Bekendmaking intrekken voorkeursrecht van de gemeenteraad op diverse percelen Ommel-Oost

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Asten maken, op grond van artikel 16.32b van de Omgevingswet bekend, dat de gemeenteraad van de gemeente Asten bij besluit van 24 september 2024 het besluit van de gemeenteraad van 22 september 2020, waarbij diverse percelen gelegen in het gebied Ommel-Oost, als gronden zijn aangewezen waarop artikelen van de Wet voorkeursrecht gemeenten van toepassing zijn, heeft ingetrokken.

 

Het gaat om de volgende percelen:

Nr.  

Kadastrale aanduidingen 

Geheel of gedeelte van het perceel waarop het voorkeursrecht is gevestigd 

Grootte in m 2 dat was aangewezen 

Geheel of gedeelte van het perceel dat wordt ingetrokken 

Grootte in m 2 dat wordt ingetrokken 

 

Gemeente 

Sectie 

Perceel-nummer 

Kadastrale grootte in m2 

 

 

 

 

Asten 

877 

9.980 

Geheel 

9.980 

Geheel 

9.980 

Asten 

N 2451 

7.435 

Geheel 

7.511 

Geheel 

7.511 

Asten 

1497 

8.850 

Gedeeltelijk 

6.152 

Gedeeltelijk 

6.152 

4a 

Asten 

1498 

56.271 

Gedeeltelijk 

8.641 

Gedeeltelijk 

8.641 

4b 

Asten 

1498 

56.271 

Gedeeltelijk 

4.845 

Gedeeltelijk 

4.845 

 

Aanleiding

Het voorkeursrecht werd destijds gevestigd ten behoeve van de voorgestane ontwikkeling van woningen in het gebied Ommel-oost. De gemeente heeft inmiddels gronden verworven in het noordelijk deel van Ommel.

De percelen, waarop het voorkeursrecht is gevestigd, hoeven daarom niet langer belast te worden met een voorkeursrecht.

 

Gevolgen

Na de intrekking is het voorkeursrecht niet langer van toepassing op (een deel van) de betrokken gronden en zijn de eigenaren en/of beperkt gerechtigden, wanneer zij tot verkoop van (hun rechten op) hun gronden willen overgaan, niet langer verplicht om (de rechten op) de percelen eerst aan de gemeente Asten te koop aan te bieden alvorens verkoop aan een ander mogelijk is (de aanbiedingsplicht).

Als gevolg van het intrekkingsbesluit wordt het voorkeursrecht onverwijld doorgehaald in de openbare registers (van de landelijke voorziening) bij het kadaster. De gemeenteraad doet aan de eigenaren van én de beperkt gerechtigden op de onroerende zaken mededeling van de intrekking van het voorkeursrecht. De mededeling bevat dezelfde gegevens als het besluit tot intrekking van het voorkeursrecht.

 

Ter inzage

Het intrekkingsbesluit van de gemeenteraad van 24 september 2024 en de daarbij behorende stukken, bevatten de kadastrale kaart en een lijst met daarop de gronden waarbij het voorkeursrecht wordt ingetrokken. De stukken liggen op grond van artikel 16.32b Omgevingswet met ingang van 6 november 2024 gedurende tenminste zes weken ter inzage op het gemeentehuis. Tevens worden de intrekkingsstukken digitaal ter inzage gelegd via Gemeenteblad. U kunt de documenten bekijken via ‘Bekijk documenten’.

Bezwaar

Tegen het besluit van de gemeenteraad staat bezwaar open bij de gemeenteraad van de gemeente Asten. Bent u het niet eens met de inhoud van dit besluit, of is het besluit onduidelijk neem dan eerst (telefonisch) contact met ons op. Dit kan voorkomen dat u een bezwaarschrift moet schrijven. Wij nemen samen met u het besluit door. Als we er samen niet uitkomen, dan kunt u alsnog digitaal of op papier een bezwaarschrift sturen. Hoe u dat moet doen, leest u hieronder.

Ingevolge de Algemene wet bestuursrecht (Awb) kunnen belanghebbenden gedurende een termijn van zes weken, ingaande de dag na dagtekening van deze bekendmaking, een bezwaarschrift indienen bij de gemeenteraad van de gemeente Aten, Postbus 290, 5720 AG Asten.

In uw bezwaar moet het volgende staan:

  • uw naam en adres;

  • de datum van uw bezwaar;

  • een duidelijke omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt en het nummer van deze brief

  • de reden waarom u het niet eens bent met dit besluit; en

  • uw handtekening.

 

Meer informatie vindt u op: asten.nl/meldingen-klachten-en-bezwaar/bezwaar-maken-tegen-een-besluit. Via deze website kunt u ook digitaal uw bezwaar opsturen.

 

Het besluit blijft gelden tijdens de behandeling van uw bezwaar

Het besluit blijft gelden als u bezwaar maakt. Wilt u dit niet, omdat het besluit bijvoorbeeld onherstelbare gevolgen voor u heeft? Dan kunt u de voorzieningenrechter van de Rechtbank Oost-Brabant vragen om een tijdelijke maatregel te nemen tot de eindbeslissing er is. Dit wordt een voorlopige voorziening genoemd.

Dit kan alleen als u ook een bezwaarschrift heeft ingediend. Het adres van de rechtbank Oost-Brabant is:

Rechtbank Oost-Brabant

T.a.v. de sector bestuursrecht

Postbus 90125

5200 MA ’s-Hertogenbosch

 

Het vragen om een voorlopige voorziening kost geld. U krijgt een rekening van de rechtbank. Voor meer informatie kunt u kijken op www.rechtspraak.nl/Naar-de-rechter/Kosten-rechtszaak/Griffierecht.

 

 

Naar boven