Gemeenteblad van Middelburg
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Middelburg | Gemeenteblad 2024, 492460 | verkeersbesluit of -mededeling |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Middelburg | Gemeenteblad 2024, 492460 | verkeersbesluit of -mededeling |
Gemeente Middelburg – Verkeersbesluit – Buitenruststraat 227 – Algemene gehandicaptenparkeerplaats
Burgemeester en wethouders van Middelburg besluiten het parkeervak ter hoogte van Buitenruststraat 227 aan te wijzen als algemene gehandicaptenparkeerplaats met een maximale parkeerduur van twee uur.
In dit besluit wordt verstaan onder:
BABW: Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer;
RVV 1990: Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990;
(Verkeers)bord: verkeersbord als bedoeld in bijlage 1 van het RVV 1990;
WVW 1994: Wegenverkeerswet 1994.
De Buitenruststraat is een voor het openbaar verkeer openstaande weg in de wijk Dauwendaele, binnen de bebouwde kom van Middelburg. De Buitenruststraat sluit aan de noordwestzijde aan op de Segeerssingel en aan de zuidoostzijde op de Vrijlandstraat. Aan de noordoostzijde van de rijbaan liggen openbare parkeerplaatsen. Tussen de huisnummers 227 en 237 ligt een zijtak die eindigt bij huisnummer 235, waar de rijbaan aansluit op het fietspad naar de Vrijlandstraat. Op de Buitenruststraat geldt een maximumsnelheid van 30 km per uur.
Eind september 2024 is er een fysiotherapiepraktijk gevestigd aan de Buitenruststraat 227. Bij deze fysiotherapiepraktijk werken zes therapeuten. Eén van de therapeuten heeft namens de fysiotherapiepraktijk aangegeven dat er behoefte is aan een algemene gehandicaptenparkeerplaats nabij de fysiotherapiepraktijk. Doordat de fysiotherapiepraktijk dagelijks door veel mensen wordt bezocht en er in de Buitenruststraat ondernemingen zijn met veel werknemers en bezoekers, zijn de meest nabijgelegen parkeervakken vaak bezet en kunnen gehandicapte bezoekers vaak niet parkeren op korte afstand van de ingang van de fysiotherapiepraktijk terwijl zij daar wel behoefte aan hebben.
Met het aanwijzen van een parkeervak als algemene gehandicaptenparkeerplaats willen we waarborgen dat de fysiotherapiepraktijk ook bereikbaar is voor gehandicapten. Het belang dat aan dit verkeersbesluit ten grondslag ligt is daarom het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer (artikel 2, eerste lid, onder d, van de WVW 1994) voor gehandicapten.
De bereikbaarheid van de fysiotherapiepraktijk kan voor gehandicapten worden gewaarborgd door op maximaal 50 meter van het pand een parkeerplaats te reserveren.
De fysiotherapiepraktijk is een bestemming die voor mensen met een mobiliteitsbeperking toegankelijk is. Volgens paragraaf 15.1.1 van de CROW-publicatie ASVV (aanbevelingen voor verkeersvoorzieningen binnen de bebouwde kom) 2021 wordt ten minste één op de vijftig gewone parkeerplaatsen gereserveerd voor gehandicapten op een afstand van maximaal 50 meter van openbare gebouwen (met name zorg-/maatschappelijke instellingen), van bestemmingen die voor mensen met een mobiliteitsbeperking toegankelijk zijn, en van aangepaste woningen.
Op dit moment ligt er geen algemene gehandicaptenparkeerplaats binnen 50 meter van de Buitenruststraat 227. De meest geschikte locatie voor een algemene gehandicaptenparkeerplaats is het eerste vak na de zijtak, gelegen aan de noordoostzijde van de rijbaan ter hoogte van huisnummer 227. De afstand tussen dit parkeervak en de ingang van de fysiotherapiepraktijk is ongeveer 10 meter.
In overleg met de aanvrager wordt een maximale parkeerduur van twee uur ingesteld in combinatie met het verplicht gebruik van een parkeerschijf. Hiermee bereiken we dat zoveel mogelijk gehandicapte bezoekers van de praktijk deze parkeerplaats kunnen gebruiken.
Eén parkeervak wordt onttrokken voor algemeen gebruik.
Door een parkeervak te reserveren als algemene gehandicaptenparkeerplaats, is die niet langer beschikbaar als algemene parkeerplaats. Deze beperking vinden wij aanvaardbaar omdat wij het belang dat gehandicapten hebben bij een goede toegankelijkheid van de fysiotherapiepraktijk, zwaarder vinden wegen.
Plaatsen bord E6 met onderbord, en parkeervak voorzien van vakaanduiding en kruismarkering .
Het eerste parkeervak ter hoogte van Buitenruststraat 227 wordt aangeduid met een verkeersbord E6 (gehandicaptenparkeerplaats) en een onderbord ‘parkeerschijfsymbool, max 2 uur’. Op het wegdek wordt een vakaanduiding en een kruismarkering aangebracht en in het trottoir wordt een afrit aangebracht.
