De gemeente Elburg (hierna: gemeente) heeft het voornemen een bruikleenovereenkomst met Routebureau Veluwe te sluiten voor het beheer en onderhoud van Veluwe routenetwerken. Hiermee neemt de gemeente zich voor om vanuit de positie als terreineigenaar Routebureau Veluwe (RBV) toestemming te geven om hiervoor bestemde percelen, op niet-exclusieve basis, te gebruiken voor het realiseren en onderhouden van opengestelde, toegankelijke routes onder de naam van ‘Routenetwerken Veluwe’. Het gaat hierbij om:
- 1.
Fietsnetwerk Veluwe, inclusief geïntegreerde langeafstand Icoonroute(s)
- 2.
Wandelnetwerk Veluwe, inclusief geïntegreerde langeafstandspaden, streekpaden en klompenpaden
- 3.
Ruiter- en mennetwerk Veluwe
- 4.
Informatievoorziening m.b.t. startlocaties
RBV is de enige serieuze gegadigde
De gemeente is van mening dat geen mededingingsruimte door middel van een selectieprocedure hoeft te worden geboden, nu bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijs mag worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts de wederpartij in aanmerking komt voor de bruikleenovereenkomst.
Als reden hiervoor wordt de volgende motivering aangedragen:
- 1.
Het RBV heeft vanuit de doelstellingen van de VeluweAgenda als kerntaak om te zorgen voor kwalitatief hoogwaardige, Veluwedekkende routenetwerken, op het gebied van wandelen, fietsen, MTB-en en ruiteren/mennen. Deze routenetwerken moeten bijdragen aan een hoogwaardige Veluwebeleving, de lokale economie versterken en via uitgekiende routes kwetsbare natuur helpen beschermen. Het RBV heeft dus een meervoudige taak, die niet alleen uitvoerend, maar ook ontwikkelend van aard is, waaronder de ontwikkeling van een herkenbare, uniforme Veluwestijl van fysieke en digitale routeinformatie. De thematisering van routes en visieontwikkeling hierop valt hier ook onder.
- 2.
Het RBV verricht niet alleen beheer en onderhoud maar een breed pakket aan activiteiten die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden: route-ontwerp, overleg met grondeigenaren en andere stakeholders, advisering over andere Veluweprogramma’s, afstemming recreatiezonering, digitaal ontwerp en beheer, aanleg, kwaliteitscontrole, fysiek onderhoud.
- 3.
Het RBV verricht deze activiteiten als non-profitorganisatie voor alle gemeenten en andere terreineigenaren op de Veluwe.
- 4.
Er zijn feitelijk geen andere partijen die deze brede combinatie van regie, advies, ontwikkel- en uitvoerende taken (incl. aansturing van vrijwilligers) m.b.t. de Veluwse routenetwerken kunnen invullen. Op uitvoerende onderdelen (aanleg of beheer) zijn die er wel, maar niet op het totaalpakket aan activiteiten zoals hiervoor genoemd.
Uit de hiervoor genoemde argumenten, in onderlinge samenhang bezien, vloeit voort dat de gemeente van oordeel is dat er op grond van objectieve, redelijke en toetsbare criteria, slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor het sluiten van een bruikleenovereenkomst t.b.v. het beheer en onderhoud van Veluwe routenetwerken.
Niet eens met voorgenomen overeenkomst?
Indien u zich niet kunt verenigen met het voornemen tot het sluiten van een bruikleenovereenkomst met Routebureau Veluwe, omdat u zélf in aanmerking wilt komen voor realisatie, beheer en onderhoud van routenetwerken Veluwe binnen de gemeente Elburg met inachtneming van bovengenoemde combinatie van regie, advies, ontwikkel- en uitvoerende taken, dan dient u dit uiterlijk binnen 20 kalenderdagen na de datum van de 1e dag van publicatie, kenbaar te maken door middel van een gemotiveerd bericht aan het e-mailadres: gemeente@elburg.nl, onder vermelding van "Reactie op voorgenomen bruikleenovereenkomst met Routebureau Veluwe, zaaknummer 404827". Er liggen verder geen stukken ter inzage.
Indien uw bericht na deze termijn wordt ontvangen, staat het de gemeente vrij om tot contractsluiting over te gaan. Het staat u in dat geval niet meer vrij om hiertegen in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt.
De gemeente en RBV zouden immers onredelijk worden benadeeld indien pas na deze (duidelijk kenbaar gemaakte) termijn alsnog tegen het voornemen respectievelijk het sluiten van de bruikleenovereenkomst zou worden opgekomen.
Beoordeling van uw reactie
De gemeente zal uw gemotiveerde reactie beoordelen.
Er kunnen zich dan twee situaties voordoen:
- 1.
De gemeente is het met uw reactie eens. Dit betekent dat de gemeente het sluiten van een bruikleenovereenkomst met RBV zal heroverwegen.
- 2.
De gemeente is het niet eens met uw reactie. In dat geval zal de gemeente u een termijn stellen van 20 kalenderdagen waarbinnen u nogmaals kunt aangeven dat u zich niet kunt verenigen met het voornemen tot het sluiten van een bruikleenovereenkomst met RBV. Dit kunt u doen door betekening van een kortgedingdagvaarding aan het adres van de gemeente. Indien voornoemde termijn wordt overschreden zonder dat de kortgedingdagvaarding aan het adres van de gemeente is betekend, staat het de gemeente vrij om tot contractsluiting over te gaan. Het staat u in dat geval niet meer vrij om hiertegen in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt. De gemeente en RBV zouden immers onredelijk worden benadeeld indien pas na deze (duidelijk kenbaar gemaakte) termijn alsnog tegen het voornemen respectievelijk het sluiten van de overeenkomst zou worden opgekomen.
Reden publicatie
De Gemeente publiceert dit voornemen op www.overheid.nl. Met deze publicatie geeft de Gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778), meer in het bijzonder het bepaalde in rechtsoverweging 3.1.6.