Kennisgeving (gewijzigde) vaststelling “TAM-omgevingsplan Vlietweg 3 & 8a”

Burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg maken, in het kader van de Omgevingswet, bekend dat de gemeenteraad in zijn openbare vergadering van 8 oktober 2024 het “TAM-omgevingsplan Vlietweg 3 & 8a” heeft vastgesteld. Het vastgestelde plan is gewijzigd ten opzichte van het eerder ter inzage gelegde ontwerp van dat plan.

Waar gaat het plan over?

In de gemeente Leidschendam-Voorburg bestaat, net als in de hele regio Haaglanden, een grote behoefte aan betaalbare woningen. Vooral ook voor specifieke doelgroepen zoals jongeren is er sprake van een groot tekort aan passende woonruimte. Voor het perceel Vlietweg 3 in Leidschendam is een bouwplan gemaakt. Dat bouwplan voorziet in de sloop van de bestaande bedrijfsgebouwen en de nieuwbouw van circa 138 appartementen voor jongeren, grotendeels in het sociale segment. Ook komt in de nieuwbouw een aantal kleine bedrijfsruimtes.

Dit bouwplan past niet in het vanaf 1 januari 2024 van rechtswege geldende (tijdelijke deel van het) “Omgevingsplan gemeente Leidschendam-Voorburg”. Daarom heeft de gemeenteraad op 8 oktober 2024 het “TAM-omgevingsplan Vlietweg 3 & 8a” vastgesteld. Dat zorgt er voor dat het bouwplan voor de jongerenwoningen kan worden uitgevoerd, terwijl ook het garagebedrijf op het naastgelegen adres Vlietweg 8a kan blijven bestaan. Bij de vaststelling is het plan, onder meer naar aanleiding van ingediende zienswijzen, gewijzigd ten opzichte van het eerder ter inzage gelegde ontwerp van dat plan.

Wat is een TAM-omgevingsplan?

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Gemeenten moeten op grond van deze wet één omgevingsplan hebben, dat geldt voor het hele grondgebied van een gemeente. In dit omgevingsplan staan onder meer regels die nieuwe ontwikkelingen mogelijk maken. Tegelijkertijd moeten die regels de fysieke leefomgeving beschermen. Het omgevingsplan vervangt allerlei eerdere regelingen, zoals bestemmingsplannen. De vóór 1 januari 2024 vastgestelde bestemmingsplannen zijn automatisch (‘van rechtswege’) onderdeel geworden van het omgevingsplan. Er mogen geen nieuwe bestemmingsplannen meer gemaakt worden. Een aanpassing van een al bestaand bestemmingsplan moet nu gebeuren met een wijziging van het omgevingsplan.

Vanaf 1 januari 2024 gelden er ook nieuwe standaarden voor het maken en publiceren van wijzigingen van het omgevingsplan. Daarvoor is het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) ingevoerd. Het is nog niet in alle gevallen mogelijk gebruik te maken van deze nieuwe standaarden. Als dat niet kan, dan mag de oude digitale standaard nog gebruikt worden. Een wijziging van het omgevingsplan waarvoor de oude standaard is gebruikt wordt een TAM-omgevingsplan genoemd. Met zo’n TAM-omgevingsplan wordt het omgevingsplan juridisch gezien gewijzigd, maar de regels uit een TAM-omgevingsplan worden technisch geen onderdeel van het integrale omgevingsplan. Een TAM-omgevingsplan is na de vaststelling daarvan als los onderdeel van het omgevingsplan te raadplegen via www.ruimtelijkeplannen.nl of met de viewer ‘Regels op de kaart’ in het Omgevingsloket.

TAM-omgevingsplan ter inzage

Het door de gemeenteraad vastgestelde “TAM-omgevingsplan Vlietweg 3 & 8a” met de bijbehorende stukken en bijlagen ligt met ingang van vrijdag 8 november 2024 tot en met donderdag 19 december 2024 ter inzage.

Hoe kunt u het TAM-omgevingsplan bekijken?

U kunt het vastgestelde “TAM-omgevingsplan Vlietweg 3 & 8a” op een aantal verschillende manieren bekijken:

  • 1.

    Het TAM-omgevingsplan in integrale samenhang met het volledige tijdelijke deel van het “Omgevingsplan gemeente Leidschendam-Voorburg” kunt u digitaal raadplegen via het Omgevingsloket (https://omgevingsloket.overheid.nl/regels-op-de-kaart/). Zoekt u daarbij op het adres Vlietweg 3 of Vlietweg 8a;

  • 2.

    Het TAM-omgevingsplan als los plan kunt u digitaal raadplegen via www.ruimtelijkeplannen.nl. Het IDN-nummer van het plan is: NL.IMRO.1916.TAMVlietweg3en8a-VG01. Ook hier kunt u het beste zoeken op het adres Vlietweg 3 of Vlietweg 8a;

  • 3.

    Een papieren versie van het TAM-omgevingsplan kunt u inzien in het Servicecentrum van de gemeente Leidschendam-Voorburg aan de Koningin Wilhelminalaan 2 in Leidschendam.

Bent u het niet eens met dit TAM-omgevingsplan?

Beroep:

Bent u belanghebbende bij dit TAM-omgevingsplan en bent u het met het raadsbesluit tot vaststelling daarvan niet eens? Dan kunt u binnen de beroepstermijn (dat is de periode waarvoor het vastgestelde TAM-omgevingsplan ter inzage ligt, dus vanaf vrijdag 8 november tot en met donderdag 19 december 2024) tegen dat besluit tot vaststelling beroep instellen. Dat beroep kunt u schriftelijk indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Belanghebbenden die in elk geval beroep kunnen instellen zijn:

  • 1.

    Ddegene die een rechtstreeks belang heeft bij het besluit tot vaststelling van het “TAM-omgevingsplan Vlietweg 3 & 8a”;

  • 2.

    Degene die op tijd een zienswijze bij de gemeenteraad heeft ingediend over het eerder ter inzage gelegde ontwerp van het “TAM-omgevingsplan Vlietweg 3 & 8a”;

  • 3.

    Iedereen die het niet eens is met de wijzigingen die in het vastgestelde plan zijn doorgevoerd ten opzichte van het eerder ter inzage gelegde ontwerp van het “TAM-omgevingsplan Vlietweg 3 & 8a”;

Voorlopige voorziening:

Het vastgestelde TAM-omgevingsplan treedt, op grond van artikel 16.78, eerste lid, van de Omgevingswet, vier weken na de start van de terinzagelegging in werking. Het indienen van alleen een beroepschrift schort dat niet op. Wilt u, vanwege een spoedeisend belang, voorkomen dat het TAM-omgevingsplan in werking treedt? Dan kunt u -naast uw beroep- een verzoek om voorlopige voorziening indienen. Dat kunt u schriftelijk doen bij de Voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. U kunt alleen een verzoek om voorlopige voorziening indienen als u daarnaast ook beroep instelt of ingesteld heeft.

Digitaal indienen en griffierecht:

U kunt uw beroep en een eventueel verzoek om voorlopige voorziening ook digitaal indienen bij de Raad van State. U heeft daarvoor in elk geval een elektronische handtekening (DigiD) nodig. Hoe u uw beroep of verzoek om voorlopige voorzieningen digitaal kunt indienen kunt u lezen op de website van de Raad van State: https://loket.raadvanstate.nl/digitaal-loket/.

Houdt u er rekening mee dat de Raad van State voor het in behandeling nemen van een beroep en/of een verzoek om voorlopige voorziening griffierecht in rekening brengt.

Naar boven