Gemeenteblad van Nijmegen
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Nijmegen | Gemeenteblad 2024, 47307 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Nijmegen | Gemeenteblad 2024, 47307 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Subsidieregeling Verleden Beleefd 2024
Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen voor verstrekking van subsidies Verleden Beleefd
Artikel 1: Begripsomschrijvingen
Erfgoed: onze nalatenschap van het verleden, waarmee we leven in het heden. Deze nalatenschap geven we door aan toekomstige generaties, zodat zij er ook van kunnen leren, het kunnen bewonderen en ervan kunnen genieten. Het gaat om monumenten en archeologie, maar ook gebruiken en tradities (immaterieel erfgoed), collecties en verhalen.
Betekenisvol beleven: het ervaren of beleven van, en deelnemen aan activiteiten of verbeeldingen erfgoed en de Nijmeegse geschiedenis, zonder voorbij te gaan aan de inhoud. De deelnemer krijgt door de activiteit een wezenlijk inzicht in het verhaal en de betekenis voor de maatschappelijke opgaven van vandaag de dag.
De Basis ErfgoedInfrastructuur: bestaat uit de basis erfgoedinstellingen van de gemeente Nijmegen, namelijk: Valkhof Museum, Museum De Bastei, Radboud Erfgoed, het Regionaal Archief Nijmegen, Stevenskerk, Stichting Maelwael Van Lymborch en Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Deze partijen hebben een rol in het erfgoedveld, zoals omschreven in Verleden Beleefd
Artikel 2: Beleidsdoelstelling
De gemeente stelt verschillende subsidies beschikbaar die bijdragen aan de uitvoering van de visie Verleden Beleefd 2024 – 2034.
Daarbij gaat het om de essenties:
Artikel 8: Procedure en besluitvorming
Bij de besluitvorming wordt de volgende procedure gevolgd:
De beoordeling gebeurt voor de deelregeling Basis ErfgoedInfrastructuur (hoofdstuk 2) in samenhang van het geheel van alle aanvragen, zoals omschreven in het desbetreffende hoofdstuk. Voor de overige deelregelingen Projecten (en meerjarigeprogramma’s) (hoofdstuk 3), Waarderingsubsidies (hoofdstuk 4) en Aanjaagfonds (hoofdstuk 5) gebeurt de beoordeling op volgorde van binnenkomst.
Hoofdstuk 2: De Basis ErfgoedInfrastructuur
De deelregeling Basis ErfgoedInfrastructuur is bedoeld om het erfgoedecosysteem in Nijmegen, waarvan zeven organisaties de basis vormen, te behouden en te versterken.
Het college verstrekt subsidie aan een organisatie indien deze uitvoering geeft aan twee of meer van onderstaande criteria (zie toelichting):
Hoofdstuk 3: Projectsubsidies (en meerjarige Programma’s)
Een Projectsubsidie is een subsidie voor een specifieke projecten of activiteiten of meerjarige programma’s.
Artikel 16: Subsidiabele kosten
Subsidie kan worden verstrekt voor activiteiten, projecten en programma’s gericht op:
actiev;e participatie, waarbij het gaat om vernieuwende activiteiten geïnitieerd vanuit instellingen met (artistiek) inhoudelijke invulling die de toegang tot het Nijmeegse erfgoed en de bijbehorende verhalen voor (groepen) inwoners die nu niet of nauwelijks actief participeren, aantoonbaar vergroot.
Het college verstrekt jaarlijks subsidie aan een organisatie voor eenjarige activiteiten, indien de activiteit uitvoering geeft aan één of meerdere van onderstaande criteria (zie toelichting):
Hoofdstuk 4: Waarderingssubsidies
Een waarderingssubsidie is een subsidie die wordt toegekend als blijk van waardering voor activiteiten met een overwegend kleinschalig of kortdurend karakter of een relatief lage activiteitenfrequentie, die worden uitgevoerd door vrijwilligersorganisaties. De subsidie geldt als een symbolische bijdrage aan de activiteit.
De subsidieaanvraag kan uitsluitend worden ingediend door rechtspersonen (verenigingen of niet-professionele stichtingen) die als vrijwilligersorganisatie een statutaire zetel in de gemeente Nijmegen hebben, ingeschreven zijn in de handelsregisters van de Kamer van Koophandel en in Nijmegen actief zijn.
Voor instellingen of organisaties met ideeën om op een innovatieve manier nieuwe doelgroepen aan te spreken kunnen (voorbeeld)projecten worden aangejaagd. Voor initiatieven op het gebied van (immaterieel) erfgoed, erfgoedvrijwilligers en/of erfgoededucatie. Het kan een verkenning zijn voor een toekomstig groter project of een project waarin in elk geval meer of nieuwe mensen deelnemen aan erfgoed.
Artikel 25: Subsidiabele kosten
De volgende kosten komen voor subsidie in aanmerking:
actieve participatie, waarbij het gaat om vernieuwende activiteiten geïnitieerd vanuit instellingen met (artistiek) inhoudelijke invulling die de toegang tot het Nijmeegse erfgoed en de bijbehorende verhalen voor (groepen) inwoners die nu niet of nauwelijks actief participeren, aantoonbaar vergroot.
