Gemeente Venlo – Verkeersbesluit plan Boschkamp te Tegelen.

 

RGBORU 312704

 

Bevoegdheidsgrondslag:

Het college van burgemeester en wethouders zijn bevoegd om verkeersbesluiten te nemen in Venlo, want in artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994, staat dat het college van burgemeester en wethouders verkeersbesluiten mogen nemen en dat zij dit mogen mandateren. Het college van Venlo heeft deze bevoegdheid gemandateerd aan het Hoofd Realisatie en Beheer Openbare Ruimte in het Mandaatbesluit Venlo 2021, tabelregel 4.8.12. Dit verkeersbesluit bevat alleen wegen onder beheer van de gemeente Venlo.

 

Grondslag voor het besluit:

Op grond van artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 moet er een verkeersbesluit genomen worden voor het plaatsen of verwijderen van verkeerstekens en onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

Op grond van artikel 15 lid 2 van de Wegenverkeerswet 1994 moet er een verkeersbesluit genomen worden voor maatregelen op of aan de weg indien de maatregelen leiden tot beperkingen of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

 

Op grond van artikel 21 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer moet het verkeersbesluit vermelden welke doelstelling of doelstellingen met het verkeersbesluit worden beoogd. Daarbij moet worden aangegeven welke van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen ten grondslag liggen aan het verkeersbesluit.

 

Op basis van bovenstaande grondslagen en met inachtneming van:

• de Algemene wet bestuursrecht (AWB);

• de Wegenverkeerswet 1994 (WVW);

• het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW);

• het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV);

• het bordenboek (VNVF);

• uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens;

• het mandaatbesluit van Gemeente Venlo 2021;

zijn wij bevoegd dit besluit te nemen.

 

 

 

Inleiding

In Tegelen ten westen van de Venloseweg bij de aansluiting Hoogstraat wordt op dit moment woonwijk Boschkamp gerealiseerd. Om deze wijk goed te ontsluiten wordt een nieuwe wegenstructuur in het plangebied aangelegd. Deze wegenstructuur sluit middels de Dr. Rahierlaan aan op het hoofdwegennet ter hoogte van het kruispunt Venloseweg – Grotestraat – Hoogstraat – Muntstraat. In de toekomst zal de Dr. Rahierlaan doorgetrokken worden naar het Maasveld en aansluiten op Beekpunge.

 

Motivering

Om het verkeer binnen het plan Boschkamp op een veilige manier af te wikkelen wordt het gehele plangebied opgenomen in de 30 km/zone. Voor alle nieuwe wegen geldt dat er een snelheid van maximum 30 km/u gereden mag worden. De vormgeving van de nieuwe en bestaande wegen wordt hierop aangepast. Kruispunten worden voorzien van kruispuntplateau’s.

In enkele straten wordt eenrichtingverkeer ingesteld uitgezonderd (brom-) fietsers. Dit betreft de Veldstraat tussen de Hoogstraat en de Dr. Rahierlaan. Hierdoor is het mogelijk om vanuit de Hoogstraat via de Veldstraat en de Dr. Rahierlaan weer naar het hoofdwegennet te rijden. Dit deel van de Veldstraat valt net buiten het plangebied. Het ontwerp voor dit deel van de Veldstraat moet daarom nog gemaakt worden in overleg met bewoners. Aan de Kernmakerij wordt eenrichtingverkeer ingesteld vanaf de Veldstraat richting de Dr. Rahierlaan tot aan het Lengspad. Op de Hoogstraat tussen de Venloseweg/Grotestraat en de Veldstraat wordt de uitzondering op de rijrichting voor fietsers gewijzigd in uitgezonderd (brom-)fietsers. Op de Dr. Rahierlaan tussen Aan de Kernmakerij en de Hoogstraat wordt een vrijliggend fietspad ingesteld richting de Hoogstraat. Hierdoor kunnen fietsers apart geregeld worden bij de verkeerslichten op de Grotestraat/Venloseweg. In de andere richting rijden fietsers op de rijbaan. Er geldt binnen het plangebied rechts heeft voorrang conform regels 30 km zone.

Het verkeersbesluit voor het kruispunt van de Dr. Rahierlaan op het hoofdwegennet wordt apart opgesteld. Dit geldt ook voor het benodigde verkeersbesluit voor de verbinding richting Maasveld Beekpunge. Het huidige verkeersbesluit is enkel voor het plangebied zelf.

 

Grondslag uit artikel 2 WVW,

 

2.1

a.het verzekeren van de veiligheid op de weg;

b.het beschermen van weggebruikers en passagiers;

c.het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

d.het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

 

Overig:

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is Politie geïnformeerd en deze is akkoord met de voorgestelde maatregel.

Gelet op artikel 26 van het BABW wordt dit besluit bekendgemaakt door publicatie in de Staatscourant, deze is voor een ieder in te zien op de website zoek.officielebekendmakingen.nl. Een link hierheen staat ook op de gemeentelijke website.

 

BESLUIT

  • 1.

    Instellen 30 km/zone op de straten Dr. Rahierlaan, Aan de Kernmakerij, Hekkenshof en Lengspad e.e.a. door het verplaatsen van de borden A0130zb en A0230ze;

  • 2.

    Instellen eenrichtingverkeer Veldstraat, Hoogstraat richting Dr. Rahierlaan e.e.a. door het plaatsen van de borden C02 en C03 en OB 54 (uitgezonderd (brom-)fietsers;

  • 3.

    Instellen eenrichtingsverkeer Aan de Kernmakerij, e.e.a. door het plaatsen van de borden C02 en C03 en OB54 (uitgezonderd (brom-)fietsers);

  • 4.

    Wijzigen van het OB52 (uitgezonderd fietsers) in OB54 (uitgezonderd (brom-)fietsers) op de Hoogstraat tussen de Dr. Rahierlaan en de Veldstraat;

  • 5.

    Instellen van een fietspad op de Dr. Rahierlaan tussen Aan de Kernmakerij en de Hoogstraat e.e.a. door het plaatsen van de borden G11 en G12.

 

Venlo 25-11-2024

 

College van burgemeester en wethouders van Venlo,

Namens deze,

Hoofd Realisatie en Beheer Openbare Ruimte

I.H.M. Maassen

 

 

 

MEDEDELINGEN

Bezwaarclausule

Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u binnen 6 weken na de datum van publicatie bezwaar maken. Dit kan op twee manieren:

Online op de website van de gemeente kunt u het formulier invullen. Hiervoor heeft u DigiD nodig.

Door een brief te schrijven. In uw brief moet in ieder geval staan:

  • 1.

    Uw naam, adres en handtekening,

  • 2.

    De datum waarop u de brief schrijft en opstuurt,

  • 3.

    De naam van dit besluit,

  • 4.

    De reden waarom u het er niet mee eens bent,

  • 5.

    De reden waarom dit besluit u raakt.

U richt uw brief aan Burgemeester en Wethouders van Venlo, postbus 3434, 5902 RK Venlo.

Voor meer informatie zie http://www.venlo.nl/bezwaar-en-beroep.

Voorlopige voorzieningen

 

De Gemeente voert dit besluit pas uit nadat de bezwaarperiode is afgerond. Het is dus niet nodig om een verzoek tot voorlopige voorzieningen in te dienen bij de rechtbank. Maar u heeft wel het recht om dit te doen. Voor meer informatie zie https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Rechtsgebieden/Bestuursrecht/Procedures/Paginas/Voorlopig-voorziening.aspx

 

 

Bijlage 1 situatietekening

Naar boven