Datum: 27 november 2024
Inleiding
Ongeveer een paar jaar geleden is het Stationsplein in Didam opnieuw ingericht. Naast nieuwe bestrating is het plein voorzien van meer groen. Schuin over het plein ligt een verbinding voor voetgangers tussen de entree van het station en het centrumgebied van Didam. Naast voetgangers wordt dit pad in de praktijk ook gebruikt door fietsverkeer. De fietsen worden daarnaast op het pad gestald waardoor de doorgang voor voetgangers wordt beperkt. Om conflicten tussen fietsers en voetgangers te voorkomen wordt op dit gedeelte van het Stationsplein in Didam een verplicht voetpad ingesteld. Het bestaande verbod om fietsen en bromfietsen in de stationsomgeving te stallen wordt hierbij met onderborden verduidelijkt.
Overweging
Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.
Voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, moet een verkeersbesluit worden genomen op grond van het bepaalde in artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994.
Op grond van artikel 18, eerste lid, onderdeel d van de Wegenverkeersweg is het college van burgemeesters en wethouders bevoegd tot het nemen van een verkeersbesluiten op andere wegen.
Doelstelling
Met het verkeersbesluit wordt beoogd:
- •
Het verzekeren van de veiligheid op de weg.
- •
Het beschermen van weggebruikers en passagiers.
- •
Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.
- •
Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade en
- •
Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.
Motivering
Het verkeersbesluit wordt genomen gelet op het volgende;
- •
Schuin over het Stationsplein tussen de entree van het station en de Stationslaan ligt een verbinding voor voetgangers. Dit pad heeft een breedte van circa 2,0 meter.
- •
Het Stationsplein betreft een erftoegangsweg binnen de bebouwde kom van Didam. Het fietsverkeer dient op deze locatie gebruik te maken van de rijbaan.
- •
Tussen het doodlopende gedeelte van de Stationslaan en de het Stationsplein/Willibrordusweg is een doorgang aanwezig voor fietsverkeer, in de vorm van verplicht fiets/bromfietspad.
- •
De verbinding van voetgangers schuin over het Stationsplein maakt onderdeel uit van een looproute voor mensen die slechtziend of blind zijn.
- •
Om conflicten tussen voetgangers en fietsverkeer te voorkomen wordt dit pad voorzien van verkeerstekens ‘G7’ (verplicht voetpad).
- •
Voor het fietsverkeer zijn voldoende alternatieve routes aanwezig om van en naar het station te rijden.
- •
Het gebied bij station Didam maakt onderdeel uit van een zone waarbij het plaatsen van fietsen buiten de daarvoor bestemde stallingen niet is toegestaan. Dit verbod is opgenomen in artikel 5.12 van de Algemene plaatselijke verordening.
- •
Om de overlast van gestalde fietsen op het pad tegen te gaan wordt het verbod om fietsen te stallen met een onderbord aangegeven.
- •
Deze maatregel is in overleg met de eigenaar van het Stationsplein (NS Vastgoed b.v.) tot stand is gekomen.
Belangenafweging
De gemeente Montferland acht het belang van het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer in dit geval ondergeschikt aan het belang van het verzekeren van de veiligheid en het beperken van de overlast op de wegen.
Gehoord
Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de gemandateerd verkeersadviseur van Politie Oost Nederland, District noord- en oost Gelderland.
Besluit
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Montferland besluit tot het volgende;
Het instellen van een gedeelte verplicht voetpad op het Stationsplein in Didam. Door het plaatsen van de verkeerstekens ‘G7’ (verplicht voetpad). Deze verkeerstekens worden voorzien van onderborden met de tekst; “stallen van bromfietsen verboden, artikel 5.12 A.P.V.”
De maatregel staat afgebeeld op de tekening die als bijlage aan dit verkeersbesluit is toegevoegd.
Mededelingen
Bezwaar- of beroepsclausule
Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan tegen dit besluit binnen zes weken na dag van bekendmaking bezwaar worden gemaakt. Het bezwaar dient te worden gericht aan B&W van Montferland, Bergvredestraat 10, 6942 GK Didam.
Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en het volgende te bevatten:
• a. Naam en adres van de indiener;
• b. De dagtekening;
• c. Een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;
• d. De gronden van het bezwaar.
Daarnaast kan een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank binnen het rechtsgebied waarin de indiener van het bezwaarschrift zijn woonplaats heeft. Voor het verzoek zal griffierecht worden geheven.