Het parkeervak wordt verlengd tot 7,50 meter zodat er voldoende ruimte is om achter het geparkeerde voertuig in- en uit te stappen. De breedte van het parkeervak wordt niet aangepast omdat daar geen ruimte voor is. Maar aan beide zijkanten van het parkeervak is voldoende manoeuvreerruimte om met een rolstoel, loophulp of uitdraaibare autostoel op een verkeersveilige manier te kunnen in- en uitstappen: het parkeervak ligt namelijk naast een trottoir dat circa 1,80 meter breed is en aan een rijbaan waarop een maximumsnelheid geldt van 30 km per uur. Bij deze snelheidslimiet kunnen langzaam verkeer en motorvoertuigen op een veilige manier gemengd de rijbaan gebruiken.
Over dit verkeersbesluit hebben wij advies gevraagd aan de korpschef. De gemachtigde van de korpschef heeft aangegeven dat de politie onderzoek heeft verricht, dat de maatregel handhaafbaar is en dat de politie geen redenen bekend zijn geworden die het nemen van het besluit in de weg staan.
Handhaving van verkeersbord E6 (gehandicaptenparkeerplaats) is mogelijk op basis van artikel 26, eerste lid, van het RVV 1990. Handhaving van het onderbord met een maximale parkeerduur is mogelijk op basis van artikel 26, tweede lid, van het RVV 1990 in relatie tot artikel 25, tweede tot en met vijfde lid, van het RVV 1990.
Volgens artikel 26, eerste lid, van het RVV 1990 mag op een gehandicaptenparkeerplaats alleen worden geparkeerd:
een motorvoertuig op meer dan twee wielen waarin een geldige gehandicaptenparkeerkaart duidelijk zichtbaar is aangebracht, indien het parkeren rechtstreeks verband houdt met het vervoer van de gehandicapte aan wie de kaart is verstrekt, dan wel met het vervoer van een of meerdere personen die in een instelling verblijven, indien de kaart aan het bestuur van die instelling is verstrekt; of
Omdat op een onderbord een maximale parkeerduur wordt vermeld, is volgens artikel 26, tweede lid, van het RVV ook artikel 25, tweede tot en met vijfde lid, van overeenkomstige toepassing, met dien verstande dat de parkeerplaats niet hoeft te zijn voorzien van een blauwe streep. Artikel 25, tweede tot en met vijfde lid, luidt als volgt:
Op plaatsen die zijn voorzien van een blauwe streep is het parkeren van een motorvoertuig op meer dan twee wielen slechts toegestaan indien het motorvoertuig is voorzien van een duidelijk zichtbare parkeerschijf. Indien het motorvoertuig is voorzien van een voorruit, wordt de parkeerschijf achter de voorruit geplaatst.
Op de parkeerschijf staat aan de getoonde zijde slechts één cijferreeks, die een aanduiding geeft van de kalenderuren, en die vanaf het begin van het parkeren in duidelijk leesbare cijfers tegen een contrasterende achtergrond in hele of halve uren het tijdstip weergeeft waarop met het parkeren is begonnen. Een parkeerschijf voorzien van een mechanisme dat tijdens het parkeren het tijdstip van aankomst automatisch verschuift, mag niet worden gebruikt.
Wettelijke basis en bevoegdheid
Volgens artikel 15, eerste lid, van de WVW 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het BABW genoemde verkeerstekens, en voor onderborden als daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.
De Buitenruststraat ligt binnen de bebouwde kom en is eigendom van en in beheer bij Gemeente Middelburg. Volgens artikel 18, eerste lid, aanhef en onder d, van de WVW 1994 moet dit verkeersbesluit daarom worden genomen door burgemeester en wethouders.
Dit besluit treedt in werking op het moment van bekendmaking.
Aldus vastgesteld door burgemeester en wethouders
in hun vergadering van 19 november 2024.
de secretaris, de burgemeester,
Dit besluit wordt bekendgemaakt in het Gemeenteblad.
Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt, een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift richt u aan: Burgemeester en wethouders van Middelburg, Postbus 6000, 4330 LA Middelburg.
In het bezwaarschrift vermeldt u uw naam en adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt, de reden waarom u bezwaar maakt en uw handtekening.
Een belanghebbende die redelijkerwijs kan worden verweten dat hij geen bezwaar heeft gemaakt, kan geen beroep instellen bij de rechtbank (artikel 6:13 van de Algemene wet bestuursrecht).
Het bezwaar schorst niet de werking van het besluit waartegen het is gericht (artikel 6:16 van de Algemene wet bestuursrecht).
U bent belanghebbende als uw belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken. Uw belang moet zich dan wel onderscheiden van de belangen van grote aantallen anderen. Daarvan is bijvoorbeeld sprake als u eigenaar, huurder of gebruiker bent van een perceel in de directe omgeving van de weg waarop een besluit betrekking heeft. Bij een willekeurige verkeersdeelnemer is dat onderscheid onvoldoende aanwezig.
Uw bezwaarschrift kunt u ook digitaal indienen. U vindt het webformulier via de link www.middelburg.nl/bezwaar.
Voor het digitaal indienen van een bezwaarschrift heeft u uw DigiD nodig.
Vereisen uw belangen met spoed tijdelijke maatregelen? Dan kunt u, nadat u bezwaar hebt gemaakt, een voorlopige voorziening aanvragen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Het verzoek hiertoe richt u aan: Voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda. Voor het behandelen van een dergelijk verzoek wordt griffierecht geheven; dit recht bedraagt € 187 voor particulieren en € 371 voor organisaties.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-492460.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.