Vestiging voorkeursrecht ex artikel 9.1. lid 2 Omgevingswet - Poort van Maasdriel

Vestiging voorkeursrecht ex artikel 9.1. lid 2 Omgevingswet - Poort van Maasdriel

Burgemeester en wethouders van de gemeente Maasdriel maken op grond van artikel 16.32b. van de Omgevingswet bekend dat zij op 26 november 2024 op grond van het bepaalde in artikel 9.1. lid 2 van de Omgevingswet een voorkeursrechtbeschikking hebben gevestigd.

 

Gebied

De onroerende zaken zijn gelegen ten westen van de Rijksweg A2, ter hoogte van afrit 19 (Kerkdriel), nabij de Drielseweg. De kadastrale aanduiding en grootte van de aangewezen percelen/perceelsgedeelten zijn opgenomen in de perceellijst als bijlage bij de beschikking. De beschikking gaat in op het tijdstip waarop de beschikking is ingeschreven in de openbare registers.

 

Gevolgen

De vestiging van het voorkeursrecht houdt in dat eigenaren en andere rechthebbenden op de onroerende zaken, wanneer deze de onroerende zaken respectievelijk erop gevestigde beperkte rechten wensen te vervreemden, deze eerst aan de gemeente Maasdriel te koop moet aanbieden, tenzij sprake is van een uitzondering als bedoeld in de artikelen 9.8., 9.9. of 9.10. van de Omgevingswet.

 

De eigenaren en de rechthebbenden op beperkte rechten ontvangen één dezer dagen afzonderlijk bij aangetekende brief bericht over de inhoud van het besluit en de gevolgen hiervan. De eerst mogelijke vervaldatum is drie maanden na het ingaan van het voorkeursrecht.

 

Planologische grondslag

Een voorkeursrecht kan worden gevestigd indien de onroerende zaken deel uitmaken van een locatie waaraan in de beschikking een niet-agrarische functie of moderniseringslocatie is toegedacht en het gebruik afwijkt van de (toegedachte) functie. Ten aanzien van de onroerende zaken in onderhavige beschikking is een niet-agrarische functie toegedacht en wijkt het gebruik af van deze functie, dan wel is er sprake van een intensiever gebruik van dezelfde functie.

Specifiek is de gemeente Maasdriel voornemens om de onroerende zaken in te zetten voor de ontwikkeling van bedrijventerrein Poort van Maasdriel.

 

Ter inzage ligging

De voorkeursrechtbeschikking en de bijbehorende stukken liggen met ingang van 28 november 2024 gedurende een periode van zes weken ter inzage op het gemeentehuis van de gemeente Maasdriel (Kerkstraat 45, 5331 CB Kerkdriel). De openingstijden van het gemeentehuis zijn te vinden op de website van de gemeente Maasdriel. Het besluit bevat een kaart van het gebied en een lijst met het kadastrale perceel. Het besluit tot aanwijzing is ook digitaal te raadplegen via het digitale publicatieblad op www.officielebekendmakingen.nl.

 

Zienswijze

Binnen drie maanden na het ingaan van de onderhavige beschikking dient de gemeenteraad, provinciale staten of Onze minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een voorkeursrechtbeschikking op grond van artikel 9.1. lid 1 van de Omgevingswet te nemen, bij gebreke waarvan de onderhavige beschikking vervalt.

 

In het kader van een zorgvuldige voorbereiding van het door de gemeenteraad te nemen besluit tot aanwijzingen van gronden worden belanghebbenden, gelet op artikel 4:8 van de Algemene wet bestuursrecht, in de gelegenheid gesteld om gedurende een termijn van zes weken, ingaande de dag nadat dit besluit bekend is gemaakt in het Gemeenteblad (van 28 november 2024), schriftelijk of mondeling hun zienswijzen ten aanzien van het voorgenomen raadsbesluit naar voren te brengen. Een schriftelijke zienswijze kan schriftelijk gericht worden aan de raad van de gemeente van Maasdriel, Postbus 10.000, 5330 GA Kerkdriel. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze dient u vooraf een afspraak te maken via telefoonnummer 14 0418.

 

Bezwaar

Tegen de voorkeursrechtbeschikking van het college kunnen belanghebbenden ingevolge de Algemene wet bestuursrecht gedurende een termijn van zes weken na bekendmaking een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Maasdriel, per adres: burgemeester en wethouders van Maasdriel, Postbus 10.000, 5330 GA Kerkdriel. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet tenminste bevatten:

 

  • 1.

    de naam en adres van de indiener;

  • 2.

    de dagtekening;

  • 3.

    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar gericht is;

  • 4.

    de gronden van het bezwaar.

Degene die een bezwaarschrift heeft ingediend en tevens van mening is dat spoed is vereist, kan een voorlopige voorziening vragen aan de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Gelderland, afdeling bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem.

 

Het indienen van bezwaar of een verzoek om een voorlopige voorziening schorst de werking van de voorlopige aanwijzing niet.

 

Naar boven