Nr. 202410163013668/ Instellen parkeerverbodszone – Overdie

Besluit tot het instellen van een parkeerverbodszone.

 

Bevoegdheid

 

Op grond van artikel 18 eerste lid onder d van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeesters en wethouders van de gemeente Alkmaar bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Op 3 juli 2017 is deze bevoegdheid door het college van burgemeester en wethouders gemandateerd aan de unitmanager Ruimte.

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

 

Besluitverplichting

 

Op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er in de volgende gevallen een verkeersbesluit te worden genomen:

  • 1.

    De plaatsing of verwijdering van verkeerstekens, en onderborden (opgenomen in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer), voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

  • 2.

    Maatregelen op of aan de weg tot een wijziging van de inrichting van de weg of het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dan van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

 

Artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer geeft aan dat de in dit besluit genoemde plaatsing of verwijdering van borden opgenomen in het RVV 1990, moet geschieden krachtens een verkeersbesluit.

 

Procedure

 

Conform artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer, is er overleg geweest met de, namens de korpschef van de Nationale politie, gemandateerde Verkeersadviseur van de Eenheid Noord-Holland. Deze heeft een positief advies afgegeven.

 

Motivering van de maatregel

Overdie is een wijk gelegen binnen de gemeentegrens van Alkmaar en de wegen in deze wijk zijn bij de gemeente in beheer en onderhoud.

De wijk Overdie wordt heringericht. In de huidige situatie is regelmatig sprake van voertuigen die foutief geparkeerd staan.

Deze foutief geparkeerde voertuigen hinderen het verkeer en belemmeren de bereikbaarheid van de wijk voor hulpdiensten.

Na herinrichting van de wijk wordt een parkeerverbodszone ingesteld om het foutief parkeren tegen te gaan. Er mag dan alleen geparkeerd worden in de parkeervakken.

Deze maatregel verbetert de bereikbaarheid en de verkeersveiligheid in de wijk.

 

Belangenafweging en participatie

Van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen, liggen de volgende belangen ten grondslag aan dit besluit:

  • Het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • Het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden;

  • Het door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer te voorkomen of te beperken.

 

Daarnaast maken wij een afweging tussen het algemeen belang en het belang van bewoners. In dit besluit zijn de belangen van alle betrokken partijen meegenomen en meegewogen.

 

Besluiten

Op grond van bovenstaande overwegingen is de gemeente tot het besluit gekomen om:

  • 1.

    Een parkeerverbodszone in te stellen voor de wegen binnen de driehoek van de Koelmalaan tot de Melis Stokelaan en de N242 door het plaatsen van de borden E1(zone) van bijlage I van het RVV 1990 op de Melis Stokelaan, Hadewijchstraat, Lorreinenlaan en Arcadialaan.

  • 2.

    Bestaande parkeerverboden en aanduidingen van parkeerterrein op te heffen binnen de driehoek van de Koelmalaan tot de Melis Stokelaan en de N242 door het verwijderen van de borden E1 en E4 van Bijlage I van het RVV 1990.

 

Communicatie

Het verkeersbesluit is voor eenieder in te zien via www.officielebekendmakingen.nl.

 

Alkmaar, 7 november 2024

Unitmanager Ruimtelijke ontwikkeling en Economie

Vakgroep Verkeer

 

Joannes van Deutekom

 

Bezwaarmogelijkheid

Belanghebbenden kunnen tegen dit besluit binnen zes weken na de datum van publicatie een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 53, 1800 BC ALKMAAR.

Als u op de uitspraak in bezwaar niet kunt wachten en snel een voorlopige maatregel nodig is, kunt u de rechter daar om verzoeken. Dat verzoek moet u richten tot de voorzieningenrechter van de rechtbank Alkmaar, sector bestuursrecht, Postbus 251, 1800 BG ALKMAAR. Dit kan alleen als u het bezwaarschrift al bij het college van burgemeester en wethouders hebt ingediend. Met uw verzoek aan de voorzieningenrechter van de rechtbank moet u een kopie van uw bezwaarschrift meesturen. Als u van deze mogelijkheid gebruik maakt, wordt u griffierecht berekend.

 

Bijlage

 

Naar boven