Beleidsregels eigen bijdrage ontheemden Oekraïne gemeente Valkenburg aan de Geul

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Valkenburg aan de Geul,

gelet op het bepaalde in de Regeling opvang ontheemden Oekraïne, de Tijdelijke wet opvang ontheemden Oekraïne en de Algemene wet bestuursrecht,

overwegende dat:

de wijzigingen van de Regeling opvang ontheemden Oekraïne (RooO) en de invoering van de Tijdelijke wet opvang ontheemden Oekraïne vanuit de Rijksoverheid ervoor zorgen dat volwassen Oekraïense ontheemden met inkomsten een eigen bijdrage betalen als zij gebruik maken van de gemeentelijke opvang;

het in het kader van de invoering van de eigen bijdrage voor ontheemden uit Oekraïne wenselijk is om beleidsregels vast te stellen over de uitleg van de voornoemde wettelijke voorschriften;

er met ingang van 1 juli 2024 een wettelijke verplichting bestaat tot het betalen van een eigen bijdrage voor gas, water, elektra en (indien aan de orde) maaltijden in een gemeentelijke opvanglocatie. Gemeenten kunnen gebruik maken van een implementatieperiode van maximaal zes maanden;

 

Besluit vast te stellen: Beleidsregels eigen bijdrage ontheemden Oekraïne gemeente Valkenburg aan de Geul.

 

 

 

Artikel 1 Begripsbepalingen

  • 1.

    Alle begrippen die in deze beleidsregels worden gebruikt en niet nader worden omschreven, hebben dezelfde betekenis als in de Regeling opvang ontheemden Oekraïne (RooO), de Tijdelijke wet opvang ontheemden Oekraïne dan wel de Algemene wet bestuursrecht (Awb).

  • 2.

    Voor de toepassing van deze beleidsregels wordt verstaan onder:

  • gemeentelijke opvanglocatie (GOO): een opvangvoorziening voor ontheemden als bedoeld in artikel 1 sub h van de Regeling opvang ontheemden Oekraïne, gelegen binnen de gemeente Valkenburg aan de Geul. Hieronder wordt mede verstaan de opvanglocatie van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg binnen de gemeente Valkenburg aan de Geul.

 

Artikel 2 Doelgroep

Deze beleidsregels gelden voor volwassen ontheemden uit Oekraïne die vallen onder het toepassingsbereik van de Regeling opvang ontheemden Oekraïne en de Tijdelijke wet opvang ontheemden Oekraïne en die ingeschreven staan in een GOO als bedoeld in artikel 1 lid 2.

 

Artikel 3 Eigen bijdrage

  • 1.

    Met ingang van 1 december 2024 zijn ontheemden als bedoeld in artikel 2 bijdrageplichtig.

  • 2.

    De bijdrageplicht geldt voor:

    • a.

      Volwassen ontheemden met inkomsten uit arbeid, in binnen- of buitenland;

    • b.

      Volwassen ontheemden die een loondervingsuitkering (de Werkloosheidswet, de Ziektewet, de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering en de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen, alsmede een uitkering of inkomensvoorziening op grond van de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten, op grond van hoofdstuk 3, afdeling 2, paragraaf 1, van de Wet arbeid en zorg aan de werknemer of de gelijkgestelde, bedoeld in artikel 3:6, eerste lid, van die wet, de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening militairen en de Wet inkomensvoorziening oudere werklozen) of toeslag op grond van de Toeslagenwet ontvangen;

    • c.

      Volwassen gezinsleden zonder eigen inkomsten, als ontheemden zijn getrouwd met of een geregistreerd partnerschap hebben met een ontheemde die eigen inkomsten heeft. Volwassen kinderen van ontheemden worden gezien als een apart individu of gezin en vallen dus niet onder de definitie van gezinslid.

  • 3.

    Uitgesloten van de bijdrageplicht zijn:

    • a.

      Minderjarige gezinsleden van volwassen ontheemden, met of zonder eigen inkomsten;

    • b.

      Ontheemden die verblijven in de particuliere opvang of buiten de opvang.

  • 4.

    Voor het inkomen zoals bedoeld onder a en b van lid 2 van dit artikel geldt een drempelbedrag voor de eigen bijdrage. Er bestaat alleen een bijdrageplicht wanneer het inkomen van de ontheemde en/of de partner van de ontheemde minimaal 115% van de van toepassing zijnde leefgeldnorm plus de eigen bijdrage bedraagt. Wanneer het inkomen van de ontheemde en/of de partner van de ontheemde onder de 115% van de van toepassing zijnde leefgeldnorm plus de eigen bijdrage ligt, is er geen eigen bijdrageverplichting.

 

Artikel 4 Hoogte van de eigen bijdrage

  • 1.

    De hoogte van de eigen bijdrage voor gas, water en elektra bedraagt 105 euro per maand per volwassen ontheemde. Een gezin betaalt maximaal twee keer 105 euro, dus 210 euro per maand voor gas, water en elektra.

  • 2.

    Indien er in de GOO in maaltijden wordt voorzien, ongeacht of en hoe vaak de ontheemde hier gebruik van maakt, bedraagt de hoogte van de eigen bijdrage voor maaltijden 242,48 euro per maand per volwassen ontheemde. Een gezin betaalt maximaal twee keer 242,48 euro, dus 484,96 euro per maand voor maaltijden. De bijdrage voor maaltijden komt boven op de bijdrage voor gas, water en elektra als genoemd in lid 1.

