Burgemeester en wethouders van de gemeente Heemskerk geven op grond van artikel 16.32b van de Omgevingswet (Ow) kennis van de terinzagelegging van hun besluit van 05 november 2024 (met kenmerk D/2024/688686) tot het vestigen van een gemeentelijk voorkeursrecht.
Omschrijving voorkeursrechtbeschikking
Locatie
De voorkeursrechtbeschikking heeft betrekking op de onroerende zaak kadastraal bekend gemeente Heemskerk, sectie D, nummer 5548, gelegen aan het adres Kerkweg 81, 83, 85.
Toegedachte functie
Aan de locatie van de onroerende zaak wordt een niet agrarische functie toegedacht, te weten de functie ‘Wonen’.
De onroerende zaak wordt op dit moment gebruikt als supermarkt, zodat het huidige gebruik afwijkt van de toegedachte functie. De functie is niet toebedeeld in de omgevingsvisie of het omgevingsplan van de gemeente Heemskerk.
Gevolgen vestiging voorkeursrecht
De vestiging van het voorkeursrecht heeft tot gevolg dat de eigenaren en de beperkt gerechtigden van de betrokken onroerende zaak de onroerende zaak, wanneer zij deze of de erop gevestigde beperkte rechten willen vervreemden, eerst aan de gemeente Heemskerk te koop moeten aanbieden.
Looptijd / duur van het voorkeursrecht
Op grond van artikel 9.4 lid 3 de Omgevingswet vervalt het voorkeursrecht drie maanden na het ingaan daarvan of, als dat eerder is, op het tijdstip dat een voorkeursrecht als bedoeld in artikel 9.1 lid 1 van de Omgevingswet ingaat. Het voorkeursrecht gaat in na inschrijving in het openbaar register van het Kadaster.
Bekendmaking
Op grond van artikel 3:41 van de Algemene wet bestuursrecht wordt de voorkeursrechtbeschikking bekendgemaakt door toezending van een brief met de daarbij gevoegde voorkeursrechtbeschikking en overige relevante stukken aan de belanghebbenden. Belanghebbenden zijn de eigenaren en alle rechthebbenden op de onroerende zaak die in hun mogelijkheden worden beperkt door het nationaal voorkeursrecht. Het gaat dan om de eigenaren en houders van beperkte rechten die in de perceellijst zijn vermeld.
Inwerkingtreding
De voorkeursrechtbeschikking van het college treedt in werking na inschrijving in het openbaar register van het Kadaster.
Terinzagelegging
De stukken liggen vanaf 18 november gedurende zes weken ter inzage op het gemeentehuis van Heemskerk, Maerten van Heemskerckplein 1, Heemskerk. U kunt de stukken hier op afspraak inzien. De stukken zijn ook digitaal raadpleegbaar op kadaster.nl.
Bezwaar
Als u belanghebbende bent en het niet eens bent met dit besluit kunt u binnen zes weken na de verzending van dit besluit een bezwaarschrift indienen. U stuurt dit bezwaarschrift per brief of fax aan burgemeester en wethouders, Postbus 1, 1960 AA Heemskerk. Indien u in het bezit bent van een DigiD-inlogcode kunt u bezwaar maken via
www.heemskerk.nl
. Een bezwaarschrift kan niet per e-mail worden ingediend.
In uw bezwaarschrift moet u in ieder geval vermelden:
- -
- -
de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;
- -
een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar wilt maken (of u stuurt een kopie van het besluit mee);
- -
de redenen waarom u bezwaar maakt;
- -
Voorlopige voorziening
Het indienen van bezwaar schorst de werking van de voorkeursrechtbeschikking niet. Dat betekent dat
de gevolgen van het besluit niet worden gepauzeerd; de voorkeursrechtbeschikking blijft dus gelden.
Tijdens de bezwaarschriftprocedure kunt u, als onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen dat vereist, om een voorlopige voorziening vragen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland, locatie Haarlem, Postbus 1621, 2003 BR Haarlem, of digitaal via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Voor een verzoek tot een voorlopige voorziening zijn griffierechten verschuldigd. Als het verzoek wordt toegewezen, wordt dat griffierecht vergoed.
Nadere inlichtingen: team Beleid en projecten, 140251.