Hoofdstuk 6: Overige bepalingen
Artikel 30: Toepasselijkheid NKS
De Nijmeegse Kaderverordening Subsidies is van toepassing voor zover daarvan niet uitdrukkelijk is afgeweken.
Het college kan, in bijzondere gevallen, een artikel of artikelen van deze verordening buiten toepassing laten of daarvan afwijken, mits hiervoor inhoudelijk belangen aangetoond kunnen worden.
Aldus vastgesteld in de collegevergadering van: 23 januari 2024.
de gemeentesecretaris
A.P.W. van de Klift
de burgemeester
H.M.F. Bruls
Op 20 december 2023 heeft de gemeenteraad het beleidsplan Verleden Beleefd 2024-2034 vastgesteld. In deze visie zijn de uitgangspunten en de essenties waarop wij het Nijmeegse verleden zichtbaar en beleefbaar willen maken benoemd. Verbeeldingen, projecten en programma’s over het Nijmeegse verleden moeten voldoen aan de volgende uitgangspunten
Daarbij ligt de nadruk op de verhalen over:
Met dit subsidiehuis wordt uitvoering gegeven aan Verleden Beleefd 2024-2034. Het subsidiehuis werkt de bovenstaande essenties en uitgangpunten uit in vier deelregelingen:
Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen voor verstrekking van subsidies Verleden Beleefd
Deelregeling 1, de Basis ErgoedInfrastructuur (BEI) is gericht op de exploitatietekorten van drie van de organisaties in de BEI. De BEI-organisaties moeten ruimte hebben om te professionaliseren en het voortouw te nemen in projecten. Deze subsidie zal in onderlinge samenhang worden beoordeeld. Dat betekent dat wanneer het totaal van de aanvragen het subsidieplafond overschrijdt, we zullen kijken naar de mate waarin de organisatie bijdraagt aan de doelstellingen van Verleden Verbeeld en of de aangevraagde exploitatie in verhouding staat tot deze bijdrage.
Hoofdstuk 2: De Basis ErfgoedInfrastructuur
De deelregeling Basis ErfgoedInfrastructuur is bedoeld om het erfgoedecosysteem in Nijmegen, waarvan zeven organisaties de basis vormen, te behouden en te versterken.
De Basis ErfgoedInfrastructuur bestaat uit acht instellingen in de gemeente Nijmegen, namelijk:
Deze instellingen zijn nodig om het beleid uit te voeren, daarom hebben zij recht op een exploitatiesubsidie, mits zij niet al op basis van een andere subsidieregeling of via de gemeentelijke begroting van structurele inkomsten is voorzien.
Het Valkhofmuseum en De Bastei ontvangen een structurele subsidie vanuit de museumregeling bij Cultuur. Het Regionaal archief en Radboud Erfgoed staan op de begroting van de Gemeente en de Radboud Universiteit. Van deze organisaties verwachten wij gezien hun omvang en collectie wel een faciliterende houding en soms kartrekkende rol binnen het erfgoedveld. Net als de overige die organisaties, die een dergelijk structurele inkomsten moeten ontberen.
Concreet betekent dit dat de Stichting Stevenskerk, Gebroeders van Lymborch en Huis van de Nijmeegse Geschiedenis een beroep kunnen doen op deze regeling.
Het is een periodieke subsidie, die voor maximaal vier jaar wordt verstrekt voor ‘dagelijkse’ activiteiten van de aanvrager. Vaak gaat het om subsidies die nodig zijn voor het voortbestaan van een instelling of organisatie.
Hoofdstuk 3: Projectsubsidies (en meerjarige Programma’s)
Een projectsubsidie is een subsidie voor een specifieke projecten of activiteiten of meerjarige programma’s. Voor eenmalige activiteiten en projecten kan één maal een beroep op deze regeling worden gedaan. Voor meerjaren programma’s, zoals het Geschiedenisfestival, kan jaarlijks een subsidie worden aangevraagd.
Ook kan hiervoor twee jaar een subsidie worden aangevraagd, die dan wel geldt voor het subsidieplafond van het jaar waarin de subsidie daardwerkelijk gebruikt wordt. Dit is een regeling o de voortzetting van de meerjaren programma’s te kunnen garanderen.
Hoofdstuk 4: Waarderingssubsidies
Een waarderingssubsidie is een subsidie die wordt toegekend als blijk van waardering voor activiteiten met een overwegend kleinschalig of kortdurend karakter of een relatief lage activiteitenfrequentie, die worden uitgevoerd door vrijwilligersorganisaties. De subsidie geldt als een symbolische bijdrage aan de activiteiten van die organisatie.
Voor instellingen of organisaties met ideeën om op een innovatieve manier nieuwe doelgroepen aan te spreken kunnen (voorbeeld)projecten worden aangejaagd. Dit kan gaan om (voorbeeld)projecten maar ook om onderzoeken of communicatie-activiteiten.
Hoofdstuk 6: Overige bepalingen
In artikel 28 staat: ‘De Nijmeegse Kaderverordening Subsidies is van toepassing voor zover daarvan niet uitdrukkelijk is afgeweken’. Dit houdt in dat de Nijmeegse Kaderverordening Subsidies word gevolgd bijvoorbeeld als het gaat om verlening, betaling, bevoorschotting en de vaststelling en verantwoording van de subsidies. Deze regels worden daarom niet herhaald in deze regeling.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-47307.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.