daarbij moet de gemeente motiveren waarom zij van mening is dat op grond van de hiervoor bedoelde criteria bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijs mag worden aangenomen dat er slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt.

 

 

Naar boven