Verkeersbesluit: Reserveren twee openbare parkeervakken alleen voor opladen elektrische voertuigen aan de Lesturgeonplein 15 te Vledder.

Kenmerk: 73-0000997

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW) is het college van burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten die betrekking hebben op gemeentelijke wegen.

Grondslag

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de WVW moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, en voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Adviezen

Er heeft overleg plaatsgevonden met de (gemachtigde van) de korpschef van de nationale politie, gelet op artikel 24 van het BABW.

BESLUIT

Wij besluiten tot plaatsing van bord E08c uit bijlage 1 van het RVV 1990 met een onderbord (bedoeld in artikel 8 lid 2 BABW) met daarop pijlen, waaruit blijkt dat het bord voor twee parkeervakken van toepassing is (OB504), bij de laadpaal aan het Lesturgeonplein ter hoogte van nummer 15, waardoor deze parkeervakken alleen bestemd zijn voor het opladen van elektrische voertuigen .

Motivering

De gemeente Westerveld wil elektrisch rijden stimuleren. Dit is verwoord in de ‘Laadvisie Westerveld’, die door de gemeenteraad is vastgesteld op 27 september 2022. In de visie is het beleid van de gemeente voor laadpalen opgenomen. Uitgangspunt is dat wordt gestreefd naar het realiseren van een dekkend netwerk van elektrische oplaadpunten om het elektrisch rijden te stimuleren. Als er geen of onvoldoende laadmogelijkheden in de nabije omgeving zijn, wordt een laadpaal op aanvraag geplaatst binnen een redelijke afstand van het aanvragersadres.

Een laadpaal wordt voor of naast twee openbare parkeervakken geplaatst en heeft twee oplaadpunten. Om te zorgen dat de laadpaal ook effectief gebruikt kan worden voor het doel waarvoor hij geplaatst is, namelijk het opladen van elektrische voertuigen, is het nodig dat de twee parkeervakken kunnen worden gebruikt voor het opladen van elektrische voertuigen. De parkeervakken blijven onder deze voorwaarde wel bedoeld als openbare parkeerplaats.

Gelet op artikel 2 van de Wegenverkeerswet, strekt de maatregel tot:

- Lid 1 sub c: het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan; - Lid 2 sub b: het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden; - Lid 3 sub a: het bevorderen van een doelmatig of zuinig energiegebruik.

Gelet op de in genoemde belangen heeft het college een belangenafweging gemaakt. Het instellen van parkeervakken exclusief voor het opladen van elektrische voertuigen kan leiden tot beperkingen voor voertuigen met een andere brandstof en voor andere elektrische voertuigen die niet worden opgeladen. Op grond van het gemeentelijk beleid hechten wij aan het faciliteren van laadmogelijkheden voor elektrische voertuigen van groot belang is voor het behalen van duurzaamheidsdoelen in ons beleid. Daarom vinden we het belang om plekken voor het opladen van elektrische auto’s zwaarder wegen dan de beperkingen die dat voor andere gebruikers meebrengt.

Wij verwachten geen toename van de geluidsbelasting afkomstig van het wegverkeerslawaai op de geluidgevoelig gebouwen als gevolg van de wijziging, omdat de laadplaatsen bedoeld zijn voor wijkbewoners, er bij ons niet bekend is dat er een schaarste heerst aan oplaadplekken, ter plaatse vooral bestemmingsverkeer te verwachten is, en omdat elektrische auto's veel minder geluid maken.

 

Bezwaar

Bent u het niet eens met een besluit van de gemeente? Dan kunt u hiertegen bezwaar maken als dit besluit rechtstreeks gevolgen voor u heeft. Dit doet u binnen 6 weken nadat het besluit is bekendgemaakt.

Vermeld in uw bezwaarschrift in elk geval:

- uw naam, adres en bij voorkeur uw telefoonnummer;

- de datum waarop u het bezwaar indient;

- het besluit waartegen u bezwaar maakt;

- waarom u het niet eens bent met het besluit;

- uw handtekening.

Heeft u meer tijd nodig? Dan kunt u binnen de termijn een voorlopig bezwaarschrift indienen.

In dit bezwaarschrift geeft u aan dat u het niet eens bent met het besluit. Later legt u uit waarom u het er niet mee eens bent. U krijgt daarvoor extra tijd van de gemeente.

 

Stuur uw bezwaarschrift naar:

Het college van burgemeester en wethouders

Postbus 50

7970 AB Havelte

 

Met vriendelijke groet,

burgemeester en wethouders van Westerveld,

namens hen,

W.W. van Meijeren

Beleidsmedewerker verkeer en vervoer

 

Naar boven