Gemeenteblad van Amsterdam
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Amsterdam | Gemeenteblad 2024, 486389 | ruimtelijk plan of omgevingsdocument |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Amsterdam | Gemeenteblad 2024, 486389 | ruimtelijk plan of omgevingsdocument |
Voornemen wijziging Omgevingsplan gemeente Amsterdam “TAM-omgevingsplan H22A Sciencepark kavel 12A”
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam maakt gelet op artikel 160, eerste lid, onder a van de Gemeentewet, artikel 16.29 van de Omgevingswet, artikel 10.2 van het Omgevingsbesluit en artikel 12 van de Bekendmakingswet bekend dat met toepassing van artikel 11.1 van het Besluit elektronische publicaties een wijziging van het Omgevingsplan gemeente Amsterdam wordt voorbereid. De wijziging heeft als naam “TAM-omgevingsplan H22A Sciencepark kavel 12A”.
Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Gemeenten stellen op grond van deze wet één integraal omgevingsplan voor het grondgebied vast. In dit omgevingsplan staan onder meer regels die ontwikkelingen mogelijk te maken en tegelijkertijd de fysieke leefomgeving beschermen. Het omgevingsplan vervangt allerlei regelingen, zoals bestemmingsplannen. De onder oud recht vastgestelde bestemmingsplannen zijn automatisch onderdeel geworden van het omgevingsplan. Er worden geen nieuwe bestemmingsplannen meer gemaakt. Een aanpassing van een bestaand bestemmingsplan gebeurt door middel van een wijziging van het omgevingsplan.
Het Digitaal Stelsel Omgevingswet kent een nieuwe digitale standaard voor het publiceren van een wijziging van het omgevingsplan. Vooralsnog kan niet altijd van deze nieuwe standaard gebruik worden gemaakt. Als dat niet kan, mag de oude digitale standaard worden toegepast. Een wijziging die met de oude standaard wordt gepubliceerd, wordt een TAM-omgevingsplan genoemd. Een TAM-omgevingsplan wijzigt het omgevingsplan juridisch, maar de regels worden technisch niet geïntegreerd in het omgevingsplan. Een TAM-omgevingsplan is na vrijgave van het ontwerp en vaststelling als los onderdeel van het omgevingsplan wel te raadplegen met de viewer Regels op de kaart in het Omgevingsloket.
Op Amsterdam Science Park werken de gemeente Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam met een gezamenlijke grondexploitatie samen om het gebied te ontwikkelen. Specifiek gaat het om het oostelijk deel van de campus. Sinds enkele jaren bestaat de wens om in dit gebied woningen toe te voegen, waar tot nog toe enkel woningen zijn gebouwd in het westelijk deel. Want de academische gemeenschap ondervindt hinder van het woningtekort in Amsterdam en bovendien kunnen woningen een positieve impuls geven aan de leefbaarheid van het Science Park. Het huidige bestemmingsplan staat wonen op Science Park Oost echter niet toe, dus is een wijziging van het omgevingsplan noodzakelijk.
Eén van de kavels waarop kansen gezien worden om woningprogramma toe te voegen is kavel 12A. Voor deze kavel is een programma van eisen opgesteld waarin wordt ingezet op de bouw van 200-400 sociale en middeldure woningen. Deze woningen zijn specifiek bedoeld voor promovendistudenten en jonge stafleden van de universiteit en voor de academisch gemeenschap in bredere zin. Ruimtelijk is onderzocht of woningbouw op deze locatie goed ingepast kan worden. Dit lijkt het geval te zijn. De stukken voor de wijziging omgevingsplan zijn ondertussen zo ver klaar dat deze gedeeld kunnen worden met de omgeving.
De voorgenomen ontwikkeling op de locatie Sciencepark kavel 12A past niet binnen het omgevingsplan gemeente Amsterdam (voorheen bestemmingsplan). Om medewerking te kunnen verlenen is een wijziging van het omgevingsplan nodig. Het TAM-omgevingsplan H22A Sciencepark kavel 12A voorziet in de benodigde wijziging.
De kavel is bestemd voor instellingen voor hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, bedrijven, centrumvoorzieningen, sportvoorzieningen, nutsvoorzieningen en al dan niet gebouwde parkeervoorzieningen. Er is één hoogteaccent toegestaan met een maximale bouwhoogte van 72 meter. Het gebruik voor wonen maar ook detailhandel is nog niet toegestaan.
Met voorliggend (voorontwerp) TAM-omgevingsplan wordt het ook mogelijk maximaal 400 woningen te realiseren en in de plint detailhandel toe te staan. Het TAM-omgevingsplan komt op kavel 12A in de plaats van het daar geldende bestemmingsplan.
Het college van Burgemeester en Wethouders heeft op 5 november 2024 het participatieplan Sciencepark kavel 12A vastgesteld. In het participatieplan is opgenomen dat de belangen, behoeften en standpunten van belanghebbenden in beeld gebracht worden.
Meer concreet houdt dit in dat het participeren gaat om het verzamelen van ideeën en meningen van belanghebbenden en betrokken (mede)overheden en gemeentelijke diensten bij het plan. Op basis van de reacties wordt besloten hoe het traject verder ingestoken wordt. Het kan dus zijn dat de gemeente anders besluit dan de voorkeur van de betrokkenen die geraadpleegd zijn.
Waar kan inspraak op gegeven worden?:
Wanneer kan er gereageerd worden?
Schriftelijke reacties kunnen worden gestuurd naar: de directeur van Ruimte en Duurzaamheid, Postbus 2758, 1000 CT Amsterdam, t.a.v. de heer W. de Jongh, team Juridische planvorming.
Voor het indienen van mondelinge reactie, kan contact worden opgenomen met Ruimte & Duurzaamheid, de heer W. de Jongh telefoonnummer 06- 2472 7368, e-mailadres w.de.jongh@amsterdam.nl
Naar verwachting in het 1e kwartaal van 2025 wordt het ontwerp TAM-omgevingsplan ter inzage gelegd. Dan is het voor een ieder mogelijk om door middel van het indienen van een zienswijze te reageren op het plan. In het Gemeenteblad en via de internetsite van de gemeente Amsterdam wordt te zijner tijd aangekondigd wanneer en op welke manier u dan kunt reageren.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-486389.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.