Gemeenteblad van Zeist
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Zeist | Gemeenteblad 2024, 476661 | verkeersbesluit of -mededeling |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Zeist | Gemeenteblad 2024, 476661 | verkeersbesluit of -mededeling |
Verkeersbesluit instellen fysieke afsluiting garagepaden tussen Jan Ligthartplein en Comeniuslaan te Zeist
Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zeist bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Deze bevoegdheid is middels het Algemeen mandaatbesluit Zeist 2020 door het college van burgemeester en wethouders gemandateerd aan de Teammanager beheer openbare ruimte.
OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT
Op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er in de volgende gevallen een verkeersbesluit te worden genomen:
1. De plaatsing of verwijdering van verkeerstekens, en onderborden (opgenomen in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer), voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.
2, Maatregelen op of aan de weg tot een wijziging van de inrichting van de weg of het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.
Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de politie. Deze heeft een positief advies afgegeven.
Het Jan Ligthartplein en de Comeniuslaan zijn wegen als bedoeld in artikel 1, lid 1 onder b van de WVW 1994 en is gelegen in de plaats Zeist binnen de gemeente Zeist. De beide wegen zijn gecategoriseerd als erftoegangsweg. Op deze wegen is de verblijfsfunctie belangrijker dan de verkeersfunctie en geldt een maximumsnelheid van 30 km/u.
De woningen die gelegen zijn aan het Jan Ligthartplein en de Comeniuslaan beschikken over een eigen garagebox. Deze garageboxen zijn, net als de in- en uitgangen van de achtertuinen, gelegen aan een achterpad, een zogenaamd ‘garagepad’. Deze garagepaden sluiten via enkele doorsteken tussen woningenblokken aan op de rijbaan van het Jan Ligthartplein en de Comeniuslaan. Deze garagepaden zijn dan ook ingericht als pad en hebben slechts de functie en vormgeving van een ontsluiting van die garageboxen en achtertuinen. De inrichting van de wegenstructuur op deze wegen rondom de garagepaden heeft als onbedoeld gevolg dat via deze garagepaden voor het verkeer een rechtstreekse verbinding bestaat tussen het Jan Ligthartplein en Comeniuslaan. Door aanwonenden wordt geconstateerd dat steeds vaker en door steeds meer bestuurders van auto’s deze paden gebruikt worden als een korte route voor doorgaand verkeer tussen de beide wegen. Het betreft daarbij bestuurders die niet hun herkomst of bestemming hebben op deze garagepaden en die hun reisdoel kennelijk via een andere weg kunnen bereiken. Het onbedoeld en ongewenst gebruik van deze wordt in steeds grotere mate als hinderlijk en overlastgevend ervaren.
In verband met bovenstaande overwegingen is het noodzakelijk om maatregelen te nemen die ertoe leiden dat bestuurders van auto’s niet langer gebruik kunnen maken van deze garagepaden om deze als een verkorte doorgaande route te gebruiken. De maatregel wordt zodanig uitgevoerd dat andere weggebruikers zoals voetgangers, fietsers de garagepaden ten volle kunnen gebruiken en bestuurders van auto’s de garagepaden slechts kunnen gebruiken om de woningen en garageboxen te bereiken of te verlaten. Het plaatsen van een fysieke maatregel in de vorm van paaltjes in deze garagepaden leidt tot een beperking van het aantal categorieën weggebruikers dat van dit weggedeelte gebruik kan maken.
De fysieke maatregel wordt uitgevoerd door het plaatsen van paaltjes op de navolgende locaties:
- de doorgang tussen Comeniuslaan no. 83 en 85,
- de doorgang tussen Comeniuslaan no. 9074 en 9075,
- de doorgang tussen Comeniuslaan no. 9100 en 9101;
waarbij de paaltjes zodanig geplaatst worden dat de garageboxen om en om bereikbaar zijn via het Jan Ligthartplein of de Comeniuslaan.
Gelet op artikel 2 van de WVW 1994 strekt de hiervoor genoemde verkeersmaatregel tot het:
- beschermen van weggebruikers en passagiers;
- in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.
Gelet op artikel 2 van de WVW 1994 komt het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer in het geding bij het treffen van deze verkeersmaatregel. De vrijheid van een deel van het verkeer in routekeuze wordt beperkt doch dit wordt van geringer belang geacht dan de verkeersveiligheid op de garagepaden aan het Jan Ligthartplein en de Comeniuslaan.
Het treffen van een dergelijke verkeersmaatregel is een normale maatschappelijke ontwikkeling waarmee een ieder kan worden geconfronteerd en waarvan de nadelige gevolgen in beginsel voor rekening van betrokkenen behoren te blijven.
De in dit verkeersbesluit genoemde maatregel leidt niet tot een toename van de geluidsbelasting afkomstig van het wegverkeerslawaai, zoals bedoeld in artikel 21a van het BABW, op geluidsgevoelige gebouwen.
Op grond van voorgaande overwegingen is de gemeente tot het besluit gekomen om:
Dit besluit treedt in werking zodra de maatregel is geplaatst.
Dit besluit wordt gepubliceerd in het Gemeenteblad en op www.zeist.nl. Daarnaast ligt het besluit inclusief tekening gedurende 6 weken ter inzage bij de publieksbalie in het gemeentehuis.
burgemeester en wethouders van Zeist,
teammanager Beheer en Openbare Ruimte
Op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kan diegene wiens belang rechtstreeks bij een besluit betrokken is daartegen binnen zes weken na de dag waarop het besluit bekend is gemaakt, een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Zeist. Het bezwaarschrift dient in ieder geval te bevatten:
De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift bedraagt zes weken en vangt aan met ingang van de dag na die waarop het besluit op de voorgeschreven wijze is bekendgemaakt (in casu is gepubliceerd). Het bezwaarschrift dient voor het einde van deze termijn te zijn ontvangen, dan wel – bij verzending per post – voor het einde van de termijn per post te zijn bezorgd en binnen een week bij het bestuursorgaan aangekomen te zijn. Ook is het mogelijk het bezwaarschrift digitaal in te dienen. Meer informatie hierover vindt u op de website van de gemeente Zeist https://www.zeist.nl/gemeente-bestuur-en-organisatie/wet-en-regelgeving/zienswijze-bezwaar-of-beroep
Daarnaast kunt u na het indienen van het bezwaarschrift (als onverwijlde spoed dat gelet op de betrokken belangen vereist) schriftelijk een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, voorlopige voorzieningen, postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Aan deze procedure zijn griffiekosten verbonden. Na indiening van het verzoek om voorlopige voorziening krijgt u van de rechtbank nader bericht over de verdere procedure.
U kunt ook digitaal het verzoekschrift indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-476661.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.