Verkeersbesluit instellen woonerf en 30km/u-zone Schapendrift te Bornerbroek

Kenmerk: UIT - 24117402

Burgemeester en wethouders van de gemeente Almelo op grond van artikel 18, eerste lid, onderdeel d van de Wegenverkeerswet 1994 en het vigerend mandaatbesluit.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Aanleiding

Aan de Schapendrift te Bornerbroek worden 19 nieuwe woningen gerealiseerd, waarvan een deel direct wordt ontsloten op de Schapendrift. Voor een ander deel van de woningen wordt een aparte toegangsweg aangelegd, dat de status krijgt van een woonerf. Daarnaast wordt aan de Schapendrift tussen het kombord en de aansluiting op de Bornsestraat een 30km/u-zone ingesteld. Het overige weggedeelte blijft onderdeel van de bestaande 60 km/uur-zone.

Wettelijk kader

In het algemeen zijn artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en de Verkeerstekens 1990 en de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. In dit geval moet daarnaast op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Uit het oogpunt van: 

- Het verzekeren van de veiligheid op de wegen;Het beschermen van de weggebruikers en passagiers;

- Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

- Het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

Motivering

Voor het inrichtingsplan Braamhaar te Bornerbroek worden 8 twee onder één kap-woningen en 11 vrijstaande woningen gerealiseerd. Een deel van deze woningen wordt direct ontsloten op de Schapendrift en voor een ander deel daarvan wordt een aparte aansluiting op de Schapendrift gemaakt. Die aansluitings-lus krijgt de status van (woon)erf. Deze maatregelen wordt aangeduid met de borden G05 en G06 RVV 1990.

Het wegvak van de Schapendrift krijgt tussen het kombord en de aansluiting op de Bornsestraat de status van 30 km/uur-zone. Deze maatregel wordt kenbaar gemaakt door de borden A01-30ZB RVV 1990. Om de maximumsnelheid op de Schapendrift fysiek af te dwingen komen er vier 30 km/uur-drempels op de Schapendrift. Dit betreffen zogenaamde "landbouwvriendelijke" verkeerdrempels, waar het landbouwverkeer geen hinder aan ondervind. De rest van de Schapendrift blijft onderdeel van de bestaande 60 km/uur-zone.

Belangenafweging

Bij een besluit van algemene strekking, zoals dit verkeersbesluit, wegen wij altijd de algemene belangen (verkeersveiligheid) af tegen de rechtstreeks betrokken belangen. Wij zijn ons ervan bewust dat (groepen) burgers en / of ondernemers eventueel onevenredig nadeel kunnen ondervinden van het bestreden besluit, maar deze belangen wegen niet op tegen het algemene belang dat wij beogen met de invoering van de hierboven genoemde verkeersmaatregelen.

Gehoord

Overeenkomstig artikel 23 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer is de eigenaar van de weg gehoord. Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Twente. Hij bracht hierover op 7 oktober 2024 een positief advies uit, met kenmerk: INT - 2493634

Besluit

Op grond van vorenstaande overwegingen besluit het college om een woonerf en een 30km/u-zone in te stellen aan de Schapendrift te Bornerbroek. Deze maatregelen worden kenbaar gemaakt door plaatsing van de borden: G05, G06 en A01-30ZB RVV 1990, overeenkomstig de afbeelding in bijlage 1.

Almelo, 29 oktober 2024

Namens het college van Burgemeester en wethouders van Almelo

S. Jansen

Manager team Advies en Regie

Eenheid Uitvoering Fysiek

 

Rechtsmiddelen

Bezwaar

Op basis van de Algemene wet bestuursrecht (artikel 7:1) kan een belanghebbende tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders. Het bezwaarschrift moet worden ingediend binnen zes weken na publicatie in het digitale gemeenteblad.  Het bezwaarschrift dient te worden ondertekend en moet ten minste bevatten:

- de naam en het adres van de indiener;

- de dagtekening;

- een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

- de gronden van het bezwaar.

Voor behandeling van een bezwaarschrift bij de gemeente Almelo is geen griffierecht verschuldigd.

Voorlopige voorziening

Wij wijzen u erop dat het indienen van bezwaar geen schorsende werking heeft. Daarvoor dient u, indien u bezwaar heeft gemaakt, zich te wenden tot de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Overijssel, Afdeling Bestuursrecht, met het verzoek om een voorlopige voorziening te treffen. De Voorzieningenrechter gaat hier alleen toe over als hij van oordeel is dat onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Het verzoek om een voorlopige voorziening dient u te richten aan: Rechtbank Overijssel, Afdeling Bestuursrecht, t.a.v. de Voorzieningenrechter, Postbus 10067, 8000 GB Zwolle. Aan een voorlopige voorziening zijn kosten verbonden.

 

Naar boven