Vastgesteld bestemmingsplan ‘Buitengebied 2023’ en planMER, Reusel-De Mierden

Burgemeester en wethouders van de gemeente Reusel-De Mierden maken op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad van Reusel-De Mierden in de vergadering van 24 september 2024 het bestemmingsplan ‘Buitengebied 2023’ (met identificatienummer NL.IMRO.1667.BPBbuit0083-VAST) gewijzigd heeft vastgesteld.

 

Aanleiding

Het bestemmingsplan ‘Buitengebied 2023’ is een integrale herziening van de bestemmingsplannen ‘Buitengebied 2009’ en ‘Buitengebied 2009, herziening fase 1a’. Daarnaast worden circa 65 kleinere bestemmingsplannen, enkele gerechtelijke uitspraken en omgevingsvergunningen meegenomen in dit bestemmingsplan. Het bestemmingsplan ‘Buitengebied 2023’ voorziet ook in de planologische doorvertaling van provinciale regels uit de (Interim) Omgevingsverordening en het gemeentelijk beleid uit de Omgevingsvisie, Nota Ruimtelijke Kwaliteit, deel Buitengebied en de Erfgoednota.

Met dit bestemmingplan ‘Buitengebied 2023’ komt de gemeente tot een actueel, uniform en eenduidig planologisch kader voor het buitengebied.

 

Inhoud bestemmingsplan Buitengebied 2023

In het digitale bestemmingsplan ‘Buitengebied 2023’ wordt via de verbeelding aangegeven welke functies waar zijn toegestaan en met welke te beschermen waarden rekening gehouden moet worden. In de planregels staat vervolgens opgeschreven welk gebruik binnen de bestemming is toegestaan en wat je hierbinnen mag bouwen. In de planregels zitten daarnaast ook regels waarmee je met een relatief eenvoudige procedure een omgevingsvergunning kan aanvragen om iets te veranderen of te doen wat het bestemmingsplan niet direct toestaat.

De toelichting geeft een nadere motivering over alle aspecten die te maken hebben met de doorgevoerde aanpassingen en een goede ruimtelijke ordening. Zo wordt in de toelichting het gemeentelijk beleid uitgelegd en aangegeven waarom bepaalde beschermende waarden zijn opgenomen op de verbeelding en in de planregels.

De toelichting met bijlagen, de regels met bijlagen èn de verbeelding vormen samen het bestemmingsplan ‘Buitengebied 2023’.

 

Geen reactieve aanwijzing provincie Noord-Brabant

De gemeenteraad heeft bij de vaststelling van het bestemmingsplan wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan. Daarom is het plan volgens artikel 3.8 lid van de Wet ruimtelijke ordening na vaststelling toegezonden aan de provincie. De doorgevoerde wijzigingen zijn voor de provincie geen aanleiding om een reactieve aanwijzing te geven, zodat we het vastgestelde bestemmingsplan nu kunnen publiceren en ter inzage leggen.

 

Milieueffectrapport

Gelijktijdig met het bestemmingsplan ligt ook het definitieve Milieueffectrapport (hierna: planMER) ter inzage. De wet schrijft voor dat wanneer een bestemmingsplan wordt opgesteld en “kaderstellend” is, dat er een milieueffectrapport (MER) opgesteld moet worden.

Een MER brengt de milieugevolgen van het bestemmingsplan in beeld, waardoor deze kunnen worden meegenomen in de voorbereiding en vaststelling van plannen en besluiten. Het betreft dus een extra milieukundige verantwoording.

 

Ter inzage

Het raadsbesluit, het bestemmingsplan ‘Buitengebied 2023’ en het planMER liggen van maandag 25 november 2024 tot en met maandag 6 januari 2025 ter inzage in de centrale hal van het gemeentehuis. Het gemeentehuis is open op maandag, woensdag en donderdag van 09.00 uur tot 17.00 uur, op dinsdag van 09.00 tot 19.00 uur en op vrijdag van 09.00 tot 12.30 uur. Kijk in de vakantieperiode voor de zekerheid naar eventuele afwijkende openingstijden. Tegen betaling van leges kunt u kopieën krijgen van de ter inzage liggende stukken.

U kunt het bestemmingsplan ‘Buitengebied 2023’ ook digitaal raadplegen op:

Het identificatienummer van het bestemmingsplan is NL.IMRO.1667.BPBbuit0083-VAST.

Beroep en voorlopige voorziening

Beroep

Tijdens de inzagetermijn kunnen belanghebbenden beroep instellen. Dit kan tegen het vastgestelde bestemmingsplan en tegen het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen. Ook niet-belanghebbenden kunnen beroep instellen indien een zienswijze is ingediend over het ontwerpbestemmingsplan.

Tegen de wijzigingen kan een ieder beroep instellen.

 

Spoed

Is het beroepschrift zo spoedeisend dat u de behandeling ervan niet kunt afwachten? Dan kunt u bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State een voorlopige voorziening aanvragen. Dat is een voorlopige beslissing om de inwerkingtreding van het bestemmingsplan uit te stellen. U kunt alleen een voorlopige voorziening aanvragen, als u een beroepschrift heeft ingediend.

 

Waar indienen?

Het beroepschrift dient u in bij de Raad van State, Afdeling Bestuursrechtspraak, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het verzoek om voorlopige voorziening richt u aan de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. In beide gevallen betaalt u hier kosten (griffierecht) voor.

 

Inwerkingtreding

Het bestemmingsplan treedt in werking na afloop van de inzagetermijn. Als binnen de inzagetermijn een verzoek om voorlopige voorziening wordt ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, treedt het bestemmingsplan niet in werking totdat op het verzoek is beslist.

Vragen

Voor het inwinnen van nadere informatie kunt u contact opnemen met het projectteam Buitengebied, bereikbaar via telefoonnummer 0497 - 650 650 of via e-mail buitengebied@reuseldemierden.nl.

 

 

 

Reusel, 22 november 2024

het college van burgemeester en wethouders,

dhr. J.P.P.S. Ruyters mw. A.J.M.H. van de Ven

secretaris burgemeester

Naar boven