Aanwijzingsbesluit Samenscholingsverbod rondom de Sionskerk te Papendrecht

 

 

DE BURGEMEESTER VAN DE GEMEENTE PAPENDRECHT,

 

Gelet op artikel 2:1 van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Papendrecht 2024, gehoord de lokale driehoek op, als bedoeld in artikel 13 van de Politiewet 2012,

 

Overwegende:

 

  • Dat de burgemeester op grond van artikel 172 van de Gemeentewet verantwoordelijk is voor de handhaving van de openbare orde en in dat kader bevelen en aanwijzingen kan geven en zich daarbij laat bedienen door de onder zijn gezag staande politie.

  • Dat artikel 2:1 van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Papendrecht 2024 de mogelijkheid biedt om een samenscholingsverbod in te stellen;

  • Dat daarmee effectief kan worden opgetreden tegen verstoring van de openbare orde, nadelige beïnvloeding van het woon- of leefklimaat of anderszins veroorzaakte hinder van door een groep overlastgevers;

 

BESLUIT:

 

tot het afkondigen van een samenscholingsverbod tot en met 19 juli 2025.

 

Aanleiding

Sinds geruime tijd is er sprake van overlastproblemen en criminaliteit rondom de Sionskerk. Deze problemen zijn de laatste tijd toegenomen. Het gaat met name om de aanwezigheid van de leden van de bekende jeugdgroep uit Papendrecht en scholieren van de school de Lage Waard en dealers. De meldingen vanuit de omgeving zijn, vooral wanneer de nabijgelegen school weer begonnen is, zeer hoog. Ook komen de meldingen vanuit de school zelf, de politie en de kerkbezoekers. De meldingen hebben met name betrekking op dealen, drugsoverlast, bedreiging/mishandeling/intimidatie en geluidsoverlast.

 

Door de aanwezigheid van verschillende personen en doelgroepen, de voortdurende nieuwe aanwas van overlastgevers en aantrekkingskracht van het gebied is de handhaving in het gebied complex. De afgelopen tijd is gebleken dat de overlast het grootst is tijdens de schooluren. De groep overlastgevers is dan ook het grootst. In het weekend is er ook sprake van overlast maar dan is de groep overlastgevers minder groot. Ook is de overlast niet elk weekend. De samenscholingen gaan samen met andere vormen van overlast zoals bedreiging, intimidatie, geluidsoverlast en drugsgebruik en drugshandel.

 

De situatie is wisselend beheersbaar. De groep overlastgevers wordt regelmatig aangesproken door de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) en de politie om zich te verwijderen uit het betreffende gebied. Het blijkt dat na korte tijd de groep overlastgevers weer in het gebied terugkomt en de overlast weer begint.

 

Om de situatie beheersbaarder te maken is een integrale aanpak door alle betrokken partijen, waaronder politie, gemeente, kerkbestuur en omwonenden nodig. Een samenscholingsverbod kan onderdeel uitmaken van de integrale (jeugd) aanpak.

 

Het samenscholingsverbod maakt handhaving op overlastgevende groepen mogelijk en leidt mede door de aanwezigheid van politie en onze boa's tot vermindering van overlast. Hiermee wordt voorkomen dat deze en andere groepen zich ophouden binnen het gebied en het veiligheidsgevoel verder wordt aangetast.

 

Om de veiligheid binnen het gebied/locatie te vergroten is in samenspraak met partners besloten tot extra inzet, handhaving en toezicht. Speerpunten zijn de aanpak van overlast door drugs, intimidatie van de kerkbezoekers en omwonenden. Door zichtbaar aanwezig te zijn wordt het veiligheidsgevoel van de burger verbeterd.

 

Op basis van het samenscholingsverbod in artikel 2.1 van de APV van de gemeente Papendrecht is de politie te allen tijde bevoegd op te treden tegen ongewenste samenscholing, en is eenieder verplicht om een daartoe strekkend bevel van de politieambtenaar op te volgen. Dit besluit geeft aanwijzingen aan de politie en de buitengewoon opsporingsambtenaren om dit verbod te handhaven.

 

Artikel 1 Begripsomschrijving

In dit aanwijzingsbesluit wordt onder ’samenscholing’ verstaan: het groepsgewijs bij elkaar komen van 3 of meer jeugdigen en/of jongvolwassenen in de leeftijd van 12 tot en met 23 jaar.

Er wordt gehandhaafd wanneer er sprake is van samenscholing binnen het aangewezen gebied én wanneer sprake is van een (dreigende) verstoring van de openbare orde.

Het enkel onderdeel uitmaken van een groep is voldoende om aan te nemen dat degene een bijdrage levert of heeft geleverd aan de dreiging die van de groep uitgaat. Hierbij kan onder meer het eerder vertoonde gedrag van (bij de groep) betrokken personen, als blijkend uit politiegegevens, worden meegenomen in het oordeel of er sprake is geweest van een aantoonbare (dreigende) verstoring van de openbare orde.

