Omgevingswet – Kennisgeving voornemen wijzigen Omgevingsplan gemeente Bernheze – Hoog-Beugt 23 te Heeswijk-Dinther

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Bernheze maken gelet op artikel 16.29 van de Omgevingswet en artikel 10.2 van het Omgevingsbesluit bekend het voornemen te hebben om het Omgevingsplan gemeente Bernheze te wijzigen voor de Hoog-Beugt 23 te Heeswijk-Dinther.

 

Inhoud

Het plan betreft het wijzigen van het gebruik van agrarisch bedrijf (met IV-aanduiding) naar wonen aan de Hoog-Beugt 23 te Heeswijk-Dinther.

 

Wat is het omgevingsplan?

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Vanaf die datum geldt in de gemeente een gemeentedekkend omgevingsplan. Dit omgevingsplan bestaat uit de regels die vanuit het rijk zijn overgeheveld naar gemeenten (de zogenaamde bruidsschat), de voormalige bestemmingsplannen en wijzigingsplannen en enkele gemeentelijke verordeningen die betrekking hebben op de fysieke leefomgeving. Het omgevingsplan is het juridisch kader voor allerlei activiteiten die plaatsvinden in de fysieke leefomgeving. Het maakt activiteiten mogelijk, maar reguleert die activiteiten ook om ongewenste gevolgen voor de fysieke leefomgeving te voorkomen.

Het omgevingsplan geeft bijvoorbeeld regels over bouwmogelijkheden en over gebruiksmogelijkheden van percelen. Wanneer een ontwikkeling niet rechtstreeks mogelijk is binnen de regels van het omgevingsplan, dan kan het omgevingsplan worden gewijzigd.

 

Waarom wil het college het omgevingsplan wijzigen?

Het college is voornemens om het Omgevingsplan gemeente Bernheze te wijzigen voor de Hoog-Beugt 23 te Heeswijk-Dinther zodat de onder ‘inhoud’ vermelde ontwikkeling mogelijk gemaakt wordt. Gebleken is dat de ontwikkeling kan voldoen aan de kaders in de Omgevingsvisie Bernheze 2040 en aan de Omgevingsverordening Noord-Brabant. Het college is daarom van mening dat de ontwikkeling wenselijk is en dat het plan verder uitgewerkt kan worden.

 

Wat gebeurt er nu?

Het college heeft voor de ontwikkeling een opdracht geformuleerd. Hierin staat onder andere hoe burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen bij de voorbereiding worden betrokken. Het is belangrijk om deze partijen in een vroeg stadium te betrekken bij de planvorming, zodat de input die hieruit komt, in de verdere uitwerking kan worden betrokken.

 

Hoe kunt u reageren?

Nu liggen geen stukken ter inzage en is er geen gelegenheid tot het naar voren brengen van zienswijzen of advies. In een later stadium wordt u bij het plan betrokken. Initiatiefnemer heeft de omwonenden op de hoogte gesteld van het verzoek en heeft een verslag hiervan aangeleverd bij de gemeente.

Het bevoegd gezag legt op een later moment het ontwerpbesluit ter inzage.

 

Wat doen we met uw reactie?

Na afronding van het participatieproces, wordt een participatieverslag opgesteld. Hierin worden alle ontvangen reacties gebundeld en wordt erop gereageerd. Ook wordt inzichtelijk gemaakt of ontvangen reacties worden betrokken bij de verdere uitwerking van de plannen en hoe deze worden betrokken. Het verslag wordt aan het college voorgelegd.

 

Hoe gaat het proces verder?

Naar aanleiding van de reacties die in het participatieproces worden opgehaald, wordt een zogenaamde Nota van Uitgangspunten opgesteld. Hierin staan de uitgangspunten die bij de uitwerking van het plan moeten worden betrokken. Als het plan compleet is uitgewerkt, dan wordt beoordeeld of het plan ook haalbaar is. Dit gebeurt op de zogenaamde omgevingstafel(s). Als het uitgewerkte plan helemaal akkoord is, dan wordt het ontwerp ter inzage gelegd gedurende 6 weken. Hiermee start de formele procedure. U kunt in die periode uw zienswijzen tegen het plan naar voren brengen.

 

Heesch, 4 december 2024

 

Naar boven