  • 3.

    Bij aanpassing van de bedragen in de RooO worden de bedragen in deze beleidsregels dienovereenkomstig aangepast.

 

Artikel 5 Inlichtingenplicht

  • De ontheemden die vallen onder de doelgroep als bedoeld in artikel 2 hebben een inlichtingenplicht aan de gemeente. Zij zijn verplicht binnen maximaal 14 dagen informatie te verstrekken over de gezinssamenstelling en inkomsten wanneer en vanaf het moment dat:

  • a.

    de gemeente de ontheemde (schriftelijk) verzoekt om inlichtingen te verstrekken;

  • b.

    het inkomen wijzigt of de gezinssamenstelling verandert. Deze wijziging dient te worden doorgegeven middels het voorgeschreven wijzigingsformulier.

 

Artikel 6 Innen van de eigen bijdrage

  • 1.

    Op basis van de bij de gemeente bekende informatie stelt de gemeente vast of de ontheemde de eigen bijdrage moet betalen. De ontheemde wordt middels een voornemen schriftelijk over de bijdrageplicht geïnformeerd. De ontheemde wordt in de gelegenheid gesteld om binnen 14 dagen na verzending een zienswijze in te dienen. Het uiteindelijke besluit om wel of niet over te gaan tot het in rekening brengen van de eigen bijdrage wordt middels een beschikking aan de ontheemde kenbaar gemaakt. Tegen deze beschikking staan bezwaar en beroep open.

  • 2.

    Wanneer de bijdrageplicht eenmaal is opgelegd, blijft deze gelden totdat de ontheemde heeft aangetoond dat vanwege inkomenswijziging of verandering in de gezinssamenstelling de bijdrageplicht dient te worden aangepast.

  • 3.

    Wanneer een wijziging als bedoeld in artikel 5 onder b leidt tot een verandering in de bijdrageplicht geldt de bijdrageplicht:

    • a.

      bij een inkomenswijziging vanaf de maand waarin de wijziging heeft plaatsgevonden;

    • b.

      bij een verandering in de gezinssamenstelling vanaf de opvolgende maand waarin de wijziging heeft plaatsgevonden.

  • 4.

    Een uitzondering op lid 3 geldt wanneer de ontheemde nalaat een inkomenswijziging of verandering in gezinssamenstelling binnen 14 dagen na wijziging door te geven terwijl dit zou hebben geleid tot een beslissing dat de bijdrage niet meer betaald hoeft te worden. In dat geval geldt er pas geen bijdrageplicht meer vanaf de maand waarin de wijziging is doorgegeven.

  • 5.

    Wanneer de ontheemde niet tijdig of niet volledig voldoet aan de inlichtingenplicht, zal de gemeente toch de eigen bijdrage gaan innen. Met terugwerkende kracht zal de eigen bijdrage alsnog in rekening worden gebracht over die maanden waarin de ontheemde geen inlichtingen heeft verstrekt of waarover hij of zij inkomsten verborgen heeft gehouden.

  • 6.

    De eigen bijdrage wordt enkel per gehele maand opgelegd. Er wordt geen bijdrage naar rato voor een deel van de maand berekend.

  • 7.

    De eigen bijdrage wordt geïnd bij het gezinslid met het vermoedelijk hoogste inkomen, tenzij de ontheemden een andere voorkeur schriftelijk hebben doorgegeven.

  • 8.

    De eigen bijdrage wordt met ingang van 1 januari 2025 maandelijks over de voorafgaande kalendermaand opgelegd.

 

Artikel 7 Onevenredig nadeel

  • 1.

    Indien na aftrek van de eigen bijdrage blijkt dat de ontheemde of het gezin een besteedbaar inkomen heeft dat lager is dan het leefgeld dat zou zijn verstrekt als er geen sprake was van inkomsten, kan er sprake zijn van onevenredig nadeel.

  • 2.

    De gemeente onderzoekt of er sprake is van onevenredig nadeel na ontvangst van een door de ontheemde ingediende verzoek. De ontheemde dient zijn of haar verzoek te onderbouwen met relevante documentatie aangaande bijzondere persoonlijke omstandigheden. Dit omvat de aard, de noodzaak en de omvang van de noodzakelijke uitgaven. De gemeente kan de ontheemde zo nodig om aanvullende gegevens verzoeken. Ontheemden dienen na het schriftelijke verzoek om inlichtingen binnen 14 dagen de gevraagde informatie te verstrekken.

 

Artikel 8 Hardheidsclausule

  • 1.

    Het college van burgemeester en wethouders kan in bijzondere en dringende gevallen een artikel of artikelen van deze beleidsregels buiten toepassing laten of daarvan afwijken voor zover toepassing ervan, gelet op het belang van de belanghebbende, tot onbillijkheden van overwegende aard leidt.

  • 2.

    In alle gevallen waarin deze beleidsregels niet voorzien beslist het college van burgemeester en wethouders.

 

Artikel 9 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    Deze beleidsregels treden in werking op de dag na publicatie ervan in het Gemeenteblad.

  • 2.

    Deze beleidsregels worden aangehaald als: Beleidsregels eigen bijdrage ontheemden Oekraïne gemeente Valkenburg aan de Geul.

 

 

Aldus vastgesteld in de collegevergadering van 5 november 2024

Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Valkenburg aan de Geul

Naar boven