Voorgenomen bestendiging gemeentelijk voorkeursrecht Klaprozenbuurt te Amsterdam

Voorgenomen bestendiging voorkeursrecht

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam heeft op 12 november 2024 besloten om de raad op basis van artikel 9.4, tweede lid Omgevingswet voor te stellen het gevestigde voorkeursrecht op de locatie Klaprozenbuurt te Amsterdam te bestendigen. De onroerende zaken zijn gelegen op het bedrijventerrein rondom de Metaalbewerkerweg, Draaierweg en Slijperweg te Amsterdam. Specifieker aangeduid als het gebied ten noordoosten van de Klaprozenweg ten westen van de Klimopweg en Floraweg, ten zuiden van de Metaalbewerkerweg en ten westen en oosten van de Draaierweg te Amsterdam. De percelen zijn nader aangegeven op de bij het voorgenomen besluit behorende en als zodanig gewaarmerkte grondtekening met nummer TK-30409274-01 en op de als zodanig gewaarmerkte perceelslijst met nummer PL-30409274-01, één en ander naar de stand van de openbare registers van het Kadaster per 4 november 2024.

Waarom wordt voorgesteld het voorkeursrecht te bestendigen?

Het voorkeursrecht wordt bestendigd ten behoeve van de realisatie van de transformatie van de locatie Klaprozenbuurt conform de functies werken en wonen met bijbehorende voorzieningen, alle niet-agrarisch en nader uit te werken. De gemeente wil regie houden en sturing blijven geven aan de voorgenomen transformatie. Met de bestendiging van het gemeentelijk voorkeursrecht behoudt de gemeente een voorkeurspositie op de grondmarkt in het betreffende gebied c.q. een eerste recht van koop op de in het besluit betrokken percelen. De eigenaren van en beperkt gerechtigden tot de betreffende percelen dienen hun eigendom/beperkt zakelijk recht op de percelen bij door hen voorgenomen vervreemding eerst aan de gemeente aan te bieden c.q. de gemeente in de gelegenheid te stellen om de percelen onbezwaard te verkrijgen. Het gemeentelijk voorkeursrecht maakt het de gemeente mogelijk om de regie te houden bij de uitvoering van haar plannen. Het gemeentelijk voorkeursrecht voorkomt, dat een andere partij zich in het gebied een positie verschaft, waardoor de gemeentelijke regierol zou kunnen worden verstoord.

Bekendmaking

Het voorgenomen verlengingsbesluit is bekendgemaakt door toezending van het concept- besluit aan de belanghebbenden (lees: de betrokken grondeigenaren en de beperkt gerechtigden).

Dit geschiedt door middel van een aangetekende brief met bijlagen.

Met de vaststelling van het bestemmingsplan ‘Klaprozenbuurt’ op 13 februari 2020 is het door de raad gevestigde voorkeursrecht op 15 maart 2017 voor een termijn van vijf jaar gecontinueerd. Door middel van het voorgenomen besluit wordt het voorkeursrecht opnieuw gecontinueerd voor een termijn van vijf jaar.

Kennisgeving terinzagelegging

Het voorgenomen verlengingsbesluit en de daarop betrekking hebbende stukken, daaronder mede begrepen de perceelsgewijze registratie en de grondtekening, zijn met ingang van 14 november 2024, voor een periode van vier weken voor eenieder kosteloos ter inzage gelegd op het stadskantoor/stadsloket Noord, Buikslotermeerplein 2000, 1025 XL te Amsterdam. Het stadsloket is op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur open. Op donderdag is het stadsloket van 09.00 tot 20.00 uur open.

Het voorgenomen verlengingsbesluit en de daarop betrekking hebbende stukken zijn gedurende dezelfde termijn tevens digitaal te bekijken via het digitale publicatieblad op officielebekendmakingen.nl. De documenten hangen als ‘Bekijk documenten’ aan deze publicatie (zie linker kolom).

Zienswijzen

In het kader van een zorgvuldige voorbereiding van het door de raad te nemen verlengingsbesluit tot bestendiging van het voorkeursrecht op de onderhavige percelen, worden belanghebbenden, gelet op artikel 4:8 van de Algemene wet bestuursrecht (‘Awb’), in de gelegenheid gesteld gedurende een termijn van vier weken, ingaande op 14 november 2024, hun zienswijzen over de concept-raadsvoordracht schriftelijk, dan wel mondeling naar voren te brengen.

Schriftelijke zienswijzen kunnen worden gericht aan de raad van de gemeente Amsterdam, postbus 202 te 1000 AE Amsterdam. Indien belanghebbenden hun zienswijze aan de raad mondeling kenbaar wensen te maken, kunnen zij hiervoor telefonisch een afspraak maken met de gemeente Amsterdam, afdeling Grond & Ontwikkeling, via telefoonnummer 14020.

Nadere informatie

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer C. Brinkman van de afdeling Grond & Ontwikkeling, via telefoonnummer 14020.

Amsterdam, 14 november 2024.

Burgemeester en wethouders van Amsterdam.

Naar boven