Burgemeester en wethouders van Amersfoort maken bekend dat zij met toepassing van artikel 2.12 lid 1, sub a van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) de omgevingsvergunning hebben verleend voor vijf deelprojecten:
- 1.
Het bouwen van een appartementencomplex met commerciële plint op de hoek van de Oeverweg/TexelstraatNoord (De Laak 3.9),
- 2.
de uitbreiding van een sportvoorziening (GymXL) op de hoek van de Amelandhof/Texelstraat-Noord (De Laak 3.5b),
- 3.
de ontwikkeling van een sloepverhuurlocatie aan de Terschellingkade,
- 4.
de verruiming van het werkprogramma op het perceel tussen de Kruispuntkerk en Station Amersfoort vathorst (De Laak 3.1);
- 5.
het bouwen van een nieuwe fietsenstalling op het perceel tussen het spoor en de weg Lovink bij Station Amersfoort-Vathorst
De deelprojecten wijken op verschillende punten af van de geldende bestemmingsplannen. Om de realisatie mogelijk te maken moet een planologische procedure worden doorlopen, in dit geval een omgevingsvergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan. Voor de deelprojecten 2-5 geldt dat nu alleen de planologische afwijking wordt vergund en later nog een vergunning voor de activiteit bouwen moet worden aangevraagd. Voor deelproject 1 geldt dat de aanvraag zowel ziet op het bouwen als het gebruik. Gedurende de periode van ter visielegging van het ontwerp zijn geen zienswijzen ontvangen.
Ter informatie: Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Op grond van het overgangsrecht geldt dat aanvragen om een omgevingsvergunning die zijn ingediend voor 1 januari 2024 worden afgehandeld onder het ‘oude’ recht (Artikel 4.3 van de Invoeringswet Omgevingswet tot het besluit onherroepelijk wordt). De aanvraag voor Laak 3 is ingediend vóór 1 januari 2024 en zal onder het oude recht worden afgehandeld.
Ontheffing geluid
Het wegverkeer veroorzaakt geluid op de gevels van de toekomstige woningen van deelproject 1. De geluidsbelasting overschrijdt op dit moment de wettelijke voorkeursgrenswaarde. Omdat wordt voldaan aan het gemeentelijke ontheffingsbeleid voor geluid (iedere woning moet over ten minste één geluidluwe gevel beschikken), hebben burgemeester en wethouders voor deze woningen hogere waarden vastgesteld als bedoeld in artikel 110a van de Wet geluidhinder.
Ter informatie: Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Als hoofdregel geldt dat aanvragen om een omgevingsvergunning die zijn ingediend voor 1 januari 2024 worden afgehandeld onder het ‘oude’ recht (Artikel 4.3 van de Invoeringswet Omgevingswet tot het besluit onherroepelijk wordt). De aanvraag voor de Roerstraat 28-30 is ingediend vóór 1 januari 2024 en zal onder het oude recht worden afgehandeld.
Ter inzage
Het besluit ligt met bijbehorende stukken vanaf 1november 2024 voor een periode van 6 weken ter inzage in de publiekshal van het stadhuis, Stadhuisplein 1 te Amersfoort. Ook zijn de
stukken in te zien via www.amersfoort.nl/bestemmingsplannen of via www.ruimtelijkeplannen.nl
(identificatienummer van het plan NL.IMRO.0307.OV00121-0301 ). Wanneer u naar www.ruimtelijkeplannen.nl gaat krijgt u de optie om naar het Omgevingsloket te gaan of om toch door te gaan naar ruimtelijkeplannen.nl. Op beide websites kunt u het besluit vinden. De bijlagen bij de omgevingsvergunning zijn te vinden via de publicatie in het Gemeenteblad (ga op Ruimtelijkeplannen naar ‘Documenten’ en vervolgens naar ‘Bekendmakingen’. Op het Omgevingsloket gaat u naar ‘Overzicht’ en vervolgens naar ‘Bekendmakingen’). In de publicatie kunt u aan de linkerzijde klikken op ‘Bekijk documenten’.
Beroep
Belanghebbenden kunnen een gemotiveerd beroepschrift indienen over de verleende omgevingsvergunning. Een beroepschrift indienen kan gedurende de beroepstermijn bij de Rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, o.v.v. bodemzaken Postbus 16005, 3500 DA UTRECHT. U kunt het beroepschrift ook digitaal indienen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor heeft u een DigiD nodig.
Inwerkingtreding
Het besluit treedt in werking op de eerste dag na de beroepstermijn. Het indienen van een beroepschrift schorst de werking van het besluit niet. Heeft u er veel belang bij dat het besluit niet in werking treedt, dan kan een voorlopige voorziening worden gevraagd bij de Rechtbank Midden-Nederland op bovenstaand adres. Wanneer een voorlopige voorziening wordt gevraagd, treedt het besluit pas in werking nadat hierover een beslissing is genomen. Ook voor de behandeling van een verzoek om een voorlopige voorziening moet u griffierecht betalen. De medewerkers van de rechtbank kunnen u hierover meer informatie geven. Zij zijn bereikbaar via het telefoonnummer 088 361 17 54.