Verkeersbesluit gehandicaptenparkeerplaats op kenteken Stationsweg 51-59, Heiloo

Het college van burgemeester en wethouders;

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders bevoegd verkeersbesluiten te nemen voor wegen in beheer van de gemeente Heiloo. Bij collegebesluit d.d. 1 januari 2017 is deze bevoegdheid gemandateerd aan het hoofd van het Domein Beheer Openbare Ruimte, onder gemandateerd aan de Teammanager Openbare Ruimte en onder gemandateerd aan de beleids-/medewerker verkeer.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Wettelijke grondslag

Gelet op de artikelen 15 en 18 van de Wegenverkeerswet hierna WvW, de artikelen 12, 34 en 37 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer hierna BABW en de Regeling gehandicaptenparkeerkaart, heeft het college van Burgemeester en wethouders van Heiloo een verkeersbesluit genomen.

Toelichting wettelijke grondslag

Artikel 15 lid 1 WvW 1994: de plaatsing en/of verwijderen van de in art. 12 BABW opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Artikel 15 lid 2 WvW 1994: maatregelen op of aan de weg tot het aanbrengen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Artikelen 34 en 37 BABW: tijdelijke plaatsingen en tijdelijke maatregelen met een langere duur dan vier maanden.

Artikel 12 BABW: de plaatsing of verwijdering van de hierna genoemde verkeerstekens moet geschieden krachtens een verkeersbesluit:

a. de borden die zijn opgenomen in de hoofdstukken A tot en met G van bijlage1, behorende bij het RVV 1990, uitgezonderd de borden C22 en E9, alsmede de borden E4, E12 en E13, tenzij onder deze verkeersborden een onderbord als bedoeld in artikel 8, tweede lid, onderdeel d, wordt aangebracht;

b. de volgende verkeerstekens op het wegdek: 1. doorgetrokken strepen; 2. aanduiding van fietsstroken; 3. aanduiding van busstroken en busbanen; 4. voetgangersoversteekplaatsen; 5. gele doorgetrokken strepen; 6. gele onderbroken strepen 7. Haaientanden.

Regeling gehandicaptenparkeerkaart

Artikel 1 Voor een gehandicaptenparkeerkaart kunnen in aanmerking komen:

a. bestuurders van motorvoertuigen op meer dan twee wielen en van brommobielen, die ten gevolge van een aandoening of gebrek een aantoonbare loopbeperking hebben van langdurige aard, waardoor zij - met de gebruikelijke loophulpmiddelen - in redelijkheid niet in staat zijn zelfstandig een afstand van meer dan 100 meter aan een stuk te voet te overbruggen;

c. bestuurders en passagiers van motorvoertuigen op meer dan twee wielen en van brommobielen, die ten gevolge van een aandoening of gebrek permanent rolstoel gebonden zijn; https://wetten.overheid.nl/BWBR0012625/2013-01-01

wetten.nl - Regeling - Regeling gehandicaptenparkeerkaart - BWBR0012625 (overheid.nl)

Met het Parkeerbeleidsplan Heiloo 2010 is o.a. vastgesteld dat

• gehandicaptenparkeerplaatsen in principe naar vraag worden aangelegd, uitgaande van een afstand van maximaal 50 meter tot het huis.

Motivering

Overwegende dat:

De aanvrager wonende te Stationsweg tussen huisnummer 51 en 59 in Heiloo heeft verzocht om een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken te reserveren in de directe nabijheid van de woning. Gelet op het feit dat de bewoner beschikt over een geldige gehandicaptenparkeerkaart en geen mogelijkheid heeft om op eigen terrein te parkeren, de parkeerdruk voor de woning hoog is en het in de directe omgeving van de woning uit verkeerstechnisch oogpunt mogelijk is om een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken te realiseren, is het gewenst om een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken in te stellen, als een tijdelijke maatregel langer dan vier maanden tot het moment dat het niet meer nodig is en weer kan worden ingesteld als een openbare parkeerplaats.

Belangenafweging

Gelet op artikel 2, lid, 1, sub a t/m d van de WVW1994 en artikel 21 van de BABW heeft het verkeersbesluit de volgende doelstellingen:

In eerste instantie:

• het verzekeren van de veiligheid op de weg;

• het beschermen van weggebruikers en passagiers;

• het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

• het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

In tweede instantie ook voor:

• het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade;

• het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden;

En verder

• het bevorderen van een doelmatig of zuinig energiegebruik;

• het waarborgen van het op juiste wijze in rekening brengen van tarieven voor het gebruik van de weg;

• het gebruik en de waarborging van de juistheid van de registers die ingevolge deze wet worden bijgehouden;

• het voorkomen en bestrijden van fraude;

• de regeling van positie, inrichting en werkwijze, alsmede het uitoefenen van toezicht op zelfstandige bestuursorganen die taken verrichten op het terrein van deze wet.

Art. 21 BABW beschrijft hoe een verkeersbesluit expliciet gemotiveerd moet zijn met een of meer van de in art. 2 WvW benoemde doelen.

• Het doel van het aanwijzen van een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken is om de gehandicapte gebruiker in staat te stellen een actief en mobiel leven te leiden en daardoor aan het algemene maatschappelijke verkeer kan deelnemen en dat dit prevaleert boven andere individuele belangen en de afname van de capaciteit van openbare parkeerplaatsen;

• De verkeersveiligheid en bereikbaarheid voor het autoverkeer veranderen door de verkeersmaatregelen niet.

De verkeersmaatregelen zijn daarmee in het algemeen belang. De andere in de wegenverkeerswet genoemde doelen en belangen zijn niet of slechts in zeer geringe mate van belang en daarom niet in de afweging mee genomen.

Overleg en gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de, namens de korpschef van de Nationale politie, gemandateerde Verkeersadviseur van de Eenheid Noord-Holland. Deze gaf een positief advies op deze maatregel.

BESLUIT

Op grond van de voorgaande overwegingen heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heiloo besloten

  • 1.

    Bij Stationsweg tussen nummer 51 en 59 in Heiloo, een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken als tijdelijke verkeersmaatregel langer dan 4 maanden door het plaatsen van E6 met onderbord van Bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990

  • 2.

    Genoemde verkeersmaatregel uit te voeren zoals aangegeven op bijgevoegde overzichtstekening;

  • 3.

    Een afschrift van dit besluit te zenden aan de districtschef van Politie Eenheid Noord-Holland van de Nationale Politie.

Heiloo, 6 november 2024

het college van Burgemeester en wethouders

Namens deze,

W.Keja

Medewerker verkeer

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Bezwaarclausule

Op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende tegen dit besluit binnen zes weken na de dag van bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Heiloo, postbus 1, 1850 AA Heiloo. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste de naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar. Wij wijzen erop dat een bezwaarschrift de werking van het besluit niet schorst.

Voorlopige voorziening

Het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Dat betekent dat het besluit blijft gelden in de tijd dat uw bezwaarschrift in behandeling is. Kunt u een beslissing op uw bezwaarschrift niet afwachten, omdat er spoed noodzakelijk is? Dan kunt u een voorlopige voorziening aanvragen. Daarmee vraagt u de rechter om de werking van het besluit van de gemeente uit te stellen. Een voorlopige voorziening aanvragen kan alleen als u een bezwaarschrift hebt ingediend. Voor de behandeling van uw aanvraag moet u griffierecht betalen aan de rechtbank. U vraagt een voorlopige voorziening schriftelijk aan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland, Postbus 1621, 2003 BR Haarlem.

Een verzoekschrift tot voorlopige voorziening kunt u ook digitaal indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Naar boven