Niet vereist is dat degene zelf een dreigende houding heeft aangenomen, kwade bedoelingen heeft gehad, of bedreigend is overgekomen.

 

Artikel 2 Doelstelling

Middels dit besluit worden aanwijzingen gegeven aan de politie en de buitengewoon opsporingsambtenaren voor het handhaven van het samenscholingsverbod, zodat overlast (preventief) kan worden voorkomen.

 

Artikel 3 Geldigheidsduur

Het samenscholingsverbod gaat in vanaf 23 oktober 2024 en geldt tot 19 juli 2025 en kan – indien gewenst en akkoord bevonden in de driehoek - worden verlengd. Het verbod zal tussen 08.00 uur en 23.00 uur strikt worden gehandhaafd.

 

Artikel 4 Aanwijzing gebied

Als gebied waar het niet is toegestaan zich op te houden met drie personen of meer wordt aangewezen:

  • 1.

    het gebied rondom de Sionskerk zoals aangewezen op de kaart in de bijlage. Deze kaart maakt integraal onderdeel uit van dit besluit.

 

Artikel 5 Voorwaarden samenscholingsverbod

Handhaving van het verbod wordt beperkt tot een groep van drie of meer personen, die zich hinderlijk en/of intimiderend gedragen ten opzichte van anderen die zich in dat gebied bevinden, zoals bewoners, passanten, hulpdiensten of andere aanwezigen.

Van hinderlijk en/of intimiderend gedrag is in elk geval sprake bij de volgende gedragingen en/of situaties:

  • De groep (of personen daarin) neemt een dreigende /intimiderende/provocerende/ agressieve houding aan naar passanten, bewoners, hulpdiensten, buitenengewoon opsporingsambtenaren of anderen die aanwezig zijn in het gebied;

  • De groep (of personen daarin) houdt zich zonder kennelijk doel op in de openbare ruimte;

  • De groep (of personen daarin) belemmert c.q. blokkeert de doorgang voor passanten, bewoners, hulpdiensten, buitenengewoon opsporingsambtenaren of anderen;

  • De groep (of personen daarin) valt passanten, bewoners, hulpdiensten, buitenengewoon opsporingsambtenaren of anderen lastig (schelden, negatief aanspreken/joelen);

  • Het gedrag van (personen in) de groep doet vermoeden dat in of vanuit de groep wordt gehandeld in hard- of softdrugs;

  • De groep (of personen daarin) is luidruchtig, of er wordt vanuit de groep harde muziek ten gehore gebracht, of wel er wordt geluidsoverlast veroorzaakt door brommers, scooters of soortgelijke voertuigen;

  • De groep (of personen daarin) gooit afval op straat of pleegt vernielingen aan gemeentelijk eigendommen (straatmeubilair, camera’s, borden, afvalbakken e.d.) en/of privé-eigendommen (gebouwen, auto’s e.d.);

  • De groep (of personen daarin) gooit (of dreigt met gooien) met zaken, zoals waterballonnen, stenen, eieren of soortgelijke voorwerpen richting passanten, bewoners, hulpdiensten, buitenengewoon opsporingsambtenaren of anderen.

Overtreding van het samenscholingsverbod is strafbaar gesteld in artikel 6.1 van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Papendrecht 2024.

 

Artikel 6 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op 23 oktober 2024.

 

Artikel 7 Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: "Aanwijzingsbesluit Samenscholingsverbod Sionskerk te Papendrecht

 

 

Aldus vastgesteld op 23 oktober 2024

De burgemeester

M.J.M. van Driel

Rechtsmiddelen

Nog niet eens met deze beslissing?

U kunt binnen zes weken na verzending van deze brief een bezwaarschrift indienen

Richt het bezwaarschrift aan:

Het college van burgemeester en wethouders, Postbus 11, 3350 AA Papendrecht.

Het bezwaarschrift moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Dit is geregeld in artikel 6:5 van de Algemene wet bestuursrecht.

Het bezwaarschrift moet ondertekend zijn. Verder moet er ten minste in staan: uw naam en adres, de datum, de omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt en de reden van uw bezwaar. Wilt u ook het telefoonnummer vermelden, waarop u overdag te bereiken bent en uw e-mailadres?

De behandelaar van het bezwaar kan dan persoonlijk contact met u opnemen om de behandeling met u te bespreken.

Het indienen van een bezwaarschrift houdt de werking van het besluit niet tegen. In spoedeisende gevallen kunt u de voorzieningenrechter van de Rechtbank Rotterdam, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam, verzoeken een voorlopige voorziening te treffen. U kunt het verzoekschrift ook digitaal indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

 

Naar boven